PDA

Zobacz pełną wersję : Jak robić zdjęcia na ściance?

KaczorMC
25-02-2016, 15:20
Hej. Ostatnio pytałem jak zrobić zdjęcia grupowe na półmetku, a teraz potrzebuje pomocy ze ścianka ;D dziewczyny klasa postanowiła że złoża się na tło i jakieś śmieszne akcesoria do fotobudki i będziemy robić zdjęcia tylko sobie. Lecz nie mam pojęcia jak się zabrać do tego jak ustawić lampę czy na wprost czy sufit? Obiektyw jaki załatwiłem to sigma 17-50/2.8. Jeśli będą stać 2 osoby to jaka przyslone ustawić? Max. Myślę ze zmieści się 6 osob na tej ściance. Myślałem, aby ustawić przyslone f4 hez znaczenia czy będą 2 osoby czy 6? Dam preselekcje aby czas ustawiakll mi się automatycznie. Co wy na to?

ami
25-02-2016, 15:32
Ale co w ogóle masz zamiar osiągnąć, strasznie chaotycznie to napisane. Jaką tą lampę masz, poza tłem masz coś jeszcze do dyspozycji?

r_m
25-02-2016, 15:42
Ostatnio to pytałeś, jak zrobić zdjęcia "katalogowe" ubrań w studio, przedostatnio, jak ustawić balans bieli na reportażu, wcześniej jak uzyskać "białą biel" na zdjęciach, i to wszystko rok po stwierdzeniu, że masz za sobą kilka ślubów ;)

Czy odpowiedzi w Twoich tematach nic Ci nie pomogły?
Czy naprawdę po dwóch latach fotografowania okazjonalnych imprez określenie "jaką ustawić przysłonę" i "w jakim trybie ma być aparat" nie wiesz jak to zrobić? Jeśli nie, to może warto poświęcić trochę czasu na podstawy fotografii (tryby pracy aparatu, głębia ostrości - od czego zależy, rodzaje oświetlenia - efekty uzyskiwane przez różne ukierunkowanie światła), zamiast liczyć na szczęście i bezkrytyczność odbiorców zdjęć, bo chyba nie wszystko robisz "hobbystycznie", wyłącznie dla swojej przyjemności?

Lampa: żeby uzyskać taki sposób oświetlenia, jaki chcesz mieć na zdjęciach, każdy z nas może mieć inne preferencje. Zobacz jak wygląda oświetlenie w oryginalnych fotobudkach, zobacz, jakie daje efekty.
Tryb aparatu: M.

becekpl
25-02-2016, 15:44
tryb aparatu; zielony kwadracik, inaczej ci nie wyjdzie

KaczorMC
25-02-2016, 16:12
W studio robiłem 1 raz z kolegą, wyszło fajnie ;) półmetku na ściance jeszxze też nigdy nie fotografowałem, a co do ślubów robiłem, tylko u znajomych jako dodatek, więc tutaj wiem jak co się robi. Balans bieli ustawiłem zawsze auto chciałem po prostu poradzić się doświadczonych osób, aby nie robić na auto. A teraz idę na półmetek na którym nie będzie fotografa, więc chciałbym aby jakas pamiątka dla dziewczyny i dla mnie została ;)
Lampe mam yn568. Canon 7d + sigma 17-50. Prócz tła maja być jakieś stojaki jeszcze. Tło jest chyba jasne z tego co słyszałem jakaś cegła biała.

dave88
25-02-2016, 17:31
podczas imprezy zrobisz 2 zdjęcia próbne i będziesz wiedział co skorygować i już...impreza trwa cała noc więc skoro będziecie pykać tylko sobie to stresa nie będziesz miał...

ami
25-02-2016, 18:26
Jak ma być takie se to strzelaj na wprost automatyka wszystko ustawi, jak chcesz coś więcej to strzelaj od sufitu pytanie tylko jakiego jest koloru tenże sufit , wiem, powinien być biały ja w pomieszczeniu takiego nie mam, podobnie rzecz się ma do ścian. Zanim zaczniesz strzelaj próbne nawet na kilka dni przed chyba nic nie stoi na przeszkodzie.Jak wyżej napisano od sufitu to manual i koryguj wszelkie ustawienia ( siła błysku, przesłona czas ustaw na stałe powiedzmy 1/100, Iso też nie za wysokie ) jak Ci się nie spodobają takowe pozostaje to co napisałem na początku. Pytałem co masz do dyspozycji myśląc że może parasolka, może jakaś blenda jak nie masz nic to wiele nie zdziałasz

KaczorMC
25-02-2016, 20:28
Kolega ma jeszcze z tego co wiem 2 parasolki oraz 2 yn468, tylko nie wiem czy nie ma w sb jakiegoś zlecenia. Tylko to juz chyb wyższa Szkoła a też nie chce całą imprezę robić zdjęć, tylko trochę się pobawić ;)
W klubach czasmi też mozna spotkać ścianki i tam fotograf nie wspomaga się bocznymi lampami, szkoda ze nigdy nie zwróciłem uwagi jak błyska ;/

ami
26-02-2016, 09:02
Dlatego zapytałem co masz zamiar osiągnąć? Metoda prób i błędów na długo przed imprezą odpowie na wiele Twoich wątpliwości.