PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 54 MZ4 czy Metz 58 a może inne

Mariusz_C
24-02-2016, 15:58
Mam lampę 430EX mk1. Potrzebuję czasem coś mocniejszego i zaczynam kombinować. Budżet max 600zł. Nie bardzo się orientuję w lampach Metza, a kolega mnie namawia na 54 MZ4, bo wg niego to najlepsza lampa i w dobrej cenie. Na necie widzę, że 58 jest dostępna w podobnych cenach. Powiedzcie co warto kupić za max 600zł.
A może jakieś chińczyki Youngno czy inne??

r_m
24-02-2016, 17:15
Tak, 54 jest porządna, ale (zawsze jest jakieś "ale") to uniwersalna lampa, z wymiennymi stopkami, i ograniczonymi możliwościami w porównaniu do dedykowanych dla jednego systemu, nie śledziłem cen, ale z tego co pamiętam, to 54 bywały o 100-200 tańsze od 58 (choć jeśli nie będzie mieć stopki do Canona w odpowiedniej wersji, to w sumie zakup może być droższy).
W tej cenie znajdziesz nowe lampy YN, z polską gwarancją, albo używane Metz 58AF-1 (czasem też AF-2) - co do Metza, dobrze radzę osobiście "pomacać" sposób obsługi, bo jest (według mnie) mniej wygodny, niż w lampach Canona czy YN. Przy pewnej skłonności do ryzyka (i dozie szczęścia) możesz trafić 580EXII (ale nie liczyłbym na "idealny stan, używana tylko przez dziadka w drodze do kościoła raz na rok" ;) ). Używany Canon (Metz i każda inna, nowa czy używana lampa) może się zepsuć, ale serwis istnieje, i jeśli to nie będzie jakaś "katastrofalna" usterka, naprawa może być opłacalna nawet w autoryzowanym serwisie.