Zobacz pełną wersję : 50D - brak podświetlenia punktów AF
boniek82
23-02-2016, 21:30
Cześć,
Posiadam Canona 50D w którym od jakiegoś czasu nie działa podświetlenie punktów AF. Resetowałem ustawienia, wyciągałem baterie, kartę, sprawdziłem jak siedzi matówka, generalnie zrobiłem wszystko co można zrobić bez rozkręcania body. Przerabiał może ktoś podobny problem? Jak w ogóle punkty są podświetlane? Jakaś dioda etc?
Będę wdzięczny za rady w tym temacie.
pzdr.
A jaki tryb AF? O ile pamiętam to w servo się nie podświetlają.
boniek82
23-02-2016, 22:09
Tak wiem, że w servo się nie podświetlają. Bez względu na tryb podświetlenia brak.
A jakie masz ustawienie w funkcjach indywidualnych, w C.Fn III - 4? Chodzi o nakładkowe wyświetlanie. Powinno być ustawione na "0".
boniek82
24-02-2016, 08:47
Dzięki, ustawienia już sprawdzałem.
Na matowce jest proszek ktory powoduje, ze ta swieci. Moze zostal wytarty.
boniek82
24-02-2016, 11:20
Na matowce jest proszek ktory powoduje, ze ta swieci. Moze zostal wytarty.
Tego nie wiedziałem :) Dzięki za cynk.
Tego nie wiedziałem :) Dzięki za cynk.
Czysciles ostatnio matowke?
boniek82
24-02-2016, 15:52
Tak czyściłem, więc całkiem prawdopodobne, że w ten sposób mogłem matówkę sobie załatwić :/
Wioletta
24-02-2016, 17:02
Mam podobny problem z 600D, w trybie manualnym świeci się tylko jedna dioda, w automacie działają wszystkie. Nie pomaga zmiana obiektywu, macie pomysł dlaczego? będę wdzięczna za pomoc
Mam podobny problem z 600D, w trybie manualnym świeci się tylko jedna dioda, w automacie działają wszystkie. Nie pomaga zmiana obiektywu, macie pomysł dlaczego? będę wdzięczna za pomoc
tak ma być
Instrukcje możesz przeczytać i zacząć bardziej świadomie używać aparatu.
Punkty w C50D nie sa naniesione na matowce, tylko na plytce indykacyjnej - w odroznieniu do 600-tki, gdzie tam sie rzeczywiscie znajduja. Niemniej wszelkiego rodzaju manipulacje przy tych elementach koncza sie raczej niepowodzeniem ( chociaz czesto mozna skutecznie wyczyscic matowki w modelach z plytka indykacyjna (modele XXD i XD).