PDA

Zobacz pełną wersję : Samyang 14mm 2.8 - rodzaje tych szkieł

milloz
22-02-2016, 13:48
Czesc !
Mam do Was szanownych kolegow i kolezanek tutaj zgromadzonych pytanie.
Otóz, powiedzcie mi znawcy tematu ile jest wersji obiektywu Samyang 14mm 2.8 pod Canona? Widziałem te ze złotą obramówką, widziałem z czerwoną.
Jest mozliwosc "potwierdzenia ostrosci" poprzez zastosowanie pierscienia? Czy sa w ogóle wersje z potwierdzeniem ?
Jak to wygląda? Generalnei troche czytalem o szkle i wydaje się być bardzo przyzwoite w tej cenie.

Dzieki za informacje !

szwayko
23-02-2016, 15:53
To jest te samo szkło. Wcześniej Samyang miał design ze złotym paskiem, potem zaczął robić z czerwonym.
Możesz kupić droższy w wersji do Nikona i do tego jeszcze adapter z potwierdzeniem ostrości Nikon lens -> Canon EOS (dopłata około 400zł)
Możesz kupić tańszy w wersji do Canona i do tego kupić przykleić sam tzw. dandelion (dopłata 100zł).
AF Chip "Dandelion" FOR Canon EOS Origin EMF Chip Made BY Victor Lushnikov | eBay (http://www.ebay.pl/itm/AF-Chip-Dandelion-for-Canon-EOS-Origin-EMF-chip-made-by-Victor-Lushnikov-/351421219690?hash=item51d256436a:g:6McAAOxyg6BRzI5 0)

Możesz kupić w wersji do Canona i dać sobie spokój z potwierdzeniem (dopłata 0zł).

Używam to szkło długo i mimo, że mam potwierdzenie, to szybciej i pewniej jest ostrzyć na skalę odległości - jak jest dobrze ustawiona (można ją skorygować w razie co).
Lepiej za to kupić program PTLens - ma dobrze zrobioną korekcję dystorsji tego szkła, która jest wąsowata i czasem trzeba ją usunąć.

Marv84
23-02-2016, 18:55
Ja mam najprosztszą i jest ok. Troszkę wyczucia i robi się nim całkiem fajnie. Super szkło jak za taką kase. Ja swój kupiłem zaraz jak tylko weszły na rynek i jest w mojej torbie do dziś.

milloz
23-02-2016, 21:51
A nie ma czasami wersji z ustawianiem przyslony z poziomu aparatu i dodatkowo ze wspomnianym chipem do potwierdzenia ostrosci? To nie jest czasami samyang z oznaczeniem AE?

Tom77
23-02-2016, 22:19
A nie ma czasami wersji z ustawianiem przyslony z poziomu aparatu i dodatkowo ze wspomnianym chipem do potwierdzenia ostrosci? To nie jest czasami samyang z oznaczeniem AE?

AF wersja pod Nikona

--- Kolejny post ---

Jest starsza wersja ED MC i nowsza ED UMC

milloz
23-02-2016, 22:30
"jeseli chodzi o 14 kę występuję ona z chipem (potwierdzenie ostrości) i bez. Wersja z potwierdzeniem ostrości oznaczoną jest dopiskiem AE"

To jest wiadomosc od samyang polska.
:) dostalem niedawno.

Czyli cos jest nie tak

Tom77
23-02-2016, 22:48
"jeseli chodzi o 14 kę występuję ona z chipem (potwierdzenie ostrości) i bez. Wersja z potwierdzeniem ostrości oznaczoną jest dopiskiem AE"

To jest wiadomosc od samyang polska.
:) dostalem niedawno.

Czyli cos jest nie tak

AE z chipem pod Canona ?

milloz
23-02-2016, 23:07
Na pytanie jak zapytac o taki obiektyw sprzedawcy odpisali mi :
"Samyang 14mm F2.8 Canon AE przy czym ważne oznaczenie jest "AE""

Tom77
23-02-2016, 23:17
Może chodziło o AS ? Coś mi tu nie pasuje, ale chyba wiedzą co sprzedają

szwayko
23-02-2016, 23:33
Acha sorki zapomniałem że do Canona powstała wersja AE - która steruje przysłoną. I taką kup.
-------------------------------

milloz
24-02-2016, 11:37
:mrgreen: dzięki !

milloz
24-02-2016, 12:15
teraz tak patrze po ceneo, allegro to taki obiektyw jest bardzo ciezko dostac.
Masakra. Bardzo dziwna polityka Samyanga.

Cichy
24-02-2016, 12:45
Optycznie one wszystkie są te same. Pierścienie czerwone to tylko kosmetyka, jak i nowe pudełka. Jest wersja manualna i z elektroniką AE pod Canona.

milloz
24-02-2016, 13:09
no ok, ale z dopiskiem AE znalalzlem jedynie na morelach - ZA 1950zl !
no to cena bardzo srednia.

Cichy
24-02-2016, 20:33
no ok, ale z dopiskiem AE znalalzlem jedynie na morelach - ZA 1950zl !
no to cena bardzo srednia.

To cena bardzo dobra, u mnie są po 2090.

Eberloth
24-02-2016, 21:12
Ale to AE to i tak chyba tylko sterowanie przysłoną z poziomu body. Potwierdzenia ostrości i tak nie daje.

cosinus
26-01-2022, 11:06
Ale to AE to i tak chyba tylko sterowanie przysłoną z poziomu body. Potwierdzenia ostrości i tak nie daje.

Na pewno?
W chipach klasy dandelion nie dzieją się żadne "procesy decyzyjne" ku wypracowaniu oceny ostrości. Elementem decyzyjnym jest body.

Ta elektronika w obiektywie to tylko oszukanie body, że jakikolwiek obiektyw się zameldował, takie pomachanie "hej hej, jestem".
I ten AE z przysłoną też się melduje, więc czujnik AF się bierze do pracy, taka jest logika?
Nie ma żadnych powodów by czujnik AF nie pracował z obiektywem czysto manualnym, bez miligrama elektroniki - tak jest na nikonach

Odświeżam wątek, jako że akcentuje zagadnienie AE, a to mnie interesuje.

Od kilku lat są (w miarę) dostępne 14/2.8 i 35/1.4 AE (widziane w ofertach sklepów - choć często z błędnymi zdjęciami nikonowskimi).
Od również kilku lat puszczane pogłoski o 85/1.4 AE, wielki nieobecny w sklepach aż do niedawna, są DOBRZE UDOKUMENTOWANE ZDJĘCIAMI na ebayu z Niemiec.

a13
26-01-2022, 13:34
Na pewno?

Nie ma żadnych powodów by czujnik AF nie pracował z obiektywem czysto manualnym, bez miligrama elektroniki - tak jest na nikonach

Przecież działa AE w obiektywach typu RF (Samyang`ach), dokładnie tak samo jak EF, trzeba tylko zmienić ustawienie w menu.

krzysiek_fidryg
10-02-2022, 22:36
to jest to samo szkło xD