Zobacz pełną wersję : Rożne numery seryjne
Jak w temacie posiadam canona 70d i numer seryjny na puszce różni się o numeru jaki wyświetla mi Panda IExif 2 chyba że źle patrze.
Inny program jako sn podaje taki sam jak w Panda więc raczej pomyłki nie ma.
Aparat był oryginalnie zapakowany a na liczniku miał zero klapnięć.
Sprawa jest o tyle dla mnie istotna bo być może będę chciał zainstalować ML w przyszłości tak jak miałem w moim poprzednim 600d.
Oprogramowanie ML do tej puszki występuje w dwóch odmianach - nazwijmy roboczo - dla niskich nr. jedne dla wysokich nr. drugie.
Oczywiście na body jest niski numer seryjny programy pokazują numer wysoki.
I teraz nie wiem jaką wersję miał bym wgrać.:confused:
Ciekawi mnie tak że czy jest to coś normalnego czy nie i jaka jest przyczyna.
Pozdrawiam
Zw13rzu
Aparat kupiles w sklepie?
Jak w temacie posiadam canona 70d i numer seryjny na puszce różni się o numeru jaki wyświetla mi Panda IExif 2 chyba że źle patrze.
Sprawa jest o tyle dla mnie istotna bo być może będę chciał zainstalować ML w przyszłości tak jak miałem w moim poprzednim 600d.
Oprogramowanie ML do tej puszki występuje w dwóch odmianach - nazwijmy roboczo - dla niskich nr. jedne dla wysokich nr. drugie.
Oczywiście na body jest niski numer seryjny programy pokazują numer wysoki.
I teraz nie wiem jaką wersję miał bym wgrać.:confused:
Ciekawi mnie tak że czy jest to coś normalnego czy nie i jaka jest przyczyna.
Pozdrawiam
Zw13rzu
jaki numer seryjny ma body ?
Dlaczego korzystasz z jakiegoś oprogramowania firmy trzeciej do odczytu danych z EXIF? Masz Digital Photo Professional (DPP) czyli oficjalny soft Canona do obróbki zdjęć zainstalowany na dysku? Weź sobie spod niego kliknij na jakieś zdjęcie a z górnego menu wybierz View -> Info Przewiń ekran rolką myszy na dół. Czy numer seryjny który widzisz zgadza się z tym na tabliczce znamionowej aparatu? Jeśli tak to wszystko jest OK i tego numeru się trzymaj przy wyborze wersji ML.
Jeśli się nie zgadza (i co gorsza numer na pudełku też jest inny) a aparat pochodzi z legalnego źródła zakupu i posiadasz dowód tego zakupu (faktura VAT, paragon) no to szukaj wyjaśnienia tego fenomenu u Canona Kontakt e-mail - Canon Polska (http://www.canon.pl/support/consumer_products/contact_support/)
Ad @zdebik tak kupiłem w sklepie internetowym. Wszystko było oryginalnie zapakowane.Puszka w idealnym stanie matryca też wszystko ok.
Myślałem że być może jest to sprzęt Refurb ale nic nie było na ten temat na pudełku ani na samym aparacie.
Mam takiego pena i jestem z niego zresztą zadowolony on jest ostemplowany w dwóch miejscach przez producenta że jest odnowiony.
Takie są przepisy co do takiego sprzętu i chyba Canon by w tym temacie w kulki by nie leciał.
Ad @Tom77 033102****** nie wiem czy bezpiecznie jest podawać pełny numer:confused:
Ad @Mkamelg z tym numerem to wyszło przy "okazji" chciałem sprawdzić ilość klapnięć a z DPP wyszło jak w programach firm trzecich.
Pudełko mam w piwnicy i trzeba by po nie zejść a to kosztuje trochę czasu.:lol:
Pozdrawiam
Zw13rzu
Pudełko mam w piwnicy i trzeba by po nie zejść a to kosztuje trochę czasu.
Poproś kolegę mkamelg zejdzie i Ci przyniesie .A tak poważnie, chcesz rozwiązać problem , a nie chce Ci się zejść do piwnicy żeby posprawdzać numery na pudełku.
Ad @italy nie napisałem że mi się nie chce tylko że zajmie mi to trochę czasu (czytanie ze zrozumieniem się kłania)
Po za tym spójrz na czas napisania i odpowiedzi.
Nie wiesz gdzie mieszkam i gdzie mam piwnice.:)
Na pudełku nie ma naklejki z numerem seryjnym są w tym miejscu pozostałości kleju.
Generalnie nie ma to większego dla mnie znaczenia po za tym że nie wiem jaką wersję wgrać ML.
Chociaż myślę że ten wyższy numer jest bardziej prawdziwy co by było dobra nowiną bo ponoć coś tam zmienili w af.
Pozdrawiam
Zw13rzu
Ad @Tom77 033102****** nie wiem czy bezpiecznie jest podawać pełny numer:confused:
Zw13rzu
ja bym nie podawał całego numeru seryjnego aparatu, po numerze można dojść do tego gdzie mieszkasz i odczytać pin z karty więc uwazaj
Chodziło mi raczej o rejestrację sprzętu u Canona.
Ale jeżeli to coś zmieni - oczywiście nie ma sprawy.
Pozdrawiam
Zw13rzu
Chodziło mi raczej o rejestrację sprzętu u Canona.
Ale jeżeli to coś zmieni - oczywiście nie ma sprawy.
Pozdrawiam
Zw13rzu
Masz całkowitą rację.
pan.kolega
21-02-2016, 14:09
Nie powinno tak być. To jest podejrzane.
Gdzies mozna bylo sprawdzic, czy sprzet byl naprawiany. Wklep oba numery w CSI czy cos. Moze byla wymieniona plyta glowna.
Jeżeli chodzi Tobie o Centrum Serwisowo Informacyjne na żytniej to mają usługę zbadania aparatu.
W papierach go raczej nie mają bo aparat nie był kupiony w Polsce.
Jutro zadzwonię do nich i postaram się czegoś dowiedzieć.
Najbardziej mnie ciekawi jakiego numeru "słuchać".
Pozdrawiam
Zw13rzu
marmor_ns
21-02-2016, 19:37
Sprawdziłem i numer z puszki u mnie we wszystkich body zgadza się z tym w Dpp
niech ktos mu przyniesie pudelko z piwnicy-moze sie okazac ze problem zniknął
Dlatego nie powinno się wyrzucać pudełek
Ad @becekpl piszesz aby pisać ale z czytaniem to już nie bardzo.
Pozwól że zacytuję samego siebie parę postów wcześniej
Na pudełku nie ma naklejki z numerem seryjnym są w tym miejscu pozostałości kleju.
"Problem" nadal istnieje.
Ad @Tom77 jeżeli chodzi o mnie to pudełka nie wrzuciłem patrz cytat powyżej.
Ad @becekpl piszesz aby pisać ale z czytaniem to już nie bardzo.
Pozwól że zacytuję samego siebie parę postów wcześniej
"Problem" nadal istnieje.
Ad @Tom77 jeżeli chodzi o mnie to pudełka nie wrzuciłem patrz cytat powyżej.
Ale nie wiadomo kto w piwnicy grzebał przy pudełku ...
Jak te pudełka leżą w piwnicy trochę dłużej to od razu lepiej oddać je do IPN-u zanim się zrobi afera...
Ale nie wiadomo kto w piwnicy grzebał przy pudełku ...
Tylko ja mam klucze:)
@Tom77 rozbroiłeś mnie tym postem bo już myślałem że grochem o ścianę.
Generalnie olać dochodzenie jak to się stało że tak się stało już wiem że coś jest nie tak ale z drugiej strony wszystko chodzi jak najbardziej prawidłowo i nie ma co wyważać otwartych drzwi.
Jak pisałem wcześniej jutro telefon do CSI i być może sprawa "który numer" się wyjaśni o wynikach oczywiście poinformuję.
@este to nie jest forum polityczne ale być może masz rację.:)
Pozdrawiam
Zw13rzu
Tylko ja mam klucze:)
Generalnie olać dochodzenie jak to się stało że tak się stało już wiem że coś jest nie tak ale z drugiej strony wszystko chodzi jak najbardziej prawidłowo i nie ma co wyważać otwartych drzwi.
Jak pisałem wcześniej jutro telefon do CSI i być może sprawa "który numer" się wyjaśni o wynikach oczywiście poinformuję.
@este to nie jest forum polityczne ale być może masz rację.:)
Pozdrawiam
Zw13rzu
Dzwoń z karty a najlepiej z budki telefonicznej.
Jednak grochem o ścianę.
No trudno jak powiedział Mark Twain
"Nigdy nie polemizuj z idiotą â najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem."
Pozdrawiam
Zw13rzu
Jednak grochem o ścianę.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą â najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem."
Pozdrawiam
Zw13rzu
Ten cytat był niepotrzebny Starasz się mnie obrazić ?
Kolekcjoner
22-02-2016, 17:27
Jednak grochem o ścianę.
Pozdrawiam
Zw13rzu
Ja bym prosił żeby jednak powstrzymać się od takich "mądrości" adresowanych do innych użytkowników forum.
Ten cytat był niepotrzebny Starasz się mnie obrazić ?
Nie chciałem obrazić Ciebie, cytat był skierowany raczej do samego siebie - powinienem przestać odpisywać wiele postów wcześniej
bo generalnie nic nie wnosiły nowego do tematu.
Mam nadzieję że moderator to zredaguje.
A w temacie to zadzwoniłem na żytnią i powiedzieli mi że z takim przypadkiem nie mieli jeszcze do czynienia i odesłali mnie do canona.
Pewnie napiszę do nich.
O wynikach poinformuję.
Pozdrawiam
Zw13rzu