Zobacz pełną wersję : jak uzyskać taki efekt w studio?
KaczorMC
20-02-2016, 01:00
Witam. Jutro z kolegą wynajęliśmy sobie studio i chcemy zrobić fotki jak poniżej. Do dyspozycji mamy 2 okty, Bd 40 55 i 70, strip ,sb, wrota ,czasze. Lampy 400ws,300ws i 200ws. Myślałem, żeby użyć na wprost samego BD jak myślicie? Ewentualnie dołożyć 2 stripy z lewej i prawej strony?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://naforum.zapodaj.net/04bd5d632834.jpg.html)
Witam. Jutro z kolegą wynajęliśmy sobie studio i chcemy zrobić fotki jak poniżej.
Dobry plan. A czy oglądaliście z kolegą jakiekolwiek strony z rozrysowanymi schematami oświetlenia? Np. strobox.com, albo na flickr grupę "Setups Mandatory"? Jak nie, to polecam, naprawdę warto, tym bardziej, jak macie mało czasu ;)
Można też zastanowić się, co widać po wielkości i jakości cieni oraz świateł. Lewy policzek, cień pod brodą wskazuje na światło główne. Prawy policzek - coś też na nim widać, i nie zakładałbym się, że to światło główne. Popatrz też na prawy nadgarstek i prawą dłoń.
Napisałeś o stripach, a dokładnie to jak chciałbyś je umieścić? Najlepiej skorzystaj z jakiegoś narzędzia "lighting diagram" (google) i wstaw swoją propozycję, będzie łatwiej rozmawiać.
Przepraszam, że nie napiszę co, gdzie i jak ustawić, chodzi o zwrócenie Twojej uwagi na każdy drobiazg, cień, plamę światła - jeśli zaczniesz w taki sposób analizować zdjęcia, będzie Ci łatwiej zgadywać rodzaj oświetlenia.
KaczorMC
20-02-2016, 08:30
Tak, patrzyliśmy na strobox, ale za wiele nam to nie mówi, ja wcześniej miałem do czynienia tylko z parasolkami transparentnymi i lampy reporterskie:D
Na tym zdjęciu mi się wydaję, że coś świeci na wprost i może jedna rzecz doświetla tło? Oczywiście nie musimy uzyskać identycznego efektu, ale fajnie jakby dobrze była doświetlona cała koszulka, bo chcemy wrzucić sobie na stronę internetową:) Ze stripami może faktycznie być ciężko, bo nie do końca postać będzie oświetlona. To może ustawić jednak z przodu BD i z tyłu coś na tło? Tylko nie chciałbym zrobić płaskiego zdjęcia za bardzo:/
Chodziło mi o to, że tam są gotowe "przepisy" na światło.
Ok, więc ustawisz słoneczko na wprost, w taki sposób, aby uzyskać taki mały cień pod brodą. Popatrz na policzki - to Ci powie, czy główne światło jest idealnie na środku, czy przesunięte w którąś stronę. Zastanów się, dlaczego na ciemnym policzku (i ręce) jest delikatny odblask - według mnie "coś" musiało świecić od tyłu (nie z boku), ale bardzo delikatnie.
KaczorMC
20-02-2016, 12:27
Moze z tyłu jakiś sb z gridem?
Weź sobie ściągnij tę infografikę i wgraj gdzie tylko możesz (na kompa, tablet, koma itp.) tak żebyś miał ją zawsze pod ręką.
http://media.digitalcameraworld.com/wp-content/uploads/sites/123/2015/09/Free_portrait_lighting_poster.jpg
Szkoda że nie widać twarzy tego modela-kolarza to byłoby już pozamiatane. Ja bym postawił na HIGH KEY.
KaczorMC
20-02-2016, 13:31
Konkretne! Dzięki wielkie ;) czyli wychodziz że faktycznie jedno przód w modela, a drugie światło za modelem i na tło ;) studio mamy na 3h więc będziemy kombinować ;)
--- Kolejny post ---
A nie Butterfly +światło na tło?