Zobacz pełną wersję : Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD
No to myślę, że będzie o czym rozmyślać ;-)
Tamron to announce a new SP 85mm f/1.8 Di VC USD lens | Photo Rumors (http://photorumors.com/2016/02/18/tamron-to-announce-a-new-sp-85mm-f1-8-di-vc-usd-lens/)
Niech oni przestaną bo nigdy się nie skończy moja żonglerka obiektywami :lol:
Obiecałem sobie, że w tym sezonie zero zmian w szklarni :mrgreen:
Crazy, a ta 85 to niby po prawej, czy po lewej ? :)
Niech oni przestaną bo nigdy się nie skończy moja żonglerka obiektywami :lol:
Obiecałem sobie, że w tym sezonie zero zmian w szklarni :mrgreen:
Dane słowo jest łatwo dotrzymać, musisz tylko rok podzielić na większą liczbę sezonów
Wspomnę, że to już drugi wątek o Tamronie, jak jeszcze oficjalnie nic nie zostało pokazane.
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/tamron-85mm-1-4-vc-usd-z-robi-sie-ciekawie-102174/
Czy jest na sali moderator ? :)
Cichy, przecie jest napisane że pojawi się 22 lutego a w produkcji ma być ver że światłem 1.4
happytommy
21-02-2016, 19:05
Tak wygląda 85 mm f/1.8 oraz 90 mm f/2.8 macro
Tamron Lens | Lens Rumors (http://www.lens-rumors.com/category/tamron-lens-2/)
Ładne... jak 85 f1.8 będzie lepsze od canona to chętnie zamienię :)
Eberloth
21-02-2016, 19:17
Nie do końca rozumiem nowej 90/2.8 macro. Co brakowało poprzedniej wersji ze stabilizacją? Chyba że chodzi o nowy, ujednolicony design :)
Nie do końca rozumiem nowej 90/2.8 macro. Co brakowało poprzedniej wersji ze stabilizacją? Chyba że chodzi o nowy, ujednolicony design :)
Tamron 90 macro ostrzejszy od 100 macro ale gorszy AF. 100L macro lepszy AF i ostrzejszy obrazek. New Tamron lepszy od 100L ?
Eberloth
21-02-2016, 19:33
Tamron 90 macro ostrzejszy od 100 macro ale gorszy AF. 100L macro lepszy AF i ostrzejszy obrazek. New Tamron lepszy od 100L ?
A czy gdziekolwiek napisałem, że interesuje mnie porównanie do macro Canona? odnosiłem się do modelu Tamron 90 mm F/2.8 SP Di MACRO 1:1
A czy gdziekolwiek napisałem, że interesuje mnie porównanie do macro Canona? odnosiłem się do modelu Tamron 90 mm F/2.8 SP Di MACRO 1:1
Czego nie zrozumiałeś w moim poście ?
Eberloth
21-02-2016, 19:40
Czego nie zrozumiałeś w moim poście ?
Nick'a.
Sugerowana cena za 85mmf 1.8 4500zł :shock:
Drogo.
Imho o 2000 pln za drogo.
No nic, pożyjemy - zobaczymy..
Nick'a.
Nick to pierwsze 3 litery od imienia Tomasz, 77 to 2 ostatnie cyfry daty urodzenia
Pisz śmiało jak czegoś nie rozumiesz
Drogo.
Imho o 2000 pln za drogo.
No nic, pożyjemy - zobaczymy..
Może Canon 85/1.8 IS za 2400 PLN Ci podpasuje chociaż Canona nie lubisz ;)
Sugerowana cena za 85mmf 1.8 4500zł :shock:
Sigma 85 f/1.4 to około 3500 zł. Jak widzę ceny Tamrona to obiektywy Sigmy zaczynają mi się wydawać tanie...
chester_jds
21-02-2016, 20:42
O ile się orientuję, "głupi" Canon 85 mm f/1.8 jest bardzo chwalony optycznie, za AF również. Nie ma IS, okay, ale nówka kosztuje circa 1350+ PLN. Ja naprawdę nie wiem, co Tamron musi zaoferować w obiektywie o tej samej ogniskowej i światłosile, by uzasadnić taką kosmiczną cenę... Nie przekonuje mnie to.
Sigma 85 f/1.4 to około 3500 zł. Jak widzę ceny Tamrona to obiektywy Sigmy zaczynają mi się wydawać tanie...
Co decyduje o cenie szkła ? Ogniskowa, światło ? Dlaczego za jeden obiektyw 85 mm płacimy 1500zł i mówimy że drogo a za drugi 5000 zł i jest tanio.
Jak tak dalej pójdzie to konkurencja w postaci Tamrona spowoduje wzrost cen. Inni producenci dojdą do wniosku, że sprzedają swoje produkty zbyt tanio ;)
Jak tak dalej pójdzie to konkurencja w postaci Tamrona spowoduje wzrost cen. Inni producenci dojdą do wniosku, że sprzedają swoje produkty zbyt tanio ;)
Olać giełdę i obiektywy Sigmy kupować ?
Co decyduje o cenie szkła ? Ogniskowa, światło ? Dlaczego za jeden obiektyw 85 mm płacimy 1500zł i mówimy że drogo a za drugi 5000 zł i jest tanio.
Tom77 -wartość waluty w danym kraju.To tak jak z paliwem.Za jedną godzinę pracy kupisz np 2 litry a gdzie indziej 10 l.
Może Canon 85/1.8 IS za 2400 PLN Ci podpasuje chociaż Canona nie lubisz ;)
To nie jest tak, że nie lubię Canona.
Nie jestem fanboy'em ani hater'em jakiejkolwiek firmy - poza jednym wyjątkiem - firmą Apple.
Mam do nich awersję i hejta z zasady :D
Właściwie chyba za wszystko, od polityki marketingowej, poprzez moda jaką kreują tworząc fanatyków i wyznawców nadgryzionego jabłka, na absurdalnej wycenie swoich produktów skończywszy.
W mojej filozofii zakupów sprzętu foto, są dwa kryteria:
- kryterium hobbystyczne
- kryterium zawodowe
Przy czym racjonalność zakupów na potrzeby hobbystyczne zawsze będzie dla mnie żadna, bo w hobby nie ma ani logiki zakupów, ani limitów.
Kupujesz co chcesz i co Ci się podoba, bo tak - masz taką zachciankę i dobieranie do tej zachcianki racjonalnej ideologii, to coś w deseń tłumaczeń fanatyka na temat swojej wiary.
Inna sprawa to zakup rozpatrywany na potrzeby zawodowe.
W tym wypadku, bardzo istotny jest wskaźnik wydatek vs. zarobek
Czy zakup tego albo tamtego diwajsa mi się zwróci w postaci większego przychodu, skrócenia pracy, zwiększenia wygody itp (kwestie prestiżowe pomijam, bo to jest dla mnie lansiarstwo)
No i tutaj sprawa jest prosta, u Canona poza takimi rodzynkami jak 135L, 85/1.8 i jeszcze może jakimiś - totalna większość ich asortymentu jest przeceniona.
Mało opłacalna w perspektywie zysków jakie przyniosą, ponieważ jest spora konkurencja która nie dość że oferuje często lepsze parametry oraz niezawodność, to jeszcze za połowę ceny.
Ja to co mam (i co będę miał) w swojej torbie foto, to starannie i świadomie dobrany setup, który obecnie w niczym mnie nie ogranicza, i który na chwilę obecną jest najbardziej elastycznym zestawem do kotleta i bardzo opłacalnym w założeniach kosztów zakupu vs. zyski.
Osobiście do pełni szczęścia brakuje mi coś pokroju 50-100/1.8 lub 85-135/2.0 (z kryciem na FF), ale tylko dla wygody bo zarówno 135L w plenerze, jak i C85/1.8 w repo dają tak dobrej jakości obraz że nie ma problemu krzyknąć za pracę konkretną kasę ;)
Zainteresowałem się tym nowym Tamronem 85/1.8 VC bo przydałaby mi się stabilizacja.
I tylko dlatego.
Pomyślałem sobie, że jestem w stanie wydać na ten ficzers do 1500 pln
Czyli, zakładając że już jestem w posiadaniu ********ego szkła jakim jest C85/1.8 mogę pomyśleć o jego odsprzedaży za około 1000 pln, dołożeniu 1500 pln i zanabyciu Tamron 85/1.8 VC (przy założeniu że Tamron ma równie dobrą optykę, co stary C85/1.8)
Ale cena 4500 pln za nowego Tamrona wywołała u mnie uśmiech na twarzy z lekkim politowaniem ;)
3500 pln za posiadanie stabilizacji w obiektywie 85/1.8 ?
Komuś się chyba coś pomyliło przy ustalaniu ceny za tego nowego Tamrona ;]
Tamron pokazał 80mm/1,8 i..... obiektyw macro 90mm (1:1)... myślałem że Tamron ma już ostrą macrówkę? Po co im druga?
Tamron pokazał 80mm/1,8 i..... obiektyw macro 90mm (1:1)... myślałem że Tamron ma już ostrą macrówkę? Po co im druga?
Dopasowanie do nowej linii stałek i do usb docka... tfu, Tap Console :)
Tamron zaczyna się robić marką stylizacyjną.... no prawie jak większość marek samochodowych.... "dopasowanie do linii".... aby w torbie foto wszystko mi się pomieszało :D
Z komentowaniem ceny proponowałbym się wstrzymać, jeszcze nie jest ustalona.
Obiektyw koszmarny. Nigdy czegoś takiego nie spotkałem. Zależnie od odległości fotografowanego obiektu konieczna jest inna kalibracja. Przy obiektach bliskich konieczna jest kalibracja na poziomie +15 w przypadku obiektów dalszych ... braknie zakresu w moim 6D!!! Mam Sigme ART 50 1,4 i ostrość przy ok. 2,0 to są zupełnie dwie inne bajki. Ostrość Tamrona jest kiepska ... jeśli weźmiemy pod uwagę cenę obiektywu. Gdyby to było cos za 1000-1200PLN to ok. ... ale za taka kasę????? Posiadam 3 sigmy 50, 35 ART i 24-100 4,0 i żadna z nich nie wymagała kalibracji większej niż +-3. Nie jestem profesjonalistą i nie pracuje w sigmie :-D ale dla mnie ten Tamron to wyrzucone pieniądze. Ale cóż, marketing ładnie wygląda ...
Ale cóż, marketing ładnie wygląda ...
teraz testy i opisy można przeczytać (ze szczególnym uwzględnieniem tego co napisali między wierszami) ale wnioski trzeba wyciągnąć samemu - porównać wykresy bo np. często piszą że obiektyw b jest ostrzejszy od obiektywu a a tymczasem z wykresu wynika wprost coś przeciwnego, większość testów wygląda jak sponsorowany marketingowy bełkot - i my konsumenci za ten bełkot płacimy :)
takisefotograf
16-12-2017, 19:53
są tu jacyś użytkownicy tego szkła?
aktualne opinie,doświadczenia mile widziane :)
są tu jacyś użytkownicy tego szkła?
aktualne opinie,doświadczenia mile widziane :)
Hejka, ja jestem użytkownikiem tego szkła od września. Obskoczył ze mną już jakieś 15+ imprez i jest to szkło marzenie. Przesiadłem się z canona 85 1.8 i własnie pod niego będę porównywał.
Jest troszkę wolniejszy, celny tak samo jak canonowska 85, ostry na całości kadru już od 1.8, abberacja praktycznie zerowa (muszą być mega skrajne warunki, żeby cokolwiek powstało), bokeh też mega.
Kupiłem sztukę od Cichego, który kalibrował ją na swoim 6d (podobno na dalekie odległości był FF). Obiektyw przyszedł paczką, podpiąłem pod 5d mk3 - trafia idealnie bez żadnej ingerencji i zawsze celnie.
Z 5d mk2 musiałem ustawić MA w aparacie na -2, ale po tej operacji też trafia w punkt.
Przed zakupem zastanawiałem się jeszcze nad sigmą 85mm 1.4art, ale teraz zupełnie nie żałuje swojego wyboru. To co kiedyś uważałem za zbyteczne (stabilizacja) tak teraz kocham niemiłosiernie. Na ślubach schodzę w kościele do 1/30 z paluszkiem w d... (oczywiście temat nie może się poruszać) Rekord to 1/10 z ręki z włączoną stabilizacją.
Klient różnicy między 1.4 a 1.8 nie zauważy a ty w portfelu tak.
KrzysiekT
20-12-2017, 16:59
Czy testował ktoś może w tym obiektywie jakość AF i stabilizacji przy filmowaniu, najlepiej z użyciem PDAF (6D2 / 5D4)? Zastanawiam się nad zakupem jako zamiennik 85 1.4 IS
takisefotograf
20-12-2017, 21:27
dzięki heybe za rzeczową odpowiedź
ja też myślę o przesiadce tyle,że z Canona 100/2(tu optyka i Af jest ok),
bo najbardziej kusi mnie właśnie ta stabilizacja
bzdura1979
15-04-2019, 23:47
Czy któryś z użytkowników tego szkła mógłby napisać, czy przy wyłączonej stabilizacji jego obiektyw lekko "grzechocze"? Testuję własnie jedną używkę i wyłączenie stabilizacji "odcina" szum pracującej stabilizacji, ale grzechotanie pozostaje. To normalne?
Czy ktoś ma może porównanie do sigmy 85 1.4 ex? Moja jak trafi to jest znakomicie ale właśnie.. jak trafi?