Zobacz pełną wersję : Canon 80D - teraz już naprawdę oficjalnie
Wygląda na to, że wreszcie jest:
Canon EOS 80D i obiektyw EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS USM - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/9417-news-Canon_EOS_80D_i_obiektyw_EF-S_18-135_mm_f_3.5-5.6_IS_USM.html)
--- Kolejny post ---
Jestem ciekaw, jak sprawdzi się AF i jak wypadnie matryca (czy będzie zauważalna poprawa względem 70D). Wreszcie wizjer ze 100% krycia. Body wygląda naprawdę interesująco (zwłaszcza ten AF) i oby tylko cena na początek nie była jakaś zaporowa. Dla kogoś potrzebującego cropa może to być puszka prawie idealna. Nie ukrywam, że w zależności od ceny, sam rozważę zakup tej zabawki;)
Tu się pojawia mowa o 1200 $ za body
Canon EOS 80D Release Date, Price and Specs - CNET (http://www.cnet.com/products/canon-eos-80d-body-only/)
Tu się pojawia mowa o 1200 $ za body
Jak dla mnie trochę za dużo za cropa z linii dwucyfrowej... Pewnie dość szybko cena spadnie. Oby!;)
na dpreview też informacja o 1200 $.
boniek82
18-02-2016, 10:39
Tutaj z cenami Canon EOS 80D Announced (http://www.canonrumors.com/canon-eos-80d-announced/)
Generalnie body 1200$
Tylko 500zł taniej niż 7DII, ale inna matryca. Ciężki wybór :).
Tutaj z cenami Canon EOS 80D Announced (http://www.canonrumors.com/canon-eos-80d-announced/)
Generalnie body 1200$
czyli u nas na początek jakies 4,6K pln:shock:
potem może ze 4,2K pln generalnie musi byc pomiędzy 7dmkII a 70D
JA obstawiam że będzie niewiele słabszy obrazek niż w 7D2
Słabszy??? To ja oczekuję, że przynajmniej nie będzie gorszy a po cichu liczę na lepszy!
Jestem dosc ciekawy tego AF- rozmieszczenie punktów itp.
Będzie wyraźnie lepszy niż w 7d2 :)
czyli u nas na początek jakies 4,6K pln:shock:
potem może ze 4,2K pln generalnie musi byc pomiędzy 7dmkII a 70D
po kursie dolara i w ogóle to raczej początkowa będzie 4999zł :mrgreen:
Będzie wyraźnie lepszy niż w 7d2 :)
tiiaaaa, a ci co go kupia, to nawet nie beda widzieli róznicy w stosunku do 5d3 i 6d:D
tiiaaaa, a ci co go kupia, to nawet nie beda widzieli róznicy w stosunku do 5d3 i 6d:D
Tak, spodziewam się, że sensor pod względem DR będzie wyraźnie lepszy od 6d i 5d3. To zupełnie nowa konstrukcja ze zintegrowanymi przetwornikami ADC (jak w 1dx2). Wreszcie będą czyściutkie cienie :) Rozwiązanie dość szybko trafi do 5d4 i 6d2. Z tym, że 6d2 pewnie jako ostatni otrzyma tę architekturę tj. spodziewam się, że w 2017.
Tak, spodziewam się, że sensor pod względem DR będzie wyraźnie lepszy od 6d i 5d3. To zupełnie nowa konstrukcja ze zintegrowanymi przetwornikami ADC (jak w 1dx2). Wreszcie będą czyściutkie cienie :)
niech i tak bedzie, a co mi tam...:mrgreen:
Jestem dosc ciekawy tego AF- rozmieszczenie punktów itp.
Na dpreview znalazłem coś takiego:
https://canon-board.info/imgimported/2016/02/AF_Points-1.jpeg
źródło (http://3.static.img-dpreview.com/files/p/E~TS566x442~articles/9270033078/AF_Points.jpeg)
niech i tak bedzie, a co mi tam...:mrgreen:
Ogólnie fajnie, że się sporo zmienia w Canonie na korzyść :) Specyfikacja 80d jest bardzo fajna, zupełnie jak nie Canon ;) A nowy 18-135 (nanoUSM) to ma nawet osłonę przeciwsłoneczną w cenie :lol:
No trochę @jotes25 Cię poniosło, ale cóż możesz.
Ach, gdyby tak chcieli wsadzić ten AF do 6D to świat by był piękny!
Co do ceny, to miałbym dylemat czy nie dopłacić do 7Dmk2. Kto poczeka parę miesięcy to kupi fajny sprzęcik.
No trochę @jotes25 Cię poniosło, ale cóż możesz.
Ach, gdyby tak chcieli wsadzić ten AF do 6D to świat by był piękny!
Tak se, bo o ile w 80d pokrycie kadru jest w miarę OK, to w "6d2" byłoby do d...
Co do ceny, to miałbym dylemat czy nie dopłacić do 7Dmk2. Kto poczeka parę miesięcy to kupi fajny sprzęcik.
W 80d jest wiele rzeczy bardziej dopracowanych/lepszych niż w 7d2, nie tylko sensor. Stąd można wyciągnąć wniosek, że 7d3 będzie szybciej niż się wydawało. I nawet domyślam się czym się będzie istotnie różnił ;)
sebcio80
18-02-2016, 11:57
Mimo wszystko to nieco dziwne, że aparat serii xxD ma więcej punktów krzyżowych niż niedawno zaprezentowany flagowy model z serii xD.
Cena na poziomie 6D - już widzę ten wysyp wątków na forum. "80D czy 6D?" AF czy obrazek.
Mimo wszystko to nieco dziwne, że aparat serii xxD ma więcej punktów krzyżowych niż niedawno zaprezentowany flagowy model z serii xD.
Cena na poziomie 6D - już widzę ten wysyp wątków na forum. "80D czy 6D?" AF czy obrazek.
Z tym, że o ile z AF jest sprawa jasna :lol:, to obrazek z 80d może być równie dobry lub nawet lepszy od 6d w wielu zastosowaniach - widoczki, sport czy przyroda (pomijam maniaków zerowej głębi ostrości).
P.S. Zdaję sobie sprawę z tego, że taka opinia na tym forum to prośba o lincz :lol: Więc dodam "niech żyje zawsze najlepszy i kultowy 5d1!" :)
boniek82
18-02-2016, 12:48
Kilka sampli
Canon?EOS 80D ?Sample Images & Movies (http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos80d/)
photogambler
18-02-2016, 13:12
Ciekawe czy generalnie lepiej sie sprawdzi niz nikon d7200.Z pewnością będzie mial lepsze video.AF porownywalny czy lepszy.Jak narazie obiecująca pucha do przyrody,sportu nawet pejzażu.
Kilka sampli
Canon?EOS 80D ?Sample Images & Movies (http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos80d/)
Standard u Canona :( Niewątpliwie fotograf robiący im sample ma pojęcie o swoim rzemiośle. Problem w tym, że na podstawie tych sampli nigdy bym 80d nie kupił. A już tym bardziej 600/4 L IS II (bodaj 3. przykład) :lol:
Kolekcjoner
18-02-2016, 15:56
Powinien być dużo lepszy. W końcu matryca robiona na zupełnie nowym sprzęcie w dużo większej rozdziałce.
Ciekawe czy generalnie lepiej sie sprawdzi niz nikon d7200.
A jakie to ma znaczenie praktyczne dla userów Canona?
Ciekawy jest ten moduł powerzoom.
Ciekawy jest ten moduł powerzoom.
Z nowego sprzętu Canona mam na niego największy apetyt :) Choć oczywiście wiąże się to od razu z zakupem nowego 18-135. Może ktoś doczytał czy ten PZ będzie ze starszymi puszkami działał, np. 70d?
Diabeł tkwi w szczegółach. Te 27 punktów AF dla f/8 okazuje się tylko dla 100-400 II i 200-400 wyłącznie z extenderami serii III. Dla całej reszty szkieł i extenderów f/8 tylko na środkowym punkcie czyli tak jak w 7d2.
Kwapiszon
18-02-2016, 18:23
Jak chcesz mieć obrazek, to sobie kup 5D w dobrym stanie za grosze :)
Na stronie foto-kuriera jest już cena - Canon EOS 80D - znamy cen? - Foto-Kurier - Pismo u?ytkownik?w sprz?tu foto i?wideo (http://www.foto-kurier.pl/aktualnosci/sprzet-foto-wideo/pokaz-4967-canon-eos-80d-znamy-cene.html#czytaj)
Ktoś chyba oszalał, 80 droższa od 7DMk2 - 5459...
Na stronie foto-kuriera jest już cena - Canon EOS 80D - znamy cen? - Foto-Kurier - Pismo u?ytkownik?w sprz?tu foto i?wideo (http://www.foto-kurier.pl/aktualnosci/sprzet-foto-wideo/pokaz-4967-canon-eos-80d-znamy-cene.html#czytaj)
Ktoś chyba oszalał, 80 droższa od 7DMk2 - 5459...
oszalał? to bardzo delikatnie powiedziane:shock:, tak swoją droga ciekaw jestem co teraz stanie sie z tym hurra optymizmem i zachwytami nad nowa puszka jakie tu panowały rano:mrgreen:
oszalał? to bardzo delikatnie powiedziane:shock:, tak swoją droga ciekaw jestem co teraz stanie sie z tym hurra optymizmem i zachwytami nad nowa puszka jakie tu panowały rano:mrgreen:
Mój optymizm nieco osłabł po odkryciu z punktami AF dla f/8. Ale i tak zdecydują inne rzeczy, którym będę się przyglądał. Co do ceny podchodzę spokojnie. Raz, że ona może się urealnić, dwa, że to nic nowego, "podatek od nowości". O ile pomnę 70d na początku kosztował też niecałe 5 tysięcy, potem dość szybko cena powędrowała w kierunku 4.
Ten aparat jest tylko o 200 dolarów tańczy od 6d, wiec nie liczę na dużo niższą cenę...
Mój optymizm nieco osłabł po odkryciu z punktami AF dla f/8.
aaaa widze że wyczaiłes, iż pomyslałem własnie o Tobie;)
aaaa widze że wyczaiłes, iż pomyslałem własnie o Tobie;)
Dziękuję za pamięć :) Zachwyt mój jest nad tym, że u Canona się coś zmienia we właściwym kierunku. 1dx2 był pierwszą jaskółką, teraz jest potwierdzenie w postaci 80d. A że nie jest tanio? Ostatnio niewiele tanich rzeczy Canon wypuszcza. Mam na celowniku np. 100-400 II. Drogi w momencie wprowadzenia, ale teraz do kupienia już w całkiem rozsądnej cenie (niestety nie w Polsce). Pocieszam się, że od czasu do czasu potrafią jeszcze coś całkiem taniego wypuścić np. 50 STM.
Może ktoś doczytał czy ten PZ będzie ze starszymi puszkami działał, np. 70d?
Newly enthused: hands on with the Canon EOS 80D: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/articles/9270033078/hands-on-with-the-canon-eos-80d?slide=8)
Z tego zdjęcia wynika że z korpusem moduł PZ się nie łączy, tylko z obiektywem. Więc powinien działać.
Newly enthused: hands on with the Canon EOS 80D: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/articles/9270033078/hands-on-with-the-canon-eos-80d?slide=8)
Z tego zdjęcia wynika że z korpusem moduł PZ się nie łączy, tylko z obiektywem. Więc powinien działać.
Nie takie hop-siup. Bo modułem PZ można sterować zdalnie tzn. przez Wi-Fi. Ergo korpus musi wiedzieć o PZ i umieć się z nim komunikować (tak, za pośrednictwem obiektywu).
Przeszkód technicznych raczej nie widzę. Ale pewnie potrzebna będzie dobra wola Canona ;) i nowy firmware do puszki.
Diabeł tkwi w szczegółach. Te 27 punktów AF dla f/8 okazuje się tylko dla 100-400 II i 200-400 wyłącznie z extenderami serii III. Dla całej reszty szkieł i extenderów f/8 tylko na środkowym punkcie czyli tak jak w 7d2.
to i tak cud bo dotąd nasza ulubiona firma rezerwowała to dla aparatów pro lub prawie pro (czy równiez pro w naszym nie najbogatszym kraju)
--- Kolejny post ---
Ten aparat jest tylko o 200 dolarów tańczy od 6d, wiec nie liczę na dużo niższą cenę...
to nam podpowiada ile będzie kosztować 6DII :mrgreen: zgodnie z zapowiedziami sprzed roku tak tanio już nie będzie :mrgreen:
ale ogólnie mi się podoba np. 100% kadru w kadrze - w końcu ktoś nabrał rozumu, pewnie dwa lata temu bym coś takiego brał z pocałowaniem ręki (o ile pogłoski o nowej technologii są prawdziwe), teraz tylko popatrzę :)
to i tak cud bo dotąd nasza ulubiona firma rezerwowała to dla aparatów pro lub prawie pro (czy równiez pro w naszym nie najbogatszym kraju)
Tutaj decyduje raczej jakiś wzgląd ściśle techniczny. Np. konieczność aktualizacji oprogramowania w obiektywach (oczywiście za pośrednictwem korpusu, a nie w serwisie). Nie jestem tego pewien, w jakiś sposób potwierdzi się jeśli rzeczywiście taka aktualizacja się pojawi. Ale może być też inny powód.
...
to nam podpowiada ile będzie kosztować 6DII :mrgreen: zgodnie z zapowiedziami sprzed roku tak tanio już nie będzie :mrgreen:
ale ogólnie mi się podoba np. 100% kadru w kadrze - w końcu ktoś nabrał rozumu, pewnie dwa lata temu bym coś takiego brał z pocałowaniem ręki (o ile pogłoski o nowej technologii są prawdziwe), teraz tylko popatrzę :)
Wydaje mi się, że 70d po premierze 80d pozostanie w sprzedaży. Ciekawe czy podobnie będzie z 6d i 6dmk2...
Canon EOS 80D w naszych rękach - Canon EOS 80D w naszych rękach - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.php?art=480)
Wydaje mi się, że 70d po premierze 80d pozostanie w sprzedaży. Ciekawe czy podobnie będzie z 6d i 6dmk2...
mz to stan przejściowy nie widzę sensu posiadania w ofercie dwóch generacji xxD - 70D zniknie i pozostanie droższa opcja 80D - każdy nowy korpus jest droższy niż stary, a polityka cashbacków która nam kupującym niewiele daje (cashback jest dla sprzedawcy ewentualnie urzędu podatkowego, z pewnych względów powinien być także w polu zainteresowania UOKiK) ma nie dopuścić do naturalnego spadku ceny - wystarczy pooglądać wykresy na ceneo. jednym słowem panuje deflacja, a ceny korpusów rosną - pewnikiem jakieś ceny spadają może (jak zwykle) lokomotyw - szkoda bo akurat nie jestem na kupnie lokomotywy.
sprocket73
19-02-2016, 09:06
Z zainteresowaniem przeczytałem informacje o 80D. Ja dla mnie aparat bardzo fajny - spełnia wszystkie oczekiwania jakie mam odnośnie nowej puszki. Jakoś tak za rok, kiedy będzie już dokładnie wytestowany, a jego cena spadnie, będę myślał o jego kupnie :)
chester_jds
19-02-2016, 09:06
Jako zawodowo związany z lokomotywami, w tym ich ekonomiką, zaręczam, że ceny lokomotyw niestety nie spadają :(
Da meritum zaś, to owszem, każdy korpus noszy jest relatywnie droższy od starszego, ale i technologicznie bardziej zaawansowany. Natomiast chyba ta reguła nie potwierdza się w przypadku trzycyfrowych serii, gdzie ceny korpusów są circa na poziomie jednakowym (gole body coś pod dwa tysiące).
Mam dwie informacje o 80d i przyległościach, jedną dobrą, a drugą złą. Która pierwsza?
Dobra: tym razem Canon postanowił nie zarabiać na nowym gripie i pasuje ten od 70d :)
Zła: moduł PowerZoom ma działać tylko z 80d, przynajmniej tak twierdzą na razie przedstawiciele Canona; mam nadzieję, że okaże się, że nie mają racji.
adam1004a
19-02-2016, 12:13
przesiadka z 70d na 80d nie ma sensu. nie najgorzej rozłożyli punkty af, ciekawe jak matryca. czekam na testy na optycznych
Tak jeszcze po przejrzeniu specyfikacji uważam, że to może być ciekawe body do focenia samolotów, szczególnie że ma całkiem sporą ilość fps ;)
Porównując do obu wersji 7d to jest naprawdę ciekawa alternatywa
Porównanie aparatów - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=3&add0=2069&add1=993&add2=1920)
Kolekcjoner
19-02-2016, 13:24
Zła: moduł PowerZoom ma działać tylko z 80d, przynajmniej tak twierdzą na razie przedstawiciele Canona; mam nadzieję, że okaże się, że nie mają racji.
Ciekawe co mogłoby stać na przeszkodzie? Zasilanie?
Tak BTW to wyszło na to co wiele razy już pisałem że następca 7D nie miał żadnego sensu :lol:.
Zobaczcie, że ten moduł ma jakieś takie bolce, które wchodzą do szkła (tego nowego), więc tu chyba tylko nie o body chodzi, ale również szkło.
Tu dobrze to widać na zdjęciach w treści materiału Canon EOS 80D w naszych rękach - Canon EOS 80D w naszych rękach - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.php?art=480)
Kolekcjoner
19-02-2016, 15:35
Zobaczcie, że ten moduł ma jakieś takie bolce, które wchodzą do szkła (tego nowego), więc tu chyba tylko nie o body chodzi, ale również szkło.
Tu dobrze to widać na zdjęciach w treści materiału Canon EOS 80D w naszych rękach - Canon EOS 80D w naszych rękach - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.php?art=480)
To że szkło musi być przystosowane to było wiadomo, teraz pytanie czy aparat też?
Trzeba przyznać, że Canon uporczywie milczy w sprawie znaczącej poprawy matryc. Mam na myśli przede wszystkim zbliżenie jakości obrazka z matryc FF i APS-C.
Nie wiem o co tu chodzi ale nieszczególnie dobrze wywołuje mi się RAW-y z APS-C Canona. I nie chodzi tu o osławiony DR. Upraszczając: brakuje koloru i przejść tonalnych, nawet na niskim ISO.
Trzeba przyznać, że Canon uporczywie milczy w sprawie znaczącej poprawy matryc. Mam na myśli przede wszystkim zbliżenie jakości obrazka z matryc FF i APS-C.
Nie wiem o co tu chodzi ale nieszczególnie dobrze wywołuje mi się RAW-y z APS-C Canona. I nie chodzi tu o osławiony DR. Upraszczając: brakuje koloru i przejść tonalnych, nawet na niskim ISO.
W jakim celu miałby zbliżyć jakość matryc apsc i FF ?
W jakim celu miałby zbliżyć jakość matryc apsc i FF ?
APS-C nie zagraża FF a ma szeroki rynek amatorski do dyspozycji. Chciałby się żeby mały obrazek miał podobny potencjał w zakresie obróbki.
Nie ma tu żadnych ograniczeń marketingowych.
APS-C nie zagraża FF a ma szeroki rynek amatorski do dyspozycji. Chciałby się żeby mały obrazek miał podobny potencjał w zakresie obróbki.
Nie ma tu żadnych ograniczeń marketingowych.
Nie zagraża dlatego, że obrazek z cropa nie jest taki jak z FF. Dla mnie poza obrazkiem i ISO crop ma tylko same zalety
No ale może właśnie to ten moment przełomu i 80D zaoferuje coś klasy 6D :)
Eberloth
19-02-2016, 21:02
Dla mnie poza obrazkiem i ISO crop ma tylko same zalety
Czyli parafrazując crop do fotografowania średnio się nadaje ale poza tym ma same zalety ;)
No ale może właśnie to ten moment przełomu i 80D zaoferuje coś klasy 6D :)
Chciałbym, marzy mi się 400 mm na cropie z obrazkiem i iso jak 6D
Czyli parafrazując crop do fotografowania średnio się nadaje ale poza tym ma same zalety ;)
miałem kiedyś znajomka na pytanie czy sprzet (nie był to sprzęt fotograficzny) jest dobry odpowiadał - "dobry bo tani", dla ułatwienia dodam że zajmował się sprzedawaniem, a raczej opychaniem owego sprzetu
Do fotografowania i dekiel z otworkiem się nadaje. Dla mnie 1,6 to zaleta. Rozmawiamy o cropie z obrazkiem 6D
Kolekcjoner
19-02-2016, 22:43
Myślę że przyczyna jest bardzo prosta. Jako "lider obrazowania" ;) trudno jest im się przyznać oficjalnie, że są za konkurencją w dziedzinie, którą uznają za kluczową 8-).
Myślę że przyczyna jest bardzo prosta. Jako "lider obrazowania" ;) trudno jest im się przyznać oficjalnie, że są za konkurencją w dziedzinie, którą uznają za kluczową 8-).
Pytanie czy muszą przyznawać cokolwiek. Pieniądze robią tutaj główna grę. Mając 100 mln zysku rocznie można mieć inżynierów Sigmy, całą Sigmę, pewnie jeszcze i kilka innych firm, tylko po co ?
Raczej na pewno nie. Na stronie Canon Polska 70D już zupełnie zniknęło z oferty i zostało zastąpione przez 80D.
Eberloth
19-02-2016, 23:59
Rozmawiamy o cropie z obrazkiem 6D
Fantazjowanie nie jest zabronione.
Kolekcjoner
20-02-2016, 01:25
Pytanie czy muszą przyznawać cokolwiek. Pieniądze robią tutaj główna grę. Mając 100 mln zysku rocznie można mieć inżynierów Sigmy, całą Sigmę, pewnie jeszcze i kilka innych firm, tylko po co ?
Nie nie muszą i tego nie zrobią. Co do zysków to można je też włożyć w nowy biznes, co zresztą właśnie robią.
luck1985
20-02-2016, 10:36
Jestem ciekaw zestawienia z Nikonem D500 :) Czuję, że ten jeden Nikon pozamiata 80D i 7DmII jednym strzałem :mrgreen:
Szkoda mi serii XXD. 50D świetna puszka, potem dla mnie był downgrade. Cena szokiem nie jest. Nowości tyle kosztują. Rok temu prawie 5 dałem za 70D.
A ile ma kosztowac ten D500, przypomnij??
luck1985
20-02-2016, 11:14
2x tyle.
Ale to już inna para kaloszy. Żółci czekają na następce 300, myśleli, że 400D pokażą.
Swoją drogą ciekawy ruch. APSC który miał mieć koniec jakiś czas temu, a oni mała matryca droższa od FF. Ciekawe...
A ile ma kosztowac ten D500, przypomnij??
2000 USD. W takim razie można powiedzieć, że Pentax K1 pozamiata D500 bo kosztuje 1800 USD ;)
80D to krok w bardzo dobrą stronę (w stronę dawnej serii xx do numeru 50D), Canon zarobi na nim krocie.
80D to krok w bardzo dobrą stronę (w stronę dawnej serii xx do numeru 50D), Canon zarobi na nim krocie.
Canon zachowywał się jakby się wahał co do przyszłości APS-C w poważniejszym segmencie amatorskim. W efekcie zanikł rozwój obiektywów klasy C17-55 czy C10-22.
Jedna dedykowana stałka to też niewiele. C17-55 wymaga natychmiastowego upgrade'u w zakresie konstrukcji, może jakieś uszczelnienia.
Żeby zacząć zarabiać trzeba jeszcze trochę wysiłku.
No i wlasnie o to chodzilo. Porownanie do D500, dwukrotnie drozszego, nie jest do konca zasadne.
Jeśli 80D będzie na wejściu w cenie 7DII i zniknie ze sprzedaży 70D to jak dla mnie wybór jest oczywisty czyli 7DII. W związku z tym strzelam że cena 80D szybko może spaść jeśli nie będzie wyników sprzedaży.
Wszystko zależy od tego, jaki obrazek będzie dawać 80D... Jeśli podobny do 7DII, to masz rację, jeśli lepszy, to niekoniecznie. Wtedy wybór będzie zależeć głównie od tego, do czego puszka ma być wykorzystywana.
Jeśli 80D będzie na wejściu w cenie 7DII i zniknie ze sprzedaży 70D to jak dla mnie wybór jest oczywisty czyli 7DII. W związku z tym strzelam że cena 80D szybko może spaść jeśli nie będzie wyników sprzedaży.
A ja się z tym nie zgodzę. Zależy nie tylko jak wyżej kolega napisał od obrazka. Także tryb video może stanowić o różnicy.
A jeśli matryca będzie dawała radę jak w Dx, to może się sprzedawać bardzo dobrze.
Masz rację i się z tym zgadzam, ale jest to moja subiektywna ocena a ja video nie nagrywam wcale :).
Wszystko zależy od tego, jaki obrazek będzie dawać 80D...
Uważam, że to jest ten moment. Albo Canon go wyczuwa i zdążył z przyzwoitą matrycą albo zaoferuje znowu to co już wszyscy znają.
Punkty krzyżowe, video, -3EV to wszystko fajne ale...
Uważam, że to jest ten moment. Albo Canon go wyczuwa i zdążył z przyzwoitą matrycą albo zaoferuje znowu to co już wszyscy znają.
Punkty krzyżowe, video, -3EV to wszystko fajne ale...
chwilę poczekamy i będziemy wiedzieć co zrobili, testujący przemaglują ten sprzęt w kilka godzin po tym jak go dostaną w swoje ręce, na razie wszyscy zakładają że jest nowa (technologicznie) matryca - czy to prawda przekonamy się wkrótce, oby nie skończyło sie na 0.5 EV (w DR) podzielonych na światła i cienie :) co tak naprawdę i tak nie zmieniłoby wiele - kto ma kupić ten kupi - kupują 7DII czy inne cropy kupią i 80D.
Ale to jest TEN moment. To jest na pewno NOWA matryca. I lepszej już nie będzie ani za rok ani za dwa lub trzy. I oczywiście nic za darmo. Koszt produkcji tego sensora jest na pewno znacząco wyższy niż dotychczasowych. Stąd te wszystkie dodatkowe wodotryski, żeby sprzedać jak najwięcej 80d. Czy to się uda? Raczej tak, bo 70d sprzedawał się bardzo dobrze.
Jaka będzie w praktyce, tego oczywiście nie wiem. Ale sam już zastanawiam się nad zamianą mojego 70d na 80d. Choć nie tylko ze względu na sensor. No i ktoś wcześnie napisał, że nie ma to sensu ;)
--- Kolejny post ---
Canon zachowywał się jakby się wahał co do przyszłości APS-C w poważniejszym segmencie amatorskim. W efekcie zanikł rozwój obiektywów klasy C17-55 czy C10-22.
Jedna dedykowana stałka to też niewiele. C17-55 wymaga natychmiastowego upgrade'u w zakresie konstrukcji, może jakieś uszczelnienia.
Żeby zacząć zarabiać trzeba jeszcze trochę wysiłku.
Stałki są dwie! Nowe obiektywy EF-S z pewnością będą w tym i przyszłym roku, nawet całkiem możliwe, że te, które wymieniłeś. Ale też jest przecież fajny 10-18 IS, przy tym tani jak barszcz. Mi zupełnie wystarcza i na pewno nie kupię nowego 10-22.
oby nie skończyło sie na 0.5 EV (w DR) podzielonych na światła i cienie :)
Obawiam się, że nie chodzi tu tylko o taki prosty, mierzalny parametr jak DR.
6D nie ma jakiejś szokującej przewagi w DR nad 70D ale różnice w obrazku są dostrzegalne podczas obróbki. I na tyle ważne żeby wybierać FF.
Zwykły obrazek mieszczący się np. w rozpiętości 8EV jest "lepszy" na FF a teoretycznie nie powinien.
Nabieram przekonania, że 80D załatwi sprawę.
Ciekawe co mogłoby stać na przeszkodzie? Zasilanie?
Zasilanie na pewno nie. Moduł PowerZoom ma własne zasilanie. Wg mnie nie ma żadnego technicznego powodu, dla których 70d/750d/760d nie mogłyby działać z PZ.
Tak BTW to wyszło na to co wiele razy już pisałem że następca 7D nie miał żadnego sensu :lol:.
Nie bardzo rozumiem, 7d2 nie ma sensu?
--- Kolejny post ---
Obawiam się, że nie chodzi tu tylko o taki prosty, mierzalny parametr jak DR.
6D nie ma jakiejś szokującej przewagi w DR nad 70D ale różnice w obrazku są dostrzegalne podczas obróbki. I na tyle ważne żeby wybierać FF.
Zwykły obrazek mieszczący się np. w rozpiętości 8EV jest "lepszy" na FF a teoretycznie nie powinien.
To jest dla mnie ciekawa opinia i chętnie bym się dowiedział na konkretnym przykładzie o co tak dokładnie chodzi.
Piszecie, że to jest na pewno nowa matryca. A ja się boje, że to jest ta nowa matryca z 750d...
EDIT:
Powszechnie się uważa, ze 10-18 i 10-22 są dobre. Zestawmy je ze szkłem, które się uważa za słabe: 17-40L.
DXO (http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Canon-EF-S-10-18mm-F45-56-IS-STM-on-Canon-EOS-760D-versus-Canon-EF-S-10-22mm-F35-45-USM-on-Canon-EOS-760D-versus-Canon-EF-17-40mm-F4L-USM-on-Canon-EOS-6D__1368_1011_475_1011_794_836)
-albo 17-40 jest bardzo dobre
-albo pod apsc nie ma żadnego dobrego UWA...
Piszecie, że to jest na pewno nowa matryca. A ja się boje, że to jest ta nowa matryca z 750d...
Zdecydowanie NIE. Zupełnie co innego. Osobna sprawa jakie to będzie mieć przełożenie na obrazek. Może mieć małe, może mieć spore. Zależy np. od rodzaju użytych przetworników ADC. A te znajdują się już (w przeciwieństwie do 750d) na chipie sensora. Więc poza Canonem raczej nikt nie wie.
@jotes25. To sa potwierdzone informacje? Jeśli tak to mnie pocieszyłeś :D
EDIT:
Powszechnie się uważa, ze 10-18 i 10-22 są dobre. Zestawmy je ze szkłem, które się uważa za słabe: 17-40L.
DXO (http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Canon-EF-S-10-18mm-F45-56-IS-STM-on-Canon-EOS-760D-versus-Canon-EF-S-10-22mm-F35-45-USM-on-Canon-EOS-760D-versus-Canon-EF-17-40mm-F4L-USM-on-Canon-EOS-6D__1368_1011_475_1011_794_836)
Wg tego samego źródła 50 1.8 II jest lepsze od 50 1.4 : Canon EF 50mm f/1.4 USM on Canon EOS 5DS R vs Canon EF 50mm f/1.8 II on Canon EOS 5DS R (http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/EF50-mm-f-1.4-USM-versus-EF50mm-f-1-8-II__196_0_187_0)
C10-22 uważam za bardzo dobry obiektyw. Ogranicza go matryca APSC Canona. Na tej matrycy C17-40 wypada też kiepsko.
Jeżeli jesteśmy świadkami "narodzin gwiazdy" to za moment wszystko się wyjaśni :) Dobre szkła EF-S "dostaną nowe życie".
EDIT:
mam identyczne odczucia zmieniłem cropa z 10-22 na ff z 17-40 i widzę to samo - ff z 17-40 jest lepsze i jest lepsze wszędzie w rogach również, a po lekturze forum spodziewalem się czegoś innego.
@jotes25. To sa potwierdzone informacje? Jeśli tak to mnie pocieszyłeś :D
Nie. Potwierdzić je może tylko Canon. Ale to nie jest najważniejsze. Najważniejsze jest, żeby było widać rezultaty na zdjęciach. I wg mnie będzie :) Bo po co robić tak poważne zmiany? Tylko po to, żeby poprawić konkurencyjność.
Kolekcjoner
20-02-2016, 19:20
Masz rację i się z tym zgadzam, ale jest to moja subiektywna ocena a ja video nie nagrywam wcale :).No tak ale wyciąganie daleko idących wniosków /co do wolumenu sprzedaży/ na podstawie "subiektywnych ocen" jest najdelikatniej mówiąc odważne :mrgreen:.
Nie bardzo rozumiem, 7d2 nie ma sensu?
Tak. Po co to było nie wiem. Ja bym dawno uśmiercił tę serię. Z tego co kiedyś czytałem w samym Canonie trochę czasu zajęło czy to wypuszczać czy nie.
Piszecie, że to jest na pewno nowa matryca. A ja się boje, że to jest ta nowa matryca z 750dNie. Wszędzie piszą, że "newly developed sensor". Nieoficjalnie, to zupełnie nowa linia.
mam identyczne odczucia zmieniłem cropa z 10-22 na ff z 17-40 i widzę to samo - ff z 17-40 jest lepsze i jest lepsze wszędzie w rogach również, a po lekturze forum spodziewalem się czegoś innego.
Wydaje mi się, że tu praktyka potwierdza to co ustaliły portale testujące.
C10-22 uważam za bardzo dobry obiektyw. Ogranicza go matryca APSC Canona. Na tej matrycy C17-40 wypada też kiepsko.
Jeżeli jesteśmy świadkami "narodzin gwiazdy" to za moment wszystko się wyjaśni :) Dobre szkła EF-S "dostaną nowe życie".
Pozwole sobie się nie zgodzić. ef17-40 został zaprojektowany na matryce FF i według DXO z ~20 MPx matrycy 6d wyciąga 14 P-Mpix. Podłączenie go do matrycy ASPC ze znacznie większą liniową gęstością pikseli ale tylko o powierzchni wynoszącej 1/4 sensora FF sprawia, że stawiamy przed nim znacznie większe wymagania. A ten obiektyw był zaprojektowany aby pracować na znacznie większej matrycy i ze znacznie mniejszą liniową gęstością pikseli. I robi to dobrze :)
Natomiast obiektywy efs 10-18mm, efs 10-20mm(, efs 18-55mm) były projektowane aby działać na znacznie mniejszej matrycy o znacznie większej liniowej gęstości pikseli. I są tam w stanie uzyskać wynik 8 P-Mpix (i to z matrycy 24MPix matrycy 760d). Powiedział bym, że szału nie ma.
Wspomniany przez mnie ef-s 18-55mm tez się cieszy dobrą opinią. Dlatego go zakupiłem... zabrałem na wakacje ponieważ jest mały lekki i okazało się, że z tymi zdjęciami jest coś jakby nie tak. Okazuje się, że według DXO daje on 9 P-Mpix z 24 Mpix matrycy. A ja byłem przyzwyczajony do obrazu generowanego przez sigme 18-35mm, która w tych samych warunkach potrafi wygenerować 16 P-Mpix: DXO (http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Canon-EF-S-18-55mm-F35-56-IS-STM-on-Canon-EOS-760D-versus-Sigma-18-35mm-F18-DC-HSM-A-Canon-on-Canon-EOS-760D__1138_1011_1141_1011). I sigma to zrobiła na tej samej starej ograniczającej matrycy Canona.
Podsumowując. Zdolność rozdzielcza obiektywu nie wzrośnie od podłączenia go do nowej matrycy ponieważ wszystko wskazuje na to, że zdolność rozdzielcza matrycy 80d będzie na tym samym poziomie co w 760d (ta sama liczba M-Pix, filtr dolnoprzepustowy itd.), ewentualnie trochę lepsza (ponieważ zdolność rozdzielcza 24mpix matrycy w 760d według Optycznych jest niezbyt imponująca.).
Mam natomiast nadzieję, że matryca w 80d będzie miała większy DR, mniejsze szumy itd.
Reasumując, jest naprawdę niewiele dobrych obiektywów EF-S, a obiektywy EF z definicji będą gorzej działały na matrycach ASPC :(
Wg tego samego źródła 50 1.8 II jest lepsze od 50 1.4 : Canon EF 50mm f/1.4 USM on Canon EOS 5DS R vs Canon EF 50mm f/1.8 II on Canon EOS 5DS R (http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/EF50-mm-f-1.4-USM-versus-EF50mm-f-1-8-II__196_0_187_0)
Hmmm,
EF 50mm f/1.4 USM daje obraz o trochę większej rozdzielczości i ma lepszą transmitancje światła, ale ma większą winietę i aberację chromatyczną. Więc pewnie nic dziwnego, że ten obiektyw przez niektórych może być uznany za optycznie porównywalny (i dokładnie to mówi DXO) od 50 1.8 II. Zawsze mi się zdawało, że największą zaletą ef 50 f/1.4 był AF i teoretyczne f/1.4. Dletego wielu użytkowników przymykało go do 1.8, 2.0, 2.8 aby zaakceptować jakość obrazów przez niego generowaną.
Podsumowując trzeci raz :P Trzymam mocna kciuki za nowy ("newly developed") sensor. Ponieważ do tego aparatu można podłączyć małe obiektywy. A mały obiektyw jest najlepszy ponieważ możesz go mieć zawsze przy sobie ;)
winiarro
20-02-2016, 22:18
To może być pierwszy APS-C Canona od czasów 50D, który dla mnie by był warty kupna;). Jeśli to faktycznie zupełnie nowy sensor z ADC na matrycy, który dogoni konkurencję. Zupełnie jednak nie rozumiem po co filtr AA. Przy takiej gęstości pikseli jest jak piąte koło u wozu i konkurencja się go pozbywa. Przez dość silny filtr AA w puszkach ostatnie cropy Canona nie błyszczały nigdy detalem i ostrością, nawet przy najostrzejszych obiektywach.
pan.kolega
21-02-2016, 01:50
EDIT:
Jeśli już cytujesz DXO.... Postaraj się zrozumieć na czym to polega. DXO nie ma sprzętu do testowania obiektywów. Testuje zestaw słoik-puszka, wyłacznie na pełnym otworze. Wynik, który zalinkowałeś pokazuje tylko wyższość matrycy 6d nad kropem. Porównać w DXO można obiektywy z tym samym korpusem, ale też trzeba dobrze zrozumieć ich punktowanie.
Dla dociekliwych podręcznik:
http://gdlp01.c-wss.com/gds/0/0300022720/01/EOS_80D_Instruction_Manual_EN.pdf
Z pierwszych spostrzeżeń (nie moich), strona 197 - możliwa jest korekta ekspozycji w trybie M z włączonym AutoISO.
Jeśli już cytujesz DXO.... Postaraj się zrozumieć na czym to polega. DXO nie ma sprzętu do testowania obiektywów. Testuje zestaw słoik-puszka, wyłacznie na pełnym otworze. Wynik, który zalinkowałeś pokazuje tylko wyższość matrycy 6d nad kropem. Porównać w DXO można obiektywy z tym samym korpusem, ale też trzeba dobrze zrozumieć ich punktowanie.
Oczywiście, że oceniana jest zawsze para detektor/sensor + obiektyw. Ja nie używam tego testu do porównania obiektywów. Ja chcę zobaczyć jak one się sprawują na detektorach do których można je podłączyć i do współpracy z którymi zostały zaprojektowane. Tak się składa, że DXO w typ przypadku dostarcza zawsze bezwzględną ocenę takiej pary w postaci parametry Perceptual Megapixel (http://www.dxomark.com/Reviews/Looking-for-new-photo-gear-DxOMark-s-Perceptual-Megapixel-can-help-you). Co więcej w tym teście ważne jest jedynie zdolność rozdzielcza danej matrycy (a nie np. DR, szumy itd.).
Cytat z dokumentacji:
The result is a more easily understandable measurement for users that makes comparisons between camera and lens combinations very simple: the higher the Perceptual MPix score, the better the perceived resolution.
Ten parametr jest dość fajny ponieważ stara się określić rozdzielczość obrazu w jednostce, która jest podobna do Mpx. A Mpx są dobrze rozumiane w dobie fotografii cyfrowej.
W praktyce działa to w ten sposób, że określamy zdolność rozdzielczość pary matryca i szkło w PMpix. Przy czym zdolność ta nigdy nie będzie większa od ilości Mpx, które ma matryca do której jest "podłączony" obiektyw. Więc jeśli obiektyw będzie dawał obraz o większej rozdzielczości niż rozdzielczość matrycy wówczas ograniczająca jest zdolność rozdzielcza matrycy i wynik wyrażony w PMpx będzie dążył do rozdzielczości matrycy wyrażonej w MPx.
Podany link należy zinterpretować jako:
6d + ef17-40 będzie dawał obraz, który będzie miał postrzegalną rozdzielczości 14 P-Mpix
760d + ef-s10-22 będzie dawał obraz, który będzie miał postrzegalną rozdzielczości 8 P-Mpix
Dla odmiany możecie spojrzeć na trochę inne porównanie: DXO (http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Tamron-SP-24-70mm-F28-Di-VC-USD-Canon-on-Canon-EOS-6D-versus-Sigma-18-35mm-F18-DC-HSM-A-Canon-on-Canon-EOS-760D-versus-Canon-EF-24-70mm-F28L-II-USM-on-Canon-EOS-6D__884_836_1141_1011_886_836)
Z tego wynika, że:
6d + tarmron 24-70mm f/2.8 daje postrzegalną rozdzielczość na poziomie 16 P-Mpix
760d + sigma 18-35mm daje postrzegalną rozdzielczość na poziomie 16 P-Mpix
6d + ef24-70mm f/2.8 L daje postrzegalną rozdzielczość na poziomie 17 P-Mpix
I sigma miała tu najłatwiejsze zadanie ponieważ była podłączona do detektora o najwyższej rozdzielczości.
I na podstawie tego porównania możemy powiedzieć jedynie że 6d + tarmron 24-70mm f/2.8 oraz 760d + sigma 18-35mm będą dawały obraz o podobnej rozdzielczości. Natomiast jak ten obrazek będzie wyglądał jak w obu tych aparatach ustawicie ISO 1600 to sami wiecie ;)
@pan.kolega zgoda?
P.S.
Ostatnio ubolewam nad tym, że większość obiektywów na APSC daje w rezultacie obraz o znacznie słabszej rozdzielczości niż poczciwa stara L'ka podłączona do FF. Inna sprawa czy ta rozdzielczość jest komuś potrzebna czy nie... Ale wniosek jest jeden. Jak chcesz mieć obraz o dobrej rozdzielczości to obiektyw będzie drogi i relatywnie ciężki...
EDIT:
Pogrubiłem kilka fragmentów...
Dla dociekliwych podręcznik:
http://gdlp01.c-wss.com/gds/0/0300022720/01/EOS_80D_Instruction_Manual_EN.pdf
Z pierwszych spostrzeżeń (nie moich), strona 197 - możliwa jest korekta ekspozycji w trybie M z włączonym AutoISO.
To chyba dobrze?
Kilka artykułów z The Canon Professional Network (CPN) związanych z tym modelem aparatu.
Canon DLC: Article: What's New: EOS 80D as a step-up option, vs. entry-level DSLRs (http://api.viglink.com/api/click?format=go&jsonp=vglnk_145606497617711&key=3201c90ab731c1e713e27e400db4595a&libId=ikwe6tu30100ki9d000DLrk6hchycop93&loc=http%3A%2F%2Fwww.canonwatch.com%2F&v=1&out=http%3A%2F%2Flearn.usa.canon.com%2Fresources%2 Farticles%2F2016%2Feos-80D%2Feos80d-entrydslrs.shtml&title=CanonWatch%20-%20The%20Source%20for%20Canon%20Rumors%20and%20New s&txt=Canon%20EOS%2080D%3A%20A%20step-up%20option%2C%20vs.%20entry-level%20DSLRs)
Canon DLC: Article: What's New: 45-point AF on the Canon EOS 80D (http://api.viglink.com/api/click?format=go&jsonp=vglnk_145606503959112&key=3201c90ab731c1e713e27e400db4595a&libId=ikwe6tu30100ki9d000DLrk6hchycop93&loc=http%3A%2F%2Fwww.canonwatch.com%2F&v=1&out=http%3A%2F%2Flearn.usa.canon.com%2Fresources%2 Farticles%2F2016%2Feos-80D%2Feos80D-AF.shtml&title=CanonWatch%20-%20The%20Source%20for%20Canon%20Rumors%20and%20New s&txt=What%E2%80%99s%20New%3A%2045-point%20AF%20on%20the%20Canon%20EOS%2080D)
Canon DLC: Article: What's new: EOS 80D - AF at f/8 max. apertures (http://api.viglink.com/api/click?format=go&jsonp=vglnk_145606506540013&key=3201c90ab731c1e713e27e400db4595a&libId=ikwe6tu30100ki9d000DLrk6hchycop93&loc=http%3A%2F%2Fwww.canonwatch.com%2F&v=1&out=http%3A%2F%2Flearn.usa.canon.com%2Fresources%2 Farticles%2F2016%2Feos-80D%2Faf_at_f8.shtml&title=CanonWatch%20-%20The%20Source%20for%20Canon%20Rumors%20and%20New s&txt=What%E2%80%99s%20New%3A%20EOS%2080D%20%E2%80%9 3%20AF%20at%20f%2F8%20max.%20apertures) - bardzo przydatne informacje dla wszystkich korzystających z extenderów 1.4x i 2x
Canon DLC: Article: What's New: Nano USM - A New Ultrasonic Motor Technology (http://api.viglink.com/api/click?format=go&jsonp=vglnk_145606538406814&key=3201c90ab731c1e713e27e400db4595a&libId=ikwe6tu30100ki9d000DLrk6hchycop93&loc=http%3A%2F%2Fwww.canonwatch.com%2F&v=1&out=http%3A%2F%2Flearn.usa.canon.com%2Fresources%2 Farticles%2F2016%2Feos-80D%2Feos80d-nano-usm.shtml&title=CanonWatch%20-%20The%20Source%20for%20Canon%20Rumors%20and%20New s&txt=What%E2%80%99s%20New%3A%20Nano%20USM%20%E2%80% 93%20A%20New%20Ultrasonic%20Motor%20Technology)
Canon DLC: Gallery: Introducing the EOS 80D (http://api.viglink.com/api/click?format=go&jsonp=vglnk_145606541451115&key=3201c90ab731c1e713e27e400db4595a&libId=ikwe6tu30100ki9d000DLrk6hchycop93&loc=http%3A%2F%2Fwww.canonwatch.com%2F&v=1&out=http%3A%2F%2Fwww.learn.usa.canon.com%2Fgalleri es%2Fgalleries%2Ftutorials%2Feos80d_gallery.shtml&title=CanonWatch%20-%20The%20Source%20for%20Canon%20Rumors%20and%20New s&txt=Introducing%20the%20EOS%2080D) (video)
Źródło: http://www.canonwatch.com/canon-eos-80d-articles-by-canon-professional-network/
Canon DLC: Article: What's New: Nano USM - A New Ultrasonic Motor Technology (http://api.viglink.com/api/click?format=go&jsonp=vglnk_145606538406814&key=3201c90ab731c1e713e27e400db4595a&libId=ikwe6tu30100ki9d000DLrk6hchycop93&loc=http%3A%2F%2Fwww.canonwatch.com%2F&v=1&out=http%3A%2F%2Flearn.usa.canon.com%2Fresources%2 Farticles%2F2016%2Feos-80D%2Feos80d-nano-usm.shtml&title=CanonWatch%20-%20The%20Source%20for%20Canon%20Rumors%20and%20New s&txt=What%E2%80%99s%20New%3A%20Nano%20USM%20%E2%80% 93%20A%20New%20Ultrasonic%20Motor%20Technology)
Ten nowy motorek AF jest rzeczywiście malutki i pewnie dałoby się go upchnąć do naleśników czy 50/1.8.
luck1985
21-02-2016, 19:04
Ale poszli do przodu, po x latach 100% pokrycia.
Białego kota, to każdy byle aparat złapie, powinni czarnego dać na testy. Ja mam czarnego i masakra jest z 70D.
--- Kolejny post ---
Nie rozumiem. A jakie powinny być te sample?
Standard u Canona :( Niewątpliwie fotograf robiący im sample ma pojęcie o swoim rzemiośle. Problem w tym, że na podstawie tych sampli nigdy bym 80d nie kupił. A już tym bardziej 600/4 L IS II (bodaj 3. przykład) :lol:
Nie rozumiem. Jakie powinny być te sample?
Daniel_Daniel
24-02-2016, 22:27
80D high ISO sample images from Canon - just small...: Canon EOS 7D / 10D - 80D Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/post/57313254) Chyba jeszcze nie było. Przykładowe zdjęcia high ISO.
Czy ktoś już jest w posiadaniu owej 80 D???
milsa666
29-02-2016, 21:41
Czy ktoś już jest w posiadaniu owej 80 D???
A to już jest w sprzedaży?
Według jednego z portali nie wiem czy można pisać nazwę,,, (ceneo.pl) w jednym ze sklepów jest już dostępny. Tak czy siak nie tylko pewnie ja jestem ciekaw opinii. Gdyż czas zmienić mojego 50D na coś z wyższej półki. A waham się między owym 80D, 6D i 7d mark II. Z obiektywów mam sigmę 70-200 2.8, sigmę 17-50 2.8, sigmę 28-70. Chcę kupić 24 -105 eLke canona. Pstrykam głównie sport,,, hokej oraz koncerty. Oczywiście jakieś rodzinne imprezy czy spacery z dzieckiem. Może ktoś coś doradzi przy okazji. Mam mętlik w głowie.
A to już jest w sprzedaży?
Jest w przedsprzedaży. Sprzedaż od 25.03 Canon EOS 80D - body - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD (http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-80d-body-.bhtml?gclid=CKT-gevqncsCFYdAGwod_oUMiw&gclsrc=aw.ds)
We Włoszech 1310 Euro, dostępny.
https://www.ollo.it/canon-eos-80d-body/p_674291
Daniel_Daniel
01-03-2016, 09:29
W proclub w promocji za 4799. Bawiłem się troszkę 80D na ich spotkaniu promocyjnym. Wrażenia z pracy AF i funkcji śledzenia absolutnie rewelacyjne. Praca na ISO 1600-3200-6400 na pierwszy rzut oka bardzo dobra. Ale niestety nie można było zgrać obrazków.
Jedyny problem to dostępny na spotkaniu 1DX2, którym też troszkę postrzelaliśmy. Na mnie zrobił piorunujące wrażenie w połączeniu z 400mm 4.0. Ale ja pierwszy raz taki sprzęt w ręku miałem :) niemniej użytkownicy jedynki też zaniemówili.
Kupować puszkę klasy wyższej amatorskiej APS-C a prawie 5k PLN tuż po premierze to czyste szaleństwo :D
Kupować puszkę klasy wyższej amatorskiej APS-C a prawie 5k PLN tuż po premierze to czyste szaleństwo :D
Zgadzam się. Ale jak nazwać wtedy kupowanie np. Fuji XPRO2 za ca. 7800? :lol: Canon powinien też sobie napisać 80d PRO i zrobić srebrne pokrętełko i kasować 8000 :lol:
Z Fuji to powiedziałbym jest inna bajka. Fuji ma całą masę ŚWIETNYCH własnych szkieł pod APSC, które ciągną z matryc ile fabryka dała. A Canon ? Puszka D80 wygląda na papierze dobrze, ale co z tego, jak wąskim gardłem są tutaj obiektywy ? Jakie szkiełko pod APSC sprosta matrycy 24-Megapikselowej ? Żadnego porządnego zooma, o stareńskim 17-55/2.8 nie wspomnę, żadnych fajnych stałek. Jest świetna optycznie Sigma 18-35, będzie kolejny zoom z tej serii, no ale tu z kolei wąskim gardłem będzie spółpraca AF. Jednak co Canon, to Canon :)
Kolekcjoner
01-03-2016, 14:54
Nie no do Canona w ogóle nie ma szkieł, to ogromna pięta achillesowa tego systemu :lol:.
Nieporozumienie wynika z tego, że Canon i Fuji mają inny "target" jeśli chodzi o APS-C. Dlatego większość szkieł EF-S jakie proponuje Canon, to niższa półka, przynajmniej cenowo. I ja jestem z takiego podejścia zadowolony. Mam taniutkie 24, 40 i 10-18, które są dodatkowo małe i optycznie zupełnie mi wystarczają. Jeśli ktoś potrzebuje lepszych szkieł, są L-ki.
A tak na marginesie: jeśli sprawię sobie 80d, to w komplecie z 100-400 II. Podejrzewam, że analogiczny obiektyw Fuji nie oferuje optycznie nic więcej, a dodatkowo póki co jest wyraźnie droższy (fakt, podatek od nowości) i niestety podobny ogór (wielkość, ciężar), mimo, że nie kryje pełnej klatki.
Nie no do Canona w ogóle nie ma szkieł, to ogromna pięta achillesowa tego systemu :lol:.
"Fuji ma całą masę ŚWIETNYCH własnych szkieł pod APSC"
Podkreśliłem właściwe.
Bo niby można porównać np. takie zestawy:
Compact Camera Meter (http://camerasize.com/compact/#660.16,650.422,ha,t)
Ale jednak nie każdy widzi w tym sens... :-)
No to bardzo proszę, w nawiązaniu do tego, co napisałem, wymień 5 lub chociaż 3 flagowe szkła Canona pod APS-C.
Podkreśliłem właściwe.
Tak jest jeszcze ładniej :) Compact Camera Meter (http://camerasize.com/compact/#660.484,520.408,ha,t)
Według jednego z portali nie wiem czy można pisać nazwę,,, (ceneo.pl) w jednym ze sklepów jest już dostępny. Tak czy siak nie tylko pewnie ja jestem ciekaw opinii. Gdyż czas zmienić mojego 50D na coś z wyższej półki. A waham się między owym 80D, 6D i 7d mark II. Z obiektywów mam sigmę 70-200 2.8, sigmę 17-50 2.8, sigmę 28-70. Chcę kupić 24 -105 eLke canona. Pstrykam głównie sport,,, hokej oraz koncerty. Oczywiście jakieś rodzinne imprezy czy spacery z dzieckiem. Może ktoś coś doradzi przy okazji. Mam mętlik w głowie.
Koledzy poradzicie/doradzicie coś ??? Będę wdzięczny za każdą radę !
Kolekcjoner
02-03-2016, 02:08
Podkreśliłem właściwe.
Ale jednak nie każdy widzi w tym sens... :-)
No jasne, bo przecież szkieł pełnoklatkowych do cropa nijak podpiąć się nie da ;). *
*/ - a nawet jakby jakimś cudem się to udało to przecież to nie honor.... i duże panie i ciężkie :lol:.
Panowie ogarnijcie się. Canon jest firmą która ma za zadanie wydoić jak najwięcej za jak najmniej i w życiu nie będą projektować zaawansowanych szkieł do cropa bo to im się zwyczajnie nie opłaca.
Zresztą nawet z punktu widzenie użytkowników nie ma to żadnego sensu, bo jak się inwestuje duże pieniądze w szkło to lepiej w razie wymiany lub dokupienia puszki mieć szkła kompatybilne.
Bardzo trafnie ujął to kolega jotes25 - słowo klucz "target".
jeśli priorytetem są rozmiary i waga
Compact Camera Meter (http://camerasize.com/compact/#650.422,331.287,ha,t)
ewentualnie tak
http://camerasize.com/compact/#331.354,650.456,ha,t
ewentualnie jeszcze coś w okolicach 85mm dla porównania :)
jeśli priorytetem są rozmiary i waga
Compact Camera Meter (http://camerasize.com/compact/#650.422,331.287,ha,t)
Jak zmniejszasz jedno, to bądź konsekwentny... Compact Camera Meter (http://camerasize.com/compact/#331.287,466.388,ha,t)
Jak zmniejszasz jedno, to bądź konsekwentny... Compact Camera Meter (http://camerasize.com/compact/#331.287,466.388,ha,t)
Konsekwencja to by była w takim wypadku:
Compact Camera Meter (http://camerasize.com/compact/#466.388,331.439,ha,t)
nie znam szkieł fuji ale może tak
Compact Camera Meter (http://camerasize.com/compact/#650.456,635.354.2,ha,t)
canon w końcu też produkuje małe bezlusterkowe aparaty - nawet może kiedyś kupię jak powiększą matrycę :mrgreen: i produkt dojrzeje i wyjdzie z wieku dziecięcego
nie znam szkieł fuji ale może tak
Compact Camera Meter (http://camerasize.com/compact/#650.456,635.354.2,ha,t)
Obawiam się, że dużo lepszy obrazek byłby z tego zestawu z Fuji. 50 L tyłka nie urywa, a co dopiero na cropie..
pan.kolega
02-03-2016, 11:41
Konsekwencja to by była w takim wypadku:
Compact Camera Meter (http://camerasize.com/compact/#466.388,331.439,ha,t)
A czemu nie:
Compact Camera Meter (http://camerasize.com/compact/#466.388,448.439,ha,t)
A czemu nie:
Compact Camera Meter (http://camerasize.com/compact/#466.388,448.439,ha,t)
Korpusów nie ruszałem, zmieniłem tylko obiektyw na bliższy naleśnikowi Fuji.
sebcio80
02-03-2016, 18:07
jeżeli już robić takie porównania to powinny one uwzględniać nie tylko ekwiwalent ogniskowej ale też przysłony, bo powinno się porównywać zestawy dające identyczne obrazki w tym GO
jeżeli już robić takie porównania to powinny one uwzględniać nie tylko ekwiwalent ogniskowej ale też przysłony, bo powinno się porównywać zestawy dające identyczne obrazki w tym GO
Z wyjątkiem jednego przykładu Jasia właśnie tak staramy się robić.
Porównujemy przecież cropa do cropa.
Obawiam się, że dużo lepszy obrazek byłby z tego zestawu z Fuji. 50 L tyłka nie urywa, a co dopiero na cropie..
"50 L tyłka nie urywa" no co ty to Najjaśniesza Elka, ale będę to cytował, fanboje mogą nie przetrzymać.
--- Kolejny post ---
Z wyjątkiem jednego przykładu Jasia właśnie tak staramy się robić.
Porównujemy przecież cropa do cropa.
dodam na swoje usprawiedliwienie że słabo znam szkła fuji więc mogę po prostu nie wiedzieć o istnieniu niektórych szczególnie tych ciemniejszych typu 2.8 :) śledzę wątek tasiemiec na nikoniarzach więc jakąś skromną orientację mam ale o tych ciemnych piszą zwykle niewiele - raczej zachwycają sie 56 1.2 czy jasną 90 - wątek jest mocno zdominowany przez fanbojów marki ale ogólnie ciekawy i są zdjęcia robione tymi obiektywami niekiedy nawet dobre :).
"50 L tyłka nie urywa" no co ty to Najjaśniesza Elka
Chyba jednak nie do końca :) Oczywiscie jesli myslimy o 50/1.2L
Przyznaję, że popełniłem błąd wymieniając w tym wątku f*kin F*ji :lol:
Obiecuję się trzymać tematu i nie wymieniać już żadnych innych firm. A użytkownikom ich sprzętu życzę, żeby mieli kiedyś takie ceny jak Canon i takie fajne szkła jak 40/2.8 i 10-18 IS :)
Żałuję również, że zamieszczony przeze mnie link do podręcznika 80d spotkał się ze słabym odzewem, bo tam sporo ciekawych ulepszeń 80d opisanych jest.
Fuji 56mm f/1.2 wygląda na bardzo fajny obiektyw. Ciekawe jak by wyglądało jego porównanie z Sigmą 50mm Art na matrycy canona 80D. Zestaw z pierwszym obiektywem byłby pewnie lżejszy. Ale czy lepszy optycznie?
Kolekcjoner
02-03-2016, 23:54
Żałuję również, że zamieszczony przeze mnie link do podręcznika 80d spotkał się ze słabym odzewem, bo tam sporo ciekawych ulepszeń 80d opisanych jest.
A tak w skrócie mógłbyś wypunktować?
Przejrzałem pobieżnie tylko:
1. Timer do trybu bulb.
2. Interwałometr
3. Balans bieli pod dowolnym przyciskiem
4. o EC w trybie M i Auto ISO już pisałem
Wcale nie zaglądałem do rozdziałów o video, więc pewnie tam coś jeszcze będzie.
Obiecuję się trzymać tematu i nie wymieniać już żadnych innych firm. A użytkownikom ich sprzętu życzę, żeby mieli kiedyś takie ceny jak Canon
To zależy na co, bo 35/1.4 czy 23/1.4 w Fuji są tańsze niż odpowiedniki w Canonie :-)
i takie fajne szkła jak 40/2.8 i 10-18 IS :)
Oj, takie tanie i ciemne UWA mi się marzy, bo choć XF 10-24 jest super, to jest jednak nieprzyzwoicie drogi :/
Generalnie nie chodzi o gloryfikowanie Fuji, bo ten system też ma swoje wady (a to niespodzianka :mrgreen:), tylko o wskazanie że Canon zaniedbał użytkowników cropa. Same korpusy, nawet wypasione, to nie wszystko...
To zależy na co, bo 35/1.4 czy 23/1.4 w Fuji są tańsze niż odpowiedniki w Canonie :-)
do pełnej klatki w fuji też pasują?
do pełnej klatki w fuji też pasują?
Krycie FF w tym wypadku nie jest zaletą, tylko wadą (cena, gabaryty, waga).
Tematem tego offtopa jest:
Generalnie nie chodzi o gloryfikowanie Fuji, bo ten system też ma swoje wady (a to niespodzianka ), tylko o wskazanie że Canon zaniedbał użytkowników cropa.
Szerokiej oferty dla FF w Canonie nikt nie kwestionuje. IMHO z pewnymi wyjątkami jest lepsza niż w Nikonie.
Oj, takie tanie i ciemne UWA mi się marzy, bo choć XF 10-24 jest super, to jest jednak nieprzyzwoicie drogi :/
Generalnie nie chodzi o gloryfikowanie Fuji, bo ten system też ma swoje wady (a to niespodzianka :mrgreen:), tylko o wskazanie że Canon zaniedbał użytkowników cropa. Same korpusy, nawet wypasione, to nie wszystko...
porównywanie systemów to trudna sprawa, nawet porównywanie samych obiektywów nie jest proste - nie należy traktować mojego posta jako jakąś krytykę systemu bo zarówno fuji jak i olympusy mi się podobają - ale jak pooglądałem testy tego fuji 35/1.4 to wychodzi mi że można go swobodnie porównywać z C35/2 IS :) w fuji zakres od 1.4 - 2.0 jest cienki, przyzwoita jakość zaczyna się od 2.8 więc cóż z tego że można ustawić 1.4 (lub nawet 2.0) jak obrazek będzie taki sobie :) - c35/2IS jest w podobnej cenie i jest ostry od 2.0 :) (na cropie! to nawet brzegi będą super) a że nie ma 1.4 - no nie ma - porównywanie tego fuji 35 1.4 z elkami jest ostro na wyrost - to nie są odpowiedniki tego fuji.
ale jak pooglądałem testy tego fuji 35/1.4 to wychodzi mi że można go swobodnie porównywać z C35/2 IS :) w fuji zakres od 1.4 - 2.0 jest cienki, przyzwoita jakość zaczyna się od 2.8 więc cóż z tego że można ustawić 1.4 (lub nawet 2.0) jak obrazek będzie taki sobie :) - c35/2IS jest w podobnej cenie i jest ostry od 2.0 :) (na cropie! to nawet brzegi będą super) a że nie ma 1.4 - no nie ma
Odnośnie ostrości XF 35/1.4 - nie robiłem testów porównawczych, oceniam tylko obrazek. Dla mnie w centrum kadru ten obiektyw jest po prostu ostry, ba brzegach nawet nie wiem - przy tej przysłonie i tak jest to obszar OOF.
Z EF 35/2 IS nie porównuję, bo go nie miałem. Ale generalnie ta ogniskowa jest w Canonie dobrze kryta, 2/3 do 1 EV utraty jasności traktuję jako rozsądny kompromis.
Niestety dla innych interesujących mnie ogniskowych (odpowiedniki pełnoklatkowych 35, 28, 24 mm) już tak różowo nie jest.
Kolekcjoner
03-03-2016, 16:30
To "niedbalstwo" łatwo zrozumieć jak się przyjrzeć sprawie ze strony o której pisałem ja i kolega wyżej.
BTW: ja jako cropowiec w C video jestem zmuszony kupować szkła pełnoklatkowe...
...a no przepraszam Canon zrobił szkła dedykowane do video :lol:. Nie wiem tylko czy cropowcy foto chcieliby o takie dbanie ;).
Przejrzałem pobieżnie tylko:
1. Timer do trybu bulb.
2. Interwałometr
3. Balans bieli pod dowolnym przyciskiem
4. o EC w trybie M i Auto ISO już pisałem
Wcale nie zaglądałem do rozdziałów o video, więc pewnie tam coś jeszcze będzie.
5. MFA osobno dla każdego końca zooma.
pkoprowski
03-03-2016, 19:50
Proponuję spojrzeć na ceny 80D i 7D2 - podejrzewam, że te dwa będą najczęściej porównywane przez ewentualnych zainteresowanych.
W USA (w B&H): 7D2 = 1.5K USD, 80D (w preorder) = 1.2K USD czyli 80% ceny 7D2
W PL (w cyfrowe): 7D2 = 5.5K PLN, 80D (w preorder) = 4.9K PLN czyli 90% ceny 7D2
W innych sklepach podobnie.
O ile rozumiem różnice w cenach między PLN a USA, to skąd taka różnica w PROPORCJACH cen?
5. MFA osobno dla każdego końca zooma.
6. Rozbudowane Auto ISO. M.in. można ustalić min. czas ekspozycji. Może też być automatycznie zgodnie z regułą 1/f przy zastosowaniu wprowadzonej poprawki.
pan.kolega
03-03-2016, 21:23
Proponuję spojrzeć na ceny 80D i 7D2 - podejrzewam, że te dwa będą najczęściej porównywane przez ewentualnych zainteresowanych.
W USA (w B&H): 7D2 = 1.5K USD, 80D (w preorder) = 1.2K USD czyli 80% ceny 7D2
W PL (w cyfrowe): 7D2 = 5.5K PLN, 80D (w preorder) = 4.9K PLN czyli 90% ceny 7D2
W innych sklepach podobnie.
O ile rozumiem różnice w cenach między PLN a USA, to skąd taka różnica w PROPORCJACH cen?
Stąd, że w Polsce jest wolna amerykanka w cenach nowości sorzętu foto, a w Ameryce nie, co skutkuje wyższymi cenami. W USA każdy przyzwoity sklep będzie miał dokładnie tę samą "oficjalną" cenę na początek, i nie zmieni się ona znacznie przez dłuższy czas.
Jeszcze dwa tygodnie czekania... Przynajmniej cena 80d jest w miarę uczciwa $1200 = ~4800 PLN. Sony co prawda jest szybsze, ale im wyszło, że $1000 = ~5200 PLN, a to już spoooore przegięcie...
Eberloth
11-03-2016, 11:38
OT. 1300D okazało się takim hitem, że się nawet nikomu nie chce wątku założyć :lol:
Nikt się nie poniży do komentowania sprzętu dla początkujących, przecież o wiele ciekawiej jest narzekać na błędne rozwiązania np. w 1dx II (pomimo tego, że nigdy się nie miało aparatu w ręce) :D
1300 kotlet jakich malo, dla nowicjuszy jednak nie ma to zadnego znaczenia.
RobertON
11-03-2016, 19:40
Tylko ten HIT jest tak dobry...
Wiele słów, a tak mało treści. 1200D z nowym numerkiem, a podobno bez mikrofonu.
Między 1100D, a 1200D był chociaż nowszy przetwornik.
http://www.optyczne.pl/9537-news-Canon_EOS_1300D.html
"...pozwala uchwycić najmniejszy szczegół i kolorystykę każdej sceny...pomaga w realizacji twórczych wizji, np. dzięki małej głębi ostrości zarówno ludzie, jak i przedmioty będą efektownie wyróżniać się na rozmytym tle. ...pomoże uchwycić oryginalny kadr i umożliwi natychmiastowe udostępnienie zdjęcia...oraz wiele nowych możliwości na przyszłość".
Kolekcjoner
11-03-2016, 21:28
Panowie, może jednak Wam założyć nowy wątek, bo widzę że temat kuszący ;).
Fotopstryczek
17-03-2016, 23:43
Są rawy (ACR 9.5 ma już wsparcie) - Canon 80D Review: First Shots - Samples (http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-80d/canon-80dA7.HTM)
Na oko widać wyraźną poprawę (porównując do 70D i 760D), na dxomarkowe punkty okolice 13EV - 13,5EV.
:)
Showing dynamism: EOS 80D breaks new ground for Canon low ISO DR: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/news/7168986570/canon-shows-dynamism-eos-80d-breaks-new-ground-for-canon-low-iso-dr)
Wygląda bardzo obiecująco!:)
Ciekawe, czy uwzględnią go w wiosennym cashbacku?:lol:
Przykładowe zdjęcia zrobione przez optycznych:
Canon EOS 80D - zdjęcia przykładowe - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/9571-news-Canon_EOS_80D_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html)
Fotopstryczek
22-03-2016, 17:17
Matryca na poziomie Nikona D3200 z 2012r :shock:
po hurra optymizmie jaki mozna było wyczuc na początku wątku (byli tacy co wieszczyli puche lapsza od 7d2)jest standart canonowy, tzn. mamy kaszanę na wysokim iso duuuużo wiekszą niz w 7d2
Showing dynamism: EOS 80D breaks new ground for Canon low ISO DR: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/news/7168986570/canon-shows-dynamism-eos-80d-breaks-new-ground-for-canon-low-iso-dr/2)
RobertON
22-03-2016, 18:29
mamy kaszanę na wysokim iso duuuużo wiekszą niz w 7d2
Z tego poglądowego testu tak wynika, a już miałem zamiar "zamienić" 7D2 na to nowe lżejsze cudo.
Chyba jednak nie.
pan.kolega
22-03-2016, 18:52
Matryca na poziomie Nikona D3200 z 2012r :shock:
Ale przecież to byłby ogromny postęp, bo według pociesznych rankingów DXOmark matryca D3200 jest równa matrycy 5D3. Czyli Canon daje teraz użytkownikowi 80D matrycę kropową równie dobrą jak jego matryce FF.
--- Kolejny post ---
mamy kaszanę na wysokim iso duuuużo wiekszą niz w 7d2
Przykro mi szanowni właściciele niewątpliwie wspaniałego 7d2 ale widzicie coś, co chcecie zobaczyć. Na moje oko iso 3200 w tych samplach jest identyczne w 80d i 7d2. Obrazki są trochę większe dla 80d, co powoduje lekkie złudzenie bardziej wyraźnego szumu, ale tego nie ma. A już "duuuużo" to na pewno nadmiar uuuuuu....:lol:
RobertON
22-03-2016, 19:56
He...he wydaje się, może i faktycznie znaczacej różnicy nie ma.
Ale szum z 7D2 jest nieco bardziej "miękki".
iso 3200
https://canon-board.info/imgimported/2016/03/0dl1token_hashAAExMhHBp7aOtHZ6XYTo2WRPnO-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/sc/y5huzdotlovzydf/AAAGYIikPOqvszXAB0i1Vqima/0?dl=1&token_hash=AAExMhHBp7aOtHZ6XYT-o2WRPnOkOSHtriIYrSJKedytpA&expiry=1458672883)
Z drugiej strony wyciąganie z cieni dużo lepsze niż np. w 70D.
Z drugiej strony wyciąganie z cieni dużo lepsze niż np. w 70D.
Niby tak, ale kto przy zdrowych zmysłach robi zdjęcia na ISO 100 i potem wyciąga +5EV ?
No coś takiego faktycznie ma sens chyba tylko do testów. Niemniej do 2EV, zwłaszcza przy błyskaniu lampą, czy centralnie pod słońce, sporadycznie mi się zdarza.
RobertON
22-03-2016, 20:10
Nie jestem aptekarzem, ale po lekkim odszumieniu wycropowany plik z 7D2 (z prawej) minimalnie lepiej wygląda.
Albo mój wzrok faktycznie widzi, co chce widzieć :)
Odszumianie takie samo.
https://canon-board.info/imgimported/2016/03/0dl1token_hashAAGc8lgPgAOniuUWNx4lPYiOd8-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/sc/jznp0vohc323syz/AADt6Afg1zjHNPyv5KfMo4bDa/0?dl=1&token_hash=AAGc8lgPgAOniuUWNx4-lPYiOd8gB6z5ITzGF5Z_Mr6oqQ&expiry=1458673724)
kto przy zdrowych zmysłach robi zdjęcia na ISO 100 i potem wyciąga +5EV ?
Czytając inne niż to fora można czasem odnieść wrażenie, że tylko właściciele lustrzanek marki Canon tego nie robią :? :mrgreen:
RobertON
22-03-2016, 20:19
Czytałem, że właściciela pentaxów tak czynią, jak chcą całkiem zdołować canonierów.
Piotrus117
22-03-2016, 21:01
a już miałem zamiar "zamienić" 7D2 na to nowe lżejsze cudo.
No wiesz...?!
RobertON
22-03-2016, 22:57
No wiesz...?!
Poczekam na testy, zastanowię się...
Dla 90% użytkowników 80d będzie lepszą puszką. 7d II warto wybrać jeśli masz supertele (od 300/2.8 wzwyż) i/lub fotografujesz ruchome cele na kłopotliwym tle (iTR), np. psy, konie, piłkarzy. Oczywiście nie wnikam w sytuacje, gdy ktoś lubi kolekcjonować sprzęt bez względu na jego wartość użytkową ;)
pan.kolega
24-03-2016, 17:41
Niby tak, ale kto przy zdrowych zmysłach robi zdjęcia na ISO 100 i potem wyciąga +5EV ?
W zasadzie nigdy nie oowinno być takiej potrzeby dla całego zdjęcia, chyba przy ratowaniu jakiegoś unikalnego pstryka.
Ale, to jest tylko test własności, która może być przydatna w specyficznych przypadkach. W praktyce wyciąganie o kilka EV może być użyteczne, tylko nie całego zdjęcia ale cieni. Np. fotografując widoczek z jeleniami u stóp góry za którą zachodzi słońce, jeżeli chcemy dostać wszystkie detale i kolory nieba, góra może być czarną albo burą zaszumioną masą. Okiem nie tak to wygląda, bo oko patrzy raz na górę raz na niebo i widzi szczegóły. A nabywca kalendarza nie chce ohydnej masy na dużej części zdjęcia. Więc trzebaby zrobić hadera, bo filtry z taką górą nie pomogą. I nie chodzi tu o brutalne rozjaśnienie, góra ma pozostać ciemna, ale nie bura i zaszumiona.
Daniel_Daniel
31-03-2016, 22:21
po hurra optymizmie jaki mozna było wyczuc na początku wątku (byli tacy co wieszczyli puche lapsza od 7d2)jest standart canonowy, tzn. mamy kaszanę na wysokim iso duuuużo wiekszą niz w 7d2
Showing dynamism: EOS 80D breaks new ground for Canon low ISO DR: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/news/7168986570/canon-shows-dynamism-eos-80d-breaks-new-ground-for-canon-low-iso-dr/2)
Pobrałem sobie kilka razy te rawy do Aperture i pokazuje mi błąd pliku / formatu i nie chce wyświetlać. Wszystkie dane mam i etc, a obrazka nie ;) Przez moment jak ładuje widzę obrazek, a potem znika.
Pobrałem przykładowe rawy z tej strony dla 70D i 5D i wyświetlają się bez problemu.
Ktoś może pomóc? Jaki może być problem?
ten test akurat pokazuje że jest pewien postęp, a test dotyczy :) niskiego niż wysokiego iso z wysokim iso canon kłopotu nie miał :), co sprawy leżacej poza meritum tego testu czyli kaszanie na wysokim iso to nie ma co dzielić włosa na czworo - przypomniała mi się bajka o serku camamberku i jego wyższości nad serkiem bree - "obaście pleśniawe" taki był morał bajki, w tym przypadku jest to samo oba to cropy (7DII i 80D) i oba szumią równie paskudnie - ale na niskim iso widać wiosnę (no może przedwiośnie) jest lepiej.
DR jest znacznie lepszy niż w 70d... i 5dmk3:
https://www.youtube.com/watch?v=AZ_GuG5p44U
PRZEMOLO79
06-04-2016, 11:12
ten test akurat pokazuje że jest pewien postęp, a test dotyczy :) niskiego niż wysokiego iso z wysokim iso canon kłopotu nie miał :), co sprawy leżacej poza meritum tego testu czyli kaszanie na wysokim iso to nie ma co dzielić włosa na czworo - przypomniała mi się bajka o serku camamberku i jego wyższości nad serkiem bree - "obaście pleśniawe" taki był morał bajki, w tym przypadku jest to samo oba to cropy (7DII i 80D) i oba szumią równie paskudnie - ale na niskim iso widać wiosnę (no może przedwiośnie) jest lepiej.
Racja APS-C to APS-C i nie wiadomo jak by się starać nie da się przekroczyć pewnych ograniczeń wielkości matrycy. Można stosować coraz to wymyślniejsze filtry odszumiające itp. bajery ale wielkości pixela i ilości światła nań wpadającego nie oszukamy. W dobrym świetle to i telefonem zrobimy dobre zdjęcia. Problem zaczyna się gdy trzeba wejść z iso powyżej 1600...Żaden crop nie da takiego obrazka co FF
Daniel_Daniel
06-04-2016, 15:03
Ciekawa recenzja 80D. Trochę o DR i ISO w porównaniu do 7DII i 5DIII, dużo o autofocus. Słów kilka o współpracy z Tamron 35.
https://www.youtube.com/watch?v=ZqsCRadQuHk
>>Racja APS-C to APS-C i nie wiadomo jak by się starać nie da się przekroczyć pewnych ograniczeń wielkości matrycy. Można stosować coraz to wymyślniejsze filtry odszumiające itp. bajery ale wielkości pixela i ilości światła nań wpadającego nie oszukamy. W dobrym świetle to i telefonem zrobimy dobre zdjęcia. Problem zaczyna się gdy trzeba wejść z iso powyżej 1600...Żaden crop nie da takiego obrazka co FF<<
Wstawcie mi do 7d połowę matrycy z 6d (10 MP) a ja go kupie.
Fotopstryczek
20-04-2016, 00:21
Jest test na optycznych,
- rozdzielczość obrazu porównywalna do starej 18MPx matrycy (a nawet gorsza od 700D),
- celność AF w porównaniu do 70D to jakaś katastrofa,
- DRy nadal w tyle za konkurencją,
patrząc na poziom czerni widać, że matryce programował mistrz Canon CMOS Technologies
W tej cenie to są jakieś jaja :lol:
winiarro
20-04-2016, 09:07
Jak już pisałem wcześniej mści się pozostawienie filtra AA. Rozdzielczość tych matryc to jakiś żart. Rozważałem ten aparat jako szybkie body do samolotów, ale ze względu na rozdzielczość i AF odpuszczę go.
Kolekcjoner
20-04-2016, 12:53
Jest test na optycznych,
- rozdzielczość obrazu porównywalna do starej 18MPx matrycy (a nawet gorsza od 700D),
patrząc na poziom czerni widać, że matryce programował mistrz Canon CMOS Technologies
I tak dobrze że im nie wyszło że matryca porównywalna z 350D :lol:.
Dla mnie wnioski są takie.
1) Dołożyć tysiąc złotych do 7DII
2) Zaoszczędzić tysiąc kupując 70D
Dla mnie wnioski są takie.
1) Dołożyć tysiąc złotych do 7DII
2) Zaoszczędzić tysiąc kupując 70D
Mam podobne przemyślenia. Początkowy huraoptymizm szybko u mnie opadł. O ile po krótko po premierze byłem prawie przekonany, że to body u mnie zagości, to dziś już jestem w 100% pewny, że nie.
https://www.youtube.com/watch?v=AZ_GuG5p44U tutaj wygląda to całkiem przyzwoicie, zwłaszcza DR.
https://www.youtube.com/watch?v=AZ_GuG5p44U tutaj wygląda to całkiem przyzwoicie, zwłaszcza DR.
Widziałem to już ze 2 tygodnie temu, chyba nawet było w tym wątku. W tym filmie faktycznie wygląda to nieźle, co nie zmienia faktu, że w moim przypadku decyzja już zapadła.
Widziałem to już ze 2 tygodnie temu, chyba nawet było w tym wątku. W tym filmie faktycznie wygląda to nieźle, co nie zmienia faktu, że w moim przypadku decyzja już zapadła.
Ja zamówiłem jako uzupełnienie do 5dmk3. Przekonała mnie poprawa w DR przy niskich iso i odchylany ekran. Zobaczę jak będzie się spisywać w praktyce.
DR wygląda lepiej, ale za to wysokie ISO gorzej niż w 7DmkII.
Fotopstryczek
20-04-2016, 18:48
Ja zamówiłem jako uzupełnienie do 5dmk3. Przekonała mnie poprawa w DR przy niskich iso i odchylany ekran. Zobaczę jak będzie się spisywać w praktyce.
To jest dopiero zabawna sprawa, brak FF z odchylanym ekranem w ofercie Canona :lol:
Jeśli żałują kilku godzin programisty, by lepiej oprogramował matryce, te aparaty są robione strasznie po taniości.
Jak AF ma być sprawny, to będzie tak samo oprogramowane...
Może chcą konkurować z Apple marżą na produkcie ;)
chester_jds
20-04-2016, 19:34
Kolejny Canon, którym nie da się robić zdjęć. Onaniści mają swoje 5 minut płacząc, jak to Canon od dekady nie posunął się ani na krok. Jak zwykle mieuświadomieni amatorzy idą robić zdjęcia i nie wiedzą nawet, że im nie wychodzą.
Dobrze sie sprzeda jak kazda inna puszka, AF w filmach zrobi robote.
Jeśli żałują kilku godzin programisty, by lepiej oprogramował matryce, te aparaty są robione strasznie po taniości.
Jak AF ma być sprawny, to będzie tak samo oprogramowane...
Może troszkę jaśniej. Nie mogę wychwycić istoty.
Cóż za rynek, wychodzi na to, że ogólnie cropy nie nadają się do robienia zdjęć, N pluje olejem, C matryce...
Fotopstryczek
21-04-2016, 02:51
"Authorized Canon reseller BuyDig is selling the Canon EOS 80D w/Pixma Pro-100 bundle for $849"
Po sprzedaniu drukarki za połowę sklepowej wartości, body 80D kosztuje $649. W tej cenie to świetny sprzęt.
Przy cenie $649 nie będę narzekał ;)
Kolega sugeruje, że Canon szkoduje na programistów lub nie stać ich na dobrych. Zarówno tych od matryc jak i AF.
"Authorized Canon reseller BuyDig is selling the Canon EOS 80D w/Pixma Pro-100 bundle for $849"
Na ich stronie tego nie ma...
AndrzejXM
21-04-2016, 10:34
Jakie tryce?
Ma slabe matryce.... Nic nie widac, tylko szumy :p Po co w ogole kupowac to-to... :p
Fotopstryczek
21-04-2016, 13:55
Na ich stronie tego nie ma...
Crazy Deal: Canon EOS 80D Body w/Pixma Pro-100 Bundle $849 (http://www.canonrumors.com/deal-canon-eos-80d-body-wpixma-pro-100-bundle-949/)
Już widzę te dzikie tłumy kupujące 80D za granicą. Jak na razie cena tego modelu w np. cyfrowe.pl to 4900 zł.
Daniel_Daniel
21-04-2016, 14:45
Wygląda na to, że stare Canony są za stare by je kupić (czy warto w roku 2016 kupić ...), a nowe są zbyt nowe i co gorsza gorsze od starych. :lol:
Wygląda na to, że stare Canony są za stare by je kupić (czy warto w roku 2016 kupić ...), a nowe są zbyt nowe i co gorsza gorsze od starych. :lol:
Moja 50d staje się jeszcze bardziej kultowa - w nowej wszystko gorsze i jeszcze kultowy magnez zastąpili jakąś włoknina mineralną ;)
Ogladalem zdjęcia i testy i jak dla mnie 80d jest po prostu lepsza od poprzedników. Chyba coś jednak ze mną nie tak.
pan.kolega
22-04-2016, 07:40
Jest test na optycznych,
A tak poza słynnym na cały świat i osobliwym portalem "optyczne .pl" czy ktoś jeszcze narzeka na poziom czerni w matrycach Canona? Bo dla mnie to co oni tam wymyślają na ten temat już od dawna to jakieś bzdury.
A np. Jeżeli chodzi o rozdzielczość np. thedigitalpicture ma odmienne zdanie.
A tak poza słynnym na cały świat i osobliwym portalem "optyczne .pl" czy ktoś jeszcze narzeka na poziom czerni w matrycach Canona? Bo dla mnie to co oni tam wymyślają na ten temat już od dawna to jakieś bzdury.
A np. Jeżeli chodzi o rozdzielczość np. thedigitalpicture ma odmienne zdanie.
Bo optyczne to wyrocznia. Tak napisali, tak jest !!! :lol:
Optyczne optycznymi ale chyba trzeba być ślepym aby nie zauważyć potężnej zmiany w matrycy w 80d (widać to w cieniach gdzie bez problemu jest lepiej niż w 5d mk3). Dla mnie możliwość wyciągania cieni bez koszmarnych szumów to potężny plus. Wiadomo, że konkurencja ma lepsze matryce i lepszy af w porównywalnych puszkach ale jak komuś to przeszkadza to musi zmienić system.
Tak, dlatego miło byloby gdyby Canon włożył "poprawione" matryce do 6dmk2 :D
Zakupiłem wraz z Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM testy trwają
PRZEMOLO79
25-04-2016, 08:01
Witajcie, taka mała konkluzja z mojej strony. Byłem ze znajomym na koncercie (koncert w małej sali widowiskowej). Znajomy - gadżeciarz i miłośnik nowinek technicznych walczył świeżutkim Canonem 80d + S17-50, c50 1,8 STM+ c85 f1,8. Ja Canon 6d +35 IS f2,0, c50 f1,4 c85 f1,8. Popstrykaliśmy dobrze się bawiliśmy wróciliśmy do domu. U mnie 95 % fotek udanych w punkt u kolegi jakieś 70%. Nadmieniam, że kolega ma dużo większe doświadczenie ode mnie w fotografii...Jaki z tego wniosek...APS-C pozostanie zawsze cropem nie wiem jakby się starać nie przeskoczymy fizyki i ilości światła wpadającego na matryce. Nadmienię jeszcze, że wcześniej, gdy miałem cropa i słynną Sigmę 18-35 f1,8 mój odsetek nietrafionych zdjęć na koncertach był jeszcze większy... Dlaczego porównuje oba Body pewnie zapytacie. A dlatego że ich cena jest podobna na starcie a 6d to już przecież "dziadek" zaprezentowany w 2012 roku :-) Przepaść technologiczna w stosunku do 80 d jak powie pewnie większość. Ja tam wolę mojego dziadka mam wreszcie radość z fotografii. Koledze było trochę przykro.
^^ Nowa matryca jest przecież lepsza tylko na niskich ISO w cieniach. Logiczne, ze na wysokim ISO pełną klatka i większe sensory są lepsze. Może kolega jeszcze się nie nauczył nowego podejścia. Poza tym co oznacza nieudane? Nieostre? Poruszone? Zaszumione?
PRZEMOLO79
25-04-2016, 10:38
^^ Nowa matryca jest przecież lepsza tylko na niskich ISO w cieniach. Logiczne, ze na wysokim ISO pełną klatka i większe sensory są lepsze. Może kolega jeszcze się nie nauczył nowego podejścia. Poza tym co oznacza nieudane? Nieostre? Poruszone? Zaszumione?
Ja nie wiem czy nowa matryca jest taka lepsza w cieniach na niskich iso ale ok :-) Kolega miał wcześniej 70d więc nie ma do czego podchodzić canon to canon :-) Ja też nie musiałem się uczyć na nowo C6d po przejściu z cropa -no poza tym że uczę się nowego spojrzenia na świat poprzez wizjer 6d i ciągle boję wysokiego iso ale już mi przechodzi :-) Nieudane znaczy nietrafione, poruszone, zaszumione bo trzeba podciągnąc iso niebotycznie mimo jasnego szkła...Wiem co mówię, bo często robię koncerty i przeskok z cropa na cropa niewiele wnosi byłem ciekawy co pokaże 80d w stosunku do 70d czy 60d - pokazał niewiele dlatego przeszedłem na FF (jeszcze przed premierą 80d) i teraz utwierdziłem się w przekonaniu że zrobiłem dobrze. Nikogo nie chcę tu uświadamiać ani mówić że 80 d jest złym aparatem.
Błagam nie porównujcie cropa do pełnej klatki. Crop zawsze będzie cropem, a full frejm full frejmem.
Wg mnie bardziej realnym powinno być porównywanie 80d do 7d mk II, ewentualnie właśnie 70d ;)
Sam przyznam, że się zastanawiałem czy nie dokupić do focenia samolotów właśnie 80d, ale jak na razie wszelkie testy i przykłady do tego mnie nie przekonują. Byłoby pewnie tak jak kiedyś podkusiło mnie by dokupić 7d (co prawda była to I wersja) - był piekielnie szybki w porówaniu do 6d, ale tylko tyle..., większość czasu przeleżał w toribie i sprzedał po ok. pół roku dualizmu :(
Ja nie wiem czy nowa matryca jest taka lepsza w cieniach na niskich iso ale ok :-)
Ta lepszość widoczna jest podczas wyciągania cieni, jeśli cała scena mieści się w DR matrycy, to różnicy większej nie zobaczysz.
Nieudane znaczy nietrafione, poruszone, zaszumione bo trzeba podciągnąc iso niebotycznie mimo jasnego szkła...Wiem co mówię, bo często robię koncerty i przeskok z cropa na cropa niewiele wnosi byłem ciekawy co pokaże 80d w stosunku do 70d czy 60d - pokazał niewiele
Najwyraźniej jednak nie wiesz co mówisz. Przewaga tej matrycy jest na niskich czułościach, a koncertów raczej nie robisz na iso 100.
PRZEMOLO79
25-04-2016, 12:01
Błagam nie porównujcie cropa do pełnej klatki. Crop zawsze będzie cropem, a full frejm full frejmem.
Zgadza się Bangi moje porównanie odnosi się do kwestii finansowych, gdyż ceny obu Body są bardzo porównywalne. Canon 80d z racji że to nowość będzie przez pewien czas trzymał cenę potem spadnie pewnie o 1 tyś jak to ma miejsce w przypadku 70d. Gro ludzi kupi go za ciężką kasę i interes się kręci. Apropos wczoraj robiłem fotki synowi taki test 6d i dziecko nabiegające z przodu dosyć szybko skaczące itp...90% zdjęć ostrych i w punkt jakoś nadąża o dziwo ten "dziadunio" 6d ze swoim marnym AF :-)
--- Kolejny post ---
Najwyraźniej jednak nie wiesz co mówisz. Przewaga tej matrycy jest na niskich czułościach, a koncertów raczej nie robisz na iso 100.
Dlatego o tym mówię crop ŻADEN jaki by nie był na iso 800,1600,3200,6400 i wyższym o zgrozo nie da tak niskich szumów jak FF. A koncerty zaczynam z reguły od iso800 (nie bo chcę a muszę)do tej pory walczyłem jak szalony to z małą GO na jasnych szkłach, to z wysokim iso, to z za krótkim czasem. Jak wchodzę z FF na taką imprezę robię zdjęcia z przyjemnością nie walczę prawie z niczym skupiam się na kadrach wracam do domu i są efekty. Do moich zastosowań FF bije każdego cropa na głowę.
Kolekcjoner
25-04-2016, 12:12
Dlatego o tym mówię crop ŻADEN jaki by nie był na iso 800,1600,3200,6400 i wyższym o zgrozo nie da tak niskich szumów jak FF. A koncerty zaczynam z reguły od iso800 (nie bo chcę a muszę)do tej pory walczyłem jak szalony to z małą GO na jasnych szkłach, to z wysokim iso, to z za krótkim czasem. Jak wchodzę z FF na taką imprezę robię zdjęcia z przyjemnością nie walczę prawie z niczym skupiam się na kadrach wracam do domu i są efekty. Do moich zastosowań FF bije każdego cropa na głowę.
No i.... sam potwierdziłeś że całe to porównanie - i wnioski z niego płynące są bez sensu ;).
Pytanie nie natury technicznej. Byłem zmuszony kupić aparat z innego źródła, niż zaufany sklep ze względu na czas i otrzymałem puszkę 80D w kartonie od 80D + 18-200. Trzecia cyfra numeru seryjnego to 8-mka, na pudełku zerwana naklejka MC/SN, w aparacie jest polskie menu, w środku papierek europejskiej gwarancji. Na kartonie same chińszczyzny i angielski. Instrukcja po angielsku.
Może mi ktoś odpowiedzieć, jaka to dystrybucja, czy coś tu jest podejrzanego? Sprzedawca zapewniał mnie, że to europejska dystrybucja, teraz mówi, że mam się nie martwić - w razie czego sprzet podlega gwarancji w ich sklepie i wysyłać do nich. Mam prawo ubiegać się o zwrot? Co byście na moim miejscu zrobili?
Co byście na moim miejscu zrobili?
Skoro zdecydowałem się i "kupiłem" w takim sklepie a nie innym, wszystko działa a body jest ok, masz ważny dowód sprzedaży i gwarancję, firma działa legalnie (wiele informacji można zdobyć poprzez www, /o osobach prywatnych również/) - to robiłbym zdjęcia i się nie martwił na zapas.
Kupiłeś nowy, czy używany? Jeżeli nowy to dla spokoju można sprawdzić przebieg migawki...
Gdybym miał uzasadnione wątpliwości co do legalności pochodzenia aparatu to zawsze można zwrócić się do Policji o sprawdzenie czy nie kradziony... Można też opisać sprawę i zapytać Canon Polska co o tym sądzą - może odpiszą, chociaż nie sądzę...
Albo też zebrać posiadane informacje, kwity i graty, i udać się do rzecznika praw konsumenta i z nim pogadać. W sprawach indywidualnych bezpłatną pomoc prawną konsumenci mogą uzyskać u miejskich lub powiatowych rzeczników konsumentów. Do ich kompetencji należy m.in. zapewnienie bezpłatnego poradnictwa konsumenckiego i informacji prawnej w zakresie ochrony interesów konsumentów.
Kupiłem ponieważ sytuacja mnie do tego zmusiła, a raczej to, że Canon Polska nie dostarczył na czas aparatu do zaufanego sklepu. Body jest nowe, mam fakturę, firma jest dość znana, były prowadzone już na jej temat dyskusje na tym forum (chodzi o Pasaż Foto). Dla mnie nurtujacy jest fakt zerwanej nalepki z pudełka, bo to znaczy, że mogło być podmienione, cokolwiek innego niż to, że był nie ruszany. Wątpie, że problem polega tylko na tym, że ktoś dla słabego żartu ją zerwał. Po prostu SN różnił się od tego, który jest pod aparatem.
No ale sam chyba znasz odpowiedź na swoje rozważania... tylko chcesz by Cię upewnić.
Tak, coś jest nie tak. Wg mnie nie jest to normalna sytuacja. Idę do sklepu kupuję cokolwiek, jeszcze w takiej cenie, to wymagam by wszystko było OK, w tym również opakowanie. Wg mnie sprawa jest podejrzana, ale... nie znaczy to, że sprzęt musiał być kradziony, czy też nie da się nim robić zdjęć, albo zaraz się zepsuje.
Może być natomiast jakiś problem np, jak się zepsuje w okresie gwarancji i wyślesz bezpośrednio na Żytnią, bo np. okaże się, że to z jakiejś dystrybucji azjatyckiej, bądź nie wiadomo skąd.
Gwarancja wypełniona i podbita ?
pan.kolega
26-04-2016, 10:52
Sprzedawca nie ma oryginalnego opakowania do tego towaru i nie wyjaśnił dlaczego (w zasadzie nie ma na to dobrego wytłumaczenia, bo towar w regularnej cenie powinien mieć oryginalne opakowanie.
Gwarancja wypełniona i podbita ?
Gwarancja in blanco. Sprzedawca zapewnia, żeby w razie usterki wysyłać aparat do niego i będzie realizowana naprawa gwarancyjna. Pytanie co robić, bo, że sytuacja nie jest normalna to wiem. Jakim programem najlepiej sprawdzić przebieg migawki, biorąc pod uwagę, że to świeży model?
Akurat niewypełnienie druczku gwarancji to notoryczna praktyka w polskich sklepach. Ostatnio kupowałem puchę w RTV EURO AGD i też nikt karty nie chciał wypełnić, komentując tylko że to jest nikomu niepotrzebne i serwis tego nawet nie chce.
Dzwoniłem do Canona i powiedziano mi, że jeśli mam europejska kartę gwarancji, rachunek, to w wypadku naprawy gwarancyjnej, to na sprzedawcy ciąży odpowiedzialność prawna, żeby ta naprawa była wykonana. No i podobno nie ma reguły co do 3 cyfry w numerze seryjnym.
Dzwoniłem do Canona i powiedziano mi, że jeśli mam europejska kartę gwarancji, rachunek, to w wypadku naprawy gwarancyjnej, to na sprzedawcy ciąży odpowiedzialność prawna, żeby ta naprawa była wykonana. No i podobno nie ma reguły co do 3 cyfry w numerze seryjnym.
Czy łagodnie rzecz ujmując kazali tobie spierd... zwalając całą procedurę ewentualnej naprawy gwarancyjnej na sprzedawcę. Moja rada - załatw sobie pieczątkę na karcie gwarancyjnej i w razie problemów możesz słać bezpośrednio na Żytnią.
Sprzedawca rozwiał wątpliwości. Więc jego aparaty pochodzą z różnych dystrybucji. Żytnia natomiast dała mi cynk, że mój egzemplarz nie jest europejski. Sprzedawca zapewnia, że jestem otoczony 12 miesięczną gwarancją, jest to transakcja w pełni legalna, on wystawia rachunek itd. Karton od 18-200 z zerwaną nalepką jest ze względu na to, że mieszają między modelami pudełka kiedy ktoś chce np samo body, sam obiektyw. Dziwna i zła praktyka, ale chociaż wiem, jak było.
Widziałem, że nigdzie w okolicy nie są sprzedawane 80D z obiektywem KIT 18-200, wszedzie są 135 lub 55. Jedyny kraj, gdzie jak dotąd widziałem w sklepie internetowym 18-200 to Nowa Zelandia. Teraz z mojej strony pytanie, czym poza kwestiami gwarancyjnymi różnią się aparaty z innych dystrybucji? Czy siedzi w nich ten sam soft, który będę mógł potem aktualizować? Generalnie proszę o różnice w odniesieniu wielokulturowości body ;)
Sprzedawca rozwiał wątpliwości. Więc jego aparaty pochodzą z różnych dystrybucji. Żytnia natomiast dała mi cynk, że mój egzemplarz nie jest europejski. Sprzedawca zapewnia, że jestem otoczony 12 miesięczną gwarancją, jest to transakcja w pełni legalna, on wystawia rachunek itd.
Ja nadal miałbym wątpliwości.
Gwarancja jest to dobrowolne zobowiązanie producenta albo importera, i musi być potwierdzone kartą gwarancyjną (określającą warunki gwarancji). Jeśli sprzęt nie pochodzi z oficjalnej dystrybucji, zależnie od "dyrektyw" autoryzowany serwis może go naprawić, ale odpłatnie. Czyli jeśli w razie problemów wybierzesz "naprawę gwarancyjną" i wyślesz aparat na Żytnią, serwis może się wypiąć i kazać Ci zapłacić. Jeśli masz kartę gwarancyjną wystawioną przez sklep, to wybierając gwarancję zgłaszasz się z problemem do sklepu, i oni się wszystkim zajmują. Jak to był zakup "prywatny", masz rękojmię, z którą zgłaszasz się do sprzedawcy, niezależnie od dystrybucji sprzętu.
Sęk w tym, że ja kartę gwarancyjną mam, a sprzedawca się zobowiązuje do realizowania gwarancji. Jeśli nie na Żytniej, to w ich zaprzyjaźnionym serwisie, gdzie na bazie oryginalnych części dokonają tej naprawy za darmo.
Proszę mi podać różnice faktyczne poza gwarancją w różnych dystrybucjach aparatu, bo to mnie najbardziej interesuje. Aparat jest sprawny, testuje go od kilku dni. Jak go odpakowywałem, to wszystko było dziewicze, tylko karton nie ten.
Gwarancja może być w zasadzie udzielona przez każdego. Ja bym w tej sytuacji poprosił sklep by potwierdził, że udziela gwarancji na warunkach opisanych w dokumencie gwarancji oryginalnej canonowskiej i wg mnie sprawa względnie załatwiona.
Ryzyko jest jednak takie, że sklep może się zamknąć lub nie być w stanie naprawić, choć zakładam, że pewnie to by się odbyło tak, że i tak wysłał by sprzęt na Żytnią i po prostu zapłacił z własnej kieszenie za naprawę - zakładając pełną uczciwość i profesjonalizm sklepu.
Abstrahując od kwestii gwarancji, jeżeli zakup był konsumencki to i tak podlega ochronie wynikającej z powszechnie obowiązujących przepisów prawa.
A tak na marginesie to dodam tylko, że swego czasu kupiłem kilka szkieł w jednym z krakowskich sklepów, który podobno miał sprzęt z różnych dystrybucji (raczej z Europy,bo gwarancja normalnie działała - "przetestowałem" dokonując kalibracji na Żytniej). Np. C 240-105 L był tylko w białym pudełku. Niestety każda sztuka szkła z tego sklepu wymagała kalibracji. Kupując w innym - bardziej znanym krakowskim sklepie (i widniejącym na stronach canon Polska), gdzie oczywiście ceny były trochę wyższe - nigdy nie miałem żadnych problemów typu, że muszę robić kalibrację. Może to był przypadek, ale czy dotyczyłby aż 3 szkieł...
Sęk w tym, że ja kartę gwarancyjną mam, a sprzedawca się zobowiązuje do realizowania gwarancji. Jeśli nie na Żytniej, to w ich zaprzyjaźnionym serwisie, gdzie na bazie oryginalnych części dokonają tej naprawy za darmo.
Dokładnie o to chodzi, sprzedawca a nie Canon Polska będzie w tym przypadku gwarantem, a jeśli tak, powinien wystawić własną kartę gwarancyjną. Kiedyś było bardzo opłacalne ściąganie sprzętu zza wielkiej kałuży, i ten sprzęt (pomimo tego, że był nowy, miał karty gwarancyjne) nie był u nas serwisowany darmowo w ramach gwarancji.
Jeśli nic się nie będzie działo, to nie ma żadnej różnicy, w przypadku drobnych napraw - nie ma różnicy, w przypadku większych, wymagających specjalistycznego osprzętu, może wyślą na własny koszt na Żytnią, albo zaczną kombinować ("zaprzyjaźniony serwis" może np. nie mieć dostępu do przyrządów serwisowych dla najnowszego body).
Wywołałem sobie trochę RAW-ów z 80D. Podobają mi się kolory na niskich ISO. Wreszcie są nasycone a nie jak w starej matrycy 18Mp.
Możliwości wyciągania z cieni na niskich ISO też wydają się duże. Niestety DPP rozjaśnia tylko o 3 EV - tu widać zaszłość ze starych matryc Canona ;).
Polecam każdemu zabawę z wywołaniem sampli samemu bo inaczej trudno wyrobić sobie zdanie.
Moim zdaniem do ISO 3200 można śmiało focić jeśli chodzi o szum ale spada DR i nasycenie kolorów (jak we wszystkich matrycach - Nikonowych też).
Witajcie !
Może Wy coś poradzicie...
Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem owego body. Nie pstrykałem dość dużo zdjęć, bo nie było takiej potrzeby. Fotografia to moje hobby, a nie praca. W miniony długi weekend zabrałem swoje body na wycieczkę. Nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to, co się stało. Do torby spakowałem body, dwa obiektywy, wszystko należycie zabezpieczając. Docierając na miejsce wyciągnąłem body i moją sigmę 70-200. I tak sobie chodziłem spacerowałem pstrykałem. Nie zawsze robiłem zdjęcia, więc że tak to nazwę "przytuliłem" obiektyw i aparat do siebie z racji wielkości obiektywu. Starałem się to robić tak, jak zawsze robiłem z moim canonem 50D. Aparat oparty był o podkoszulek miękki bez guzików czy jakiś napisów. Gdy w pewnym momencie postanowiliśmy usiąść odpocząć odłożyłem aparat na stół i ku mojemu zdziwieniu zauważyłem przetarcia... Myślę, sobie, że coś się pobrudziło... przecieram a ślad nadal zostaje. Jestem pewien, że nic nie uderzyło żaden czynnik zewnętrzny nie miał miejsca. Aparat ani nie upadł, ani nic na niego nie spadło. Był po prostu oparty o podkoszulek. Jedyna reakcja to taka, że podczas chodzenia ocierał się o podkoszulek. Jestem przerażony tym stanem rzeczy.... Reklamować ? Jak im udowodnić, że niema tu mojej winy, że nic nie spadło itd. Sam fakt jakoś mnie nie przeraża, ale jak to body będzie wyglądało np za 3 lata ??? Będę wdzięczny za porady co robić dalej z tym faktem. Załączam zdjęcia.. pod tym linkiem: Galeria zdjęć (http://tufotki.pl/PPcaJ) Pierwsze zdjęcie przedstawia sposób trzymania przeze mnie aparatu w momencie nie robienia zdjęć. Ze względu na wielkość obiektywu (70-200) musiałem go "przytulić" do siebie w momencie nie robienia zdjęć. Kolejne dwa zdjęcia przedstawiają owe przetarcia. Co radzi
Galeria zdjęć http://tufotki.pl/PPcaJ
podczas chodzenia ocierał się o podkoszulek
To chyba o taki
https://canon-board.info/imgimported/2016/05/zdjecie1640x480-2.jpg
źródło (http://i5.photobucket.com/albums/y152/innokis/zdjecie1-640x480.jpg) :confused: :mrgreen:
To chyba o taki http://i5.photobucket.com/albums/y152/innokis/zdjecie1-640x480.jpg :confused: :mrgreen:
Gdyby był taki nie robiłbym z siebie wariata. Jak dla mnie mało śmieszny żart... obyś sam kiedyś nie miał takiego przypadku. Ten się śmieje co się śmieje ostatni ;)
To wygląda na głebokie rysy? Są takie czy to tylko wytarta farba?
tapnięte z tela
To wygląda na głebokie rysy? Są takie czy to tylko wytarta farba?
tapnięte z tela
Nie ma żadnych rys, bo tak jak mówię nic na niego nie spadło, ani nic z nim się nie działo nie wiadomo jakiego. Normalnie wytarta farba :( To widać na żywo najlepiej.
Eberloth
31-05-2016, 20:11
Guzik, ekspres, zegarek...
Z całym szacunkiem gdyby to była moja wina nie robiłbym z siebie wariata... Po prostu postękałbym pod nosem na siebie i jakoś się z tym pogodził. Ale teraz zaczynam się bać co będzie dalej,,, jak ten sprzęt będzie wyglądał za jakiś czas. 50D miałem 3 lata kupiłem używany i nie ma śladu, że go ktoś używał. Tu ma ledwo dwa miesiące i farba schodzi :/ Bez kitu :/
Gdyby był taki nie robiłbym z siebie wariata. Jak dla mnie mało śmieszny żart...
Bez urazy, to miał być niewinny żarcik :oops:
obyś sam kiedyś nie miał takiego przypadku. Ten się śmieje co się śmieje ostatni
Nie mam 80D, ale mam 4 inne puszki Canona, jakoś specjalnie na nie nie chucham i żadna tak nie obłazi ;)
A może sprzączka od paska :?
Bez urazy, to miał być niewinny żarcik :oops:
Nie mam 80D, ale mam 4 inne puszki Canona, jakoś specjalnie na nie nie chucham i żadna tak nie obłazi ;)
A może sprzączka od paska :?
Poniosło mnie trochę, ale to złość... Wybacz :D To moja druga puszka, 50D zdecydowanie więcej używana i jak pisałem niema nawet śladu na niej. Myślę, że nie - nic takiego nie kojarzę, żeby coś mogło ocierać... Sam już nie wiem co robić zgłupiałem jak wtedy gdy ściągnąłem go z szyi :/
Za kolegą wygląda to jakby gdzieś obtarło o część plastikowa paska do aparatu. Samo z siebie raczej by nie było takich rys.Załóż w domu taks samo aparat z obiektywem i przyglądnij się czy jest taka możliwość aby podczas ruchu , aparat mógł zahaczać o pasek lub jego elementy plastikowe.
Teraz przymierzyłem pasek do aparatu i na 100 procent porysowała Ci to miejsce koło lampy wbudowanej- sprzączka plastikowa przez którą przechodzi pasek .
Goranick
31-05-2016, 21:25
Takie białe rysy - o ile o nie chodzi - to kilka miałem na 60D. "Się zrobiły" z dwa lata temu i teraz patrzę - nie ma (starły się?) ...ale ja się takimi drobiazgami nie przejmuję... grunt, że aparat jest sprawny.
Za kolegą wygląda to jakby gdzieś obtarło o część plastikowa paska do aparatu. Samo z siebie raczej by nie było takich rys.Załóż w domu taks samo aparat z obiektywem i przyglądnij się czy jest taka możliwość aby podczas ruchu , aparat mógł zahaczać o pasek lub jego elementy plastikowe.
Teraz przymierzyłem pasek do aparatu i na 100 procent porysowała Ci to miejsce koło lampy wbudowanej- sprzączka plastikowa przez którą przechodzi pasek .
Już myślałem, że moja zagadka się rozwiąże,,, ale to co piszesz miało by sens gdyby zarysowania były z lewej strony czyli na tej ręce na której trzymałem aparat. Przy takich ustawieniach pasków,,, lewy wchodzi pod spód, a prawy był za bardzo naprężony by dotykać body. Próbowałem "idąc" i praktycznie nie ma możliwości zetknięcia. Ani się nie potknąłem ani nie wywaliłem... nie wiem w którym momencie to się stało, a szkoda.
--- Kolejny post ---
Takie białe rysy - o ile o nie chodzi - to kilka miałem na 60D. "Się zrobiły" z dwa lata temu i teraz patrzę - nie ma (starły się?) ...ale ja się takimi drobiazgami nie przejmuję... grunt, że aparat jest sprawny.
Tak dokładnie chodzi o białe przetarcia. oby znikły same tak nie spodziewanie jak się zrobiły :D
Już myślałem, że moja zagadka się rozwiąże,,, ale to co piszesz miało by sens gdyby zarysowania były z lewej strony czyli na tej ręce na której trzymałem aparat. Przy takich ustawieniach pasków,,, lewy wchodzi pod spód, a prawy był za bardzo naprężony by dotykać body. Próbowałem "idąc" i praktycznie nie ma możliwości zetknięcia.
A paska do spodni nie zakładałeś?
A paska do spodni nie zakładałeś?
Nie zegarka też nie noszę od x lat :D
O coś na pewno przytarłeś . Po kształcie rys widać że to uszkodzenie wg mnie jak od zetknięcia się obudowy z czymś na pewno nie miękkim:)No chyba że to zażyło się wcześniej a Ty dopiero w dniu fotografowania to zauważyłeś .Może w torbie, plecaku.To typowa obcierka.
Eberloth
31-05-2016, 22:49
Dyskusja o niczym. Gość gdzieś ewidentnie przytarł a teraz wali w zielonego krasnala.
AndrzejXM
01-06-2016, 14:02
Nie wiem jaki plastik to jest ale ten w 100D jest szorstki i na tyle twardy, ze zostaja na nim rysy od paznokci. Plastik dziala jak pilnik. Schodza jak przetrze sie wlgotna szmatka. Najwiecej jest ich miedzy gripem a obiektywem - tam gdzie trzyma sie zagiete paluchy podczas robienia zdjec. Te Twoje to sa rysy wglab plastiku czy tylko rysy "z czegos" NA PLASTIKU?
Tomekkos
01-06-2016, 14:19
80D nie jest z plastiku, jest z żywicy poliwęglanowej
To mój pierwszy post na Forum dlatego dzień dobry wszystkim
Nie cały. Jeśli już piszesz o tej żywicy to nie to jedyne body canona, które jest po części zbudowane z tego czegoś. Podobnie ma 100D, 60D, 700D, 650D, 70D... Mam dalej wymieniać? :)
Tomekkos
01-06-2016, 16:41
Nie cały. Jeśli już piszesz o tej żywicy to nie to jedyne body canona, które jest po części zbudowane z tego czegoś. Podobnie ma 100D, 60D, 700D, 650D, 70D... Mam dalej wymieniać? :)
Tak masz rację co nie zmienia faktu że nie jest z plastiku- w całości
Dyskusja o niczym. Gość gdzieś ewidentnie przytarł a teraz wali w zielonego krasnala.
Dyskusja o niczym a Twój komentarz jeszcze bardziej o niczym. Porysowałem sobie aparat i zarzuciłem temat na forum. A co mi tam zrobię z siebie publicznie durnia.... ;) Zobaczymy czy za jakiś czas ktoś nie pociągnie tematu.
--- Kolejny post ---
Nie wiem jaki plastik to jest ale ten w 100D jest szorstki i na tyle twardy, ze zostaja na nim rysy od paznokci. Plastik dziala jak pilnik. Schodza jak przetrze sie wlgotna szmatka. Najwiecej jest ich miedzy gripem a obiektywem - tam gdzie trzyma sie zagiete paluchy podczas robienia zdjec. Te Twoje to sa rysy wglab plastiku czy tylko rysy "z czegos" NA PLASTIKU?
Powiedziałbym, że na łuku tylko i wyłącznie. Nigdzie więcej póki co nie zaobserwowałem nic...
pan.kolega
01-06-2016, 23:04
To mój pierwszy post na Forum dlatego dzień dobry wszystkim
Dzień dobry.
Nie wiem co jest plastikiem według Twojej osobistej definicji, ale tak ogólnie na świecie taki poliwęglan to właśnie jest jeden z licznych odmian "plastików". To jest plastik. Nazwa pochodzi od "materiałów termoplastycznych" czyli ogólnie takich co miękną pod wpływem temperatury.
Wikipedia:
" balance of useful features, including temperature resistance, impact resistance and optical properties, positions polycarbonates between commodity plastics (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Commodity_plastics) and engineering plastics (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Engineering_plastic)."
Tomekkos
01-06-2016, 23:32
Dzień dobry.
Nie wiem co jest plastikiem według Twojej osobistej definicji, ale tak ogólnie na świecie taki poliwęglan to właśnie jest jeden z licznych odmian "plastików". To jest plastik. Nazwa pochodzi od "materiałów termoplastycznych" czyli ogólnie takich co miękną pod wpływem temperatury.
Wikipedia:
" balance of useful features, including temperature resistance, impact resistance and optical properties, positions polycarbonates between commodity plastics (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Commodity_plastics) and engineering plastics (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Engineering_plastic)."
Ło jejku może jest ogólnie na świecie plastikiem dajcież spokój co za wzburzenie wywołałem nawet do Wiki zajrzeli.
Dla mnie w mojej osobistej definicji jest teraz po tych edukacjach plastikiem ale innym niż zwykły
Pa!
Dla mnie w mojej osobistej definicji jest teraz po tych edukacjach plastikiem ale innym niż zwykły
Tu się zgadzam. Plastik (ten zwykły) w starych modelach był znacznie lepszy :) Dodatkowo ten 80D to się nawet rysuje nie wiadomo od czego ;)
chester_jds
02-06-2016, 10:34
Dzień dobry.
Wikipedia:
Wolę to, co np. w polskiej Wikipedii określono "tworzywo sztuczne" nazywać plastikiem, gdyż taki np. Bakelit mało mięknie pod wpływem temperatury, raczej zwęgla się. Tworzywa termoplastyczne to wtedy tylko część całości "plastików".
pan.kolega
02-06-2016, 10:48
Ło jejku może jest ogólnie na świecie plastikiem dajcież spokój co za wzburzenie wywołałem nawet do Wiki zajrzeli.
Pa!
No nie, zdecydowałeś sie napisać pierwszy post na forum o plastyku, wywołałeś wzburzenie, a teraz Pa.:( Nabierzesz jeszcze większego szacunku dla plastików w Canonach, kiedy Ci wyjawię, że ten niezwykły termoplastyk jest wypełniony w 30% szkłem. Nie tłuczonym, ale włóknem. Nowsze dekle na body są też z tego zrobione, a nawet niektóre dekle na słoiki. Pozostałe dekle, i wszystkie starsze są zrobione z ABS, czyli tego z czego są wszystkie komputery i elektronika.
Zarówno ABS jak i PC to zaiste bardzo niezwykłe plastyki.:p Z ABS robi się przecież klocki Lego a z poliwęglanu butelki na wodę :mrgreen: ABS kosztuje trzy dolary za kilo, a PC-GF30 może nawet całe pięć, a więc jest też niezwykle drogi.:shock:
Na pewno PC-GF30, z którego są robione obudowy obiektywów i korpusów Canona, czyli to, co kolega ponoć podrapał podkoszulką, jest całkiem twardy, twardszy niż niewypełniony poliwęglan, ABS i większość innych plastików, więc zażalenia na Canona są zupełnie bezpodstawne. Chyba, że akurat jego egzemplarz miał wadliwy materiał (może zabrakło szkła na wypełniacz).:o
Na koniec pytanie za 20 USD dla tego, kto rozwiąże bezbłędnie, wyczerpująco (wyczerpująca odpowiedź zmieści się w jednym zdaniu) i dziś zagadkę: Wszystkie korpusy i obiektywy Canona, Nikona i wiele innych fantów mają na obudowie symbol kółka z dwóch strzałek z liczbą 10 w środku. Co to jest?:confused:
chester_jds
02-06-2016, 10:59
Opakowanie zawiera ogniwa Ni-Cd nadające się do recyklingu?
Wszystkie korpusy i obiektywy Canona, Nikona i wiele innych fantów mają na obudowie symbol kółka z dwóch strzałek z liczbą 10 w środku. Co to jest?
Pewnie chodzi o to, że po 10 latach ma prawo nie działać :mrgreen: