Zobacz pełną wersję : rysowanie obiektywów itp...?
Zaibatsu
17-04-2006, 21:57
Mam pytanko, aktualnie posiadam zoom 90-300 1:4,5-5,6 USM i lepiej nie mówić jakie to zdjęcia robi przy dużych odległościach od obiektu fotografowanego. Występują okropeczne rozmazania na krawędziach i wogóle szajse ble :) zamierzam sobie kupić nowego zooma i moje pytanie brzmi co i za ile sobie kupić by ładnie rysowało :) Pozdrawiam serdecznie
Robson01
17-04-2006, 22:20
Im droższego tym lepiej :-)
A tak na poważnie to na listwie jest "szukaj", proponuję zacząć od tego żeby nie narażać się na krytykę. Na przyszłóść jak będziesz zadawał pytanie to bardziej precyzyjnie.
domyslam sie wiec ze chodzi o jakis tele..jesli tak to ja bym wybierał wsrod tych trzech..
wersja tansza - Sigma 70-300/4-5.6 APO M. DG - zbiera dobre opinie + sam ja testowalem na aparacie znajomego..całkiem fajne szkło..
wresja drozsza - EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM - canon to canon:-D
wresja all inclusive - EF 70-200mm f/4L USM lub jesli Cie stac f.2,8 - komentarz nie jest potrzebny :mrgreen:
FOTOGRAF
17-04-2006, 22:22
moglbys sprecyzowac swoje pytanie, mowiac ile kasy chcialbys przeznaczyc, jaka ogniskowa Cie interesuje oraz co chcesz fotografowac :-)
e tam jesli chodzi o "rysunek" to tylko stalki i w dodatku 2.0 lub jasniejsze ;-)
Zaibatsu
17-04-2006, 22:35
ale ja potrzebuję obiektywu do szybko poruszających się obiektów na różnych odległościach tylko nie stać mnie jeszcze na 70-200 2,8 L IS USM :D czy jest coś zbliżonego tańszego :D
FOTOGRAF
17-04-2006, 22:38
70-200 f/4 L :mrgreen: ciut tanszy :-)
100-300 bylby tez dobry, tak mi sie wydaje :roll:
ale ja potrzebuję obiektywu do szybko poruszających się obiektów na różnych odległościach tylko nie stać mnie jeszcze na 70-200 2,8 L IS USM :D czy jest coś zbliżonego tańszego :D
przeciez napisalem...
wresja drozsza - EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM - canon to canon:-D
wystarczy sie juz tylko zainteresowac i poszukac co to jest i czy bedzie Ci pasowalo..to obiektyw ultrasonic wiec na pewno nada sie do szybko poruszajacych sie obiektow..cena ok 1200-1300 zl na nowke, na allegro moze znajdziesz taniej..
Robson01
17-04-2006, 22:40
To może napisz wreszcie ile możesz przeznaczyć na ten obiektyw, przecież nie będziemy zgadywać. No chyba że się wstydzisz:-)
Zaibatsu
17-04-2006, 22:42
3 tys :D
i gadaj tu z takim;) ..jak dla mnie to sie az prosi o 70-200 f/4..
ale poczekajmy, bo moze zaraz sie okaze, ze chodzi o szeroki kat :mrgreen: :lol:
Zaibatsu
17-04-2006, 22:44
przeciez napisalem...
wystarczy sie juz tylko zainteresowac i poszukac co to jest i czy bedzie Ci pasowalo..to obiektyw ultrasonic wiec na pewno nada sie do szybko poruszajacych sie obiektow..cena ok 1200-1300 zl na nowke, na allegro moze znajdziesz taniej..
ale ja na samym początku napisałem że jestem posiadaczem obiektywu 90-300 USM i brzydko rysuje :D
FOTOGRAF
17-04-2006, 22:45
no to
http://www.allegro.pl/item97637658_canon_ef_70_200_mm_f_4_l_usm_gwar_can onpl_fvat.html
chyba najlepszy wybor
Zaibatsu
17-04-2006, 22:46
a taki 70-200 f 4 będzie już dobry? nie rozmazuje krawędzi i wogle?
90-300 to nie to samo co 100-300...mowimy o 2 roznych obiektywach 2 roznych klas...
no, jak 70-200 z seri "L" nie bedzie dobry to nie wiem ktory bedzie;)
FOTOGRAF
17-04-2006, 22:48
a taki 70-200 f 4 będzie już dobry? nie rozmazuje krawędzi i wogle?
tutaj rozmawiamy o serii ''L'' ;-)
Zaibatsu
17-04-2006, 22:52
a ktoś z was pstrykał taką L-ką :)
a ktoś z was pstrykał taką L-ką :)
wpisz w wyszukiwarce "ef 70-200 f/4 L" a zobaczysz co Ci wyskoczy..nie trzeba miec jej w rece, zeby zaczac na nia zbierac - tak jak w moim przypadku..moze na f/2.8 jak sie uda:D
www.photosig.com - tu na pewno znajdziesz sample z tego szkla
http://canon-board.info/showthread.php?t=8412 - a tu masz cala reszte z CB
Robson01
17-04-2006, 22:56
1.Canon 70-200/4
2.Sigma 70-200/2.8
3.Sigma 100-300/4
Kolejnośc dowolna :-)
Robson - napisz proszę swoja opinię o nr 2 i 3
pozdr
al
2.Sigma 70-200/2.8
ale to juz powyzej tych 3 tys:D..raptem kolo 5,5 ale fakt - warto:twisted:
ups, sory, ta "sigma" mi sie w oczy nie rzucila;) ..to zmienia postac rzeczy;) ..myslalem, ze mowimy o "L" 2.8:D ..
Sigma nie kosztuje 5,5
tylko w ok 3k PLN
Robson01
17-04-2006, 23:07
Sigma 100-300/4 to bardzo dobre szkło z napędem HSM za te pieniądze. Wewnętrzne zoomowanie i ogniskowanie, dobra jakośc wykonania mechanicznego - na plus mocowanie statywowe. Jak dla mnie wadą jest średnica gwintu filtra (82mm = drogie filtry) oraz znaczna waga - prawie 1,5 kg.
Na temat 70-200/2.8 musisz spytać innych (nie miałem) - kilka osób na forum ma to szkło. Zobacz w stopkach.
Zaibatsu
17-04-2006, 23:10
a jak to jest z aberacją achromatyczną w tych L-kach?
a jak to jest z aberacją achromatyczną w tych L-kach?
wszystko jest w linku na baze wiedzy CB..wystarczy tylko POSZUKAC a stanie sie jasnosc :mrgreen:
jeden z testów:
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_70200_4/index.htm
Na temat 70-200/2.8 musisz spytać innych (nie miałem) - kilka osób na forum ma to szkło.
ja juz zasiegalem jezyka.. na razie przez internet ale moze niebawem uda sie zrobic osobiscie pare zdjec..na razie opinie bardzo pozytywne choc ta cena :evil:
Zaibatsu
17-04-2006, 23:21
całkiem sympatycznie te zdjęcia z l-ek wyglądają :D
bo to dobry obiektyw jest..mozesz poszukac cos o sigmach o ktorych pisal Robson - osobiscie ich nie mialem ale przed zakupem zawsze warto sprawdzic wszystkie mozliwosci..a skoro je polecal to pewnie ma ku temu powod..
FOTOGRAF
17-04-2006, 23:24
całkiem sympatycznie te zdjęcia z l-ek wyglądają :D
jak to z ''L-ek'' ;-)
Zaibatsu
17-04-2006, 23:24
ale chyba skusze się na kredyt i wezmę 70-200 2,8 IS :D
FOTOGRAF
17-04-2006, 23:28
ale chyba skusze się na kredyt i wezmę 70-200 2,8 IS :D
napewno nie pozalujesz ;-) to jest naprawde obiektyw z klasa ;-)
zastanow sie do czego bedziesz uzywal tego szkla..bo na dworze, w plenerze zupelnie starczy f/4..do zdjec w hali na zawodach - owszem, f/2.8 wypadnie lepiej ale zastanow sie najpierw gdzie robisz najwiecej zdjec, przy jakich warunkach i jakim oswietleniu..to ze wydasz kilka tys. wiecej ne znaczy, ze od razu bedziesz cykal doskonale fotki..obiektyw to tylko narzedzie ktore dobierasz pod wlasne upodobania i styl fotografowania..
Zaibatsu
17-04-2006, 23:45
obiektyw jest mi potrzebny na zewnątrz ale jak będzie kiepska pogoda to dobre światełko i is chyba się przydadzą?
Zaibatsu
18-04-2006, 00:01
a co do zdjęć to jak wam sie podoba takie?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.digart.pl/data/img/17/83/miniaturki400/318670.jpg)
zrobione jeszcze soniakiem no ten to miał fajny obiektyw ale szumy ble :D
wszystko sie moze przydac ale..
1)wersja f2.8 wazy prawie 2 razy tyle co f.4 (1300g/700g)..to wbrew pozorom istotna sprawa..postaraj sie utrzymac przez dluzszy czas taki obiektyw..no i na wycieczki w gory tez sie srednio nadaje;)
2)gdzie wyczytales o tym IS w 70-200??bo ja nic o tym nie wiem:mrgreen:
na gorsze swiatlo lepiej kupic porzadny statyw ktory wytrzyma to wszystko i nie bedzie sie kiwal na prawo i lewo- to wbrew pozorom tez spory wydatek (400-800zl+glowica)..do tego filtry..i nagle z 5,5 robi Ci sie 7 tys:mrgreen:
przemysl jeszcze cala ta sprawe..ja bym sie sklanial w strone f/4 i do tego jakis osprzet..
Zaibatsu
18-04-2006, 00:08
wszystko sie moze przydac ale..
2)gdzie wyczytales o tym IS w 70-200??bo ja nic o tym nie wiem:mrgreen:
o tutaj wyczytałem http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7 :D
Robson01
18-04-2006, 00:11
Jest jeszcze 70-200/2,8 bez IS - zawsze to około 2-2,5 tys. taniej.
Zaibatsu
18-04-2006, 00:13
a ktoś pracował z tym is-em?
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7 :D
:shock: ..tam gdzie ja patrzylem nie ma ani slowa o IS..zreszta:
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=6177&name=EF_70-200mm_f/4L_USM_moc._Canon
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=6176&name=EF_70-200mm_f/2.8L_USM_moc._Canon
ale spoko - http://www.photo.net/canon/70-200 , sa 3 wersje tylko ta z IS bedzie kosztowala pewnie "troche";) wiecej..
"u nas" sie z nia jeszcze przyznam, nie spotkalem..
Zaibatsu
18-04-2006, 00:22
o jest jeszcze coś takiego Sigma 70-200/2.8 HSM EX APO
Sigma 70-200/2.8 HSM EX APO. Cieszący się wielką popularnością wśród profesjonalnych fotografów teleobiektyw zoom ze stałą przysłoną maksymalną F2.8 w całym zakresie pracy. System wewnętrznego mechanizmu zoom sprawia, że długość obiektywu nie zmienia się podczas kadrowania. Dzięki wewnętrznemu ogniskowaniu frontowa grupa soczewek pozostaje nieruchoma, umożliwiając zastosowanie różnorakich akcesoriów - w tym z telekonwerterów zwiększających ogniskową. Konstrukcja APO łączy w sobie właściwości elementów asferycznych z soczewkami o niskiej dyspersji, dając obraz bez aberracji, zniekształceń i innych wad. Cichy silnik HSM to dyskretna i szybka praca obiektywu - wszystko czego oczekują zawodowcy.
ciekaw jestem jak to sie sprawuje :)
Robson01
18-04-2006, 00:25
Kubak82 70-200/4 jest tylko jedna "wersja" bez IS, natomiast 70-200/2.8 jest bez i z IS. Ten drugi kosztuje około 7000zł.
Zaibatsu
18-04-2006, 00:26
a jak ma sie sigma do canona w jakości obrazu?
i jest to to o czym Robson pisał w jednym z pierwszych postow..nie wiem-nie mialem ale skoro poleca to pewnie jest tego wart..ehh..coz moge pwoedziec..nikt za Ciebie decyzji nie podejmie i kazdy przechodzi przez to pieklo sam;) ..
a spokojnie poczytaj ile tylko mozesz o tych obiektywach, poogladaj zdjecia, zastanow sie jakie zdjecia robie najczesciej i gdzie bedziesz uzywal obiektywu..gdy juz sobie to wszystko pospisujesz, przemyslisz - bedziesz wiedzial co kupic:D ..
Zaibatsu
18-04-2006, 00:29
i tak trawa jest bardziej zielona gdzie nas nie ma więc czego bym nie kupił i tak nie będę zadowolony :D hahah
Kubak82 70-200/4 jest tylko jedna "wersja" bez IS, natomiast 70-200/2.8 jest bez i z IS. Ten drugi kosztuje około 7000zł.
tak, zauwazylem..po prostu nigdy wczesniej nie spotkalem sie z wersja is tego obiektywu:roll: ..coz, trzeba sie doksztalcic:mrgreen:
co zas do optyki - gdzies mialem fajnego linka - poszukam i Ci podesle..postaram sie jeszcze dzis;)
Zaibatsu
18-04-2006, 00:40
oki będę dźwięczny :)
nie moge znalezc nie wiem czy strona jeszcze istnieje czy nie..jutro jeszcze sprawdze bo dzis juz oczy odmawiaja posluszenstwa;) ..
zas co do wymienionych obiekttywow - to dobre szkla i na pewno bedziesz zadowolony, obojetnie ktory wybierzesz:smile: ..
oki będę dźwięczny :)
no i cos nie umiem znalezc:-( .. poczytaj sobie na razie testy photozone - http://www.photozone.de/8Reviews/index.html a ja jesli znajde stronke o ktorej pisalem, na pewno wysle Ci jej adres...
pozdrawiam
tak, zauwazylem..po prostu nigdy wczesniej nie spotkalem sie z wersja is tego obiektywu:roll: ..coz, trzeba sie doksztalcic:mrgreen:
A wystarczylo stopki dokladnie czytac ;) ... chociazby dwoch moderatorow sie do tego szkla z IS przyznaje 8)
A wystarczylo stopki dokladnie czytac ;) ... chociazby dwoch moderatorow sie do tego szkla z IS przyznaje 8)
ok, nastepnym razem przejrze wszystkie stopki zanim cos napisze;-) ..ZWLASZCZA moderatorow;-) .. a tak powaznie - wierze, ze to dobre szklo choc chyba malo u nas popularne bo nie natknalem sie na nie ani w sklepie, ani na allegro, ani.. itd ;) .. (ciekawe czemu :mrgreen: ;) )
Zaibatsu - nie umiem znalezc tej strony, sladu po niej nie ma:-( ..myslalem, ze gdzies ja przeniesli ale ani widu ani slychu:evil: ..gdyby mimo wszystko wpadlo mi w rece cos ciekawego to wysle na PM!!
wierze, ze to dobre szklo choc chyba malo u nas popularne bo nie natknalem sie na nie ani w sklepie, ani na allegro, ani.. itd ;) .. (ciekawe czemu :mrgreen: ;) )
Cena... nie kazdy sklep stac na to by utopic ok 7 tys zl i czekac nie wiadomo ile az znajdzie sie klient. Tylko masowych sprowadzaczy/sprzedawcow stac na to by miec jedno albo dwa pod reka bo maja taka renome ze wiedza ze jedno, dwa na miesiac opchna.
Z tego samego powodu (cena) jego niska popularnosc - to szklo jest zarowno mocno wyspecjalizowane (czyli dla tych ktorzy potrzebuja wlasnie takiego szkla a nie dla tych ktorzy szukaja "jakiegos fajnego tele" ... no chyba ze kogos stac na wlasnie takie "jakies fajne tele" ;) ) jak i cholernie uniwersalne.
Po prostu mozna nim focic bez obaw w kazdych warunkach pogodowo-oswietleniowych (IS, f 2.8, uszczelnienia, fullwypas czyli ultraszybki AF, nie zmienia dlugosci przy zoomowaniu, brak aberracji i flar) - tylko ogniskowe musza odpowiadac.
I za ta wlasnie wygode, uniwersalnosc i wyspecjalizowanie - trzeba placic :roll: . Dlatego w sklepie gdzie 95% towaru ktory idzie do ludzi to kompakty klasy ok 1000zl - raczej takiego szkla nie spotkasz.
A na allegro jest praktycznie zawsze :p
(ciekawe czemu :mrgreen: ;)
Cena... nie kazdy sklep stac na to by utopic ok 7 tys zl i czekac nie wiadomo ile az znajdzie sie klient.
to wlasnie mialem na mysli piszac "ciekawe czemu" :smile: .. coz, nie pozostaje nic tylko zacisnac pasa i zbierac na sprzet albo czekac az ta nasza IV RP bedzie cenowo druga ameryka ;-) .. albo V ;-) ..a VI to juz NA PEWNO bedzie raj na ziemi;-) ..
pozdrawiam
Zaibatsu
19-04-2006, 20:46
qrcze ciężko powiedzieć bo jak Endru dojdzie do władzy to i w X możemy się nie doczekać ;)