Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : brak siatki podczas filmowania canon 5d mark III

qras2
13-02-2016, 00:33
Prosze o pomoc. Mam ustawiona siatkę 3x3. Przed rozpoczęciem filmowania na LCD wyświetla się siatka. W momencie rozpoczęcia filmowania siatka znika. Czy to normalne?

mkamelg
13-02-2016, 12:59
Sprawdziłem u siebie i też tak mam czyli jest to jak najbardziej normalne zjawisko.

qras2
13-02-2016, 14:20
Sprawdziłem u siebie i też tak mam czyli jest to jak najbardziej normalne zjawisko.

To dobra wiadomość. Jeszcze jedno pytanie. Używając przycisku info podczas filmowania jedyną informacja jaka się ukazuje na LCD:
- wielkość nagrywanego filmu i czas (po lewej)
- stan akumulatora (po prawej)
Pytam czy takie informacje jak:
- program w jakim nagrywam
- tryb AF
są tylko wtedy na LCD kiedy nie jest uruchomione filmowanie.

misiek_lublin
13-02-2016, 17:22
Polecam Magic Latern, baaardzo pomaga mi w pracy, wyswietla wszystkie porzebne informacje podczas trwania nagrywania. No i przede wszystkim, nieocenione przy pracy - jest focus peaking, albo okienko lupy wyswietlane podczas filmowania, o czym canon nie pomyslal.

qras2
13-02-2016, 19:29
Polecam Magic Latern, baaardzo pomaga mi w pracy, wyswietla wszystkie porzebne informacje podczas trwania nagrywania. No i przede wszystkim, nieocenione przy pracy - jest focus peaking, albo okienko lupy wyswietlane podczas filmowania, o czym canon nie pomyslal.

Rozumiem, że zachowanie mojego aparatu jest poprawne ?

latant
13-02-2016, 23:04
Rozumiem, że zachowanie mojego aparatu jest poprawne ?

Zachowanie Twojego aparatu jest poprawne. Dobry aparacik, dobry, siad :lol:

misiek_lublin
13-02-2016, 23:09
Dokladnie tak, jesy w 5d3
W ML natomiast podczas zapisu wyswietla mi sie na gorze: poziom dzwieku dla obu kanalow, temperatura matrycy, ilosc wolnego miejsca na karcie pamieci, na dole: tryb (av, tv, m itd) ogniskowa, f, czas, iso, balans bieli, manual/auto focus i wskaznik baterii w procentach. Drabinka swiatlomierza pod spustem. Przy czym jesli sie nie myle mozna to zmienic/ustawiac jak wyglada lcd. W kazdej chwili mozna przelaczyc na 'normalne' standarddowe canonowskie widoki guzikiem "info".
Wszystko to jest nic, najwazniejsze (dla mnie) to wspomniana lupa podczas nagrywania (celownik mozna przestawiac joystickiem), lub focus peaking. Ze tez canon w puszcze za tyle kasy nie udostepnil takiej funkcji.

qras2
14-02-2016, 11:10
Dokladnie tak, jesy w 5d3
W ML natomiast podczas zapisu wyswietla mi sie na gorze: poziom dzwieku dla obu kanalow, temperatura matrycy, ilosc wolnego miejsca na karcie pamieci, na dole: tryb (av, tv, m itd) ogniskowa, f, czas, iso, balans bieli, manual/auto focus i wskaznik baterii w procentach. Drabinka swiatlomierza pod spustem. Przy czym jesli sie nie myle mozna to zmienic/ustawiac jak wyglada lcd. W kazdej chwili mozna przelaczyc na 'normalne' standarddowe canonowskie widoki guzikiem "info".
Wszystko to jest nic, najwazniejsze (dla mnie) to wspomniana lupa podczas nagrywania (celownik mozna przestawiac joystickiem), lub focus peaking. Ze tez canon w puszcze za tyle kasy nie udostepnil takiej funkcji.

Dzięki, będę miał to na uwadze.