Zobacz pełną wersję : Zdjecia z Walk
dariuszpicasso
12-02-2016, 04:58
Przepraszam nie wiem gdzie zamiescic ten post;) Poproszono mnie o zrobienie kilku zdjec z zajec walki aikido i prosil bym o jakas porade czego oczekiwac jak ustawic itp ...
Moj sprzet jaki bede mial do dyspozycji
Canon 6D C
Canon 35mm f2.0
Canon 50mm f1.2L
2x Yongnuo yn600ex-rt
QUANTUUM Pluse 600 Octa z gridem 120 ,beauty dish z gridem 70, Softbox 90x90
Zakładam, że jeżeli Cię poproszono o zrobienie zdjęć, to będziesz mógł podejść blisko maty. Te obiektywy są wystarczające do takiego sportu. Spokojnie pokażesz całych walczących zawodników. Do zbliżeń z lepszym rozmyciem przydałoby się coś dłuższego. Np Canon 100mm. Nie wiem jak z lampą, to już musisz sobie ustalić przed zawodami (treningiem). W normalnych warunkach - pokazy, zawody nie wolno jej używać. Może to i lepiej, bo może spłaszczać zdjęcie :). ISO 3200 dla 6D to nie jest jakieś tam wielkie wyzwanie, a i na 8000 dasz radę.
Co do perspektywy, to robiąc 2 walczących zawodników proponuje dość nisko. Np z kolana lub siedząc na niskim taborecie. Ja osobiście chodziłbym sobie wokół maty i robił z kolana.
Przepraszam nie wiem gdzie zamiescic ten post;)
Na pewno nie w dziale Galerie, gdyż służy on do prezentowania własnych zdjęć.
Tu chyba będzie lepiej pasował?
dariuszpicasso
12-02-2016, 12:39
Zakładam, że jeżeli Cię poproszono o zrobienie zdjęć, to będziesz mógł podejść blisko maty. Te obiektywy są wystarczające do takiego sportu. Spokojnie pokażesz całych walczących zawodników. Do zbliżeń z lepszym rozmyciem przydałoby się coś dłuższego. Np Canon 100mm. Nie wiem jak z lampą, to już musisz sobie ustalić przed zawodami (treningiem). W normalnych warunkach - pokazy, zawody nie wolno jej używać. Może to i lepiej, bo może spłaszczać zdjęcie :). ISO 3200 dla 6D to nie jest jakieś tam wielkie wyzwanie, a i na 8000 dasz radę.
Co do perspektywy, to robiąc 2 walczących zawodników proponuje dość nisko. Np z kolana lub siedząc na niskim taborecie. Ja osobiście chodziłbym sobie wokół maty i robił z kolana.
Oczywiscie moge podejsc jak blisko mam ochote;) jest to trening przygotowanie przed zawodami .