Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co lepiej ? Kupić kalibrator czy używany monitor do lapka ?

biodar
09-02-2016, 23:43
Powiedzmy do wydania jest ok 500 - 600zł.

Na co lepiej wydać - na kalibrator do lapka Lenovo Ideapad Z710 (17 cali matryca full hd, wyjście tylko na hdmi, usb oraz VGA) czy kupić używany monitor typu np EIZO EV2333W lub inny (jeśli się go w ogóle do lapka da podłączyć).

Monitor uziemi mi lapka i wygoda używania otwartego lapka i monitora gdzieś obok jest mocno dyskusyjna, ale z drugiej strony może pomoże rozwiązać problemy ze zgodnością kolorów na wydruku i ekranie bo lekko się nie zgadza. Zastosowanie amatorskie ale z zacięciem.

Czy ktoś kalibrował podobnego lapka i się w miarę udało ?

A może ktoś w Lublinie by pomógł jako tako skalibrować ?

sebcio80
10-02-2016, 00:16
HDMI = DVI wiec na pewno podłączysz

polecam zewnetrzny monitor + klawiatura i myszka bezprzewodowa

cobalt
10-02-2016, 10:59
Chyba nie każda matryca laptopowa da się kalibrować sprzętowo.
Podłączenie monitora zewnętrznego do lapka też może być problematyczne. Podłączałem kiedyś MSI gt640 do zewnętrznego 23" i nie miałem takiej jakości jak na 15" w laptopie.

aptur
10-02-2016, 11:12
Podłączenie monitora zewnętrznego do lapka też może być problematyczne. Podłączałem kiedyś MSI gt640 do zewnętrznego 23" i nie miałem takiej jakości jak na 15" w laptopie.

Musiałeś mieć jakiś problem z podłączeniem/ustawieniami. Z reguły nie powinno być żadnych problemów z podłączenie zew. monitora do notebooka. Jest to znacznie lepsze rozwiązanie, niż kalibracja kiepskiej jakości matrycy w notebooku.

jaś
10-02-2016, 13:58
Chyba nie każda matryca laptopowa da się kalibrować sprzętowo.

a ten eizo ev2333w daje się kalibrować sprzętowo? ;) nie czytałem specyfikacji ale wątpię.

zdebik
10-02-2016, 15:27
Uzywany monitor i tak bedzie wymagal kalibracji. Sam kupilbym kalibrator - jesli nie bedzie robil roboty oddasz (kup online).

damianko
10-02-2016, 16:21
Pazdzierzowy monitor z kalbracją czy troszkę mniej pazdzierzowy monitor bez kalibracji.... trudny wybór....

jaś
10-02-2016, 17:29
Pazdzierzowy monitor z kalbracją czy troszkę mniej pazdzierzowy monitor bez kalibracji.... trudny wybór....

im bardziej paździerzowy monitor tym więcej zyska na kalibracji ale wszystko nawet kalibracja ma swoje granice :) ale dylemat jest dość dobrze określony :mrgreen:

Fotosz
10-02-2016, 18:05
Najlepiej kup monitor ma to dodatkowa zaletę. Po połączeniu do laptopa i ustawieniu opcji rozszerzenia ekranu zyskasz dodatkową matrycę laptopa jako przybornik do PS albo lightrooma :)

Gdybym tylko miał miejsce na biurku to bym leciał na dwa monitory:)

biodar
10-02-2016, 18:08
No właśnie zdania podzielone. Najbardziej mnie w lapku wkurza, ze wszystko za bardzo się zmienia w zależności od kąta patrzenia/otwarcia klapy. Staram się zachować kąt prosty ale..
No i próbowałem kalibrować informacjami w necie np na obiektywni.pl ale delikatne kolorowe paski pojawiają się i nie ma tej idealnej szarości.

Właśnie - czy moja matryca da się w ogóle jako tako skalibrować, bo w tym wątku @jaś poddał w wątpliwość.

Na razie nikt z Lublina się nie odezwał z pomocą kalibracyjną mojego lapka - daję 100zł - może ktoś się skusi :)

A na opinie pomagające mi w wyborze czekam dalej, może ktoś kalibrował lapka i ma OK , albo że próbował i kicha wyszła itp..

damianko
10-02-2016, 18:24
Przerabiałem juz kalibracje pazdzierzowego monitora i pomaga ona nie więcej niż rutinoscorbin na zapalenie płuc.

biodar
10-02-2016, 18:29
"paździerzowego" - rozumiem że określenie pejoratywne, ale chodzi o taki w lapku czy osobny monitor ?

Fotosz
10-02-2016, 18:55
Lapki nie mają dobrych matryc. Jeśli zmienia ci się kontrast i barwy w znacznym stopniu to pewnie nawet nie jest IPS. Kup używek eizo w granicach 700 powinno być ok i nawet bez kalibracji będziesz mógł komfortowo pracować.

Nie będziesz żałować wydanych pieniędzy

piast9
10-02-2016, 23:28
Właśnie miałem pytać jaki typ matrycy ma ten laptop, ale skoro od kąta patrzenia wszystko zależy to pewnie jest TN czyli w ogóle kiszka jeśli chodzi o jakiekolwiek barwy i powtarzalość.

HDMI = DVI wiec na pewno podłączysz
To nie jest prawda. To są inne standardy sygnałów i konwersja wymagaga użycia adapterów. Pod warunkiem nieprzekraczania rozdzielczości full HD czy 1920x1200 powinno obejść się bez kłopotów, powyżej tego może być walka.

biodar
10-02-2016, 23:54
no niestety nie wiem jaka matryca, bo lapek był zamawiany z modyfikacjami typu dysk ssd czy właśnie matryca. Przy zamówieniu prosiłem o najlepszą jaką mają i koniecznie full hd bo miała być "do grafiki". Musiałem za to dopłacić ok 1000zł (dysk 240GB i matryca). Jest błyszcząca i coś kojarzę ,że być może samsunga, ale siwego włosa nie wyrwę za to.
Nie wiem gdzie to sprawdzić (wie ktoś czy jest to gdzieś zapisane, bo w menedżerze urządzeń jest tylko zapis PnP) a do sklepu po roku nie zadzwonię ;)

Rozdzielczość fhd zupełnie mnie zadowala więc da się podłączyć bardziej rasowy monitor? Jak przez HDMI ? czy VGA

damianko
12-02-2016, 07:15
Typ matrycy masz pewnie na jej plecach.

piast9
12-02-2016, 14:10
Rozdzielczość fhd zupełnie mnie zadowala więc da się podłączyć bardziej rasowy monitor? Jak przez HDMI ?
HDMI, oczywiście. Jesli monitor nie ma wejścia HDMI to potrzebny będzie odpowiedni kabel z konwerterem HDMI->DVI-D czy HDMI->DisplayPort, zależnie od rodzaju wejścia w monitorze.

Tom01
12-02-2016, 23:26
Pomiędzy HDMI a DVI nie trzeba żadnych konwerterów. To ten sam sygnał a połączenie załatwia przejściówka kształtu wtyczki za 5 zł. HDMI ma jednak inne pułapki. Złącze tego typu jest szeroko używane w telewizorach, przez co programiści piszący sterowniki zakładają, że jeśli coś jest podłączone przewodem HDMI to jest TV. W takiej sytuacji włącza się ograniczona dynamika, odcienie 16-236 zamiast 0-255. Ponadto TV ma inną gammę 2,5 do komputerowej 2,2. Trzeba się upewnić, że po podłączeniu nie będzie tego typu błędów. Inne ograniczenie to często max 1920x1080, co powoduje problem z podłączeniem monitorów 24" 1920x1200 i większych.

biodar
18-02-2016, 21:51
No więc dzisiaj byłem u kogoś kto ma "i1Display PRO X-Rite" w celu próby kalibracji lapka. I się właściwie nie udało, bo wg urządzenia jest dobrze, gdy na ekranie jest różowo. Poza tym przeglądarka windowsa wyświetlała fatalnie zdjęcia - ciemne i rude - podczas gdy miniaturki były w miarę OK. Po podłączeniu porządnego monitora Eizo do lapka chwilowo został ustawiony mój ekran podobnie do tego co się wyświetla na Eizo ale ręcznie tj. suwaczkami windowsowymi.

Tak więc na razie idzie w stronę nowego monitora niż kalibratora.

robson999
18-02-2016, 22:20
No więc dzisiaj byłem u kogoś kto ma "i1Display PRO X-Rite" w celu próby kalibracji lapka. I się właściwie nie udało, bo wg urządzenia jest dobrze, gdy na ekranie jest różowo. Poza tym przeglądarka windowsa wyświetlała fatalnie zdjęcia - ciemne i rude - podczas gdy miniaturki były w miarę OK. Po podłączeniu porządnego monitora Eizo do lapka chwilowo został ustawiony mój ekran podobnie do tego co się wyświetla na Eizo ale ręcznie tj. suwaczkami windowsowymi.

Tak więc na razie idzie w stronę nowego monitora niż kalibratora.

Ja też próbowałem przy okazji skalibrować mojego laptopa, kalibratorem 1Display PRO X-Rite, ale efekt był marny. Natomiast kalibracja Eizo, to bajka. Nie ma o czym mówić, monitor to podstawa.

Tom01
18-02-2016, 23:23
Kolejny dowód, że poprawna kalibracja to nie jest kilka razy "Next" w programie. Laptopy w zasadzie są niekalibrowalne, ale poprawić można, tylko umiejętnie. Za duża korekta powoduje że skutki uboczne niweczą sens kalibracji.

poobustronach
28-02-2016, 18:26
Tak jak mówi Tom01, niekalibrowalne to dobre słowo. Co do poprawiania to robiłem to już kilka razy i szczerze powiem: straszna mordęga, a efekt końcowy chyba nie warty takiego wysiłku, bo i tak pozostawia wiele do życzenia.

ytong
29-02-2016, 23:03
Świetny temat biodar ! Ostatnio się zastanawiam nad zakupem kalibratora do laptopa. Częste wyjazdy nie pozwalają mi kupić monitora dodatkowego. Mam Asusa N76V i problemy z kolorami na zdjęciach...co byście poradzili ??

Tom01
01-03-2016, 08:44
Najtańszym, rozsądnej jakości jest X-Rite I1 Display Pro. Niestety, jak są problemy z kolorem, tak będą. Ewentualnie trochę mniejsze.

gosiaa
01-03-2016, 11:10
Przerabiałem juz kalibracje pazdzierzowego monitora i pomaga ona nie więcej niż rutinoscorbin na zapalenie płuc.
Przesada, oprofilowanie słabego monitora daje bardzo dużo, zobaczy to na oko nawet laik, różnice pomiędzy dobrym i słabym monitorem - już trzeba umieć zobaczyć.

robson999
01-03-2016, 11:28
różnice pomiędzy dobrym i słabym monitorem - już trzeba umieć zobaczyć.

Wydaje mi się że chyba raczej nigdy nie porównywałaś ze sobą takich monitorów:?

michalab
01-03-2016, 12:50
Wydaje mi się że chyba raczej nigdy nie porównywałaś ze sobą takich monitorów:?
Daj je do porównania pierwszej lepszej osobie, która nie zna się na monitorach - pod warunkiem, że oba będą oprofilowane. A daj do porównania badziewny monitor oprofilowany i nie oprofilowany. Ciekawe gdzie łatwiej znaleźć różnice.
Mając do wyboru kupić monitor albo kalibrator stawiam na to drugie, jasne, że lepiej mieć jedno i drugie.

damianko
01-03-2016, 15:49
Zmieniłem ostatnio oprofilowany badziew na nie oprofilowany cs230 i monitory dzieli duża przepaść nawet w takiej konfiguracji.

Tom01
01-03-2016, 16:07
Przesada, oprofilowanie słabego monitora daje bardzo dużo, zobaczy to na oko nawet laik, różnice pomiędzy dobrym i słabym monitorem - już trzeba umieć zobaczyć.

Oczywiście różnica będzie. Pytanie tylko czy na plus...? ;)

mkkaczy
08-03-2016, 11:01
Co do pytania kalibrator czy dobry monitor, to tylko i wyłącznie dobry monitor i jesli kasy nie starczy na kalibrator to zlecić komus kalibracje. Pan w stopce powyżej ma napisane które to monitory.
W ostatnim tygodniu kupiłem do pracy (99% Autocad + 1% obróbka na potrzeby internetu) monitor 4K Benq BL3201PT,
BenQ BL3201PT Designer Monitor | BenQ Global (http://www.benq.com/product/monitor/bl3201pt/features/)
który opinie ma dobre i nie jest jakąś padliną (100% SRB, 10-bit). Niestety nasz dostawca okazało sie że nie miał na stanie nic z dobrych i dużych NECów.
Wczoraj spędziłem trochę czasu żeby go jakoś skalibrować (oprofilować). Monitor nie posiada sprzętowej kaibracji, dlatego musiałem skorzystać z oprogramowania i1 Profiler, którym próbowałem na różne sposoby i automatycznie i manualnie wprowadzać ustawienia jak nakazywał kalibrator. Po wszystkim sprawdziłem jakość kalibracji i ogólnie raport pokazał że monitor zdał test pomyślnie, ale po wejściu na stone MVA.pl i wyświetleniu tego zdjęcia
http://monitory.mastiff.pl/temp/cmm.jpg
niestety widze kolorowe pasy po bokach. Mój NEC PA231W po kalibracji SVII wyświetla je za to prawidłowo - na szaro.

Tom01
08-03-2016, 11:23
niestety widze kolorowe pasy po bokach. Mój NEC PA231W po kalibracji SVII wyświetla je za to prawidłowo - na szaro.

Bardziej widoczny efekt pokazuje ten obrazek: http://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik.png Przy poprawnej charakterystyce odpowiedzi (podstawowy parametr mówiący o wiarygodności obrazu) obraz powinien być szary. Jeśli lekko się przebija kolor, jest źle. Jeśli kolor jest wyraźnie widoczny, jest dramat.

mkkaczy
08-03-2016, 11:30
Bardziej widoczny efekt pokazuje ten obrazek: http://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik.png Przy poprawnej charakterystyce odpowiedzi (podstawowy parametr mówiący o wiarygodności obrazu) obraz powinien być szary. Jeśli lekko się przebija kolor, jest źle. Jeśli kolor jest wyraźnie widoczny, jest dramat.
No to jest dramat. Różowy, żółty i coś jak niebieski sa bardzo widoczne.

aptur
08-03-2016, 11:57
No to jest dramat. Różowy, żółty i coś jak niebieski sa bardzo widoczne.

Powiększyłeś obrazek do rzeczywistego rozmiaru? Przez chwilę też miałem "dramat" :)

zdebik
08-03-2016, 12:01

Na chlopski rozum plik ktory wyswietlamy jest "uwalony" - brakuje w nim czesci informacji. Ile takich przypadkow bedziemy mieli w zyciu? Jesli takie cos wystepowaloby w aparacie, puszka jest do wymiany poniewaz nie zapisuje zdjec poprawnie.

Jak dla mnie jest to naciagane, wymyslone przez "specjalistow" nie majace odzwierciedlenia w rzeczywistosci.

Ale to moje zdanie - tematu nie ogarniam.

Tom01
08-03-2016, 12:14
tematu nie ogarniam.

Zdecydowanie! :)

A poważniej. Obrazy testowe opierające się o klin szarości to najbardziej wartościowy obraz. Jeśli zawiera 256 szarych prążków, to jednocześnie zawiera WSZYSTKIE odcienie jakie wyświetla karta graficzna. Szary prążek to złożenie trzech prążków, czerwonego, zielonego i niebieskiego. Jeśli owe trzy składowe mają poprawne wartości to wyjdzie szarość. Jeśli nie, wyjdzie przebarwienie. Szary klin ma ogromną wartość analityczną, bo doskonale wiemy co ma być na ekranie. W normalnym życiu patrzymy na zdjęcie i nie wiemy gdzie są błędy. Tymczasem, jeśli widzimy błędy na szarym klinie to DOKŁADNIE TAKIE SAME błędy są w "zwykłych zdjęciach", tylko patrząc na nie, nie wiemy gdzie one są. Widzimy zatem nie oryginał zdjęcia tylko błędy monitora!

Obrazek wcześniej pokazany jest trickowy. Wyraźnie pokazuje defekty a sposób prezentacji jest jasny nawet dla laika. Na czystym, matematycznie idealnym klinie, amator nie będzie w stanie ocenić czy liniowość/gamma jest poprawna.

zdebik
08-03-2016, 12:19
Zdecydowanie! :)

A poważniej. Obrazy testowe opierające się o klin szarości to najbardziej wartościowy obraz. Jeśli zawiera 256 szarych prążków, to jednocześnie zawiera WSZYSTKIE odcienie jakie wyświetla karta graficzna. Szary prążek to złożenie trzech prążków, czerwonego, zielonego i niebieskiego. Jeśli owe trzy składowe mają poprawne wartości to wyjdzie szarość. Jeśli nie, wyjdzie przebarwienie. Szary klin ma ogromną wartość analityczną, bo doskonale wiemy co ma być na ekranie. W normalnym życiu patrzymy na zdjęcie i nie wiemy gdzie są błędy. Tymczasem, jeśli widzimy błędy na szarym klinie to DOKŁADNIE TAKIE SAME błędy są w "zwykłych zdjęciach", tylko patrząc na nie, nie wiemy gdzie one są. Widzimy zatem nie oryginał zdjęcia tylko błędy monitora!

Obrazek wcześniej pokazany jest trickowy. Wyraźnie pokazuje defekty a sposób prezentacji jest jasny nawet dla laika. Na czystym, matematycznie idealnym klinie, amator nie będzie w stanie ocenić czy liniowość/gamma jest poprawna.
Czym jest obraz trickowy?

Tom01
08-03-2016, 12:22
Czym jest obraz trickowy?

Obraz trickowy: http://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik.png

Idealny klin: http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png

Trickowy pokazuje w efektowny sposób czy monitorów jest do duszy. Idealny gradient wymaga pewnego przygotowania, aby wyciągać prawidłowe wnioski.

jaś
08-03-2016, 12:37
to teraz zróbmy ankietę kto widzi szarość :) na tym obrazie trickowym

zdebik
08-03-2016, 12:38

Trickowy pokazuje w efektowny sposób czy monitorów jest do duszy. Idealny gradient wymaga pewnego przygotowania, aby wyciągać prawidłowe wnioski.
Czyli obraz trickowy jest specjalnie modyfikowany aby wyswietlal "bledy".

chester_jds
08-03-2016, 12:41
Myślałem że to jakaś ściema - oglądam obrazki na tablecie i naturalnie powinien być "dramat". Po uwadze o ich skalowaniu, otworzyłem je na pełnym ekranie i cudem palcami doprowadziłem chyba do 1:1, bowiem zamiast pasków zobaczyłem... Szarość. No, szarość z delikatnymi bardzo prążkami jaśniejszej szarości, ale kurczę, nie ma tego różu/żółci/błękitu... Jak to się dzieje?

Tom01
08-03-2016, 12:50
Czyli obraz trickowy jest specjalnie modyfikowany aby wyswietlal "bledy".

Tak. Proszę go mocno powiększyć. Konstrukcja szarych prążków w rzczywistości jest z prążków w barwach uzupełniających. Stąd każda, nawet niewielka zmiana gammy daje widoczną zmianę w kolorze pasków.

Myślałem że to jakaś ściema - oglądam obrazki na tablecie i naturalnie powinien być "dramat". Po uwadze o ich skalowaniu, otworzyłem je na pełnym ekranie i cudem palcami doprowadziłem chyba do 1:1, bowiem zamiast pasków zobaczyłem... Szarość. No, szarość z delikatnymi bardzo prążkami jaśniejszej szarości, ale kurczę, nie ma tego różu/żółci/błękitu... Jak to się dzieje?

Witać ów tablet ma przyzwoitą "gammę". Wyświetlenie szarego rzeźnika jest warunkiem koniecznym aby mówić o dobrej reprodukcji, ale niekoniecznie wystarczającym.

mkkaczy
08-03-2016, 13:04
Powiększyłeś obrazek do rzeczywistego rozmiaru? Przez chwilę też miałem "dramat" :)
Przy rozdzielczości 3840x2160 to ten obrazek w 100% zajmuje niewielką częśc ekranu. Nawet zdjęcia z 1dIII w pełnej rozdzielczości wychodza niewiele poza krawędzie.

robson999
08-03-2016, 13:12

Mam pytanie, odnośnie tego klina. Ten gradient u mnie (Eizo CX241) nie przechodzi równomiernie. Czy w związku z tym monitor kwalifikuje się do kalibracji?

Tom01
08-03-2016, 13:44
Przy rozdzielczości 3840x2160 to ten obrazek w 100% zajmuje niewielką częśc ekranu. Nawet zdjęcia z 1dIII w pełnej rozdzielczości wychodza niewiele poza krawędzie.

Obrazek prawidłowo będzie działał wyświetlony w 100% wielkości. Nie był przygotowywany na monitory UHD, więc będzie mały.

Mam pytanie, odnośnie tego klina. Ten gradient u mnie (Eizo CX241) nie przechodzi równomiernie. Czy w związku z tym monitor kwalifikuje się do kalibracji?

Chodzi o klin szarosc.png? Jeśli tak, jak mówiłem, analiza liniowości wymaga nieco przygotowania. Po pierwsze obraz musi być wyświetlony BEZ zarządzania barwą. Trzeba też pamiętać, że krzywa gamma 2,2 nie jest percepcyjnie liniowa. Np kilka odcieni począwszy od czerni ma być zlane i to jest normalne.

robson999
08-03-2016, 13:57
Obrazek prawidłowo będzie działał wyświetlony w 100% wielkości. Nie był przygotowywany na monitory UHD, więc będzie mały.

Chodzi o klin szarosc.png? Jeśli tak, jak mówiłem, analiza liniowości wymaga nieco przygotowania. Po pierwsze obraz musi być wyświetlony BEZ zarządzania barwą. Trzeba też pamiętać, że krzywa gamma 2,2 nie jest percepcyjnie liniowa. Np kilka odcieni począwszy od czerni ma być zlane i to jest normalne.

Otworzyłem teraz w przeglądarce bez zarządzania barwą i rzeczywiście jest idealne przejście. Po otwarciu pełnego okna, ta jaśniejsza prawa strona prawie zlewa się z jasną stroną przeglądarki (ale to chyba nie ma znaczenia).
Natomiast plik pobrany i otwarty w systemowej przeglądarce zdjęć jest też ok, ale widoczne są delikatne pionowe pasy szczególnie po lewej, ciemniejszej stronie.

Dziękuję

mkkaczy
09-03-2016, 14:33
Małe zmiany, odnosnie oglądania obrazków. Kolega aptur miał dobre naprowadzenie co do wielkości wyświetlania obrazków. Zdjęcia wyświetlały się w 100% jak powinny, jednak firefoxa ustawiłem domyślnie na jakieś 120%, bo nawet na 32" literki są za małe do czytania.
Oglądane na firefoxie pokazują szare paski, jednak po wyzumowaniu CTRL+kółko myszki i co dziwne do inaczej musze zumować dla pasków i inaczej dla sygnalizatora.
Dziś jeszcze troche grzebałem w firefoxie wpisując about:config a później gfx.color (dotyczy ustawień v4 profili)
BEST FIREFOX TEST PAGE How To Enable FULL COLOR MANAGEMENT of ICC Profiles in FF31 Fire Fox thru FF 3.6 (http://www.gballard.net/firefox/#bugs)

W google chrome natomiast i jeden i drugi są otwierane od razu w pełnych (domyślnych) wielkościach i pokazywane prawidłowo na szaro.
Wychodzi na to że jednak monitor nie jest taka padliną fotograficzną pod względem kalibracji i wyświetlania.

https://canon-board.info/imgimported/2016/03/mFGBMT-2.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/plmFGBMTj)