Zobacz pełną wersję : Jaki canon?
Witam
wiem tematów było tysiące.
Miałem pentaxa k200d + 50mm 1.7 + 135mm + kit 18-55mm
Pytanie czy kupić Canona 760d (nowy)+ jakieś 50mm do 500zł znajdę?
Czy lepiej zainwestować w jakiś starszy sprzęt i kupić więcej szkieł?
Szkło 50 mm muszę mieć.
Ewentualnie jakiegoś kita na wycieczki ze zmienną ogniskową.
Te 500 zł chcesz przeznaczyć na sam obiektyw (realne) czy na korpus + obiektyw (tu już by cię trochę fantazja poniosła...)?
Zakładam, że masz około 3000zł skoro celujesz w 760d i 50mm.
Powiedz coś więcej o przeznaczeniu tego aparatu? Jakieś konkrety czy tak po prostu DO WSZYSTKIEGO?
Ja bym nie kupił nowego, celowałbym w używkę i tu w zależności od potrzeb brałbym pod uwagę (tanio 50d) trochę drożej 60d/7d albo nawet 5d
Te 500 zł chcesz przeznaczyć na sam obiektyw (realne) czy na korpus + obiektyw (tu już by cię trochę fantazja poniosła...)?
Na szklo zapewne. 50 1.8 STM gdzies jest w tych okolicach (500zl).
500 zł na obiektyw.
I tak mam coś około 3k
50mm do portretów.
Na pewno potrzebuję jeszcze kita zmiennoogniskowego, dla mamy bo sama foty cyka z trybu auto : P
Mam prowizoryczne studio, zazwyczaj siedzę w nim i tam cykam.
50mm w pentaxie było idealne.
Powiem tak, eksperymentuje i cały czas się uczę, studia nie opuszczę jeszcze przez najbliższy czas dlatego zależy mi na dobrym 50mm.
Skoro nie 760d to rozumiem coś tańszego i lepsze szkło czy coś używanego w porównywalnej cenie?
używane 60d + sigma 17-50 2.8 + 50 1.8 STM
używane 5d + 24-85 USM + 85 1.8
To lepiej pełna klatka czy 60d?
Moja stopka mowi ze zmienilem 60d na 5d i powiem, ze bylem zadowolony z tej zmiany. Stracilem natomiast opcje filmowania, liveview i uchylnego ekraniku. Czy te rzeczy sa Ci potrzebne? Na pewno przy portrecie 5d + 85 1.8 bedzie bajeczny a z 24-85 ogarniesz uniwersalnie co trzeba. Zakup 5d to zazwyczaj swiadoma decyzja, ze tego wlasnie potrzebujesz
60d
Tak jak mówisz wybór musi być świadomy, więc najpierw się doszlifuję, jak stwierdzę że FF jest mi potrzebne to wymienię.
LV i filmowanie się przyda.
LV szczególnie, z racji tego, że aparatu używa też kobieta z okularami : )
Dzięki za porady!
60D z 50 1.8 STM to dobre combo.
No i starczy na sigme 17-50 2.8 jak dobrze poszukasz [emoji14]
Ja mialem 60d z 17-50 i bylo bardzo fajnie
60D z 50 1.8 STM to dobre combo.
Nie sposób się z tym nie zgodzić :)
Tak sobie myślę z perspektywy swoich doświadczeń ze ff to nie jest statek kosmiczny i nie ma się co doszkalać. Jeśli tylko liczysz się z ewentualnie wyższymi cenami szkieł a i tak kiedyś kupisz ff to nie na sensu tracić kasy na półśrodki.