PDA

Zobacz pełną wersję : zmiana obiektywu stricte pod filmy

Wojo
08-02-2016, 22:38
Cześć! :)
Chciałbym wykorzystać swojego Canona EOS 500D do filmowania w domowych warunkach. Jednak martwi mnie obecny obiektyw, ponieważ nie ostrzy automatycznie obrazu podczas nagrywania, mało tego, nie ostrzy w ogóle na bliskiej odległości. Stąd moje pytanie: na jaki obiektyw wymienić swój aktualny Lens EF 50mm 1:1.8 II? Zagospodaruje 500 zł. na ten wydatek.

Dziękuję, piona!

r_m
08-02-2016, 22:43
Przeczytaj w instrukcji obsługi, czy to problem obiektywu czy problem aparatu (ostrzenie podczas filmowania).
Jak sprawdzisz, napisz do jakich wniosków doszedłeś, wtedy pomyślimy nad tym, co można zrobić.

Yanc
09-02-2016, 11:23
Hej

Poruszasz w swoim pytaniu parę odrębnych problemów:

1. Ciągłe ostrzenie zależy od aparatu, nie od obiektywu. Eos 500D niestety nie ma takiej funkcji. W tym segmencie dopiero 650D oferował takie bajery.
2. Obiektyw EF 50/1,8 II ostrzy od 45 cm, więc nie wiem co to dla Ciebie jest blisko, jeśli 45 cm nie jest.
3. Jeśli obiektyw nie ostrzy od 45 cm to jest zepsuty. Jeśli nie jest zepsuty to niedługo będzie, jak prawie każdy taki plastic-fantastic po kilku latach służby.
4a. Do filmowania na 500D obiektów ruchomych musisz używać ręcznego ostrzenia, a do tego potrzebujesz cichy silnik w obiektywie, więc twój wybór to te obiektywy które maja w nazwie STM. Niektóre obiektywy z silniczkiem USM też dają radę,
4b. Ponieważ 500D nie ma gniazda mikrofonu musisz używać mikrofonu wbudowanego, więc całe warczenie silniczka fokusa w obiektywach ze starym napędem będzie słychać na filmie - jest to kolejny argument na używanie silników STM.
5. Jeśli chcesz filmować sceny statyczne - silnik nie ma znaczenia, ale wtedy całe ujęcie kręcisz na jednej ogniskowej i z jednym punktem ostrości.

Za 500 zł kup kamerę. Nie występuje w niej żaden z powyższych problemów. No i ma zazwyczaj spory zakres ogniskowych.
Jeśli się upierasz przy filmowaniu aparatem, kup obiektyw EF 50/1,8 STM (starczy na nowy), albo EF-S 18-55 IS STM (używany).

Pozdrawiam
Yanc

r_m
09-02-2016, 12:27
Do filmowania na 500D obiektów ruchomych musisz używać ręcznego ostrzenia, a do tego potrzebujesz cichy silnik w obiektywie

Moja wyobraźnia tego nie ogarnia - dlaczego do ręcznego ostrzenia jest potrzebny cichy silnik w obiektywie? :D

Yanc
09-02-2016, 12:42
Moja wyobraźnia tego nie ogarnia - dlaczego do ręcznego ostrzenia jest potrzebny cichy silnik w obiektywie? :D

Eh, złe sformułowanie :)

Do ręcznego ostrzenia obiektywów z silnikami AFD rzeczywiście nie potrzebujesz silnika, bo używasz swojej siły do napędu mechanizmu obiektywu, ale w STM nie ma stricte ręcznego ostrzenia tylko ręczne sterowanie silnikiem krokowym. Tak że w STM ręczne to i tak elektryczne.

Brawo za czujność :)

Wojo
09-02-2016, 18:19
Yanc świetny wpis, dziękuję! Co do kamery to jednak wolę wykorzystać funkcję filmowania w 500D, bo tak jak wspomniałeś nie będą to filmy dynamiczne tylko jeden punkt ostrości przez cały czas. Zaczynam poszukiwanie obiektywów, które poleciłeś, piąteczka!