PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry Cokin- jakie wybrac na początek.

majeczek78
08-02-2016, 19:54
Witam.
Chciałbym zacząć przygodę z filtrami Cokin tylko nie mogę się zdecydować w kilku kwestiach :
- filtry szare połówkowe i pełne - jakie ND będą najlepsze?
- filtr polaryzacyjny - czytałem że mimo wszystko lepsze są tradycyjnie nakręcane na obiektyw ale który wybrać aby dobrze się sprawował?
- filtry czerwone do fotografii B&W wystarczą "chinczyki" ?
Szanowni forumowicze poradzicie coś ?
Przeglądałem szukajke ale mimo tego nie rozwiązałem moich zagadek.

salas
08-02-2016, 20:05
połówki i pełne takie jakie potrzebujesz i co planujesz osiągnąć. Ogólniki typu "miękkie przejście do takiego horyzontu, a twarde do takiego" są w necie i pewnie to wiesz.
polar: Test filtrów polaryzacyjnych 2015 - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/23.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_2015.html)
chinczyki to syf

italy
08-02-2016, 20:55
Daruj sobie cokin-a.Marne.Lepsze jakościowo ale nieznacznie droższe to filtry Hitech.to na początek powinno Ci wystarczyć.Filtr szary połówkowy ND 0,3 plus ND 0,6 soft. Z filtrów revers polecam na poczatek 0,3 Reverse Grad.Cenowo pełne filtry szare to kup sobie Hoya 1000.Polaryzacyjny w miarę tani polecam filtry Marumi.To i tak dużo jak na początek, ogarnij to co kupisz, potem sam będziesz wiedział do czego i jak używać żeby uzyskać zamierzony efekt,i jakie następne zakupy.

akustyk
08-02-2016, 21:12
podstawowe pytania: jakie obiektywy, jakie tematy fotograficzne, ile pieniedzy...

ale po prawdzie, to kazde z tych pytan bylo juz wiele razy dyskutowane na forum, nie opowiadajmy bajek o brakach w wyszukiwarce...