Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Usuwanie zanku wodnego masowo.

milkaatbt
07-02-2016, 19:36
Witam wszystkich forumowiczów,
może temat wątku brzmi dosyc absurdarnie,ale nie jest to, to o czym myślicie.
Wykonałem i poddałem obróbce większą ilość materiału i podczas eksportowania zdjęć z lightroom z własnej nie uwagi nie usunąłem zaznaczenia zanku wodnego. I niestety wszystkie eksportowane zdjęcia posiadają owy znak wodny. Problem jest taki że również usunąłem sobie wszystkie te zdjęcia z biblioteki więc orginałów bez znaku nie mam. A ochoty na ponowną obróbkę też nie zabardzo... Czy znacie może jakiś szybki (masowy) sposób na usunięcie znaku wodnego ?
Pozdrawiam.

cobalt
07-02-2016, 19:38
Tak musisz zainstalować program do odzyskiwania kasowanych plików.

Bangi
08-02-2016, 10:29
Tak musisz zainstalować program do odzyskiwania kasowanych plików.

np. Recuva - kiedyś nim odzyskiwałem dane jak przez przypadek usunąłem i poradził sobie wyśmienicie ;)

Yanc
10-02-2016, 18:51
ale nie jest to, to o czym myślicie.

Myślimy że przez przypadek wyeksportowałeś pliki ze znakiem wodnym i straciłeś oryginały i musisz teraz usunąc znak wodny z eksportowanych plików bo jest on tam niepotrzebny. :) A ty co myślisz że my myślimy?

BTW, jak mówi stare chińskie przysłowie "Ludzie dzielą się na tych co robią kopie zapasowe, i na tych co będą je robić."
Ja nie jestem profesjonalnym fotografem i jak szlag trafi moje fotki wróbelków czy bocianów to nikogo to nie zmartwi, a i tak zanim zacznę grzebać w nowych zdjęciach zrzucam na inny dysk cały folder z bieżącymi fotkami. Tak na wszelki wypadek, co i Tobie radzę.

PS. Porada z RECUVA jest OK, ale szanse masz duże tylko jeśli nie zapisałeś nowych fotek na tej karcie.