Zobacz pełną wersję : 5d mk ii problem z czasem w trybie AV
Dzisiaj testowałem 5d ii i odkryłem problem z doborem czasu w trybie av. Czas ten jest zdecydowanie za długi - efekt "białe" zdjęcie.
Przykładowo dla przysłony 4 dobiera czas rzędu kilku sekund.
W tym czasie nie nie zmieniłem, tryb pomiaru światła i iso bez zmian.
Zmiana na w tryb TV 1/125, przysłona 4 i mam dobrze naświetlone.
Manual na tych samych ustawieniach jest OK.
Reset do ustawień fabrycznych nie pomógł.
Ogólnie w trybie TV, P jest OK.
Ten aparat jest dla mnie nowy, w poczciwym 30D nigdy nie miałem z tym problemów.
Może nie umiem obsługiwać :-)
Sprzedawca też nie wiedział dlaczego tak się dzieje.
Albo wiedział... Pytanie pierwsze: czy dekiel jest zdjęty? Nie, proszę nie obrażaj się. Nie znamy wszystkich co tu przychodzą, a był juz przynajmniej jeden, któremu AF nie trafiał czy tam był za wolny... przy założonym deklu. No i obadaj, czy nie ma gdzieś w ustawieniach jakiejś wariackiej korekty ekspozycji.
Jakby dekiel nie był zdjęty, to zdjęcie byłoby czarne, nie białe... Przeczytaj i pomyśl, zanim coś napiszesz eleroo!
Wyobraź sobie, że istnieją dekle inne niż czarne. Jeśli ma biały dekiel do ustawiania balansu (które to dekle są bardzo popularne) a nie czarny, to będzie białe. Te dekle są robione nie z białego "litego" plastiku, tylko z takiej białej półprzepuszczalnej masy i naświetlane odpowiednio długo dadzą białą fotkę. Poczytaj i pomyśl zanim coś napiszesz, solti. Nie wszyscy mają czarne dekle i nie każdemu się chce rozpisywać kwestionariusz z pytaniami.
chester_jds
07-02-2016, 09:50
No dobra, ale prawdopodobieństwo, że jaceksw zakłada półprzezroczysty biały dekiel akurat, gdy przełącza w Av, a jak robi na innym to go zdejmuje jest, umówmy się, bliskie zeru.
Zwykła korekta ekspozycji pozostaje przy przełączaniu między trybami Av/Tv, chociaż poprawne zachowanie w Tv i M sugerowałoby rzeczywiście jakieś ekstra ustawienie korekty ekspozycji działające tylko w jednym trybie (niczego takiego nigdy nie potrzebowałem, więc nie mam o tym pojęcia, czy jest to możliwe). O ile pamiętam, z funkcji indywidualnych dla Av jest ustawienie czasu synchro lampy, innych specyficznych dla Av nie znam.
eleroo: daruj sobie. Specjalnie dla Ciebie napiszę, że nawet taką rurkę ze szkielkami mialem założoną.
Sprawa jest o tyle dziwna, że na początku myślałem, że jakaś korekcja jest włączona. Ale nie była, test wszystkich(!) ustawień też nie pomógł. Trybu pomiaru światła nie zmieniłem, jedynie przełączanie z tv na av. I aparat pokazuje 3 sek. zamiast 1/125. I naświetla przez 3 sek.
Dziwi mnie to bo światlomierz jest jeden i niezależny od trybu, a tu ewidentnie źle steruje.
ale czy bierzesz pod uwage ze ten aparat ma swoje lata i mimo ze wczesniej miala go kobieta ktora robila zdjecia tylko w niedziele pod kosciolem, to nie znasz jego historii
a on moze byc po prostu uszkodzony, skoro reset do ustawień fabrycznych nie skutkuje
daj go do serwisu
Wygląda, że body jest uszkodzone.
Tak od razu pomyślałem, jednak chciałem wykluczyć jakiś swój błąd wynikający z nieznajomości obsługi tego modelu.
BTW. Nie, nie mała go kobieta robiąca zdjęcia w niedzielę pod kościołem. Ale podoba mi się Twoja fantazja, przebiłeś "dekielek" z wcześniejszych postów.
Jeszcze możesz spróbować wgrać soft od nowa.
a najlepiej zwróć go do sklepu
To już nie moja broszka, tylko właściciela.
Potestowałęm, wyszedł problem i nie kupiłem.
aaa czyli kolejny watek typu co powie wróżbita Maciej
pomogło ci dojść do siebie po tym nieudanym nie zakupie?