Zobacz pełną wersję : Ustawienie manualnego ostrzenia na odległość hiperfokalną
Mam tutaj pytanie praktyczne.
6D + Sigma 35 1,4.
Z charakterystyki obiektywu wynika, że przy f8 ma najlepszą rozdzielczość.
Pytanie, jak w praktyce ustawiać tutaj ostrzenie na odległość hiperfokalną. Na skali w obiektywie mam podziałki do 2 m, kolejna to już nieskończoność.
Jak tu wtedy precyzyjnie ustawić na okolice 5-5,5m wskazywanej przez kalkulatory hiperfokalnej odległości ostrzenia.
Jak sobie radzicie z tym tematem? Jak w praktyce wtedy wyostrzyć na taką odległość ręcznie?
Mogę AF wycelować mniej więcej w tą odległość, po czym przekadrować. Pytanie, czy to dobry sposób? Do tego nie zawsze możliwy.
Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość.
Niestety, większość nowych obiektywów skale odległości ma tylko chyba z rozpędu. Innego sposobu nie widzę, jak tylko wspomniane przez Ciebie wyostrzenie na obiekt odległy o chcianą odległość.
Sigmy nie mam i nie wiem jak i na ile precyzyjnie przekazuje info do aparatu o odległości ostrzenia, ale 6D z ML w trybie LV pokazuje odległość ostrzenia na wyświetlaczu. Korzystam z tego podczas filmowania w warunkach w których inaczej nie mogę określić ostrości i się sprawdza.
..6D z ML w trybie LV pokazuje odległość ostrzenia na wyświetlaczu.
Dzięki za wskazówkę. Nie bawiłem się ML, a LV jakoś mi nie podchodził. Niemniej troszkę w krajobrazy się wkręcam, przez co chyba się z nimi przeproszę.
Ustaw kadr. Zablokuj statyw. Przelacz obiektyw w MF. Ustaw przyslone powyzej 8, najlepiej 11-16. Ustaw manualnie ostrosc w 1/3 wysokosci kadru od dołu. Jesli masz kadr pionowy zasada jest ta sama. Zrob zdjcie. Wszystko bedzie ostre. Gwarantuje.
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
Ustaw manualnie ostrosc w 1/3 wysokosci kadru od dołu. Jesli masz kadr pionowy zasada jest ta sama.
Dzięki za poradę. Sprawdzę w terenie, gdyż przyznam mam w moich zdjęciach pełen niedosyt co do rozciągłości GO.
Jest to jasno napisane, ale upewnię się. Mam wyostrzyć na coś, co znajdzie się mniej więcej w 1/3 kadru od dołu, tak? Jeśli się mylę, popraw :)
Tak.
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
michalab
06-05-2016, 10:36
To trochę uproszczenie, bo to coś w 1/3 kadru od dołu może być jednocześnie czymś najbliżej aparatu w kadrze, a w skrajnych przypadkach nawet czymś najdalej aparatu w kadrze, ale i tak podoba mi się te wskazówka.
Przy wysokiej przyslonie nie ma znaczenia co bedzie punktem ostrzenia ale w jakim dystansie znajdzie sie od matrycy. Stąd zasada 1/3. Mozna ostrzyc nawet na wode pusta jak sie potrafi :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk