PDA

Zobacz pełną wersję : przesiadka z 40d na..?

paula21
05-02-2016, 15:11
Cześć!

Jestem posiadaczką canona 40d, wcześniej miałam 450d, tak więc znowu przyszedł czas na zmiany.
Rozmyślam nad 70d i 7d mark II. Naczytałam się, ale nie wiem jak to w praktyce wygląda, niby jestem zdecydowana na 7d mark II... Wątki też wszystkie podobne, ale każdy w swoim szuka czegoś dla siebie. Ja proszę więc Was o radę!

Obiektywy jakie posiadam: 55-250 (kit), 50 1.4, 85 1.8 - głównie bazuję na 50 i 85 do fotek portretowych. Czasami wyjdę popstrykać ptaki, psy no i chciałam się zająć fotografią ślubów i dzieciaków w niedalekiej przyszłości.
Zależy mi na szybkości, jakości i dobrej pracy ze stałkami w mniej oświetlonych miejscach.

Nie wiem czy jest sens przesiadać się z 40stki na 70... dużo bajerów, zdecydowanie szybszy.. trochę podobny do 7d, ale jednak lepszy, jednak to ta sama półka i nie wiem czy nie będę miała wrażenia, że stoję w miejscu?
Dlatego mam pytanko: czy uważacie, że to dobry pomysł (z moimi preferencjami) aby przenosić się na 7d mark II? Wiadomo, że cenowo 70D wypada lżej dla kieszeni, ale nawet nie chodzi już o pieniądze, bo chciałabym zainwestować w coś, co posłuży mi przez kolejne dobre kilka lat, szczególnie liczę na jakość (chciałabym już powoli zacząć zarabiać na zdjęciach). Może macie już doświadczenie, albo też zmienialiście 40stkę na coś lepszego i potraficie coś powiedzieć w temacie? może jakieś inne typy?
Proszę o pomoc :)

i... thank you from the mountain :mrgreen:

salas
05-02-2016, 15:14
5d mkIII

aptur
05-02-2016, 15:28
Dlatego mam pytanko: czy uważacie, że to dobry pomysł (z moimi preferencjami) aby przenosić się na 7d mark II?

Nie. Jeśli aparat ma być nowy to w zbliżonej cenie polecam 6D.

paula21
05-02-2016, 15:38
Pełna klatka jest dobrym pomysłem? Póki co nie planuję zmiany szkieł, a nie wiem czy będą dobrze się dogadywać z 6D?

aptur
05-02-2016, 15:43
Pełna klatka jest dobrym pomysłem? Póki co nie planuję zmiany szkieł, a nie wiem czy będą dobrze się dogadywać z 6D?

55-250 na sprzedaż. 50mm i 85mm pięknie się sprawdzą z FF.

mwitek
05-02-2016, 16:13
Bierz pełną klatkę. Ja ostatnio przesiadłem się z 40D na 5D i patrząc teraz na aps-c myślę O fuj :D To na pewno początkowe zauroczenie, ale myślę, że tej decyzji nie będę żałował. Pamiętaj tylko, że 50 na ff będzie szersza, a 85 będzie widzieć tak jak teraz na 40D widzi 50.

feciu
05-02-2016, 16:36
szukasz sprzetu do slubow to poczytaj http://www.canon-board.info/fotografia-slubna-75/sprzet-do-slubow-cz-iv-89779/

podobnie jak kolega aptur polecam 6d. Nie robisz sportu więc nie potrzebujesz szybkosci a bardziej przyda sie wysokie uzywalne iso i obrazek jaki daje ff.

Adam71
05-02-2016, 17:11
6D do dzieci - to tylko portret. Jaki masz budżet ? Ja polecam combo . Używany 7D do kupienia za śmiesznie pieniądze ok 2000 zł i do tego 5D MKI. Razem wydasz około 4000 zł na 2 body i masz szybki AF albo super obrazek ale bardziej portret itp. Jak masz więcej kasy do 5D MK3 połączy obydwa - czyli piękny obrazek + AF.

paula21
05-02-2016, 17:43
Raczej wolałabym jedną puszkę. Muszę się na coś zdecydować. Budżet właśnie około 5500 max. Wiadomo, jak będzie mnie stać to kupię sobie 5d mk3, ale to za parę lat:)

Tom77
05-02-2016, 17:52
jeżeli portretowe to zdecydowanie FF. 6D jest dobrym wyborem

kulek855
05-02-2016, 19:33
Miałem 40d, 70d a teraz 6d i napiszę tak: nigdy więcej cropa.

Warto przesiąść się z 40d na 70d a jeszcze bardziej warto na 6d.

Tom77
05-02-2016, 22:11
Miałem 40d, 70d a teraz 6d i napiszę tak: nigdy więcej cropa.

Warto przesiąść się z 40d na 70d a jeszcze bardziej warto na 6d.

Do portretu bym nie wrócił do FF ale crop ma inne zalety

--- Kolejny post ---

Do portretu bym nie wrócił do FF ale crop ma inne zalety

Nie wróciłbym do cropa robiąc portrety miało być

paula21
07-02-2016, 22:16
A ktoś może wie jak 6D współpracuje z tokiną 100mm 2.8 macro?

RobertON
08-02-2016, 00:10
Mam i cropa 7D2, i FF 5D2.
Teraz praktycznie używam tylko cropa, to naprawdę świetny aparat i o jego zaletach już prawie wszystko napisano.
Dlaczego nie można cropa używać do portretów - można - tylko trzeba jasne szkła.

Przesiadka z 40D na 7D2, to jak z VW Polo III do Audi A6 c6 - przepraszam za moje samochodziarskie porównanie.
Klikniesz raz migawką i będziesz wiedziała, że taki delikatny "klik" jest najlepszy.

Ale władowałem kij w mrowisko :)

Porównaj foty i zobacz, czy GO i "plastyka" będzie wystarczająco dobra.

Canon EOS 6D kontra 7D Mark II - który aparat powinienem wybrać? | Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/6967,canon-6d-kontra-7d-mark-ii)

Irek07
08-02-2016, 09:45
Teraz praktycznie używam tylko cropa, to naprawdę świetny aparat i o jego zaletach już prawie wszystko napisano.
Dlaczego nie można cropa używać do portretów - można - tylko trzeba jasne szkła.
Przesiadka z 40D na 7D2, to jak z VW Polo III do Audi A6 c6 - przepraszam za moje samochodziarskie porównanie.
Klikniesz raz migawką i będziesz wiedziała, że taki delikatny "klik" jest najlepszy.
Ale władowałem kij w mrowisko

Hi, hi :) Jakbym słyszał siebie, dokładnie rok temu:)

becekpl
08-02-2016, 10:44
Cześć!

Jestem posiadaczką canona 40d, wcześniej miałam 450d, tak więc znowu przyszedł czas na zmiany.
Rozmyślam nad 70d i 7d mark II. Naczytałam się, ale nie wiem jak to w praktyce wygląda, niby jestem zdecydowana na 7d mark II... Wątki też wszystkie podobne, ale każdy w swoim szuka czegoś dla siebie. Ja proszę więc Was o radę!

Obiektywy jakie posiadam: 55-250 (kit), 50 1.4, 85 1.8 - głównie bazuję na 50 i 85 do fotek portretowych. Czasami wyjdę popstrykać ptaki, psy no i chciałam się zająć fotografią ślubów i dzieciaków w niedalekiej przyszłości.
Zależy mi na szybkości, jakości i dobrej pracy ze stałkami w mniej oświetlonych miejscach.

Nie wiem czy jest sens przesiadać się z 40stki na 70... dużo bajerów, zdecydowanie szybszy.. trochę podobny do 7d, ale jednak lepszy, jednak to ta sama półka i nie wiem czy nie będę miała wrażenia, że stoję w miejscu?
Dlatego mam pytanko: czy uważacie, że to dobry pomysł (z moimi preferencjami) aby przenosić się na 7d mark II? Wiadomo, że cenowo 70D wypada lżej dla kieszeni, ale nawet nie chodzi już o pieniądze, bo chciałabym zainwestować w coś, co posłuży mi przez kolejne dobre kilka lat, szczególnie liczę na jakość (chciałabym już powoli zacząć zarabiać na zdjęciach). Może macie już doświadczenie, albo też zmienialiście 40stkę na coś lepszego i potraficie coś powiedzieć w temacie? może jakieś inne typy?
Proszę o pomoc :)

i... thank you from the mountain :mrgreen:
no, to czas na 50d

zdebik
08-02-2016, 19:41
Niebawem wyjdzie 80D wiec ceny lekko spadna. Do tego momentu zastanow sie nad 70D lub 6D.

paula21
08-02-2016, 20:55
no, to czas na 50d

Dzięki za radę. Nie skorzystam :shock:

Tom77
08-02-2016, 21:06
Dzięki za radę. Nie skorzystam :shock:

To nie tak że tylko FF zrobi się dobre zdjęcie. FF to początek drogiej drogi, jasne obiektywy kosztują.
Przy twoich szkłach większa uwagę skupiłbym na obiektywach a nie puszce.
7D/7DII to puszka reporterska, tobie nieopotrzebna

paula21
08-02-2016, 21:23

Ale władowałem kij w mrowisko :)

Porównaj foty i zobacz, czy GO i "plastyka" będzie wystarczająco dobra.

Canon EOS 6D kontra 7D Mark II - który aparat powinienem wybrać? | Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/6967,canon-6d-kontra-7d-mark-ii)

Na samochodach się nie znam, więc nie wiem o co chodzi. :lol: W każdym bądź razie dzięki za link.

Szczerze to ja nie wiem czego się spodziewać po pełnej klatce, bo nigdy nie miałam okazji focić takim aparatem. Nie wiem jak mi podpasują te obiektywy i którymi będzie mi lepiej robić zdjęcia.. i nie wiem jakie ew. później będą pasować, bo nie znalazłam żadnej info co do np tokiny 100mm 2.8 macro, którą miałam w planach kupić później. Ale z drugiej strony tyle osób poleca 6D, że prawie jestem zdecydowana. Jeżeli mam teraz okazję na FF to chyba się jej złapię, bo kusi. 40D zawsze sobie mogę zostawić jako zastępczy, bo sprzedaż nie za bardzo się opłaca.. Jak za długo o tym myślę to już mam mętlik w głowie :)

--- Kolejny post ---

--- Kolejny post ---

To nie tak że tylko FF zrobi się dobre zdjęcie. FF to początek drogiej drogi, jasne obiektywy kosztują.
Przy twoich szkłach większa uwagę skupiłbym na obiektywach a nie puszce.
7D/7DII to puszka reporterska, tobie nieopotrzebna

Doskonale to rozumiem.

Zdaję sobie sprawę z kosztów obiektywów do FF, ale skoro teraz mam okazję na wymianę puszki to chcę to zrobić, tym bardziej, że te obiektywy pod APS-C mi pasują, więc nie do końca rozumiem czemu mam uwagę zwracać na szkła? Czy jeżeli kupię FF to oznacza, że muszę mieć 50 1.2 , a nie 1.4? Wiadomo, że nie od razu mur chiński zbudowano :P Za coś trzeba się wziąć, a ja chcę zacząć od puszki.

Irek07
08-02-2016, 21:48
Porównanie do samochodów jest jak najbardziej na miejscu. 6D plus parę jasnych stałek to koszt niezłego auta :)

Tom77
08-02-2016, 21:56
Na samochodach się nie znam, więc nie wiem o co chodzi. :lol: W każdym bądź razie dzięki za link.

Szczerze to ja nie wiem czego się spodziewać po pełnej klatce, bo nigdy nie miałam okazji focić takim aparatem. Nie wiem jak mi podpasują te obiektywy i którymi będzie mi lepiej robić zdjęcia.. i nie wiem jakie ew. później będą pasować, bo nie znalazłam żadnej info co do np tokiny 100mm 2.8 macro, którą miałam w planach kupić później. Ale z drugiej strony tyle osób poleca 6D, że prawie jestem zdecydowana. Jeżeli mam teraz okazję na FF to chyba się jej złapię, bo kusi. 40D zawsze sobie mogę zostawić jako zastępczy, bo sprzedaż nie za bardzo się opłaca.. Jak za długo o tym myślę to już mam mętlik w głowie :)

--- Kolejny post ---

--- Kolejny post ---

Doskonale to rozumiem.

Zdaję sobie sprawę z kosztów obiektywów do FF, ale skoro teraz mam okazję na wymianę puszki to chcę to zrobić, tym bardziej, że te obiektywy pod APS-C mi pasują, więc nie do końca rozumiem czemu mam uwagę zwracać na szkła? Czy jeżeli kupię FF to oznacza, że muszę mieć 50 1.2 , a nie 1.4? Wiadomo, że nie od razu mur chiński zbudowano :P Za coś trzeba się wziąć, a ja chcę zacząć od puszki.

Nie, nie oznacza że masz mieć 1,2, Do FF musisz mieć EF i tyle

paula21
08-02-2016, 22:10
Nie, nie oznacza że masz mieć 1,2, Do FF musisz mieć EF i tyle

No więc o co chodzi z tymi szkłami? Wydaje mi się, że na początek 50 1.4 + 85 1.8 to lepiej niż dobrze. Czy się mylę?

Tom77
08-02-2016, 22:18
No więc o co chodzi z tymi szkłami? Wydaje mi się, że na początek 50 1.4 + 85 1.8 to lepiej niż dobrze. Czy się mylę?

Nie napisałem, że to źle. FF to dobry wybór

haze
08-02-2016, 22:24
6D nawet z 50mm f1.8 STM to coś czego nigdy nie zobaczysz na 40D (wiem bo mam oba :-)). Tak jak koledzy polecam zamianę na 6D.
55-250 to tanie szkło i nie ma sensu ze względu na nie podejmować decyzję. Jak zobaczysz co 6D robi z 50 i 85 to będziesz wiedziała, że dobrze zrobiłaś :)

paula21
08-02-2016, 22:37
6D nawet z 50mm f1.8 STM to coś czego nigdy nie zobaczysz na 40D (wiem bo mam oba :-)). Tak jak koledzy polecam zamianę na 6D.
55-250 to tanie szkło i nie ma sensu ze względu na nie podejmować decyzję. Jak zobaczysz co 6D robi z 50 i 85 to będziesz wiedziała, że dobrze zrobiłaś :)

A jakie masz obiektywy do 6d?

haze
09-02-2016, 00:08
A jakie masz obiektywy do 6d?
35mm f2 IS, 50mm f1.8 STM, 85mm f1.8, 100mm f2.8 i Tamrona 28-75f2.8 z których najbardziej lubię 50mm f1.8 ;-)

Dawid_Gaszynski
09-02-2016, 00:14
Ja przypominam tylko zebranym, że 6D wybucha, a do tego nie da się tym łapać niczego dynamicznego :lol:
Nie po to marketingowcy Canona wyprodukowali 7D mk2, żeby ktoś miał czelność łapać szybkie rzeczy na 6D.

A tak nieco poważniej. Jeżeli priorytetem jest separacja tła, wysokie ISO to nie ma tu żadnej filozofii - 6D.
Jeżeli ktoś musi łapać na dynamicznej imprezie dziesiątki albo i setki kadrów albo nie jest priorytetem GO (bo i tak kadrujemy mocno) to 7D mark II.

Jeżeli czytam o sesjach itd. to dlaczego sobie utrudniać życie i kupować crop skoro FF daje pewne zalety w takiej kwestii ?

tomfoot
09-02-2016, 00:39
Dziewczyno kup 6d i nie marudź.

eleroo
09-02-2016, 03:32
Jeśli masz w planach zawodowstwo i chcesz kupić tylko jedną puchę na razie, to bierz 6d i nie marudź :) Masz na starcie dwa fajne szkiełka do niego do całych ludzi i półsylwetek i bliższego portretu. Tego zooma opyl. Jeśli chcesz go czymś zastapić to Tamron 70-300 VC USD jest tani i jest git. Widzę, że bez szerokiego kąta możesz żyć :) Z Tokiną 100mm macro 6d będzie współpracował, bo ta Tokina to normalne, pełnoklatkowe szkło.

paula21
09-02-2016, 18:33
Z Tokiną 100mm macro 6d będzie współpracował, bo ta Tokina to normalne, pełnoklatkowe szkło.

W końcu mam odpowiedź! :D
To w takim razie biorę 6stkę.. i nie marudzę :D dokupię później albo 24-70 L albo coś szerszego i gra :)
Dzięki za pomoc przy podjęciu decyzji:)

salas
09-02-2016, 18:46
6d for the win! %)

mmteam
09-02-2016, 21:42
Przerabialem ten sam problem
6d spełnił wszelkie oczekiwania
40d generalnie leży i się kurzy

andrew84
11-02-2016, 17:40
Dobra decyzja. U mnie 50d sie kurzy, a mam m.in. tak Ty 50 1.4 i 85 1.8 i nabrały nowego życia po zakupie 6d.

Cluer
12-02-2016, 20:37
też mam 40D.Nie robie ślubów (może raz do roku jakiś w charakterze przysługi, nic zarobkowego) ale na szkła nie narzekam
ale NIGDY, PRZENIGDY nie kupie kolejnego nawet niewiadomo jak wypasionego cropa.

tak jak prawie wszyscy radze Ci - kup 6D !

RobertON
12-02-2016, 21:11
PRZENIGDY nie kupie kolejnego nawet niewiadomo jak wypasionego cropa.

Popstrykasz sobie 7D2 i zobaczysz..., że to coś innego.
Sam dźwięk migawki jest miły, a lusterko chodzi jak po maśle - cichutko i delikatnie.
To tylko tak w kwestii używania :)

Tom77
12-02-2016, 21:16
też mam 40D.Nie robie ślubów (może raz do roku jakiś w charakterze przysługi, nic zarobkowego) ale na szkła nie narzekam
ale NIGDY, PRZENIGDY nie kupie kolejnego nawet niewiadomo jak wypasionego cropa.

tak jak prawie wszyscy radze Ci - kup 6D !

Nigdy nie mów nigdy. Za rok może Canon takiego cropa wypuścić, że FF za 1500zł będzie ciężko sprzedać.

--- Kolejny post ---

Popstrykasz sobie 7D2 i zobaczysz..., że to coś innego.
Sam dźwięk migawki jest miły, a lusterko chodzi jak po maśle - cichutko i delikatnie.
To tylko tak w kwestii używania :)

To fakt, gdyby miał matryce z 6D to byłby dla mnie aparat idealny

Kamilone
13-02-2016, 22:09
Moja droga była bardzo podobna. Miałem 400D, potem 40D. W między czasie, przy minimalnych kosztach doceniłem magię szkieł stałoogniskowych dzięki M42. Udało się uzbierać na 5DmkII i to był strzał w dziesiątkę. Myślę, że w tym przypadku jedyne rozsądne wyjście to pełna klatka. W dzisiejszych realiach to oczywiście 6D. A szkła ? Masz 50 i 85, a ja oprócz tego używałem bardzo długo 28 1.8 i co by nie pisali o tym szkle to byłem bardzo zadowolony (przesiadłem się na 35 1.4). Szerokość uzupełniłem 17-40, które po kilku latach wymieniłem na 16-35. Pozdrawiam :)