Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie - rysa 2mm na przedniej soczewce

RTSiak
02-02-2016, 18:51
Witam, mam szybkie pytanie, czy rysa 2/3mm na przedniej soczewce (na samym jej brzegu) może mieć jakiś wpływ na zdjęcia? Rysa jest na tyle głęboka, że widać ja bez konieczności ustawiania szkła pod odpowiednim kątem :twisted: Może coś wyłazić np po mocniejszym domknięciu czy raczej nie ma co się przejmować? Pytam bo nie mam jak tego osobiście sprawdzić...

becekpl
02-02-2016, 19:09
nie..

GalaktycznyMuczaczo
02-02-2016, 19:12
nie raczej nie aczkolwiek jedynie kiedy focisz pod światło można zobaczyć a tak to nie zauwazysz raczej na fotach tego

Merde
02-02-2016, 19:46
Taka rysa może najwyżej powodować niepożądane bliki i flary, w ciemno bym nie kupował...

Sunders
02-02-2016, 20:09
czy rysa 2/3mm na przedniej soczewce (na samym jej brzegu) może mieć jakiś wpływ na zdjęcia? Rysa jest na tyle głęboka, że widać ja bez konieczności ustawiania szkła pod odpowiednim kątem

Jeśli jest wystarczająco głęboka, to może.

Taka rysa może najwyżej powodować niepożądane bliki i flary

... które jeśli wyłażą, to najczęściej podczas fotografowania pod światło.

w ciemno bym nie kupował...

Ja też nie.

chester_jds
02-02-2016, 20:11
Jeśli "na samym brzegu" to intuicyjnie nie jest to fragment tego pola, który obrazowany jest na matrycy. Pytanie, co masz na myśli jako "sam brzeg".

RTSiak
02-02-2016, 20:26
interfoto wystawiło 24-70II za 4900 z taką rysa (sam brzeg czyli zaraz przy krawędzi z mocowaniem filtra itd.. :P ) i wlasnie kminie czy nie wymienic 24-105...

w opisie sa zdjecia:

https://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=10154&id=50

Sunders
02-02-2016, 20:44
w opisie sa zdjecia:

https://www.interfoto.eu/?page=subpr...at=10154&id=50

Może jestem ślepy, ale na tych zdjęciach rysy nie widzę.

W opisie stoi:"minimalna ryska na przedniej soczewce tuż przy krawędzie, bez wpływu na zdjęcia" - jeśli to prawda, to nie powinna być widoczna na zdjęciach, ale InterFoto w swoim czasie było znane z bardzo optymistycznych opisów sprzedawanego sprzętu :)

RTSiak
02-02-2016, 20:51
na dole sa 2 sztuki pokazane, nowka i uzzywka, klikajac na zdjecia przy uzywce pokaza sie jej zdjecia w tym to z rysa

Sunders
02-02-2016, 20:58
na dole sa 2 sztuki pokazane, nowka i uzzywka, klikajac na zdjecia przy uzywce pokaza sie jej zdjecia w tym to z rysa

Na jednym z tych zdjęć widać tą rysę. IMO nie powinna być widoczna na zdjęciach.

RTSiak
02-02-2016, 21:04
dlatego stwierdzilem ze musi byc dosc gleboka ze tak wylazla :D

milsa666
02-02-2016, 22:06
A co ci szkodzi zamówić. Najwyżej oddasz bo zamawiasz przez internet, nie?

biodar
03-02-2016, 00:09
poza rysą zapomnieli napisać że ma uwalony brzeg - tam, gdzie nakręca się filtr/dekielek - chyba, że tylko ja to widzę ;)

RTSiak
03-02-2016, 00:20
pytalem o to ''obdarcie'' w mailu, pewnie jutro odpisza bo pare min po 18 puscilem tego maila

tylko ze sprawa jest bardziej skomplikowana bo w rozliczeniu daje jeszcze 24-105 :P

mkamelg
03-02-2016, 01:11
Możesz go sobie kupić jak będziesz miał z dodatkowe 2000 PLN w kieszeni na ewentualną naprawę. Rysa na przedniej soczewce to pikuś. Widać że ktoś nim przypieprzył o coś aż pękła obudowa na rancie i się zdeformowała tak że np. nie będzie można żadnego filtra przykręcić lub z wielkim trudem. Teraz tylko powstaje pytanie czy przypieprzył nim jak był na ogniskowej 24mm czy na 70mm. W tym drugim przypadku... Tam trochę soczewek wyjeżdża Test Canon EF 24-70 mm f/2.8L II USM - Budowa i jakość wykonania - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/278.3-Test_obiektywu-Canon_EF_24-70_mm_f_2.8L_II_USM_Budowa_i_jako%C5%9B%C4%87_wyko nania.html) (patrz rysunek techniczny) i obiektyw może kwalifikować się "na dzień dobry" do przywrócenia ich do ustawienia fabrycznego, przy okazji jak zwykle coś jeszcze dodatkowego wyjdzie więc kasę na ewentualną naprawę trzeba mieć.

RTSiak
03-02-2016, 01:21
czekam na odp, nie zapytalem wprost czy lezal czy go ciezarowka potracila ale zobaczymy co odpisza :P sama cena juz mi mowila zeby go dobrze obadac od gory do dolu

eleroo
03-02-2016, 07:01
Gdyby to była jakaś trzyseta... ale to jest krótki zoom, może to być widać, może blikować, ta oprawka uwalona też nie rokuje zbyt dobrze... ja bym olała. Mogą z tego wyjść kłopoty jeśli układ optyczny został naruszony, a z tym oddawaniem bo przez internet też może nie być prosto, bo stoi jak wół, że uszkodzony, fotki są etc. do tego towar jest mocno przeceniony. Jeśli chcesz ryzykować, to niech zadeklarują pisemnie, że w razie wu przyjmą szkło z powrotem. Kurde szkoda by było sprawić sobie przycisk do papieru za 5k.

Eberloth
03-02-2016, 11:17
Tu masz niepoobijany, w stanie idealnym, na gwarancji, za 900PLN więcej: Canon 24-70 mm f/2.8 L II EF USM |SIE| Gwar. 11 mie. Fotoaparaciki.pl (http://fotoaparaciki.pl/pl/p/Canon-24-70-mm-f2.8-L-II-EF-USM-SIE-Gwar.-11-mie./11867)

aptur
03-02-2016, 11:26
tylko ze sprawa jest bardziej skomplikowana bo w rozliczeniu daje jeszcze 24-105 :P

Kiedyś z nimi korespondowałem w sprawie kupna sprzętu i pozostawienia innego w rozliczeniu. Cena którą zaproponowali za sprzęt w rozliczeniu była tak śmiesznie niska, że dużo bardziej opłacało się sprzedać obiektyw na allegro, trochę dołożyć i kupić to co chciałem gdzie indziej. Również taniej.

RTSiak
03-02-2016, 15:19
albo interfoto czyta ten temat albo mnie olali bo do tej pory cisza... generalnie juz sobie odpuscilem to szklo i chyba znowu wroce do koncepcji 16-35/4 ;]

komisarz ryba
03-02-2016, 16:13
Kiedyś z nimi korespondowałem w sprawie kupna sprzętu i pozostawienia innego w rozliczeniu. Cena którą zaproponowali za sprzęt w rozliczeniu była tak śmiesznie niska, że dużo bardziej opłacało się sprzedać obiektyw na allegro, trochę dołożyć i kupić to co chciałem gdzie indziej. Również taniej.

tez kiedyś chciałem cos u nich kupic i zostawić w rozliczneiu. zaproponowali tak smiesznie niska cene, ze dużo bardziej oplacilo mi się sprzedać to co mam na allegro i kupic również na allegro. wg mnie szkoda czasu na wymiane maili z nimi.

Sunders
04-02-2016, 10:01
albo interfoto czyta ten temat albo mnie olali bo do tej pory cisza... generalnie juz sobie odpuscilem to szklo

IMO słusznie, w takiej sytuacji to tylko zakup osobiście w siedzibie firmy, szkoda nerwów.

juz sobie odpuscilem to szklo i chyba znowu wroce do koncepcji 16-35/4

Zamiast 24-70/2,8?

cobalt
04-02-2016, 10:39
Bo to działa jak u handlarza starymi autami.
Musi zarobić na Twoim pozostawionym i sprzedawanym też starym :).
Najśmieszniejsze jest to, że robią z tego taką wielką łaskę, a ich gwarancje można sobie wsadzić w ..........., bo nie są uznawane po wyjściu z lokalu.

krolewicz
04-02-2016, 10:43
to chyba zależy, ja ostatnio zrobiłem z nimi deal i jestem bardzo zadowolony

Bangi
04-02-2016, 11:05
Dla mnie takie uszkodzenia dyskwalifikowałby chęć dalszego zastanawiania się nad kupnem szkła, mam tu na myśli szczególnie ten brzeg, bo to już śmierdzi jakimś uderzeniem i to dość mocno.
Fotografuję nie od dziś i wiem ,że trzeba się "postarać" aby coś takiego zrobić ;)
A poza tym jak sprzedawca jest rzetelny to pisze o wszystkim bez ściemy, a nie tylko o rysie, która nie ma wpływu na zdjęcia - rysa w tym przypadku może być najmniejszym problemem :mrgreen:

RTSiak
04-02-2016, 12:07
w odpowiedzi pomineli ''obdarcie'' wiec odpuszczam temat i juz nawet nie odpisuje, pewnie lezal i to dosc konkretna glebe zaliczyl

ja z nimi raz robilem interes, zreszta tez wymiana i nie bylo problemu, dogadalismy sie na sensownych warunkach tym bardziej ze moje szklo bylo malo chodliwe a u nich nadal wisi :P

a co do ich gwarancji to ja z nia nie mialem problemu i to nawet na tydzien przed jej koncem

24-70 chcialem wziac zamiast 24-105, 16-35 w tym przypadku bedzie jako kolejne szklo do wora ;] chociaz znajac zycie pewnie jeszcze wpadnie mi do glowy 1000 innych kombinacji... wiec zobaczymy na czym sie skonczy

Marv84
05-02-2016, 22:46
Miałem 70-200 2,8 z rysa na centymetr i w niczym nie przeszkadzała a że mało robiłem nim pod ostre światło to nawet o tym nie myślałem że ja mam. Gorzej jest tylko sprzedać później taki sprzęt.

eleroo
05-02-2016, 23:35
Marv, rysa na długim zoomie to trochę inna bajka niż rysa na krótkim zoomie, w sensie jej widoczności etc. choć problem lokalnych spadków kontrastu i blików może być tak samo uciążliwy.