Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5d III z przebiegiem 400 tys.

jaceksw
23-01-2016, 20:30
Taki aparat to chyba już u kresu wytrzymałości?

BTW. Ile orientacyjnie kosztuje migawka?

J.

wiktor2323
23-01-2016, 20:41
https://www.facebook.com/csifotoivideo/photos/pb.234666786158.-2207520000.1453574418./10153342513536159/?type=3&theater
Jeszcze może zrobić drugie tyle, albo paść za chwile :)
Migawka w tym modelu ok 1000-1200 zł jak mnie pamięć nie myli :)

Tom77
23-01-2016, 21:57
Taki aparat to chyba już u kresu wytrzymałości?

BTW. Ile orientacyjnie kosztuje migawka?

J.

Pamiętaj ze aparat nie tylko z migawki się składa

Marv84
23-01-2016, 22:01
400tyś a reszta dobrze działa? Aparat to nie tylko migawka ale tez spust, joystick, gniazdo kart to wszystko może być troszke zużyte. Wszystko zależy jak ktoś użytkował takie body ale nie mozna zapominac że canon robi niezniszczalne tylko jedynki.

jaceksw
23-01-2016, 22:18
Będę po niedzieli oglądał. Przyjrzę mu się dokładnie, choć przebieg migawki mnie trochę odstrasza.
Mam 30D ze sporym przebiegiem, który tylko ja zrobiłem - aż sam jestem ciekaw jakim, i jakoś po spuście, gnieździe kart itp nie widać nadmiernego zużycia. Ale dekadę temu może robili trwalsze :-)

Dzięki za odpowiedzi.

Tom77
23-01-2016, 22:21
Wymiana samego lustra pewnie nie wystarczy przy takim przebiegu, oprócz tego co wymienił Marv84 ja dodam od siebie zużycie elementów elektronicznych, wszystkich przycisków, przełączników, pokręteł, akumulatora, ładowarki, gniazd itd. Ale wszystko zależy i tak od ceny

zoomi
23-01-2016, 22:52
lepiej kup 5d2 z małym przebiegiem niż 5d3 który za moment może się nadawać tylko do utylizacji

Tom77
23-01-2016, 23:08
Będę po niedzieli oglądał. Przyjrzę mu się dokładnie, choć przebieg migawki mnie trochę odstrasza.
Mam 30D ze sporym przebiegiem, który tylko ja zrobiłem - aż sam jestem ciekaw jakim, i jakoś po spuście, gnieździe kart itp nie widać nadmiernego zużycia. Ale dekadę temu może robili trwalsze :-)

Dzięki za odpowiedzi.

Wysyłałem na przegląd 5D klasik przy połowie przebiegu co twój 5DIII z zapytaniem o wymianę migawki. Ze względu na znaczne zużycie innych części zalecili wymianę całego mirrorboxa - cena x2, jeżeli zdecydowałbym się tylko na wymianę lustra to nie dawali na wymianę lustra gwarancji. Nie ma możliwości żeby przy 400tys do wymiany było tylko lustro no chyba że cały czas było coś w nim wymieniane

italy
23-01-2016, 23:23
Kupić aparat z takim przebiegiem, nawet po wymianie migawki i w najmniej odpowiednim momencie stracić ten jedyny kadr, to chyba lekka przesada.Ja bym go nawet za 100 euro nie kupił, i nie mówcie mi że to kultowy aparat.Proponuje wątkotwórcy zakup tego aparatu i wyjazd na z nim na wycieczkę życia np do Japonii.

Tom77
23-01-2016, 23:28
Kupić aparat z takim przebiegiem, nawet po wymianie migawki i w najmniej odpowiednim momencie stracić ten jedyny kadr, to chyba lekka przesada.Ja bym go nawet za 100 euro nie kupił, i nie mówcie mi że to kultowy aparat.Proponuje wątkotwórcy zakup tego aparatu i wyjazd na z nim na wycieczkę życia np do Japonii.

To jak zakup samochodu z 400 tys przebiegu i liczeniem na to, że tylko silnik się zepsuje.

r_m
24-01-2016, 02:11
ja dodam od siebie zużycie elementów elektronicznych

Załóżmy, że ktoś go używał tylko do zdjęć, i miał fantazję robić z czasem 1/10s. Matryca (i układy "zbierające obraz") pracowały 400 000 x 0.1s = 40 000s = 666minut = mniej niż 12 godzin. A teraz porównajmy to z czasem pracy aparatu pracującego jako kamera na ślubach...
Nie twierdzę, że taki zakup jest sensowny (dokładnie tak jak pisałeś, nie chodzi o samą liczbę zdjęć, o sam czas pracy elektroniki aparatu, ale o ileś cykli wyciągania/wkładania kart albo podłączania kabelków, o stan przycisków, o stan mirrorboxu - tam są większe masy, większe elementy które szybko się poruszają), ale oczywiście wszystko zależy od ceny i oczekiwań kupującego. Jeśli w danym zastosowaniu przewaga cech "III" nad "II" (albo nad 6d, nie wiemy, o jakim poziomie ceny mowa) jest na tyle istotna, żeby podjąć ryzyko zakupu tego sprzętu, to może być warto (ale i tak nosiłbym ze sobą jakieś drugie body, z mniejszym przebiegiem ;) ).
Na Żytniej chyba robią diagnostykę-ocenę stanu sprzętu, decydując się na zakup aparatu z takim przebiegiem raczej dopłaciłbym za diagnozę i kupował jeśli nie stwierdzą konieczności wymiany połowy aparatu. Sama migawka to może być mały koszt w porównaniu do np. mirrorboxu.

chester_jds
24-01-2016, 09:48
Ale w ogóle za ile to body jest do wyciagnięcia? Bo wydaje mi się, że ocena stanu technicznego i prawdopodobieństwa określonych napraw trzeba zestawić z ceną. Czy za tysiaka się opłaci? A pewnie, bierę. A za pięć? No nie wiem...

jaceksw
24-01-2016, 10:40
Na Aledrogo zdarzają się, np.: Canon 5D Mark III mk3 BODY + BONUS !! (5938071918) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-5d-mark-iii-mk3-body-bonus-i5938071918.html)

Z tego co widzę, to zawsze jest to ponad pięć tys.

becekpl
24-01-2016, 11:01
Kupić aparat z takim przebiegiem, nawet po wymianie migawki i w najmniej odpowiednim momencie stracić ten jedyny kadr, to chyba lekka przesada.Ja bym go nawet za 100 euro nie kupił, i nie mówcie mi że to kultowy aparat.Proponuje wątkotwórcy zakup tego aparatu i wyjazd na z nim na wycieczkę życia np do Japonii. w japoni sa sklepy z uzywanym sprzetem
ale uwaga
kupujesz w ciemno , jesli interesuje cie ilosc klapniec to mozesz po zakupie sobie sprawdzic;D

Sunders
24-01-2016, 12:39
Kupić aparat z takim przebiegiem, nawet po wymianie migawki i w najmniej odpowiednim momencie stracić ten jedyny kadr, to chyba lekka przesada./.../Proponuje wątkotwórcy zakup tego aparatu i wyjazd na z nim na wycieczkę życia np do Japonii.

Na takie wyprawy IMO z jedną puszką się nie jeździ. Ryzyko znacznie mniejsze, ale nowa puszka przecież też może nawalić ;)

Na Aledrogo zdarzają się, np.: Canon 5D Mark III mk3 BODY + BONUS !! (5938071918) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Z tego co widzę, to zawsze jest to ponad pięć tys.

Ca. 50% ceny nowego. Wygląda, że ryzyko wymiany migawki wliczone w cenę.

To jak zakup samochodu z 400 tys przebiegu i liczeniem na to, że tylko silnik się zepsuje.

Chyba masz rację, cena jednak powinna być niższa. Ca. 3500 :confused: