Zobacz pełną wersję : Zdjęcia seryjne na stałe
Marlon123
22-01-2016, 23:43
Witam. Od niedawna jestem użytkownikiem Canona EOS 100D. Mam jednak mały problem a mianowicie zdjęcia seryjne. Gdy miałem Sony a330 to jak raz ustawiłem zdjęcia seryjne to za każdym razem gdy go włączałem ta opcja była nadal aktywna. Niestety nie wiem czy w Canonie jest to możliwe aby po wyłączeniu i ponownym włączeniu nie wracał do zdjęć pojedynczych tylko miał aktywną opcję zdjęć seryjnych. Jak narazie nie udaje mi się tej opcji ustawić na stałe i trochę mnie to irytuje.
Będę wdzięczny za ewentualną pomoc albo oświecenie mnie czy tak ma być.
Po ponownym włączeniu resetuje wszystkie ustawienia ?
Marlon123
23-01-2016, 10:32
Sprawdziłem jeszcze opcje błysku i tak faktycznie ustawienia wracają do zdjęć pojedynczych a blysk do automatu.
Przejścia pomiędzy trybami (pokrętło) także powodują że ustawienia typu zdjęcia seryjne, flash, opcje kreatywne wracają do "ustawień domyślnych".
Nie bardzo wiem czy ten typ poprostu tak ma czy może coś należy przestawić aby ustawienia nie wracały.
instrukcja obslugi
rozpakowac i przeczytac
AndrzejXM
23-01-2016, 16:34
Hmm u mnie w 100d nie resetuje sie. A zobacz czy kompensacja ekspozycji tez sie resetuje? A iso, czas i przyslona gdy masz na M tez sie zmienia jak wlaczysz i wylaczysz? U mnie nic z tych parametrow sie nie zmiania gdy wlaczam i wylaczam...
Witam. Od niedawna jestem użytkownikiem Canona EOS 100D. Mam jednak mały problem a mianowicie zdjęcia seryjne. Gdy miałem Sony a330 to jak raz ustawiłem zdjęcia seryjne to za każdym razem gdy go włączałem ta opcja była nadal aktywna. Niestety nie wiem czy w Canonie jest to możliwe aby po wyłączeniu i ponownym włączeniu nie wracał do zdjęć pojedynczych tylko miał aktywną opcję zdjęć seryjnych. Jak narazie nie udaje mi się tej opcji ustawić na stałe i trochę mnie to irytuje.
Będę wdzięczny za ewentualną pomoc albo oświecenie mnie czy tak ma być.
Nie, tak nie może być. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu ustawienia mają być takie same jak przed wyłączeniem.
Jak nie możesz już zwrócić aparatu do sklepu żeby oddali Tobie kasę a aparat jest nadal na gwarancji (piszesz "Od niedawna jestem użytkownikiem" więc zakładam z góry że tak jest) to chyba czeka Ciebie wysyłka do Autoryzowany serwis foto Canon, Sony, Sanyo, Leica - CSI Foto i Video (http://e-csi.pl)
Nie, tak nie może być. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu ustawienia mają być takie same jak przed wyłączeniem.
Sugeruję sprawdzenie "opcji użyszkodnika" (w menu), może coś się z tym da zrobić.
Coś mi przyszło do głowy - czy w trybach automatycznych też pamięta ustawienia? Chyba większość kolegów używa półautomatycznych, a to może być różnica - niby nie powinna, ale nie miałem w rękach 100d.
Marlon123
23-01-2016, 19:19
Hmm. Sprawdziłem tryby półautomatyczne i manualne i tam jak coś ustawię to tak zostaje. Tylko w pełnym automacie jest taka przypadłość i w automacie bez lampy. Jest to o tyle dziwne że w Sony a330 nawet w trybie automatycznym zapamiętywało mi ustawienia. Podejrzewam iż w 100D tak po prostu ma być. A jak u Ciebie jest AndrzejXM??
AndrzejXM
24-01-2016, 04:26
Zgadza sie. We wszystkich z wyjatkiem P, Tv, Av, M resetuje za kazdym razem wszystko. To zreszta ma sens... Kiedys wzialem w rece Panasonica DMC-TZ1 dziewczyny i zrobilem kilka zdjec z korekcja na +2EV. Wylaczylem aparat. Zapomnielismy o sprawie. Za miesiac jej ojciec zrobil kilka fot... Jakiez bylo zdziwienie, ze wszystkie byly masakrycznie przeswietlone... Podejrznie padlo na aparat - ze zepsuty. Rzut oka na exif'a wyjasnil sprawe. Panasonic tez zapamietywal... Dlatego ma to sens, ze tryby auto za kazdym razem sie resetuja. Naucz sie aparatu i nie rob w auto :) A ze w Sony jest inaczej? No coz, chcieli inaczej to zrobili inaczej...
Marlon123
24-01-2016, 09:29
Dzięki wszystkim za zaangażowanie i Tobie AndrzejXM za sprawdzenie. Przynajmniej uspokoiłem się iż nie jest to żadna usterka :-) Będę musiał w końcu wyjść z etapu automatu i wykorzystać potencjał lustrzanki :-)