Zobacz pełną wersję : Fotografia na studniówce
Witam wszystkich forumowiczów. Zwracam się do Was o porady jakich mogę użyć jutro na studniówce którą będę miał przyjemność fotografować.
Mój sprzęt to Canon 6D + Sigma 35 1.4 oraz Speedlite 580 EXII. Głównie mi chodzi o porady związane z lampą błyskową? Jak jej dobrze użyć wśród tańczących par? Będzie to duża sala, gdzie sufit jest wysoki, więc jak odbijać światło? Doświadczenie w fotografowaniu mam spore, ale lampę mam pierwszy raz w życiu od tygodnia. Proszę o porady!
Dziękuję i pozdrawiam!
Uważam, że 1 ogniskowa to za mało na studniówkę jakbyś miał jeszcze 85 mm no i coś szerokiego może okazać się konieczne. Co do lampy to wszystko zależy od zastanych warunków i efektu jaki chcesz osiągnąć. Jeśli lampą będziesz chciał tylko lekko doświetlać to może okazać się konieczne założenie filtra żelowego na lampę, aby dopasować jej światło do światła zastanego.
GalaktycznyMuczaczo
22-01-2016, 23:31
Witam wszystkich forumowiczów. Zwracam się do Was o porady jakich mogę użyć jutro na studniówce którą będę miał przyjemność fotografować.
Mój sprzęt to Canon 6D + Sigma 35 1.4 oraz Speedlite 580 EXII. Głównie mi chodzi o porady związane z lampą błyskową? Jak jej dobrze użyć wśród tańczących par? Będzie to duża sala, gdzie sufit jest wysoki, więc jak odbijać światło? Doświadczenie w fotografowaniu mam spore, ale lampę mam pierwszy raz w życiu od tygodnia. Proszę o porady!
Dziękuję i pozdrawiam!
poczytaj o fotografii ślubnej impreza niczym sie nie rózni
lampę mam pierwszy raz w życiu od tygodnia
Znasz Techniki fotografowania z lampą błyskową (http://foto.jasiu.pl) ? Jak nie możesz odbić od sufitu, musisz mieć "własny sufit" założony na lampę (coś w rodzaju odbijającej nakładki Lumiquest - google pomogą) albo coś rozpraszającego światło lampy (softbox zakładany na lampę, są różne rozwiązania). Zasada jest prosta: im większe "coś świecącego" (softbox, reflektor), tym miększe światło. Im to coś większe, tym cięższe i mniej poręczne, i tym bardziej ryzykowne może być wchodzenie między tańczące osoby.
Przemek_PC
23-01-2016, 15:49
A najlepiej nie podejmowac sie zlecen, ktorych z gory wiadomo ze nie wykonasz dobrze.
AndrzejXM
23-01-2016, 16:22
Mozesz odbijac od scian jak beda biale i bez dekoracji... Oj nie zazdroszcze Ci... Jak bedzie w miare jasno to moze cos z tego bedzie dzieki temu f1.4 i wysokiemu iso... gorzej jak lampa bedzie glownym oswietleniem... Chociaz jak szybko sie uczysz to moze zdazysz sie nauczyc zanim ludzie polegna od alko i flesza :p Jak mozesz to idz tam i poprobuj cokolwiek zanim przyjda.
Przemek_PC
23-01-2016, 17:58
Trening wczesnij nic mu nie da. Conajwyzej poloneza ogarnie ale to akurat najmniejszy problem. Kiedy swiatla zgasna, dj pusci dymy i wlaczy swiatla a parkiet zapelni sie tanczacymi parami dopiero zacznie sie jazda. Ja od niczego nie odbijam bo idealny sposob na zabicie klimatu imprezy. Mam smieszny materialowy dyfuzorek na lampe ktory swietnie sie sprawdza. Do tego odpowiedni balans miedzy zastanym a blyskiem, odpowiedni czas naswietlania. Tego nie da sie nauczyc w piec miut. Moze w godzine, dwie ale to sie juz robi polnoc :)
Na takich imprezach jak studniówka lampa błyskowa jest niezbędna, ze względu na ciemności egipskie zapadające na parkiecie po odtańczeniu poloneza.
Pamiętam, że u mnie był fotograf, nawet kilku, ale nie wszystkie zdjęcia wyszły idealnie i to przy lampie błyskowej, której osobiście nie cierpię.
Jedyna konkretna rada, jaką mogę dać, to unikaj robienia zdjęć pod mocnym źródłem światła, takim, że łuną może przysłonić resztę zdjęcia. Poza tym dobrze jest sprawdzić w takich ciemnościach, robiąc parę próbnych zdjęć, jakiej jakości wyjdą, może lampa błyskowa nie będzie aż tak często potrzebna.
Dorota Grzeszczak Fotografia | Fotograf ślubny Giżycko/Trójmiasto: Zdjęcia na weselach/studniówkach (http://www.dorotagrzeszczak.pl/2015/12/zdjecia-na-weselachstudniowkach.html)
Tej dziewczyny się zapytaj (po przeczytaniu całego wpisu wraz z komentarzami) bo sensownie się wypowiada. W tekście o lampie zbyt dużo nie wyczytasz ale ona z niej korzysta więc coś na pewno wie.
Tutaj na forum dostaniesz tylko mętliku w głowie, chłopaki dobrze piszą ale ciężko się to czyta.
Przemek_PC
26-01-2016, 03:13
No ale zdjecia tej dziewczyny sa slabe. Idealnie zabila klimat sali a do tego nie potrafi zbalansowac blysku flasha do swiatla zastanego. Akurat od niej niewiele mozna sie nauczyc.
jedna stałka i lampa troszke słabo z ogniskową. Żebyś miał choć coś szerokiego do zdjęcia grupowego i do kilku żeby lepiej oddać dynamikę imprezy. No o 85mm nie wspomnę bo to raczej jedna z podstawowych ogniskowych.
Na upartego da się zrobić całą imprezę z 35mm na FF.
Nie używaj lampy w ogóle, jak jej nie używałeś, sprzedaj, kup 85 1.8. Masz na to jeszcze czas!
Nie używaj lampy w ogóle,
że tak zapytam ile studniówek zrobiłes, tak za pieniądze (fotek telefonem na własnej nie licz:evil:)nie używając lampy???
moim zdaniem bez lampy na ciemnej sali może byc arcyciężko (pomijam kilka fot "z klimatem" żeby połapac swiatła, ale na takiej imprezie ludzie chca byc rozpoznawalni na zdjęciach), lampa jest nie tylko do "walenia z pełna mocą" ale ma tez niedocenianą funkcję wspomagania AF (co przy sigmie może byc zbawienne:mrgreen:)
Makudonarudo
26-01-2016, 13:24
Mnie osobiście ciężko było pracować na 85mm.
Dużo ludzi, ciasno(więc co najwyżej obstrzelasz tych z brzegu parkietu) Problemy z af w takiej ciemnicy na takiej ogniskowej. Poza zasięgiem lampy (błysk + wspomaganie).
Lepiej mi szło na szerokim kącie.
Hej, nie wiemczy autor posta już był na imprezce i ciekawe jak było.
Jakieś tam doświadczenie, życiowe mam, dyskoteka też nie jedna zaliczona, ale z takim potencjałem to mocno współczuję i boję sięo wyniki. Powiem krótko, w ciemnościach egipskich, z jedną lampą to będzie mega walenie po oczach.
Zrobiłem u syna półówkę w takich klimatach, masakra. Na placu boju były trzy lampy na zdalnym wyzwalaniu, dwa body i stałki 24L,35L,135L. Na 1d3 jako tako część zdjęć była ok. (ok 65%). 5d2 działał bez AF w trybie ustawienia ręcznego na czuja. AF po prostu nie działał, nie nadążął i ani razu nie ustawił ostrośi. Młodzi często w dodatku ubrani są na czarno. Sytuację ratują kawalerowie w białych bluzkach i krawatach. Część zdjęć robiłem bez lamp, ale to była totalna kiszka. To nie te klimaty jak na weselu, gdzie zawsze coś widać, palą się albo boczne kinkiety, albo jakieś świeczki i pary tańzcą powoli. Ni,hu,hu..
że tak zapytam ile studniówek zrobiłes, tak za pieniądze (fotek telefonem na własnej nie licz:evil:)nie używając lampy???
Za moich czasów na studniówce telefon nie służył do robienia zdjęć, tylko do dzwonienia.
Przeczytaj do końca to co napisałem ..."jak jej nie używałeś".
Za moich czasów na studniówce telefon nie służył do robienia zdjęć, tylko do dzwonienia.
Przeczytaj do końca to co napisałem ..."jak jej nie używałeś".
przeczytałem, a i owszem, ale nadal uważam że rada dot. nie używania lampy na studniówce jest delikatnie mówiąc zła, nawet jesli to by miał być debiut ze świeceniem:mrgreen:
Za moich czasów podobnie. Ciężko byłoby mi nawet wziąć telefon na studniówkę bo musiałbym go od gniazda w domu odłączyć i był trochę duży.
--- Kolejny post ---
Powiem krótko, w ciemnościach egipskich, z jedną lampą to będzie mega walenie po oczach.
Zależy od sufitu/ścian. Można próbować odbijać. Ogólnie chyba źle trafiłeś na egipskie ciemności. Sporo osób robi studniówki z jedną lampą i dają radę. Większość z nich nawet stałek nie używa.