Zobacz pełną wersję : Zmiana aparatu
Witam,
mam okazję wymienić canona eos m2 z 18-55 3.5-5.6 stm,22 f2 stm,90ex
Na 600d z 50 1.8 II+75-300 f4-5,6 III +kit i filtr na 50 hoya
Opłaca się?
porównaj ceny i przebieg obu aparatów i będziesz wiedział
50 1.8 II+75-300 f4-5,6 III +kit i filtr na 50 hoya
Opłaca się?
Rozumiem, że z jakichś względów potrzebujesz tych szkieł. Ja np. raczej nie chciałbym żadnego z nich.
50mm to ciekawa alternatywa dla obiektywu kitowego.
Rozumiem, że z jakichś względów potrzebujesz tych szkieł. Ja np. raczej nie chciałbym żadnego z nich.
Tak, to znaczy głównie robie portrety i 50,70-300 myśle że by się sprawdził do tego kit na tzw. "szersze" okazje.Ogólnie no to potrzebuje zakresu w miarę uniwersalnego a na 18-55 mam odczucie, że czasem chciałbym bardziej przyzoomować (czasem też chodzę na wycieczki górskie itp).No a poza tym jakby nie patrzeć na ef jest dużo dobrych szkieł +m42 czego nie można powiedzieć o ef-m bo nawet adapter z m42 (bez potwierdzenia ostrości) kosztuje 180 zł,z czego na ef 20 zł.
porównaj ceny i przebieg obu aparatów i będziesz wiedział
Ogólnie mój eos m2 w listopadzie miał ok.13000 klapnięć doszło 2000 no to teraz jest 15000,w 600d przebieg 14000 teraz czyli przebiegi są do siebie bardzo zbliżone.Za mojego eos'a bym dostał jakieś 1700 zł,z tego co widzę to 600d z tymi szkłami jest 50,100 zł droższe [emoji12].
A czy te obiektywy sprawdzą się potem na ff?bo nie ukrywam, że zaraz po zalogowaniu się na forum złapała mnie magia pełnej klatki [emoji23].
50mm to ciekawa alternatywa dla obiektywu kitowego.
50mm nie jest żadną alternatywą dla kita.
ja bym się nie wymienił, bo żadnego z tych szkieł od 600d bym nie chciał :mrgreen: nie ma tu nic wartego uwagi, słabe wersje wszystkiego co Ci oferuje. Jeśli masz taką potrzebę to lepiej sprzedaj to co masz i kup co innego.
GalaktycznyMuczaczo
22-01-2016, 23:30
Witam,
mam okazję wymienić canona eos m2 z 18-55 3.5-5.6 stm,22 f2 stm,90ex
Na 600d z 50 1.8 II+75-300 f4-5,6 III +kit i filtr na 50 hoya
Opłaca się?
opłaca
ja bym się nie wymienił, bo żadnego z tych szkieł od 600d bym nie chciał :mrgreen: nie ma tu nic wartego uwagi, słabe wersje wszystkiego co Ci oferuje. Jeśli masz taką potrzebę to lepiej sprzedaj to co masz i kup co innego.
To co bym mógł kupić do 1800 w zakresie od 18 do min.135+body?Jedyny mankament jest taki, że aparat musi nagrywać w fhd w 24/25 klatkach(gdyby nie musiał to nawet bym sie nie zastanawiał i odrazu brał 40d)
Kurczę mam mieszane odczucia połowa pisze, że się opłaca druga, że nie...
W sumie jak się zastanowić to chyba się nie opłaca
Ok czyli 80% pisze,że sie nie opłaca czyli pozamiatane a zna ktoś odpowieć na moje poprzednie pytanie?kurde już sam nwm teraz jak miałem tego 600d w ręce z tym 70-300 to ach-ergonomia 10 razy lepsza + wizjer czyli nie trzeba będzie kadrować na "zombi".Ale z drugiej strony starszy procesor obrazu,większa waga-sam już nwm.
Sprzedaj swoje i kup sobie 600d + 18-135 stm, bo z tego co piszesz to Ci odpowiada.
GalaktycznyMuczaczo
23-01-2016, 02:12
kurde i co teraz :D , poczekaj niech jeszcz ekilka osob dopisze i decydują za ciebie ;D
jaka polowa jak napisal ze 80%
dziwne te polowy polowy
Hmm znalazłem taką ofertę, canon 700d przebieg 20k +grip z newella +3 aku+18-135 stm i 50 F1.8 II+ gwar do 2017+430 ex II za mojego eos'a z całym osprzętem +dopłata 400 zł z mojej strony brać?
No to biorę dzięki za pomoc wszystkim.
GalaktycznyMuczaczo
23-01-2016, 19:47
Hmm znalazłem taką ofertę, canon 700d przebieg 20k +grip z newella +3 aku+18-135 stm i 50 F1.8 II+ gwar do 2017+430 ex II za mojego eos'a z całym osprzętem +dopłata 400 zł z mojej strony brać?
kurde nie beierz , nie opłaca sie
Trzeba będzie stopke zaktualizować...
GalaktycznyMuczaczo
23-01-2016, 20:34
Trzeba będzie stopke zaktualizować...
to najwazniejsze, no i fanpage na facebooku arkad7 photography , insta i cala reszta "D
to najwazniejsze, no i fanpage na facebooku arkad7 photography , insta i cala reszta "D
Hahah
Za późno xd
Pospieszyłeś się, ja bym nie brał
Pospieszyłeś się, ja bym nie brał
Dlaczego?
Dlatego, że za bardzo skupiasz się na korpusie a budżet masz niewielki. Możesz kupić starsze body i za resztę dobry obiektyw.
Chciałeś 70-300 teraz kupujesz 18-135. Co masz na myśli pisząc starszy procesor ? To nie komputer. 12 letnie 5D da lepszy obrazek niż 900D które wyjdzie na 2 lata
Chyba nie wiesz czego szukasz, za wcześnie na zakupy
GalaktycznyMuczaczo
23-01-2016, 23:52
Dlatego, że za bardzo skupiasz się na korpusie a budżet masz niewielki. Możesz kupić starsze body i za resztę dobry obiektyw.
Chciałeś 70-300 teraz kupujesz 18-135. Co masz na myśli pisząc starszy procesor ? To nie komputer. 12 letnie 5D da lepszy obrazek niż 900D które wyjdzie na 2 lata
Oj tam Tomek, daj mu życ, przecież widzisz ze go bardizej interesuje stopka w opisie jak fotografia :D eos m to bardzo fajny sprzet do robienia zdjęć ale na sile trzeba wymieniac go bo jest hype na to zeby miec lustrzanke , przeicez widac ze kolega wie czego chce widac ze ma jasno ztargetowane potrzeby i uzasadniony wybór... a nie kolega wziął co dawali (czy dobre czy nie , nie dyskutujemy o tym teraz ) niech kolega dostanie sprzęt zalozy jeszcze ze dwa wątki a potem zgodnie z wiekszością nowych użytkownikow zostawi wszystko zwalajac na sprzet :)
700d i 430exII to elegancka sprawa, canona 18-135 zamienic na sigme 17-50 a 50tke na wersje stm i jest fajny zestaw. Zdecydowanie wolalbym to niz eos m2
Bo chciałem obiektyw który pokryje mi 85 i 135 a eos m2 to fajny aparat ale dla japońskiego turysty a nie dla gościa który ma 190 i grube łapy.Poza tym co to za różnica skoro i eos m2 i 700d dadzą ten sam obrazek.Dodam jeszcze tylko,że body zmieniłem głównie z powodu braku obiektywów na ef-m(tak wiem jest przejściówka ale ja nie zamierzam się bawić w bagnet- przejściówka-obiektyw nie mówiąc już o tym jakbym chiał zapiąć pleśniawkę.
Oj tam Tomek, daj mu życ, przecież widzisz ze go bardizej interesuje stopka w opisie jak fotografia :D eos m to bardzo fajny sprzet do robienia zdjęć ale na sile trzeba wymieniac go bo jest hype na to zeby miec lustrzanke , przeicez widac ze kolega wie czego chce widac ze ma jasno ztargetowane potrzeby i uzasadniony wybór... a nie kolega wziął co dawali (czy dobre czy nie , nie dyskutujemy o tym teraz ) niech kolega dostanie sprzęt zalozy jeszcze ze dwa wątki a potem zgodnie z wiekszością nowych użytkownikow zostawi wszystko zwalajac na sprzet :)
Fajnie mnie podsumowałeś xDSwoją drogą będzie trzeba tu kiedyś założyć własną galerie ale to dopiero jak mi przy nicku będzie pisać "coś już napisał".[emoji2]
GalaktycznyMuczaczo
24-01-2016, 00:15
700d i 430exII to elegancka sprawa, canona 18-135 zamienic na sigme 17-50 a 50tke na wersje stm i jest fajny zestaw. Zdecydowanie wolalbym to niz eos m2
salas tu nie chodzi o to co jest lepsze ale o sam fakt swiadomosci tego co kolega chce :D rozumiem niewiedze ale nie rozumiem brak posiadania jej w dzisiejszych czasach i przy dzisiejszych zasobach. W przypadku takich rzeczy jakei czesto tutaj są poruszane naprawde mozna na nie odpowiedzieć w bardzo prosty sposób albo poprostu mieć beke bo ktos jest leniwy albo niezdecydowany.
Sprzet jw jest fajny ale to nie zmieni faktu ze kolega najprawdopodobniej rzuci to wkąt :) na szczescie w zestawie jest 50/1,8 ale na nieszczescie jest STM o ktorego kolega wlasnie napewno zapyta czy warto zmienić :D, bo po co sample po co testowac w sklepie, wklepac temat i czekac czekac czekac :D dzis mialem swietną rozmowę z jednym z gosciem z USA , klasyka gatunku :D meksyk ajk tutaj :D