Zobacz pełną wersję : Wymiana sprzętu na nowy
Witam serdecznie,
Mam możliwość zdobycia dofinansowania w wysokości ok 20 000 zł. Kierunek w jakim chciałbym się rozwijać do reporterka plus czasami studio. Dlatego pomyślałem o pewnych zmianach w sprzęcie. Obecnie posiadam eosa 5d mk I oraz 70d plus słoiki: 17-40 f/4, 24-70 f/2.8, 70-200 f/4, 50 mm f/1.4 85 mm f/1.8. Myslałem o tym, aby sprzedać 70d oraz wszystkie obiektywy. Z tych pieniędzy kupić 5d mk III, 16-35 f/2.8, 24-70 II f/2.8 oraz 70-200 f/2.8 IS. Co sądzicie o takim zestawie ?
Napiszę tobie co ja bym zrobił. Sprzedałbym 70D a starą piątkę zostawił. Obiektywów bym raczej nie sprzedawał. Czy jest taka duża różnica pomiędzy 24-70 w dwóch wersjach?
Kupiłbym 5d mkIII i może 16-35. Już wychodzi ok. 16-17 tys.
Może pomyśl o 35/1.4? Może przyda się nowy komputer albo monitor?
Jedna uwaga, jeśli we wniosku wpiszesz, że masz już sprzęt który wymieniłeś to możesz mieć problem z dofinansowaniem.
Obiektywy które aktualnie posiadasz zawsze zdążysz sprzedać...
GalaktycznyMuczaczo
22-01-2016, 17:05
Witam serdecznie,
Mam możliwość zdobycia dofinansowania w wysokości ok 20 000 zł. Kierunek w jakim chciałbym się rozwijać do reporterka plus czasami studio. Dlatego pomyślałem o pewnych zmianach w sprzęcie. Obecnie posiadam eosa 5d mk I oraz 70d plus słoiki: 17-40 f/4, 24-70 f/2.8, 70-200 f/4, 50 mm f/1.4 85 mm f/1.8. Myslałem o tym, aby sprzedać 70d oraz wszystkie obiektywy. Z tych pieniędzy kupić 5d mk III, 16-35 f/2.8, 24-70 II f/2.8 oraz 70-200 f/2.8 IS. Co sądzicie o takim zestawie ?
To bardzo dobry zestaw pokrywający bardzo fajny zakres ogniskowych , możesz brać
Mam dobry komputer stacjonarny z monitorem eizo. Jedyną rzeczą jaką mógłbym dokupić to większy dysk ssd. Nie wiem czy jest sens wydawać pieniądze na laptopa, skoro w mk III mogę się połączyć przez wifi z telefonem i szybko wysłać zdjęcia. Czy jednak laptop mi się może przydać ? Do tej dodacji muszę doliczyć grip do mk III plus po dwa oryginalne akumulatory do każdej z piątek. Zastanawiałem się też nad światłomierzem. Stałka 35mm brzmi rozsądnie. Czy warto ewentualnie zamienić 50mm lub 85 mm na elkę ? Mk III ma dosyć duże wartości iso więc może warto zamiast zchodzić do f/2.8 zainwestować w jakieś stałki ?
Masz niezłą szklarnię ale rozumiem twój zamysł sprzedaży i wymiany na jeszcze lepszą, przynajmniej z reporterskiego punku widzenia.
O laptopie bym poważnie pomyślał. Jakby co to zawsze możesz go podłączyć pod Eizo. To jest dylemat, z którym sam musisz sobie poradzić.
Czy warto ewentualnie zamienić 50mm lub 85 mm na elkę ?
Według mnie nie ma sensu. 85/1.8 ma szybszy AF od elki. Za to pomyślałbym nad 35/1.4 bo to fajny reporterski standard.
Zestaw 5dmkIII z 16-35/2.8 24-70 i 70-200 brzmi bardzo rozsądnie jeśli chodzi o reporterkę i studio.
W komputer zainwestowałem jakiś czas temu. Taka elektronika bardzo szybko traci na wartości. Nie wyjmę z niego teraz rozsądnej kwoty :) Mam też netbooka który w razie potrzeby pozwoli mi szybko wysłać materiał. Jeśli chodzi o obiektywy to taka dobra elka jak 35mm, mogłaby być spokojknie kitem dla 5D mki. Bardzo odczuwalna będzie też zamiana 70-200 f/4 na f/2.8 IS , z związku z tym zachowałbym priorytet dla tej inwestycji ( do tego dużo czarnej taśmy do maskowania ). Muszę też rozwiązać problem magazynowania zdjęć (tych przyszłych oraz tych już zrobionych) wobec tego muszę brać poprawkę na kilka dysków ssd. Do tego muszę doliczyć grip do mkiii plus akumulatory i filtry. (UV na każde szkło, polar plus jakieś używane cokiny i kilka szarych nd). Nie wiem czy nie warto też pomyśleć nad światłomierzem (ok 1400 zł). Strasznie się rozwodzę ale staram się wybrać najbardziej optymalny wariant. Chociaż z drugiej strony może nic nie ruszać i kupić Car Camera Rig plus drona ? Albo Canon EF 300mm f/2.8L plus używany 1D mkiv. Zdrowy rozsądek mi jednak mówi, że mógłbym poważniej zająć się reporterką z lepszym od obecnego sprzętem fotograficznym (nowy bez problemu sprawdzi się nawet na terenach objętych konfliktem zbrojnym).
(nowy bez problemu sprawdzi się nawet na terenach objętych konfliktem zbrojnym).
Do takich celów to tylko jedynka.
https://www.youtube.com/watch?v=mSaTwMiZ6l4
https://www.youtube.com/watch?v=mSaTwMiZ6l4
a to czemu miało służyć ?
światłomierz w reporterce? do czego?
Zdrowy rozsądek mi jednak mówi, że mógłbym poważniej zająć się reporterką z lepszym od obecnego sprzętem fotograficznym (nowy bez problemu sprawdzi się nawet na terenach objętych konfliktem zbrojnym).
ten sprzęt co masz tez się sprawdzi
a to czemu miało służyć ?
Głupi żart. Co do światłomierza to chciałbym mierzyć światło odbite aby lepiej naświetlać zdjęcia ( oczywiście, kiedy będzie na to czas).
A nie lepiej wykorzystac histogram jak jest czas?
Wysłane z mojego SM-N910C
Muszę też rozwiązać problem magazynowania zdjęć (tych przyszłych oraz tych już zrobionych) wobec tego muszę brać poprawkę na kilka dysków ssd.
Dobrym (i dość drogim) rozwiązaniem jest NAS. Urządzenie to podłączasz do routera i masz do niego dostęp z całej sieci domowej (a jak udostępnisz to także spoza sieci, przez Internet). Na takim NAS przechowujesz wszelkie materiały, a jak chcesz coś edytować to kopiujesz na SSD i pracujesz na szybszym dysku, potem wraca do NAS i efekty już możesz oglądać z telewizora chociażby. Największą zaletą jest jednak wbudowany i automatyczny backup (oraz setki innych mniejszych zalet, które będziesz z czasem poznawał).