Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Synchronizacja z lampą błyskową - zdjęcia ciemne u dołu

ELBE
18-01-2016, 23:33
Heja ! Mam taki problem:

- Posiadam lampę 'Freepower CY 600K' - http://fripers.pl/o/big/lampa-studyjna-cy600k-freepower.58.0.jpg

- Do synchronizacji lampy z body używam tego wyzwalacza radiowego:
Radiowy wyzwalacz lamp błyskowych Powerlux 1 kanałowy FW-1B - komplet - Wyzwalacze - Przewody - Wyposażenie Studia - Sklep internetowy FsFoto.pl (http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p422_Radiowy-wyzwalacz-lamp-blyskowych-Powerlux-1-kanalowy-FW-1B---komplet.html)

- Moje body to Canon 6d [jego czas synchronizacji maksymalny to 1/160]

Problem jest taki, że zdjęcia wykonane powyższym sprzętem mają ściemnienie u dołu. Raz ściemnienie jest mniejsze, a raz bardzo duże, ale zawsze występuje. Zmienia się oczywiście zależnie od czasów synchronizacji:

1/160 - bardzo widoczny ciemny pas na dole
1/125 - mniejszy ciemny pas na dole
1/100 - jeszcze mniejsze ściemnienie ale wciąż widoczne.

Na niższych czasach nie sprawdzałem.

Czego to jest wina ? Wyzwalacza ? Lampy ?
Problem występuje także na body Canon 60d [crop] ale ściemnienie jest na nim mniej widoczne niż na Canonie 6d. Może przez większy rozmiar matrycy mniej widać ściemnienie na C60D ?

Nie sprawdzałem jeszcze, czy problem zniknie gdy będę synchronizował body z lampą po kablu.

r_m
19-01-2016, 02:44
Nie sprawdzałem jeszcze, czy problem zniknie gdy będę synchronizował body z lampą po kablu.

Jak sprawdzisz, napisz, dopiero wtedy będzie czas na wnioski.
Na razie można się tylko domyślać, że nakładają się dwie rzeczy, opóźnienie z wyzwalacza i "wolna" lampa, ale do czasu sprawdzenia wyzwalania z kabla będą to tylko domysły.

Uzupełnienie: miałem podobny efekt z najprostszymi, "nonejmowymi" wyzwalaczami jednokanałowymi. Jeśli ten trop jest właściwy, pomoże Ci zmiana akumulatorków z odbiornika na nowe baterie (najlepiej alkaliczne). Napisałem o akumulatorkach, bo często ludzie używają akumulatorków do wszystkiego, tymczasem dla elektroniki różnica pomiędzy zasilaniem 2.4V (naładowane akumulatorki) a 3V (baterie) może mieć duże znaczenie.

ELBE
19-01-2016, 09:29
Dzięki za odpowiedź !
Dobra, sprawdzę po kablu i napiszę jaki będzie efekt.
Jeśli to będzie wina wyzwalacza to mały ból.

Ale co w sytuacji gdyby była to wina lampy ? Da radę to naprawić ?

Nie używam akumulatorków.
W nadajniku mam nową baterię Energizer. W odbiorniku siedzą dwie nowe baterie firmy Rocket [nieznana]. Nie wiem, czy są alkaliczne, sprawdzę to dziś.