Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomóżcie - czy warto kupić 1DX teraz po premierze Nikon D5?

EwaAd
13-01-2016, 19:24
Dzień dobry,
to mój pierwszy wpis oprócz powitania :)
Fotografuje od 2010 roku Eos 1 DS MK III i zastanawiam się nad zmianą body i obiektywów.
Głownie dlatego że mój korpus jest już bardzo wysłużony i wręcz zniszczony, obiektywy podobnie. Robie zdjęcia w różnych warunkach, klimacie, zdarza się że podczas sztormu, burzy piaskowej, w jaskiniach itp.
Ale do meritum:
Czy teraz warto dla mnie kupić nowy korpus EOS 1 DX? Zwłaszcza po niedawnej premierze Nikona D5.
Przyznam że zastanawiałam się nawet nad zmianą systemu ponieważ i tak chce wymienić oprócz korpusu obiektywy. Używam tylko 2 obiektywów: 17-40/4 i 70-200/2.8
Myślałam nad takim zestawem: Eos 1 DX, 16-35/2.8 II, 70-200/2.8 IS II USM.
Ewentualnie nawet nad zmianą systemu na Nikona D5 z 16-35/4 i 70-200/2.8 VR
Czy kupić teraz 1DX czy poczekać aż Canon wypuści wersję MK II?
Pytanie kiedy ją wypuści :(
Plus dla Nikona taki że już za 2 tygodnie mogłabym mieć korpus z USA , obiektywy bez problemu do kupienia w Polsce a nie wiadomo kiedy Canon wypuści następce 1DX.
Pomóżcie proszę i podpowiedzcie coś…. Całkiem już mam mętlik w głowie. Sprawa jest pilna dla mnie.
Pozdrawiam serdecznie. Ewa

zdebik
13-01-2016, 19:40
Poczekaj, co do szkiel kup 16-35 2.8 III jak juz wyjdzie ;)

becekpl
13-01-2016, 19:40
kupiłbym Canona a nawet Nikona

Tom77
13-01-2016, 19:52
Dzień dobry,
to mój pierwszy wpis oprócz powitania :)
Fotografuje od 2010 roku Eos 1 DS MK III i zastanawiam się nad zmianą body i obiektywów.
Głownie dlatego że mój korpus jest już bardzo wysłużony i wręcz zniszczony, obiektywy podobnie. Robie zdjęcia w różnych warunkach, klimacie, zdarza się że podczas sztormu, burzy piaskowej, w jaskiniach itp.
Ale do meritum:
Czy teraz warto dla mnie kupić nowy korpus EOS 1 DX? Zwłaszcza po niedawnej premierze Nikona D5.
Przyznam że zastanawiałam się nawet nad zmianą systemu ponieważ i tak chce wymienić oprócz korpusu obiektywy. Używam tylko 2 obiektywów: 17-40/4 i 70-200/2.8
Plus dla Nikona taki że już za 2 tygodnie mogłabym mieć korpus z USA , obiektywy bez problemu do kupienia w Polsce a nie wiadomo kiedy Canon wypuści następce 1DX.
Pomóżcie proszę i podpowiedzcie cośâ€Ś. Całkiem już mam mętlik w głowie. Sprawa jest pilna dla mnie.

Zaczekaj na następcę 1DX a najlepiej na następcę D5

zanussi
13-01-2016, 20:10
Trochę różna półka cenowa :)

Sunders
13-01-2016, 20:13
Pytanie kiedy ją wypuści
Plus dla Nikona taki że już za 2 tygodnie mogłabym mieć korpus z USA ,

https://canon-board.info/imgimported/2016/01/1302371978_by_dorka120_600-1.jpg
źródło (http://img3.demotywatoryfb.pl//uploads/201104/1302371978_by_dorka120_600.jpg)
:)

Kupisz 1DX będziesz miał starszą puszkę o słabszej specyfikacji ale lepsze obiektywy, kupisz D5 będziesz miał najnowszą puszkę, być może obecnie najlepszą, ale obiektywy już nie tak doskonałe.
IMO obojętne co kupisz, i tak najprawdopodobniej bardziej ograniczać Cie będą twoje umiejętności niż niedoskonałość sprzętu :roll:

trothlik
14-01-2016, 00:49
Nie stoję przed takim dylematem póki co ale wstrzymałbym się. Nikon to Nikon, nie da się tym zdjęć zrobić ;) A tak na poważnie to nowa pucha i może lepiej dać go innym potestować? Piszesz że twój aparat jest zniszczony ale wniskuję że działa. Ja bym poczekał jednak na Dx2

r_m
14-01-2016, 03:38
A tak na poważnie to nowa pucha i może lepiej dać go innym potestować?

Niezależnie co chcesz wybrać kupowanie nowości zostawiłbym dla osób, które są skłonne do zabaw typu rosyjska ruletka :D
To oczywiście przejaskrawienie, ale w ostatnim czasie wiele razy mieliśmy okazję się przekonać, że po kilku tygodniach/miesiącach pojawiały się różne "kfiatki" opisywane przez użytkowników, poprawiane w kolejnych egzemplarzach danego modelu, lub wręcz poprawiane nowymi modelami. Choć jeśli Ci nie przeszkadza bycie takim "królikiem doświadczalnym" na swój własny koszt, to masz rację, d5 "na papierze" (na ekranie...) wygląda na dziś najlepiej.

Sunders
14-01-2016, 07:54
To oczywiście przejaskrawienie, ale w ostatnim czasie wiele razy mieliśmy okazję się przekonać, że po kilku tygodniach/miesiącach pojawiały się różne "kfiatki" opisywane przez użytkowników, poprawiane w kolejnych egzemplarzach danego modelu, lub wręcz poprawiane nowymi modelami.

Wyścig producentów na nowości prawdopodobnie wymusza wypuszczanie niedopracowanych lub niedokładnie sprawdzonych aparatów, a starszymi już sprawdzonymi, nadal przecież ludzie robią fajne zdjęcia.

EwaAd
14-01-2016, 14:23
A tak na poważnie to nowa pucha i może lepiej dać go innym potestować? Piszesz że twój aparat jest zniszczony ale wniskuję że działa. Ja bym poczekał jednak na Dx2
Dziękuję Ci za konkretną odpowiedź. Zwróciłeś mi uwagę na bardzo ważną rzecz- nowe body nie wiadomo jak będzie działać.
Niestety z działeniem mojego staruszka jest już bardzo kiepsko - stąd konieczność pilnej decyzji o zakupie. Nie dociągnie raczej do premiery nowej Dx II
Po przemyśleniach skłaniam się jednak ku Canonowi 1DX.
Dziekuję za poświęcony czas i gdybyście mieli jeszcze jakieś przemyślenia to bedę wdzięczna za komentarz.

EwaAd
14-01-2016, 18:39
Czy jest na forum ktoś kto fotografował poprzednio EOS 1 Ds MKIII (mój staruszek) i przesiadł się na EOS 1DX?
Bardzo proszę o kontakt. Może być na priv.

rzep
15-01-2016, 00:29
Przejście na Nikona... brzmi interesująco. W każdym razie nowości się nie kupuje.

trothlik
15-01-2016, 02:39
Dziękuję Ci za konkretną odpowiedź. Zwróciłeś mi uwagę na bardzo ważną rzecz Ewa
Spoko.
Piję twoje zdrowie ;)

sebcio80
15-01-2016, 20:05
Ja Ci radzę jedno. Jak zarabiasz w złotówkach to kupuj coś jak najszybciej. Euro i Dolar idą tak szybko do góry, że przy obecnym rządzie i jego polityce szybko osiągnie ponad 5 zł, a potem będzie rosło dalej. Aż strach się bać. Socjalizm niestety wrócił.

Sunders
15-01-2016, 22:02
Czy jest na forum ktoś kto fotografował poprzednio EOS 1 Ds MKIII (mój staruszek) i przesiadł się na EOS 1DX?
Bardzo proszę o kontakt. Może być na priv.

Prawdopodobnie Pikczer jest w takiej sytuacji, spróbuj napisać do niego na priv.

zoomi
15-01-2016, 22:08
1DxII wyjdzie niebawem, pojawi się więcej 1Dx używanych na rynku, ceny spadną
poczekałbym chwilę i kupił 1Dx o ile specyfikacja jest dla Ciebie OK
z tego co piszesz nie masz raczej problemów finansowych - może specyfikacja 1DxII będzie bardziej Ci odpowiadała
wtedy z kolei kupisz 1DxII i będziesz się cieszyć nowszą puchą

jeżeli ogniskowe zostają to 70-200 2.8 L IS II jest bardzo dobrym obiektywem i tu nie ma się nad czym zastanawiać
16-35 2.8 L II z kolei nawet jeśli kupisz a wyjdzie III za jakiś czas to zamiana nie będzie
zbyt skomplikowana - zawsze sprzedasz II i pozostanie tylko dołożyć do III o ile będzie to miało uzasadnienie
w osiągach szkła

D5 na pewno będzie bardzo dobrą puszką, sama musisz wiedzieć czy jej specyfikacja jest istotna dla Twoich fotografii
niektórzy nie lubią zmieniać systemu czy to z przyzwyczajenia czy zamiłowania do marki
ja używam 5dIII, nic więcej nie potrzebuję, używam ISO100 w 99% przypadków a w systemie
trzymają mnie także 85 1.2 L II oraz 135 L 2 :)

EwaAd
16-01-2016, 09:35
Dziękuję za odpowiedzi. :)
Sunders - do Pikczer-a napisałam.
Mam jeszcze pytanie czy są w Polsce sklepy które mają starannie wyselekcjonowane obiektywy? Chodzi mi o te ogromne różnice jakościowe pomiędzy tymi samymi szkłami o jakich czytam na forum i w internecie. Nie chciałabym kupując np. 16-35/2.8L USM II kupić jakiegoś badziewnego egzemplarza...

--- Kolejny post ---

1DxII wyjdzie niebawem, pojawi się więcej 1Dx używanych na rynku, ceny spadną
poczekałbym chwilę i kupił 1Dx o ile specyfikacja jest dla Ciebie OK
Specyfikacja jest bardzo OK dla mnie - dużo lepsze parametry niż mój staruszek :)

aptur
16-01-2016, 11:00
Mam jeszcze pytanie czy są w Polsce sklepy które mają starannie wyselekcjonowane obiektywy? Chodzi mi o te ogromne różnice jakościowe pomiędzy tymi samymi szkłami o jakich czytam na forum i w internecie. Nie chciałabym kupując np. 16-35/2.8L USM II kupić jakiegoś badziewnego egzemplarza...

Nie ma takich sklepów. Choć jeśli pomyślę sobie o np. allegro to na pewno spory odsetek obiektywów jest starannie wyselekcjonowanych. Tyle że nie o taką selekcję zapewne ci chodzi.

Tom77
16-01-2016, 11:05
Dziękuję za odpowiedzi. :)
Sunders - do Pikczer-a napisałam.

--- Kolejny post ---

Specyfikacja jest bardzo OK dla mnie - dużo lepsze parametry niż mój staruszek :)

Nie ma takich sklepów. Szkło to jedna strona, trzeba to jeszcze z puszką spasować. szansa trafienia badziewia jest na prawdę nikła. Kupujesz wysyłkowo i masz czas na sprawdzenie, czego chcieć więcej

mkamelg
16-01-2016, 13:41

Obydwa aparaty przeznaczone są głównie dla reporterów pracujących w najcięższych warunkach społeczno-przyrodniczych. Jeżeli bierzesz udział w jakichś bardzo dynamicznych wydarzeniach gdzie sytuacja zmienia się błyskawicznie (zamieszki, wojna, bardzo dynamiczne sporty ekstremalne itp.) gdzie strzelasz seriami jak z nomen omen karabinu i wymagasz od układu AF jak najwięcej to D5 będzie świetnym wyborem bo według tego co stoi w jego specyfikacji (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/professional/d5#tech_specs) układ AF Canona przy nim "klęka" już nie wspominając o innych opcjach. Ale aparat jest (a właściwie będzie jak trafi do sprzedaży) nowością na rynku i zapewne na początku wyjdą różne "kwiatki" związane np. z jego wewnętrznym oprogramowaniem czyli firmware (vide posiadany przez mnie EOS 5DS) i/lub mechaniczne. Może Tobie również nie przypasować ergonomia aparatu (co np. dla mnie ma bardzo duże znaczenie) i co z tego że złapiesz komara w locie (to przenośnia) jak będziesz się wkurzać że aparat źle Tobie leży w ręku bo np. grip jest zbyt płytki?

Canona już znasz. Rozumiem że odpowiada Tobie obudowa 1Ds Mark III i świetnie się Tobie nim pracuje więc tak samo będzie z EOS-1D X. Obsługa menu aparatu też się nie powinna w znaczący sposób zmienić. Więc po co kombinować? Zakup EF 70-200mm f/2.8L IS II USM do EOS-1D X to bardzo dobry pomysł i na pewno będziesz z niego bardzo zadowolona. Przy posiadanym Canon EF 17-40 mm f/4.0L USM zakup EF 16-35 mm f/2.8L II USM to nieco chybiony pomysł ponieważ obydwa obiektywy nie wykorzystują w możliwie jak największym stopniu możliwości matrycy EOS-1D X (ich ostrość jest na poziomie 13 Mpix (http://www.dxomark.com/Reviews/Best-lenses-for-the-Canon-EOS-1D-X-Best-primes-and-zooms/Best-performing-zooms-on-Canon-EOS-1D-X) a aparat ma przecież 18 Mpix), moim zdaniem lepiej wziąć na wstrzymanie i poczekać na EF 16-35 mm f/2.8L III USM.

EOS-1D X kosztował na starcie 6 799 USD i został wypuszczony na rynek w marcu 2012 (cytując za Wikipedią (https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EOS-1D_X)). To jest obecnie prawie 28 000 PLN. Wiemy że w tym roku Canon podnosi ceny w Polsce w zakresie 3-5%. 28 000 PLN plus jeszcze z 5% w górę to jest 29 400 czyli prawie 30 000 PLN i tyle zapewne będzie kosztować EOS-1D X Mark II. Przy tych jego prawdopodobnych parametrach Predictions on What to Expect From Canon in 2016 (http://www.canonrumors.com/predictions-on-what-to-expect-from-canon-in-2016/) to ja już bym wolał kupić sobie Nikona D5. Nikon z kolei podnosi w Polsce ceny na obiektywy w zakresie od kilku do nawet 30% w zależności od wybranego modelu.

Informacje o podwyżkach cen pochodzą z newslettera Cyfrowe.pl rozsyłanego do klientów tego sklepu które zostały później opublikowane tutaj (http://www.optyczne.pl/9215-nowość-Podwyżki_cen_produktów_Canon_i_Nikon_po_Nowym_Ro ku.html).

Jeśli mieszkasz w Polsce i poza Warszawą gdzie masz pełno sklepów fotograficznych to warto kupować obiektywy poprzez Internet bo nie masz wtedy problemów z odstąpieniem od umowy i zwrotem pieniędzy w razie gdyby coś Tobie nie przypasowało, oczywiście pamiętając o zachowaniu odpowiedniego terminu czasu odstąpienia od tejże umowy (http://www.federacja-konsumentow.org.pl/n,45,1119,12,1,jak-liczyc-termin-na-odstapienie-od-umowy.html).

EwaAd
17-01-2016, 23:59
28 000 PLN plus jeszcze z 5% w górę to jest 29 400 czyli prawie 30 000 PLN i tyle zapewne będzie kosztować EOS-1D X Mark II. Przy tych jego prawdopodobnych parametrach Predictions on What to Expect From Canon in 2016 (http://www.canonrumors.com/predictions-on-what-to-expect-from-canon-in-2016/) to ja już bym wolał kupić sobie Nikona D5.
Dziekuję za tak wyczerpującą wypowiedź.
Nawiązując do tego co napisałeś to pożyczyłam od kolegi Nikona D4s na weekend bo coraz poważniej biorę pod uwagę zakup D5.
Chciałam zobaczyć jak się tym robi zdjęcia :)
W sumie fajny jest ale ta guzikologia jakaś koszmarna... W Canonie wszystko jest dla mnie prostsze, pewnie kwestia przyzwyczajenia.
Mnie głównie zależy na dobrym uszczelnieniu, szybkim i pewnym AF, wysokim ISO i prędkości na poziomie przynajmniej 8fps.
Zarówno 1Dx jak D5 spełniają z górką moje oczekiwania.
Fotografuję tylko dwoma obiektywami (z których jeden i tak muszę kupić nowy) więc ewentualna zmiana nie zaboli tak bardzo.
Z Nikona kupiłabym tylko 16-35/4 i 70-200/2.8 VRII.
Kolega mi pożyczył z D4S 14-24/2.8 i 70-200/2.8 ale dla mnie brak filtra ochronnego dyskwalifikuje ten obiektyw.
Czytam, pstrykam i cały czas nie wiem co kupić... :(
Dziękuję za wszystkie cenne uwagi.
Pozdrawiam serdecznie.
Ewa