PDA

Zobacz pełną wersję : pomocy! druga kurtyna w 6D

TUTAMKA
12-01-2016, 11:23
Pomocy! Na Canonie pracuje już od przeszło roku (przerzuciłam sie po 7 latach pracy na Nikonie) ale mam problem z 2 kurtyną. W nikonie była po prostu w ustawieniach opcja przełączenia z 1 na 2. NA BOGA NIE MOGĘ SOBIE PORADZIĆ Z CANONEM. wyczytałam instrukcje, poradniki i nie mogę nigdzie znaleźć informacji jak ja mogę przestawić wyzwalanie migawki na 2 kurtynę...Może ktoś coś podpowie??

tombas
12-01-2016, 11:32
możesz prościej? bo dla mnie to wyglada ze chcesz wyzwolic migawke na zamknięcie migawki, a może chodzi Ci o lampę?

zdebik
12-01-2016, 11:46
wyzwalanie migawki na 2 kurtynę...Może ktoś coś podpowie??

Nie ma czegos takiego jak wyzwolenie migawki na 2 kurtyne. Jesli chcesz blysk to w lampie jest opcja.

r_m
12-01-2016, 11:46
wyczytałam instrukcje, poradniki i nie mogę nigdzie znaleźć informacji jak ja mogę przestawić wyzwalanie migawki na 2 kurtynę...Może ktoś coś podpowie??

Szukaj w instrukcji lampy - i nie, nie dowolnej, tylko "systemowej", zgodnej z eTTL

tombas
12-01-2016, 12:09
Nie ma czegos takiego jak wyzwolenie migawki na 2 kurtyne.
uuufffff... jaka ulga, bo już myslałem że ze mna jest cos nie tak, nie mam sie za "asiora" i dlatego otwarcie migawki na zamkniecie - no trochę mnie zaskoczyło:mrgreen:
no cóż... kobiety potrafia maxymalnie zagmatwac najprostsze sprawy...

tlustyx
12-01-2016, 16:22
...nie mogę nigdzie znaleźć informacji jak ja mogę przestawić wyzwalanie migawki na 2 kurtynę...Może ktoś coś podpowie??
Przypuszczam, że chodzi Ci o synchronizację błysku na drugą kurtynę. Instrukcja obsługi strona 175 (jeśli nie masz instrukcji to do pobrania np. tu: https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwiO7uuuuqTKAhXC1ywKHTqlBCUQFggfMAA&url=http%3A%2F%2Fdigital24.pl%2Ffiles%2Ffile_add%2 Fdownload%2F22_instrukcja-canon-eos-6d-pl.pdf&usg=AFQjCNFTkHZDrIhGglMrcOzVdJAcVGrNgA&sig2=gg-ZWAKqbH_MJ-Na_d2G8g&cad=rja ) Jeśli masz lampę zewnętrzną to wciśnięcie przycisku trzech strzałek na lampie :) zmienia na tryb HSS i 2kurtyna