PDA

Zobacz pełną wersję : YN600EX-RT i Canon 430 EX

WojtekK
11-01-2016, 22:27
Bardzo proszę nie ignorujcie mojego postu, spędziłem dostatecznie dużo czasu w internecie, ale się w tym temacie pogubiłem. Mój problem polega na tym, że chciałem wyzwolić bezprzewodowo dwie lampy: jak w tytule YN600EX-RT i canonowską 430 EX. Posiadam EOS 70 D, poprzez wbudowaną lampę błyskową mogę wyzwolić tylko C430 EX, YN600 pomimo, że ma opcję slave optyczny w ogóle nie reaguje. Po założeniu lampy YN600 na sanki aparatu, w menu aparatu ikona transmisji optycznej jest nieaktywna, działa tylko ikona transmisji radiowej. Nie rozumiem w jaki sposób mam tę lampę wyzwolić optycznie. Tak sobie myślę, że transmisja radiowa to jedyny sposób. Proszę o radę jak mam to zsynchronizować. Chciałbym pracować w ETTL i używać krótkich czasów naświetlania HSS.

tlustyx
12-01-2016, 00:20
YN600EX-RT możesz wyzwolić radiowo lub przez fotocele (błyskiem) czyli w trybie manualnym. Lampa ta też nie działa jako master w trybie optyczny.
Podobny temat: http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/pomocy-lampa-yn-600-ex-rt-2x-yn-560-ex-jak-je-zsynchronizowacz-100325/

WojtekK
12-01-2016, 21:00
Lampy mają być rozdzielone, a chciałem je wyzwolić błyskiem lampy wbudowanej w aparat z tym, że YN600 nie reaguje w żadnym ustawieniu. A jeśli radiowo to jakich akcesoriów mam użyć ?

biodar
14-01-2016, 21:55
Właśnie też mam taki zestaw lamp czyli YN600EX-RT i Canona 430 EX II i kombinuję. Niestety YN600EX-RT nijak nie chce współpracować z Canonem 430 EX II . Sama 430EX II pracuje bezprzewodowo z tym 60D, a ponieważ 60D nie ma radia to chyba nic z tej współpracy z YN600 nie będzie bez dodatkowych transmiterów. Obym się mylił ;)

biodar
16-01-2016, 23:12
Jest postęp w moich kombinacjach wyzwalania bezprzewodowego - mam lampę od kilku dni więc jeszcze jej całkiem nie ogarnąłem :)
Aby wyzwolić YN600EX-rt bezprzewodowo czyli błyskiem wbudowanej lampy w aparacie canon 60d - podobnie jak Canona 430exII trzeba ustawić tą YN na następujące ustawienia - na wyświetlaczu są następujące rzeczy: ETTL, zoom jako M (można modyfikować ręcznie bo błysk nie przenosi informacji o ogniskowej), taki zygzakowaty znaczek w prawym górnym rogu, pod spodem po lewej stronie ikona włączonej lampy, tuż pod nią napis SC a pod nim w prostokątnej ramce A, natomiast po lewej stronie napisy SLAVE i c:fn, jeszcze poniżej dostosowanie prześwietlenia/niedoświetlenia błysku. Wtedy z przodu uaktywniają się dwie czerwone pulsujące diody. Czyli krótko mówiąc można nią sterować jak 430EXII. Po ustawieniu lampy Canon 430EXII też na tryb SLAVE (miga dioda z przodu) wyzwalane są obie błyskiem lampy wbudowanej. Na razie nie udało mi się ustalić czy jak błyskają obie na raz to nie prześwietla obiektu (zdjęcia robione w pokoju i za każdym razem pojawiają się bardzo lekkie prześwietlenia na białych przedmiotach). Lampa w aparacie ustawiona na -" błyskaj tylko zewnętrzną". Trochę chaotyczny opis, ale może komuś się przyda. W sterowaniu bezprzewodowo - ale radiowo postępu nie ma i raczej nie będzie z Canonem 60D ;)

zdebik
17-01-2016, 00:30
Skrocona wersja, uzyles slave'a optycznego... :)

WojtekK
18-01-2016, 10:04
Biodar, ustawiłem wszystko tak jak Ty, ale nie migają diody na lampce wspomagania AF, to chyba znaczy, że lampa nie jest aktywna jako slave optyczny i nie można nią sterować. Co jeszcze mogę zrobić ?

biodar
18-01-2016, 15:27
Hmm, może w aparacie masz źle ustawione? Ja mam następujące ustawienia lampy wbudowanej: tryb błysku E-TTL, f-cja bezprz - tylko lampa zewnętrzna, kanał - 1, grupa błysków - wszystkie. Poza tym już w ustawieniach samej lampy YN wciskasz tylko przycisk po lewej stronie - takie "z" dotąd aż zaczną mrugać dwie diody z przodu lampy - podobnie jak w trybie slave w canonie :) Dioda niebieska "link" na YN nie świeci - tak dodam jeszcze przy okazji.
Tryb E-ttl na szczęście się ładnie przenosi, więc można nią sterować jak lampą canona

Te czerwone diody mrugają w różnych ustawieniach, ale tylko w tym podanym dwa posty wyżej są właściwe dla takiego wyzwalania (musi być SC na wyświetlaczu oraz E-TTL).

Jak chcesz to podaj na prv maila to Ci wyślę fotkę moich ustawień z lampy - jeśli nie dasz sam rady.

adawro
20-01-2016, 14:54
Biodar, ustawiłem wszystko tak jak Ty, ale nie migają diody na lampce wspomagania AF, to chyba znaczy, że lampa nie jest aktywna jako slave optyczny i nie można nią sterować. Co jeszcze mogę zrobić ?
Możesz zrobić upgrade firmware lampy YN600EX-RT.

WojtekK
21-01-2016, 10:24
Tylko ja nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać, proszę o jakąś podpowiedź, może na forum były wcześniej takie tematy, tylko ja nie mogę ich znaleźć.

biodar
21-01-2016, 13:47
Tylko ja nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać, proszę o jakąś podpowiedź, może na forum były wcześniej takie tematy, tylko ja nie mogę ich znaleźć.

czy doszły moje zdjęcia z ustawień do Ciebie - bo nie mam żadnej odpowiedzi?

adawro
21-01-2016, 13:49
Pod zawiasem palnika masz złącze USB:
?? (http://www.hkyongnuo.com/enlarge3.php?ID=351)
Strona 18 punkt 14:
http://static.bhphotovideo.com/lit_files/109944.pdf

Instrukcje flashowania i firmware:
Yongnuo Photographic Equiment Co., Ltd (http://www.hkyongnuo.com/e-detaily.php?ID=351)

Google moim przyjacielem był w tych poszukiwaniach.