Zobacz pełną wersję : 5D2 prześwietla zdjęcia
oasisman
01-01-2016, 23:42
Hej,
Od kilku miesięcy mój 5D2 prześwietla dużą część wykonanych zdjęć. O jakieś 2/3 EV. Jest to dość upierdliwe zwłaszcza przy dobrym świetle.
Co może być przyczyną? Szkła te same, ustawienia ok. Aparat nie zaliczył żadnego twardego lądowania.
Czy coś zdziałam sam czy serwis?
pozdro
Nie zmieniłeś sobie przypadkiem rodzaju matówki w menu aparatu?
maciej.zurawicz
01-01-2016, 23:51
A na czasie typu 1/100 też przeswietla? Czy tylko na krótkich typu 1/4000? A jaki masz przebieg migawki?
oasisman
02-01-2016, 00:35
Nie zmieniłeś sobie przypadkiem rodzaju matówki w menu aparatu?
Nie. Wszystkie ustawienia są ok. Matówka Eg-A.
A na czasie typu 1/100 też przeswietla? Czy tylko na krótkich typu 1/4000? A jaki masz przebieg migawki?
Tak, na 1/100 też prześwietla. Migawka około 30K.
Masz może włączoną korekcję ekspozycji
Hej,
Od kilku miesięcy mój 5D2 prześwietla dużą część wykonanych zdjęć. O jakieś 2/3 EV. Jest to dość upierdliwe zwłaszcza przy dobrym świetle.
Co może być przyczyną? Szkła te same, ustawienia ok. Aparat nie zaliczył żadnego twardego lądowania.
Czy coś zdziałam sam czy serwis?
pozdro
Wysyłka na serwis.
Facet miał to samo, zastanawiał się co dalej z tym fantem zrobić i w końcu zdecydował się wysłać na serwis.
5D MkII overexposure/metering Issue - Photo.net Canon EOS Forum (http://photo.net/canon-eos-digital-camera-forum/00ZR2a?start=10)
Mike Gendimenico , Dec 26, 2011; 09:01 p.m.
Finally sent my camera in for service this past month and got it back late last week. In addition to replacing the right top cover (banged up from a drop), they did report that the AE assembly adjustment was incorrect which was causing the uneven exposure. Not sure if that mis-adjustment was the result of the drop but at least I know there was something wrong with the camera and not operator error. :) I do have to say the camera came back spanking clean and looks almost new. (It was pretty filthy after a few multiple day music festivals this past year...)
Coś było nie tak z jakąś częścią odpowiedzialną za regulację AE (automatykę ekspozycji). Niestety nie pochwalił się poźniej czy naprawa przyniosła poprawę ale skoro już nic więcej nie napisał to należy z góry założyć że tak. Jego aparat (który posiadał od nowości) zaliczył glebę, jeżeli Twój nie to szczerze mówiąc ciężko o diagnozę z jakiego powodu tak się zrobiło - może ze starości bo przecież aparat ma już swoje lata a jego elementy się zużywają, nic nie trwa wiecznie.
oasisman
05-01-2016, 02:42
Wysyłka na serwis.
Facet miał to samo, zastanawiał się co dalej z tym fantem zrobić i w końcu zdecydował się wysłać na serwis.
5D MkII overexposure/metering Issue - Photo.net Canon EOS Forum (http://photo.net/canon-eos-digital-camera-forum/00ZR2a?start=10)
Mike Gendimenico , Dec 26, 2011; 09:01 p.m.
Coś było nie tak z jakąś częścią odpowiedzialną za regulację AE (automatykę ekspozycji). Niestety nie pochwalił się poźniej czy naprawa przyniosła poprawę ale skoro już nic więcej nie napisał to należy z góry założyć że tak. Jego aparat (który posiadał od nowości) zaliczył glebę, jeżeli Twój nie to szczerze mówiąc ciężko o diagnozę z jakiego powodu tak się zrobiło - może ze starości bo przecież aparat ma już swoje lata a jego elementy się zużywają, nic nie trwa wiecznie.
Dzięki. Czytałem ten wątek zanim napisałem na CB, ale jak słusznie zauważyłeś brak mu konkluzji. No nic. Więc raczej serwis. Gleby aparat nie zaliczył.
--- Kolejny post ---
Masz może włączoną korekcję ekspozycji
Chciałbym :-)