PDA

Zobacz pełną wersję : Canon ST-E3-RT vs Yongnuo YN-E3-RT temperatura barwowa ?!

bartolos
31-12-2015, 17:35
Cześć,
Krótko: Dlaczego mam różne zdjęcia? Z C. cieplejsze, z YN chłodniajsze?!?!:?:
Różnią się tylko WYZWALACZAMI! a nie lampami (lampy nie dotykane na statywach)
To samo ustawienie mixu lamp 600 canon / yongnuo, wszystko na GR, radiowo, HSS.
Aparat MANUAL T: 125, F/1.2 ale podobnie na wszystkich przysłonach, bez lamp zdjęcia czarne więc to nie kwestia światła zastanego, balans bieli na błysk, ISO L(50).

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://szumilak.net/obrazki/_AR_1370.JPG)
powyżej Canon

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://szumilak.net/obrazki/_AR_1369.JPG)
powyżej Yongnuo

taka sylwestrowa zagadka. ciekawem jaka przyczyna?!

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!
b:)

bartolos
02-01-2016, 17:11
Przyczyna tkwi w danych przekazywanych przez oba RÓŻNE wyzwalacze.
Dane też są chyba przypadkowo różne i dopiero otwarcie RAWa i korekta do np. "światła błyskowego" ujednolica oba obrazki.
Kto by pomyślał, że wyzwalacz farbuje ;)

pozdrowienia

OT: różnica między wyzwalaczami jest też z budowie: YN ciut większy od Canona i ma wspomaganie AF podczerwienią więc goła ściana lub ciemność nie stanowią dla ustawienia ostrośći problemu jak w przypadku orginału (sic).

Mojlo
02-01-2016, 22:04
Czy YN działa z nową 430 EX III-RT?

adawro
04-01-2016, 15:53
Przyczyna tkwi w danych przekazywanych przez oba RÓŻNE wyzwalacze.
Dane też są chyba przypadkowo różne i dopiero otwarcie RAWa i korekta do np. "światła błyskowego" ujednolica oba obrazki.
Kto by pomyślał, że wyzwalacz farbuje
Niestety , kolejny argument przeciw kupowaniu zamienników.

bartolos
04-01-2016, 20:41
Czy YN działa z nową 430 EX III-RT?

o ile wiem to właśnie nie działa - lampa go nie widzi, ale sprawdzę niebawem i potwierdzę to jeszcze...

--- Kolejny post ---

Niestety , kolejny argument przeciw kupowaniu zamienników.

jak mało kto jestem przeciw podróbom, ale trzeba przyznać, że wspomaganie AutoFocusa podczerwienią przydaje się ;)

jinks
04-01-2016, 21:35
A czy w odbiorniku nie ma ustawień dotyczących zastosowania filtra CTO(oryginalnego dołączanego przez producenta lampy) i stąd te różnice temp.?

bartolos
11-01-2016, 21:56
Sprawdziłem raz jeszcze- nie działa z lampą 430 EX III-RT.
...chociaż jeśli przy nich obu włączyć orginalny sterownik Canona on ustawia sprawę i po jego wyłączeniu YN z lampą współpracuje, do pierwszego wyłączenia któregoś z nich. Później po ponownym załączeniu znów się nie widzą. Orginał działa jak katalizator, taka nieprzydatna ciekawostka, bo któż nosiłby orginał w kieszeni tylko po to, żeby zainicjować pracę YN? :lol:
o ile wiem to właśnie nie działa - lampa go nie widzi, ale sprawdzę niebawem i potwierdzę to jeszcze...

adawro
13-01-2016, 12:54

A można zrobić upgrade firmware tego sterownika YN ?

bartolos
14-01-2016, 11:42
A można zrobić upgrade firmware tego sterownika YN ?

DZIAŁA !
dzięki za trop.
z firmware 1.06 było jak opisywałem, a z najnowszym firmware 1.20 Yongnuo YN-E3-RT współpracuje z 430 EX III-RT. Odszczekuję więc poprzednie wnioski, wystarczyło update zrobić. Trochę techniki i człowiek się gubi ;)

wciąż pozostają różnice pomiędzy kolorami w trybie "lampa błyskowa" ale znikają w "światło dzienne" itd, w RAW ich nie ma więc pozostaje tylko ciekawostka.

światła życzę

Mojlo
16-01-2016, 22:35
Czy są jakieś argumenty za tym aby dopłacić do oryginału canona ST-E3-RT względem YN-E3-RT? Chodzi mi o takie parametry jak solidność obudowy, trwałość, zasięg, bezproblemowe działanie? Czy nie ma w tych kwestiach żadnej różnicy?

blackninja
16-01-2016, 23:42
Ja używam YN (4 lampy i dwa wyzwalacze) od paru miesięcy i nie mam żadnych negatywnych odczuć za to "kilka" stówek w kieszeni.

bartolos
18-01-2016, 21:56
poza technicznymi jest jeszcze aspekt podstawowy - czy finansować złodzieji myśli technologicznej, czy może wspierać tych co mieli pomysł i udało im się go wdrożyć.
To tak jak z kupowaniem obrazków: po co kupować u któregoś z Nas zdjęcie skoro można je "pobrać" od jakiegoś złodzieja w internecie. Potem tylko pozostaje płacz, że tak mało zarabiam i muszę kupować podróbki wyzwalaczy lub lamp zamiast orginałów i koło się zamyka... ale to OT.

z technicznych to np. kółko selekcji mało precyzyjnie zmienia nastawienia i często przeskakuje o 2 wartości...

r_m
19-01-2016, 02:40
Z tym "złodziejstwem myśli technologicznej" można mieć mieszane odczucia.
Chyba YN zrobiło zdalny radiowy system wyzwalania (i sterowania) lampami wcześniej niż Canon, więc potwierdziło, że posiada niezbędne umiejętności i technologię.
Trudno powiedzieć, czy sterownik YN jest dokładną kopią sterownika Canona, dlatego nie będę się tak kategorycznie wypowiadał na temat tego "złodziejstwa".
Nie wiem, czy pamiętasz kolejność lamp YN - zaczęło się od manualnych, zgodnych ze wszystkim, TTLowe przyszły później.
Jeśli przyjmiemy, że analiza protokołu komunikacji lampa-aparat (obiektyw-aparat) to złodziejstwo, musimy do tego samego worka wrzucić choćby Sigmę (obiektywy Sigmy miały problemy po wprowadzeniu modyfikacji protokołu transmisji aparat-obiektyw w okolicach modelu Canon 10d - wczesne aparaty pracowały poprawnie, późne dawały błąd przy próbie przymknięcia przysłony), nie jestem pewien, jak z innymi producentami osprzętu (Tamron podobno uzyskał dokumentację protokołu od Canona).

bartolos
19-01-2016, 20:29
Z tym "złodziejstwem myśli technologicznej" można mieć mieszane odczucia.

tjaaa, nie jestem specem od historii sprzętu fotograficznego, ale sprawy trzeba nazywać po imieniu właśnie po to, żeby nam w głowach nie zamieszały. Nie mówimy o walce o pierwszeństwo, rywalizacji na patenty, czy o inspiracji cudzym produktem. To zwykła kradzież i tyle; ślepy zauważy daleko posuniętą identyczność, choćby pierwsze z brzegu tu: The 50mm/f1.8 Lens from Yongnuo! | linkdelight Blog (http://www.linkdelight.com/blog/the-50mm-f18-lens-from-yongnuo/)
U nas na zachodzie to się nazywa złodziejstwo, a u nich są dumni, że tak ładnie im wyszło. Różnica kulturowa.
A że znajdują się klienci - paserzy tacy jak my to świat się kręci...
Wiem o czym mówię bo jestem twórcą opatentowanych gadżetów, które Chińczyki kopiują na potęgę i dumnie mi to później na Photokinie prezentują :mrgreen: za grosze. Wymyślać się odechciewa :roll:
Sam używam YN bo Chińczyk dołożył od siebie wspomaganie AF, którego brak w Canonie, co nie znaczy, że nie widzę, że to wzorniczo chamska kopia.
jasności życzę!

r_m
19-01-2016, 21:37
No właśnie, zależy o czym mówimy, a trzymając się tego podejścia, to o sobie też mógłbyś powiedzieć, że jesteś paserem? Nie całkiem trafia do mnie Twoje podejście, jeśli uważasz, że nie należy popierać "złodziejstwa" to pozostaje Ci korzystanie z Canon 600ex-rt w roli nadajnika (wtedy chyba będzie wspomaganie). To nic, że większy, to nic, że droższy - przecież producent poniósł koszty opracowania, testowania, więc trzeba mu za to zapłacić, a nie kupować tych chińskich kopii ;)
Wracając do radiowego sterowania - chyba Phottix wprowadził kiedyś wyzwalacz "zgodny" z PocketWizard który szybko zniknął z rynku amerykańskiego (albo nawet się nie pojawił), podobno właśnie z powodu "zgodności", ale potem zainteresowane strony doszły do porozumienia Rob Galbraith DPI: LPA Design, Phottix settle patent infringement lawsuit related to Atlas transceiver (updated) (http://www.robgalbraith.com/content_page8c36.html?cid=7-11673-12280)
Myślę, że C i N mają odpowiednie środki i możliwości, aby egzekwować swoje prawa, więc musi być jakiś powód, dla którego nie słychać o podobnych posunięciach, i na pewno nie chodzi o dobro użytkowników sprzętu z mniej zasobnymi kieszeniami.