Zobacz pełną wersję : Czyszczenie gum obiektywu i body.
Witam, jak wyczyścić taki biały nalot na gumie pierścienia ostrości obiektywu 24-70mm.
A wogóle skąd to się bierze, na body 50d co leżakuje w skrzynce Peli też jest takie lekkie w miejscu uchwytu po prawej stronie.
pan.kolega
30-12-2015, 21:32
Witam, jak wyczyścić taki biały nalot na gumie pierścienia ostrości obiektywu 24-70mm.
A wogóle skąd to się bierze, na body 50d co leżakuje w skrzynce Peli też jest takie lekkie w miejscu uchwytu po prawej stronie.
W gumie jest ropuszczonych na gorąco sporo różnych dodatków (a to do wulkanizacji, a to ochrony przed ozonem, a to dla innnych celów), które powoli wychodzą na wierzch w temperaturze pokojowej.
Najlepiej przetrzeć środkiem do upiększania gum i plastyków w samochodzie (ale nie do opon). Przez jakiś czas będzie ładne, ale w końcu znowu zbieleje.
Mój 70-200/4LIS i jeden stary kit mają całkiem szarobiałe gumy.
Jeżeli chodzi o konkretne substancje, np. akceleratory wulkanizacji jak np. dimetylokarbaminian cynku, są (wg. Wikipedii) bardzo mało toksyczne (jeżeli jesteś ssakiem) i dobrze wchłaniają się przez przewód pokarmowy. :D Mogą się wprawdzie gromadzić w tarczycy i gruczołach płciowych, :roll: ale tylko przez kilka dni, więc nie ma powodów do obaw. 8-)
Tak jestem ssakiem :lol: Dzięki za odpowiedź. W tejże samej Peli mam też 70-200 2.8 i on nie ma nalotów, no może minimalnie widać w skali 1-20 to 1.
Na uchwycie 50d widać tak nieładnie a te body wiecej leży w Peli, ma tylko 2900 zdjęć wiec to nówka nie dotarta :)
A jaki środek polecasz ?
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/preparat-do-odswiezania-plastikow-i-elementow-gumowych-obiektywow-oraz-body-91175/
a dokładnie odpowiedź ZOOMIEGO:
plak jest tłusty i robi połysk, polecam środek do czyszczenia deski rozdzielczej firmy Shell w spryskiwaczu
- nie jest tłusty i nie robi połysku - ładnie czyści gumowe elementy i pogłębia kolor czarny
psikamy na miękką szmatkę i przecieramy, nie psikamy prosto na obiektyw
dokładnie taki :
Oleje samochodowe, dla przemysłu, silnikowe - Shell Helix Polska -Środek do czyszczenia deski rozdzielczej
używam od lat w samochodach a do obiektywów - zwykle przed sprzedażą lub po zakupie używanego
oczywiście nie traktujemy tym soczewek i styków !!!
Piotrus117
30-12-2015, 21:56
Najlepiej przetrzeć środkiem do upiększania gum i plastyków w samochodzie
Jest taki bezbarwny płyn, kupowałem go w sklepie z kosmetyką samochodową. Nie próbowałem na aparacie i obiektywie ale gumowo-plastikowe części auta wyglądają ekstra.
Mogą się wprawdzie gromadzić w tarczycy i gruczołach płciowych, ale tylko przez kilka dni,
No..., kamień spadł mi z serca!
Mam Plack super mat do deski w aucie ale chyba go nie użyję. A są jakieś dedykowane środki do gum w aparacie. Naniesie się tego na aparat a potem zafajczy obiektyw.
Mam Plack super mat do deski w aucie ale chyba go nie użyję. A są jakieś dedykowane środki do gum w aparacie. Naniesie się tego na aparat a potem zafajczy obiektyw.
weszłaś w ten temat czy nie? O_O
PLAK SIĘ NIE NADAJE I ZOOMI PODAŁ LINKA DO DOBREGO PREPARATU
Oleje samochodowe, dla przemysłu, silnikowe - Shell Helix Polska -Środek do czyszczenia deski rozdzielczej (http://www.jota.net.pl/pl/Produkty/plyny_i_kosmetyki/pozostale/srodki_czyszczace_i_pielegnujace/Srodek_do_czyszczenia_deski_rozdzielczej)
KUPISZ GO NA STACJI SHELL.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.jota.net.pl/_images/cCAUEjMkCEUB.jpg)
Ok dzieki ale jak ten środek działa z gumą on jest do plastiku bo nie widziałam gumowych desek rozdzielczych. Może za pół roku zacznie parcieć i się np. rozłazić, jakieś resztki wejdą w obietyw i popsują bebechy - uszczeli, dystanse itp.
Kolega pisze - " a do obiektywów - zwykle przed sprzedażą lub po zakupie używanego" jak w salonie samochodowym, tylko czy ten kupiony jest na sprzedaż, ja narazie nie sprzedaję więc wolę coś co mi nie popsuje gumy.
Co do rozłażenia i klejenia gumy, mam taki GPS który leżał z 3 lata w szufladzie i teraz jak go wyjęłam to ta obudowa się klei, coś jak by go posmarowano rozpuszczalnikiem.
Nie chce tego z obiektywami za jak by nie patrzeć znaczną sumę pieniędzy.
jeśli zoomi od lat stosuje to raczej by powiedział, jeśli miałoby to negatywny wpływ na gumy w obiektywach.
ja też używam matowych, nasaczanych chusteczek do deski rozdz.i jakos nie widze złych objawów
kup ten środek Shell o którym pisałem, weź wacik do czyszczenia uszu i zrób sobie próbę na małym kawałku
zapewniam że później wyczyścisz całe gumy
środek do gum nie może mieć barwnika, nie może być tłusty - i taki właśnie jest ów Shell
chusteczki o których wspomniał tombas zapewne nie są w niczym gorsze :)
jak widać nie tylko ja mam doświadczenia z ładną gumą, bez obaw :)
...gdybyś używał Shella to nie psikaj na obiektyw tylko na szmatkę - nie ma sensu aby środek
znalazł się na innych częściach obiektywu
nie wiem jak mocny masz nalot, być może pierwsze czyszczenie nie wystarczy, odczekaj godzinę
i zrób kolejne ...a później napisz na forum jak poszło a najlepiej wrzuć zdjęcia przed i po :)
czystych gum w 2016 roku ;)
Guma z Tamrona zachowuje się zupełnie inaczej, osadu żadnego nie widać, ale rozłazi się nieźle...
Czy można gdzieś kupić takie gumy ?
Chusteczki nawilżone, np takie do mebli lub izopropanol
Ten biały nalot, to zapewne jakiś efekt działania potu z rąk, oraz warunków atmosferycznych na składniki gumy.
Parę lat temu przypadkiem odkryłem cudowne działanie pianki w sprayu do nabłyszczania opon samochodowych na czarny, porowaty, wyblakły plastik. Przywraca lepiej wygląd niż dedykowany do tego środek do zderzaków, ale nie o tym... Czyszczę tym gumy i brudne plastiki aparatu (oczywiście psikam na szmatkę i"zgniatam" piankę by została tylko wilgoć w szmatce), następnie wcieram w to co chcę odnowić i po chwili wycieram do sucha, aż powierzchnia przestanie być śliska. Jak dla mnie rewelacja, efektów ubocznych nie zauważyłem (czyszczę raz na pół roku już przez 3 lata).
Ten biały nalot, to zapewne jakiś efekt działania potu z rąk
Oj chyba nie, nie używam ostrzenia manualnego a pierścień mam "zabielony" a pierścień zoom którego używam nie.
co za różnica od czego się zabielają... padło już tyle poprawnych rozwiązań w tym temacie
że problem powinien być uznany za nieistniejący
A zwykly plyn do szyb u was nie dziala? - bo u mnie spoko.
A jak bardzo mocno zasyfione to Akra - plyn do mycia silnikow samochodowych - odrobina na szmatke i przetrzec. Efekt piorunujacy, a gumy sliczniejsze niz nowe :-)
Grzebiąc w internecie trafiłem na ten wątek.
W mojej 5'ce gumy już były wymieniane. Sytuacja jest dość tragiczna. Zdjęcia robię w magazynie gdzie często muszę meble przecierać preparatami do drewna a szyby czym popadnie. Po dniu pracy aparat się klei do ręki. Przecieram go chusteczkami zaisa do obiektywów ale nie ma rewelacji. W aucie mam jakieś płyny i szmaty do deski, ale jakoś do mnie to nie przemawia. Czy przez te 4 lata pojawily się inne rozwiązania?
Dodam tylko, że aparat ma być nadal używany a nie świecić się bo idzie na handel :)
Bechamot
03-05-2020, 13:29
W aucie mam jakieś płyny i szmaty do deski, ale jakoś do mnie to nie przemawia. Czy przez te 4 lata pojawily się inne rozwiązania?
Dodam tylko, że aparat ma być nadal używany a nie świecić się bo idzie na handel :)
Ja uzywam do tego celu isopropanolu 99,5 % do celow kosmetycznych.
5 lat temu kupilem na ebay 5 litrow za 12 euro i wlasnie powoli mi sie konczy.
teraz trudno dostac a byl oferowany nawet za 80 - 100 euro.
uzywam takze do prania sciereczki do czyszczeni optyki , samej optyki tym nie dotykam, isopropanol nie jest do tego celu optymalny.
w malej ilosc wystaraczajacej na rok dostaniesz zapewne w aptece.
co do bielejacych gum - Canon tak ma , mam w torbie obiektyw 70- 200 L , ktory biore do rak moze dwa razy w roku , poza tym lezy w torbie i gumy tez bieleja.
Najstarszy obiektyw jaki mam i ktorego jeszcze nie chce zamienic to Sigma liczaca bodaj 25 - 30 lat.
ani sladu zmian na gumach czy na obudowie.
Czyli izopropanol... testowo przeleciałem aparat preparatem w piance do deski rozdzielczej i chyba jest ok. Ale płyn kupie na czarną godzinę - dzięki.
Czy ktos moze polecic jakis konkretny srodek z Amazona lub Allegro?
O, ruscy hakierzy mówią, że można czyścić obiektyw nawozem sztucznym.