PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki elektryczny system zawieszania tel

Papi
29-12-2015, 22:06
Przymierzam się do zakupu elektrycznego systemu zawieszania tel (3 tła), czy ktoś mógłby mi coś polecić, bądź napisać na co zwrócić uwagę? Zależy mi na czymś porządnym, ale w granicach 1000 zł.

r_m
30-12-2015, 03:51
Wybór jest taki: chińszczyzna albo chińszczyzna. Chyba, że trafisz gdzieś z ogłoszenia stary, używany zestaw polskiej produkcji, z likwidowanego zakładu rzemieślniczego (o ile osie nie są pogięte chyba warto brać).
Przeglądnij ofertę naszego producenta, firmy Ventis z Tarnowskich Gór, raczej się nie zmieścisz w 1000 za całość, ale co do jakości nie powinieneś mieć żadnych zastrzeżeń. Funkcjonalność - w przypadku sterownika i napędów "pro" masz automatyczne rozwijanie teł do ustalonego miejsca i automatyczne zwijanie.
Nie wiem czy drugi polski producent jeszcze działa, firma Mefo z Łodzi, też robili solidne systemy zawieszeń.
Gdyby Ci zależało w pierwszej kolejności na solidności (Ventis w swoich materiałach pisze, że napędy obsługują tła do 10kg - waga bez osi; mają wieszaki nawet na 10 napędów, mnożąc to razy wagę tła z osią i napędem można mieć pojęcie o solidności konstrukcji), w drugiej na cenie, a w trzeciej na wygodzie pracy, możesz zacząć od ramy (wieszaka) i samych napędów teł, do tego przy pomocy kogoś zaprzyjaźnionego w stopniu podstawowym z elektryką (12V, stałe) można za grosze zrobić zasilacz - "sterownik", a po zgromadzeniu większej kasy można dokupić sterownik firmowy z pilotem (Ventis - podczerwień, Mefo miał radiowe).