PDA

Zobacz pełną wersję : Yongnuo YN-500EX vs Yongnuo YN-565EXII vs Yongnuo YN-685

rufus
29-12-2015, 20:41
Hej!

Jestem nowym użytkownikiem, od około roku mam Canona 700D. Wcześniej spędziłem kilka lat z Pentaxem K200D. Zastanawiam się nad kupnem lampy błyskowej i myślę nad Youngnuo ze względu na cenę i niezłe opinie. Czytałem trochę o tych lampach, ale już całkowicie się pogubiłem w obcych mi specyfikacjach, bo nigdy nie pracowałem z lampą błyskową (poza tymi wbudowanymi).

Zastanawiam się pomiędzy YN-500EX, 565EXII i YN-685. Będę raczej kupował w cyfrowych, cena do ok. 500zł. Fotografować zamierzam w akcji - plenery, kluby, może wesele znajomych, głównie z ręki. Co raz poważniej myślę tez o fotografii studyjnej, ale z braku lampy jeszcze nie miałem okazji w takowym pracować.

Bardzo proszę o radę. Jeśli uznacie że dla amatora jak ja znośna będzie również tańsza lampa, chętnie wysłucham :)

r_m
30-12-2015, 04:02
568ex II - ma wszystko co możesz potrzebować do tego o czym pisałeś
685 - ma dodatkowo wbudowany odbiornik radiowy (obsługujący i proste nadajniki "tylko wyzwolenie błysku", i sterowniki/nadajniki obsługujące TTL)

Przy imprezach często liczy się nie tyle moc lampy, co gotowość do kolejnego błysku w jak najkrótszym czasie. Jeśli lampa jest mocna, to często na błysk nie zużyje całej energii z kondensatora, lampa słabsza wywali całą zgromadzoną energię i będzie trzeba dłużej czekać na gotowość do kolejnego błysku, niż w przypadku mocniejszej (która się tylko trochę doładuje).

rufus
09-01-2016, 00:22
568ex II - ma wszystko co możesz potrzebować do tego o czym pisałeś
685 - ma dodatkowo wbudowany odbiornik radiowy (obsługujący i proste nadajniki "tylko wyzwolenie błysku", i sterowniki/nadajniki obsługujące TTL)

Przy imprezach często liczy się nie tyle moc lampy, co gotowość do kolejnego błysku w jak najkrótszym czasie. Jeśli lampa jest mocna, to często na błysk nie zużyje całej energii z kondensatora, lampa słabsza wywali całą zgromadzoną energię i będzie trzeba dłużej czekać na gotowość do kolejnego błysku, niż w przypadku mocniejszej (która się tylko trochę doładuje).

Dzięki za pomoc! Zakupiłem YN-685! Wydaje się być odpowiednia do moich wymagań. Co prawda przy wybraniu Av migawka czasem świruje i ustawia się nawet na sekundę, ale trochę podłubię w ustawieniach i mam nadzieję że będzie ok :)

salas
09-01-2016, 00:30
Ustaw Tv i czas ktory Cie interesuje, przy Av aparat sam mierzy i dobiera czas i wcale nie swiruje

GalaktycznyMuczaczo
02-02-2016, 19:19
Hej odkopuje wątek, jestem właśnie w momencie zakupu kolejnej lampy. Z racji posiadania 568II i będąc z tej lampy bardzo zadowolony raczej nie mialem większych wątpliwości co do lampy , jednak przeglądając oferty trafiłem na lampe z 2015r. czyli yn-685... z wbudowanym nadajnikiem już do wyzwalania radiowego , lampa mocniejsza, nowsza, posiadająca wyzwalacz dodatkowy...a co najważniejsze tańsza. Z jedynych różnic na korzyść 568 znalazłem tylko kompensacje ekspozycji na +/-5 zgodnie z informacją tutaj zawartą Compare Yongnuo YN-568EX II vs Yongnuo YN685 vs Yongnuo yn600ex-rt (http://www.bhphotovideo.com/c/compare/Yongnuo_YN-568EX_II_vs_Yongnuo_YN685_vs_Yongnuo_yn600ex-rt/BHitems/1108674-REG_1187134-REG_1113035-REG#removeItem=1113035)
Może jednak ktoś stał przed podobym wyborem i doszukał się czegoś więcej w tym temacie ?