Zobacz pełną wersję : zmiana Nikona na Canona
madmasella
27-12-2015, 21:00
Witam forumowiczow
Posiadam lustrzenke Nikona ale zastanawiam sie nad zmiana na Canon . Interesuje mnie lustrzanka pelnoklatkowa. Prosze o porade jaki model wybrac , nie znam sie kompletnie na marce Canon. Budzet to ok 6000zl .
Zauwazylam rowniez ze niektore obiektywy Canona sa nieco tansze od tych Nikona, co dla mnie jest dodatkowym powodem aby zmienic sprzet.
GalaktycznyMuczaczo
27-12-2015, 21:06
nie zmieniaj, nie warto
to prawda nie warto
Witam forumowiczow
Posiadam lustrzenke Nikona ale zastanawiam sie nad zmiana na Canon . Interesuje mnie lustrzanka pelnoklatkowa. Prosze o porade jaki model wybrac , nie znam sie kompletnie na marce Canon. Budzet to ok 6000zl .
Zauwazylam rowniez ze niektore obiektywy Canona sa nieco tansze od tych Nikona, co dla mnie jest dodatkowym powodem aby zmienic sprzet.
Juz chyba wszystko zostało powiedziane w temacie: ogólnie nie warto
Faktem jest że niektóre obiektywy są nieco tańsze ale niektóre są droższe
madmasella
27-12-2015, 21:15
dlaczego nie warto? znajomy ma Canona i sobie chwali , tylko nie pamietam jaki model
mój znajomy ma nikona i bardzo go sobie chwali tylko nie pamietam jaki model
madmasella
27-12-2015, 21:21
becekpl chcialam tylko zapytac o porade , nie uzywalam wczesniej aparatow marki Canon
dlaczego nie warto? znajomy ma Canona i sobie chwali , tylko nie pamietam jaki model
Mój znajomy ma Pentaxa, bardzo go chwali
madmasella
27-12-2015, 21:25
Tom77 czy mozesz mi polecic jakis model Canona pelnoklatkowy, nie jestem zainteresowana Pentaxem
Ktoś kto ma do wydania 6tys nie może zadawać takich pytań.
Co masz w Nikonie ? Będziesz fotografować ludzi, sport, runo leśne ?
madmasella
27-12-2015, 21:36
Ktoś kto ma do wydania 6tys nie może zadawać takich pytań.
Co masz w Nikonie ? Będziesz fotografować ludzi, sport, runo leśne ?
Dlaczego nie moge zadac takiego pytania? Mysle ze kwota pieniedzy ktora chce przeznaczyc na aparat nie ma z tym nic wspolnego. Mam Nikon d5000 i chce zmienic aparat na pelnoklatkowy. Mam nadzieje ze znajdzie sie na tym forum osoba ktora zechce mi cos doradzic .
jak musisz to kup 6d
dlaczego?
dlatego
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-6d-teraz-juz-naprawde-oficjalnie-86180/
madmasella
27-12-2015, 21:47
Tom77 Dziekuje za odpowiedz :)
Tom77 Dziekuje za odpowiedz :)
Proszę bardzo :)
wszyscy kupują nikony, lub chcą kupić nikony ewentualnie sony ale ten jest bez lustra - duży DR pozwala na odzyskiwanie cieni nawet o 5 ba może nawet o 7 EV :mrgreen: wszystkie inne cechy są kompletnie nieistotne liczy się tylko duży DR.
a teraz poważnie co chcesz fotografować? które obiektywy są tańsze? masz nikona czemu chcesz mieć canona? chcesz kręcić obiektywem w przeciwną strone czy masz jakieś inne ważniejsze powody?
w tym budżecie nowy pełnoklatkowy to tylko 6D pasuje jeśli nie nowy to albo klasyczna staroć 5D, lub 5D II nie wiadomo czemu niezbyt lubiany na forum (a kiedys jak wyszedł wszyscy do nie wzdychali ale dzisiaj jest już passe - życie po prostu - bolesny spadek z piedestału)
Mysle ze kwota pieniedzy ktora chce przeznaczyc na aparat nie ma z tym nic wspolnego. Mam Nikon d5000 i chce zmienic aparat na pelnoklatkowy.
Myślę, że kwota jak najbardziej ma znaczenie, choćby dlatego, że aparaty z tej półki dość często nie mają w pudełku obiektywu, i warto od razu przeznaczyć drugą kupkę gotówki na obiektyw/obiektywy. Jakie? Takie, jakie będą Ci potrzebne, do planowanego rodzaju zdjęć.
A jak chcesz pełnoklatkowy, to proszę: google "D610 cena" :)
GalaktycznyMuczaczo
27-12-2015, 22:24
mój znajomy ma nikona i bardzo go sobie chwali tylko nie pamietam jaki model
mój znajomy ma a7II i tez sobie chwali ;(
Mam Canona i Fuji, a chwalę Nikona i Fuji :D Obecnym d750 (jakość/możliwości/cena/cashback)pozamiatał. Do tego fajne i tanie stałki.
wydasz 6000 na body i co dalej ?
jak zwykle, powstanie nowy temat
" jestem początkująca i nie wiem jaki wybrać obiektyw do ptaszków, portretów i zachodów słońca"
zastanawia mnie jedno...napisała że kompletnie nie zna się na marce Canon...a czy w ogóle zna się na marce Nikon ? bo chyba tez nie...nie wiadomo czemu chce zmienić, jaki ma budżet na same szkła i co ją interesuje...
bo to w mysl zasady
"jeśli nie chcesz mojej zguby to Canona kup mi luby"
a potem sie zobaczy
rostek andrzej
28-12-2015, 13:05
Ja mam canon i sobie chwalę. Kupuj, gospodarka musi się kręcić
madmasella
28-12-2015, 15:15
zastanawia mnie jedno...napisała że kompletnie nie zna się na marce Canon...a czy w ogóle zna się na marce Nikon ? bo chyba tez nie...nie wiadomo czemu chce zmienić, jaki ma budżet na same szkła i co ją interesuje...
Jest tak jak napisales , nie znam sie na marce Canon, dlatego zarejestrowalam sie na tym forum majac nadzieje ze znajde tu osoby, ktore zechca sie podzielic swoja wiedza i doswiadczeniem . Nie wiem na jakiej podstwie zostalo stwierdzone ze na marce Nikon sie nie znam.Na obiektywy mam osobny budzet , w tej chwili zastanawiam sie nad wyborem aparatu .
ale canon ma 6 ff
z tego dwa odpadaja cenowo
to taki problem poczytac i wybrac taki ktory cie zainetresuje? z 4?!
Ale tu nie ma co wybierac, w tym momencie w tej kasie 6d nowe lub uzywane (wzialbym uzywane z malym przebiegiem - sam tak zrobilem)
Jest tak jak napisales , nie znam sie na marce Canon, dlatego zarejestrowalam sie na tym forum majac nadzieje ze znajde tu osoby, ktore zechca sie podzielic swoja wiedza i doswiadczeniem . Nie wiem na jakiej podstwie zostalo stwierdzone ze na marce Nikon sie nie znam.Na obiektywy mam osobny budzet , w tej chwili zastanawiam sie nad wyborem aparatu .
bo jeżeli choć trochę ineteresowałabyś się aparatami to wiedziałabyś przynajmniej jakie modele FF posiada Canon oraz jakie ma Nikon...a z Twoich skromnych wypowiedzi wynika że nawet tego nie wiesz...nawet nie napisałaś do czego Ci potrzebny...bo znajomy ma i chwali ? może nie miał nigdy w ręku Nikona ? :P..mój znajomy ma Nikona i chwali...inny ma Sony i też chwali...ja mam Canona i też chwalę...i co ? Na co mam zmienić ? :P
chester_jds
28-12-2015, 16:57
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma. Róbta zdjęcia, nie hamletyzujta "Nikon czy Canon?".
madmasella
28-12-2015, 17:41
bo jeżeli choć trochę ineteresowałabyś się aparatami to wiedziałabyś przynajmniej jakie modele FF posiada Canon oraz jakie ma Nikon...a z Twoich skromnych wypowiedzi wynika że nawet tego nie wiesz...nawet nie napisałaś do czego Ci potrzebny...bo znajomy ma i chwali ? może nie miał nigdy w ręku Nikona ? :P..mój znajomy ma Nikona i chwali...inny ma Sony i też chwali...ja mam Canona i też chwalę...i co ? Na co mam zmienić ? :P
Dziekuje za odpowiedz :) . Nie mialam wczesniej potrzeby interesowac sie jakie modele aparatow pelnoklatkowych oferuje Canon, Sony czy jaka kolwiek inna firma . Uwazam ze ocenianie mojej wiedzy po kilku wypowiedziach jest nie wporzadku . Doskonale wiem co oferuje Nikon. Z pewnoscia moja wiedza nie jest tak obszerna jak wielu z was, dlatego wchodzac na to forum liczylam ze znajde tu pomoc .
tkosiada
28-12-2015, 18:17
A czy może paść kilka konkretów z twojej strony jak:
- jakie szkła lub ogniskowe preferujesz/potrzebujesz
- jakie tematy fotografujesz lub będziesz
napisz konkretnie w końcu co i z czym bo to już 4 strona idzie
Doskonale wiem co oferuje Nikon
Świetnie, mamy już punkt zaczepienia: dlaczego Cię nie interesuje pełna klatka Nikona (np. d610), jakich możliwości w tym body Ci brakuje, i czego oczekujesz po FF Canona?
Mi to wygląda na trolowanie, żadnych konkretów, zdawkowe odpowiedzi bardziej nastawione na wywołanie dyskusji między nami. 6tys na aparat + budżet na szkła i ani słowa co chce fotografować.
chłopaki szkoda czasu na pierdoły...moze potrzebuje szpanerski aparat do noszenia na szyi na pokaz :P
1d + dowolna biała L-ka, szacun gwarantowany.
SkinnyBaldy
03-01-2016, 20:41
Wg mnie w dobie obiektywów w stylu seria ART od Sigmy to już w ogóle nie ma różnicy jakiego systemu użytkujemy.
Jeśli natomiast nie byłoby tych Sigm, to prawda jest taka, że jeden i drugi producent mają w swojej ofercie odpowiedniki, czasem lepsze, czasem gorszę, ale w ostatecznym rozrachunku na wydruku a4 nikt tego nie zobaczy - amatorsko, przy profesjonalnym podjeściu dochodzi jeszcze obródbka graficzna, więc...
Wg mnie największym kryterium przy zakupie aparatu jest AF i matryca, a raczej możliwości jakie oferuje w kestii wyciągania szczegółów z pliku RAW. Wiadomo, czasem nie uda się poprawnie naświetlić zdjęcia. W tym wypadku niestety Nikon wypada lepiej od Canona.
Zmiana systemu to też nie jest problem, dla mnie argument z posiadaną dużą ilością obiektywów jest dziwny, można je tak samo sprzedać jak i kupić na nowo - oczywiście jeśli kieruje się filozofią zakupu używanych, często okazji. Sam tak robię od wielu lat, zbyt dużo pieniędzy utopiłem na hobby kupując szkła nowe ze sklepu) totalna strata pieniędzy.
A tak na marginesie, gdyby nie fundusze, to pobawiłbym się z chęcią Sony A7RII z gripem.
Nadchodzący FF od Pentaxa też wydaje się być ciekawy.
Wg mnie w dobie obiektywów w stylu seria ART od Sigmy to już w ogóle nie ma różnicy jakiego systemu użytkujemy.
Jeśli natomiast nie byłoby tych Sigm, to prawda jest taka, że jeden i drugi producent mają w swojej ofercie odpowiedniki, czasem lepsze, czasem gorszę, ale w ostatecznym rozrachunku na wydruku a4 nikt tego nie zobaczy - amatorsko, przy profesjonalnym podjeściu dochodzi jeszcze obródbka graficzna, więc...
Wg mnie największym kryterium przy zakupie aparatu jest AF i matryca, a raczej możliwości jakie oferuje w kestii wyciągania szczegółów z pliku RAW. Wiadomo, czasem nie uda się poprawnie naświetlić zdjęcia. W tym wypadku niestety Nikon wypada lepiej od Canona.
Zmiana systemu to też nie jest problem, dla mnie argument z posiadaną dużą ilością obiektywów jest dziwny, można je tak samo sprzedać jak i kupić na nowo - oczywiście jeśli kieruje się filozofią zakupu używanych, często okazji. Sam tak robię od wielu lat, zbyt dużo pieniędzy utopiłem na hobby kupując szkła nowe ze sklepu) totalna strata pieniędzy.
A tak na marginesie, gdyby nie fundusze, to pobawiłbym się z chęcią Sony A7RII z gripem.
Nadchodzący FF od Pentaxa też wydaje się być ciekawy.
Sigma pozmieniała trochę w rynku obiektywów. Canon bezsprzecznie króluje w teleobiektywach.
Z pewną dozą nieśmiałości nadmienię, że prócz bezluster Sony (wszelkie odmiany A7) istnieje jeszcze Fuji (chociażby X-T10/X-T1) do którego można podpinać dowolne manualne szkła (podobnie jak w bezlustrach Sony). Powiem szczerze, że byłem przez jakiś czas użytkownikiem bezlustra Sony, ale... przesiadłem się na Fuji i jeśli ktoś nie jest zafiksowany na "mityczną" plastykę FF to różnicy nie zauważy używając jasnych szkieł systemowych i pozasystemowych z f/1.2
Dla mnie koncepcja bezlustra z możłiwością podpięcia dowolnego szkła przez odpowiedni adapter oraz małe rozmiary i waga korpusu była i jest strzałem w dziesiątkę. Trzeba tylko pamiętać, że taki zestaw to -100 do profesjonalizmu :mrgreen:
Z pewną dozą nieśmiałości nadmienię, że prócz Sony istnieje jeszcze Fuji (chociażby X-T10/X-T1) do którego można podpinać dowolne manualne szkła (podobnie jak w bezlustrach Sony). Powiem szczerze, że byłem przez jakiś czas użytkownikiem bezlustra Sony, ale... przesiadłem się na Fuji i jeśli ktoś nie jest zafiksowany na "mityczną" plastykę FF to różnicy nie zauważy używając jasnych szkieł systemowych i pozasystemowych z f/1.2
Dla mnie koncepcja bezlustra z możliwością podpięcia dowolnego szkła przez odpowiedni adapter oraz małe rozmiary i waga korpusu była i jest strzałem w dziesiątkę. Trzeba tylko pamiętać, że taki zestaw to -100 do profesjonalizmu :mrgreen:
No i jeszcze dodaj, że w FF nie ma magii. FF bez obiektywu robi lepsze zdjęcia niż crop z kitem
No i jeszcze dodaj, że w FF nie ma magii. FF bez obiektywu robi lepsze zdjęcia niż crop z kitem
Wiesz...
Nie chce mi się powtarzać, ale wiem co potrafi FF i wiem też co można zrobić Fujikiem z dobrym szkłem w APS-C
Fuji X-T1 35PHOTO - Andrzej Car - Monique (http://andcar.35photo.ru/photo_891954/#author/891954)
X-T1 + manualny Canon FD 50 f/1.4 [http://forum.fujiklub.pl/gallery/image.php?album_id=654&image_id=29587&view=no_count i dalej http://forum.fujiklub.pl/gallery/image.php?album_id=654&image_id=29912&view=no_count
też X-T1https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xat1/v/t1.0-9/12196007_1036384326411692_4738947345364256087_n.jp g?oh=b0c9331739b62513ca3e2de489e70cd4&oe=57035A5A&__gda__=1460087378_17ac6659b1616b624e2d33938798c2e c
Magia i plastyka to pojęcie względne ;BPD Cały czas wiele osób myśli, że wyłacznie FF pozwoli na wykonanie dobrych "plastycznych" zdjęć. A kompakty i bezlustra to zabawki dla amatorów, bo lustro FF to +100 pkt do profesjonalizmu.
Osobiście to mam trochę inne zdanie w tym temacie ;) Mnie lustra przestały kręcić - no może poza analogowymi puszkami typu Canon F1N, A1 itp. :)
Ale z pewnością Ty wiesz lepiej :) no bo niby jakim cudem można wyciągnąć magię znaną z FF w cropie ;)
SkinnyBaldy
03-01-2016, 23:43
Wiesz...
Nie chce mi się powtarzać, ale wiem co potrafi FF i wiem też co można zrobić Fujikiem z dobrym szkłem w APS-C
Fuji X-T1 35PHOTO - Andrzej Car - Monique (http://andcar.35photo.ru/photo_891954/#author/891954)
X-T1 + manualny Canon FD 50 f/1.4 [http://forum.fujiklub.pl/gallery/image.php?album_id=654&image_id=29587&view=no_count i dalej http://forum.fujiklub.pl/gallery/image.php?album_id=654&image_id=29912&view=no_count
też X-T1https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xat1/v/t1.0-9/12196007_1036384326411692_4738947345364256087_n.jp g?oh=b0c9331739b62513ca3e2de489e70cd4&oe=57035A5A&__gda__=1460087378_17ac6659b1616b624e2d33938798c2e c
Magia i plastyka to pojęcie względne ;BPD Cały czas wiele osób myśli, że wyłacznie FF pozwoli na wykonanie dobrych "plastycznych" zdjęć. A kompakty i bezlustra to zabawki dla amatorów, bo lustro FF to +100 pkt do profesjonalizmu.
Osobiście to mam trochę inne zdanie w tym temacie ;) Mnie lustra przestały kręcić - no może poza analogowymi puszkami typu Canon F1N, A1 itp. :)
Ale z pewnością Ty wiesz lepiej :) no bo niby jakim cudem można wyciągnąć magię znaną z FF w cropie ;)
Dzięki za przedstawienie mi Fujifilm X-T1, teraz mam poważny zgryz.
Fuji X-T1 Review (http://shotkit.com/fuji-xt1/)
Co do wspomnianej wcześniej plastyki, nic o niej nie napisałem. Chodziło mi bardziej o głębie ostrości, ale jak widać z odpowiednio jasnym obiektywem, można to osiągnąć również na tym fuji.
Jedyny wada dla mnie to cena tych odpowiedników 35 i 85. Używanych nie ma, a kosztują po 3k :)... No i brak podwójnych slotów na karty SD.
używane szkła Fuji to są na forum Fuji i nie zabijają ceną :) FujiKlub ⢠Zobacz dział - Sprzedam (http://forum.fujiklub.pl/viewforum.php?f=20&sid=0f5cdd6695a6b4b8f5fb73b01d3a0dba)
To przekonanie nie wzięło się tak całkiem z powietrza, wynikało ono m.in. z braku możliwości "podrabiania" plastyki (pod tym pojęciem rozumiem połączenie małej GO z szerokim kątem widzenia) np. obiektywu 24/1.4 na FF.
XF 16/1.4 mamy na rynku dopiero z 8 miesięcy.
Niestety, nie wiem czy są odpowiedniki do innych systemów bezlusterkowych (nie śledzę ich na bieżąco).
Z obiektywami portretowymi zawsze było trochę łatwiej...
nie ma tak wesoło z ekwiwalentem - żeby był ekwiwalent odnośnie głębi ostrości, a tylko nie jasności to niestety trzeba jasność (minimalną f) podzielić/przemnożyć (zależnie od której strony się patrzyć) przez cropa - i to da ekwiwalent.
nie ma tak wesoło z ekwiwalentem - żeby był ekwiwalent odnośnie głębi ostrości, a tylko nie jasności to niestety trzeba jasność (minimalną f) podzielić/przemnożyć (zależnie od której strony się patrzyć) przez cropa - i to da ekwiwalent.
Zdaję sobie z tego sprawę, XF 16/1.4 to nie jest stuprocentowy odpowiednik 24/1.4 na FF, ale jak do tej pory nie ma nic bardziej zbliżonego.
Wcześniej w Canonie namiastką być mogło co najwyżej 15/2.8 ustawione na zoomie UWA. W Fujiku mamy 2 działki jaśniej i to za w miarę rozsądne pieniądze.
Przykłady u "żółtych" np. tutaj: Fujifilm X (bezlusterkowce) - Strona 1137 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198889&p=3646035&viewfull=1#post3646035)
Inne systemy znam słabiej, więc nie będę się wypowiadał.
A ja nie polecę x-t1, miałem, aparacik ładny, szkiełka OK, ale obróbka RAW z niego to dla mnie była mordęga (w porównaniu z 5dIII) pliki są nie elastyczne, mocniej szumią i brakuje przejść tonalnych, owszem mają jakieś swoje zalety ale jednak w obróbce zdecydowanie wole FF. Z nikonem będzie pewnie podobnie a może i lepiej.
A ja nie polecę x-t1, miałem, aparacik ładny, szkiełka OK, ale obróbka RAW z niego to dla mnie była mordęga (w porównaniu z 5dIII) pliki są nie elastyczne, mocniej szumią i brakuje przejść tonalnych, owszem mają jakieś swoje zalety ale jednak w obróbce zdecydowanie wole FF. Z nikonem będzie pewnie podobnie a może i lepiej.
I nie przyszło ci do głowy, że te "wady" które wymieniasz mogą być spowodowane przez program którym wołasz rawy?
Trzeba naprawdę sporej odwagi by powiedzieć że pliki z Fujików są nieelastyczne w porównaniu do Canona :-)
Niestety Fuji nie było łaskawe zrobić własnej wywoływarki a w LR6 nie jestem w stanie dojść do ładu z rawami.
Niestety Fuji nie było łaskawe zrobić własnej wywoływarki a w LR6 nie jestem w stanie dojść do ładu z rawami.
U mnie na LR5 pliki RAF z X-M1 bez problemu się obrabia, jestem pozytywnie zaskoczony obróbką, zdecydowanie szybsza niż z Canona, ale dopiero po przełamaniu przyzwyczajeń ;) Niektóre suwaki reagują inaczej :)
U mnie na LR5 pliki RAF z X-M1 bez problemu się obrabia, jestem pozytywnie zaskoczony obróbką
X-M1 to bayer czy x-trans?
Bo rawy z takiego X-T1 w Lightroomie mają znacznie mniej detalu niż można wyciągnąć np. z CaptureOne.
Tutaj opis problemu:
Lightroom CC 2015 1.1 is still horrible bad with Xtrans files... - RAW conversion Fuji X-Trans Sensor - Fuji X Forum (http://www.fuji-x-forum.com/topic/1135-lightroom-cc-2015-11-is-still-horrible-bad-with-xtrans-files/)
Magia w Fuj-u zaczyna sie w momencie, kiedy trzeba przy nim cokolwiek zrobic. NO MORE FUJI !!!
nie zmieniaj, nie warto
LOL, patrząc na odpowiedzi, że nie warto zastawiam się co Nikoniarze robią na forum Canona.
LOL, patrząc na odpowiedzi, że nie warto zastawiam się co Nikoniarze robią na forum Canona.
Pomagaja w takich tematach jak ten :)
PBmarkII
22-01-2016, 23:36
Jak ja bym miał dziś taką kasę to 5d + 35 2.0 + 85 1.8 + i jak by starczyło to coś powyżej 100 :P wszystko w używce :D
Pozdro :)