PDA

Zobacz pełną wersję : Lcd

Kubaman
15-04-2006, 22:25
hej
temat był już poruszany, ale rzeczywistość zmienia się tak błyskawicznie, tak że wolę w nowym wątku to ugryźć.

Mam aktualnie 4 letniego CRT Samsunga SyncMaster 900IFT, 19 calowego short tube. Monitor jest bardzo dobry jak na moje potrzeby i spisuje się świetnie. Jednak nadeszła wiosna (czyli - trzeba gdzieś wyrzucić kasę jak co roku po przebudzeniu z zimowego letargu), a do tego moja małżonka narzeka od dawna na wielkie pudło na biurku :o .

Czy ktoś może coś poradzić w kwestii zakupu monitora LCD? Jestem lajkonikiem i zapewne nie potrafię rozróżnić najprostszych faktów ;)

Mam do 1700PLN, optymalnie do 1500PLN z chęcią powieszę go na ścianie, muszę swobodnie i bez skrzywienia na nim oglądać filmy na DVD (bo telewizora nie mam 8) ), a do tego czasami pograć w Wiedźmina, jak już się pojawi w końcu. Oczywiście absolutnie podstawową funkcją pozostaje fotografia i PS. Kupowałem rok temu mojemu bratu LCD (Samsung Syncmaster 913N) i muszę przyznać, że wtedy odparłem nalegania małżonki po porównaniu jakości obrazu (widoczne "ząbkowanie", a do tego przede wszystkim kaprawe kolory na LCD).

Ktoś poradził mi Benq FP91GP, który ma matrycę PVA i kosztuje jedynie 1200PLN w Bicie w Kraku - wygląda to niewiarygodnie, dlatego pytam, czy ktoś zna ten sprzęt i mógłby go polecić.

Dziękuję z góry za wszystkie rady 8-) !

Nemeo
15-04-2006, 22:30
Oczywiście absolutnie podstawową funkcją pozostaje fotografia i PS.

Za 1700 PLN nic nie kupisz sensownego, ja bym się wstrzymał z zakupem, dozbierał trochę i dopiero coś kupił sensownego.

Kubaman
15-04-2006, 22:39
bo ja wiem? - pisałem, że potrzebuję sprzętu na poziomie mojego obecnego CRT. Czyli żadnych szaleństw.

Nie kupię Eizo 19" 1600x1200 za 4000PLN niezależnie od chęci wydania kasy - taki mam rozsądny przedział, jak się nie da, to wcale nie zmienię tylko szybciej kupię 5D ;)

P.S> tak dodaktkowo, to powiedziano mi, że ten wspomniany benq ma pełny 24 bitowy kolor, może to poprawi sprawę z kolorami (plus matryca PVA) ?

muflon
15-04-2006, 22:44
Ja mam Samsunga 930BF i nie narzekam. W Komputroniku jak w sam raz 1689 brutto :-D

Nemeo
15-04-2006, 22:47
Oglądałem ostatnio foty na tym :
http://sklep.benchmark.pl/pelny_24390.html
jak na LCD całkiem niezły / 1600 x 1200 / ale i tak musiałbyś trochę dołożyć.
Nie jest to EIZO ale jest naprawdę niezły.

Wini
15-04-2006, 23:20
sensowny do PSa to np. NEC Multisync 1980FXi.
W zasadzie od ceny tego zaczynają się sensowne :cry:

Kubaman
15-04-2006, 23:29
Nemeo, drogi ten twój sklep - w normalnym sklepie w Kraku BitComputer jest znacząco taniej, a np. apollo.pl zazwyczaj jest jeszcze lepszy.

Nemeo
15-04-2006, 23:45
Nemeo, drogi ten twój sklep - w normalnym sklepie w Kraku BitComputer jest znacząco taniej, a np. apollo.pl zazwyczaj jest jeszcze lepszy.

Link podałem, raczej odnośnie modelu LCD, wiem że oni mają trochę zawyżone ceny.

Diego
16-04-2006, 01:02
Do poczytania przed snem: http://www.mva.pl/ a zwlaszcza przyklejone tematy http://www.mva.pl/forum/viewforum.php?f=8&sid=964a19991d761213489926e1cf02ba99

akustyk
16-04-2006, 01:22
ja mam Samsunga 173P. to ma matryce MVA o calkiem dobrym odwzorowaniu kolorow (nie ma buraczkow zamiast czerwieni i tego typu kalectw) i calkiem niezly kontrast.

za te same pieniadze mozna teraz kupic 173P+ o lepszych parametrach. jesli masz mozliwosc to obejrzyj i ocen czy Ci sie podoba. z tego co ja czytalem, 173P obok jakiegos modelu Fujitsu to byly jedyne rozsadne propozycje dla osob zajmujacych sie grafika w tej grupie cenowej. choc moze cos sie zmienilo

yasin
16-04-2006, 08:29
Ja mam cos takiego http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=71&kategoria=210
matryca PVA, kontrast 1000:1, katy 178/178, czas reakcji 25ms!
Kolory nie sa takie zle, oczywiscie zobaczylbys roznice w porownaniu do CRT, ale w stosunku do mojego drugiego LCD to niebo, a ziemia. Generalnie celuj w monitor o duzych czasach reakcji, im mniejsze czasy tym gorsze kolory to tak ogolnie.

aptur
16-04-2006, 08:55
ja mam Samsunga 173P. to ma matryce MVA o calkiem dobrym odwzorowaniu kolorow (nie ma buraczkow zamiast czerwieni i tego typu kalectw) i calkiem niezly kontrast.

Również mogę polecić ten monitor. Po zmniejszeniu jasności jest akceptowalny. Matryca PVA sprawia że barwy są przyzwoite. Na minus trzeba zaliczyć brak sterowania przyciskami. W 173p plus oprogramowanie wiesza się okrutnie. Ostatnio siostrze zakupiłem właśnie taki i jest zadowolona. Generalnie polecam.

rysiaczek
16-04-2006, 10:52
Heh, no to będzie chyba na 3:0 dla Samsunga - nie tak dawno kupowałem model Samsung 193P+ - jest naprawdę dobry, jak na tą cenę. Bardzo równo podświetlony, czerń bliska "prawdziwej czerni" - jedyny minus wg mnie to przejścia pomiędzy kolorami (ale tu praktycznie każdemu LCD <4k brakuje).

A 3:0 dlatego, że polecane wcześniej Sams. 173P (i w szczególności 173P+), to prawie takie same monitorki (tylko 2'' mniejsze:))

Kubaman
16-04-2006, 14:23
po lekturze (dzięki Diego) www.mva.pl - oczywiście połowicznej ;) - mam następujące typy:

Fujitsu Simens P19-2 - według testów najlepsza jakość obrazu poniżej 2000 PLN

lub ciągle ten Benq, ale muszę o nim poszukać i poczytać. Cena jednak kusi. Podobno jest niezły, ale nieco smuży oraz ma rozjaśnienia na rogach. Ale z tego co wyczytałem to nie ma dobrego LCD i to niezależnie od ceny - być może skończy się dalszą pracą z poczciwym i dobrym CRT.

Samsung odpadł, bo z tego co tam wyczytałem nie ma pełnej przestrzeni kolorów tylko 6 bitów i resztę uzyskuje jakimś skomplikowanym ditheringiem - nie znam się, ale raczej mi się to już nie podoba :roll:

jadeit
16-04-2006, 16:03
ja dorzuce podobnie jak pisałem w poprzednim wątku:
też szukam od dość długiego czasu sensownego LCD
wspomniany p19-2 też wlazł na moją liste
ale poczytałem sobie tu i tam o s1910, który kosztuje też ok 2k,
szacunek cenowy z DE.

podaje line do testu - in german :
http://prad.de/new/monitore/test_eizo_s1910-k.html
in english:
http://prad.de/en/monitore/review_eizo_s1910-k.html

i krótki wybór z tejze stronki dla mońków 19':
http://prad.de/en/monitore/guide_graphic_19inch.html

ten model jest moim typem 1 :)
no jeszcze czekam na wyjazd do de i ew. zmiane gustu, chodzi mi po głowie
jakis 20' wide :)

aaa i dodam że 17 nie polecam : taka sama rozdielczość fizyczna a te 2 cale mniej ujmują wiele z komfortu pracy graficznej, zmiana rozdzielczości jest coprawda możliwa ale obraz wtedy zmienia się na gorsze,
więc generalnie jesteśmy zmuszeni do pracy w rozdzielczości nominalnej
i przynajmniej mi w 1280 lepiej sie patrzy na 19 calach :)

pozdrawiam

Kubaman
16-04-2006, 22:04
jadeit, fajnie wypada, ale niestety na allegro kosztuje 2400PLN + przesyłka - czyli wyjdzie dużo drożej niestety od FS o benq'u już nie wspominając.

na 17" nie ma szans ;) bo po pierwsze przyzwyczaiłem się do mojego CRT które pokazuje jednak więcej niż 17" LCD a po drugie 1280 x 1024 na 17" jest raczej mało ergonomiczne IMHO.

Kubaman
16-04-2006, 22:05
BTW, co do rozdzielczośći natywnej - kiedy zapodajemy gierkę w rozdzielczości mniejszej - czy bardzo to wpływa na pogorszenie jakości ograzu? Czy raczej należoałoby wszystko ustawiać na takim poziomie jak natywna?

jadeit
16-04-2006, 22:15
chyba w takim samym stopniu co na obraz statyczny
tylko może w przypadku gier nie ma, aż takiego znaczenia, pewnie to też zależy od gry :) ostatnio gram w fallout 2 ;) tam grafika wysokich lotów jak na dzisiejsze standardy nie jest :) więc może nie przeszkadza ale w tym wiedzminie, który myśle, kategoriami przypominać bedzie coś ala neverwinter już może drażnić :)

pozdrawiam

jadeit
16-04-2006, 22:37
sprawdziłem
fallout 2 i newerwinter na lcd 17 phillips w rozdz. 1024x768
sprawdzenie polegało na odpaleniu gier i subiektywnej ocenie grafiki
myśle, że mógłbym grać, poza gorszymi przejsciami gradientowymi nie widziałem jakiś dużych ubytków, te gry to starsze tytuły,
największy minus to taki że LCD na którym sprawdzałem co jakiś czas wyświetla info na OSD ze rozdzielczość mu nie pasuje i żeby zmienić na 1280
do tego niestety trzeba mooocnej karty :) sam OSD drażni :)

pozdrawiam

Kubaman
16-04-2006, 22:46
właśnie o to mi chodzi - Oblivion albo Wiedźmin na 1280x1024 przy pełnym AA i HDR potrzebuje wyrąbistej karty graficznej. To może być problem używalności LCD.

jadeit
16-04-2006, 23:03
dokładnie, problem może być
mojemu radkowi mimo że dość nowy pewnie potoków nie starczy

tak BTW widziałem fotki z łąki w Nowej Hucie i chyba wiem po której to stronie placu centralnego, postaram sie tam uderzyć przy wizycie w tym miescie :)
jak dobrze pamietam to w jedną strone, po ulicy za którą jest łaka, jezdzi 4 w kierunku Krakowa a w drugą hmm ;) nie pamiętam :) pewnie jakiś bajbas :)

pozdrawiam

Kubaman
16-04-2006, 23:07
:)
daj znać na PM albo GG to weźmiemy jeszcze Pazurka i pofocimy razem 8)

P.S> w drugą stronę na Niepołomice (te od puszczy) i dalej na Sandomierz

jadeit
16-04-2006, 23:19
dzieki, oczywiscie dam znac
a Niepołomice kojarze, jeździłem w tym kierunku nad Rabę :)

pozdrawiam

Vresviik
16-04-2006, 23:37
,,daj znać na PM albo GG to weźmiemy jeszcze Pazurka i pofocimy razem,,
ja też chcę )))

Kubaman
16-04-2006, 23:52
ty jak wiesz dobrze, jestes zawsze mile widziany :)

a teraz daj jakąś radę odnośnie LCD ;)

McKane
17-04-2006, 00:04
Ja bym tego Benq nie bral. Ta cena nie wziela sie z niczego i trzeba sobie wyraznie zdac z tego sprawe. Tego typu firmy oszczedzaja na czym moga i prawda jest taka ze szansa na martwe pixele, kiepska elektronike i straszny serwis jest duza.

jadeit
17-04-2006, 00:35
może jeszcze NEC1980fxi

i wątek z forum mva, który warto choć pobieżnie prześledzić tak od postu #4:
http://mva.pl/forum/viewtopic.php?t=684

myśle też że warto dołożyć pare setek niż potem gryźć paznokcie :)
a Tobie Kuba napewno zależy na dobrym odwzorowaniu barw ew. bawić sie nadal na CRT, sam mam ten dylemat i narazie został mi CRT nec'a:)

pozdrawiam

jadeit
17-04-2006, 01:16
tu jeszcze krótko <lol>
o NEC'u
http://www.tomshardware.com/2006/03/27/the_spring_2006_lcd_collection/page13.html

pod kątem foto oceniany b.dobrze pod kątem gier już nie ale to raczej normalne wiadomo poco nam te zabawki :)

w całym zestawieniu są jakies samsungi ale jeszcze nie czytałem

pozdrawiam

muflon
17-04-2006, 01:21
http://www.tomshardware.com/2006/03/27/the_spring_2006_lcd_collection/page13.html

If you remember the Samsung 930BF, you must remember its rather dour appearance and entry-level plastics.
No kurcze, z tym to się absolutnie nie zgadzam. Może i 930BF nie jest super-duper pod względem matrycy, kolorów itp. (choć mi w 100% wystarcza), ale design i jakość wykonania jest dla mnie bez zarzutu.

Nemeo
17-04-2006, 01:35
Ja bym tego Benq nie bral. Ta cena nie wziela sie z niczego i trzeba sobie wyraznie zdac z tego sprawe. Tego typu firmy oszczedzaja na czym moga i prawda jest taka ze szansa na martwe pixele, kiepska elektronike i straszny serwis jest duza.

W 100% się z tobą zgadzam.

jadeit
17-04-2006, 01:38
dzięki
informacja że pod kątem kolorów wystarcza jest cenna :)

sama obudowa dla mnie akurat najważniejsza niejest :)
cienkie ramki także nie :)

970P wygląda dość ciekawie tylko że gdzieś przewinęła mi sie cena 2k a za tyle myśle znaleźć w DE albo nec'a albo eizo

pozdrawiam

Kubaman
18-04-2006, 18:02
kupiłem FS P19-2

sprzedwaca zrobił wszystko co się dało, żebym najpierw kupił Belineę na PVA, a następnie Iiyame 486S. Prawie mnie przekonał do tej drugiej, pokazując różnice w zachowaniu się sprzętu, dawał rabaty, upusty itp. No ale ja na koniec zauważyłem, ze FS prawie nie wyświetlał jednego koloru kiedy oglądałem komentarze na onephoto.pl. Zerknąłem do menu i ... okazało się, ze ktoś tam opstro namieszał. Po korekcie jednak wygrał FS (ku wyraźnemu niezadowoleniu sprzedawcy :) ) choć przyznam szczerze, że ta Iijama , choć na matrycy TN, prezentowała się naprawdę bardzo dobrze.

Zobaczymy, jak będzie po kilku dniach.

Kubaman
20-04-2006, 18:50
hejka

chciałem tylko napisać, że ten FS-P19-2 jest znakomity, jestem zachwycony jakością, szybkością odpowiedzi i reprodukcją kolorów. Polecam.

P.S> może się skuszę napisać małą recenzję

Mikołaj
20-04-2006, 20:00
P.S> może się skuszę napisać małą recenzję
Napisz, na pewno się przyda.

Tomasz Golinski
20-04-2006, 23:47
Napisz, jak wygląda na nim Oblivion ;)

jadeit
26-04-2006, 09:03
w 1280x1024 :) hmm jak dobra karta to pewnie wygląda super :)

u mnie zaproponował low-details i 640x480

a o recenzje jak najbardziej prosze :)
ja nadal pozostaje na etapie przyszłego zakupu

pozdrawiam

Zigi
28-04-2006, 10:00
A co myślicie o tym wynalazku: Belinea_LCD_20_102035W?
http://www.sirius.pl/komputery/towar_cennik_62/towar_karta_17433/Belinea_LCD_20_102035W.html

Zastanawiam się nad takim do roboty. Skład czasem uprawiam i np przy "indyczku" (zresztą do PSa też) straszliwie brakuje mi miejsca na palety na LCD17, a rozwiązanie dwumonitorowe jakoś mi nie bardzo podchodzi.