Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 6D + S35 1.4 ART

buka111
24-12-2015, 16:34
Witam, zakupiłem aparat Canon 6D i obiektyw Sigmy 35 1.4 ART. Pod koniec stycznie będę fotografował studniówkę, stąd moje pytanie, czy przyda mi się lampa błyskowa?
Czy pełna klatka plus ten jasny obiektyw spokojnie mi wystarczy na dużej sali? Proszę o pomoc, nie miałem przyjemności fotografowania na tej sali tym sprzętem więc nie wiem czy zdjęcia będą w porządku bez lampy. Czy warto wydawać 1000zł na lampę?

Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi!

r_m
24-12-2015, 18:24
Jeśli sala będzie oświetlona nastrojowo, świeczkami to nie wystarczy, jeśli będzie wystarczająco dużo światła to wystarczy.

tombas
24-12-2015, 19:13
Czy warto wydawać 1000zł na lampę?

traktujac fotografie na powaznie-ZAWSZE watro miec lampę (mozna błyskac, mozna używac tylko np. jako wspomagacz AF)

Sunders
24-12-2015, 21:43
Jeśli to ma być zarobkowo, to nie ryzykowałbym bez lampy.

tlustyx
24-12-2015, 22:02
...nie wiem czy zdjęcia będą w porządku bez lampy. ...
Też nie wiem i pewnie nikt na tym forum tego nie wie. Jak zrobisz to pokaż je tutaj, powiemy Ci czy są w porządku czy też nie :mrgreen:
Co do samej lampy (przynajmniej jednej) to jest to obowiązkowe wyposażenie fotografa, bez względu czy jej użyjesz czy nie.
Gdybyś szedł na spacer do parku, to mógłbyś się zastanawiać, czy warto brać lampę, ale na studniówkę ...

robertskc7
24-12-2015, 22:10
Jak nie masz nic szerszego niż 35 to powodzenia. Współczuję Ci jak się okaże, że nie masz jak zrobić fotki grupowej. Co do lampy to jak wyżej, musisz mieć i .

miszaj
24-12-2015, 23:46
Z 35mm dużą grupe też da radę zrobić - na jednym z moich pierwszych zleceń okazało się NAGLE!;)że mam sfocić grupę 150 osób ;)Moje najszersze szkło to było 28/1.8 - ustawiłem 5d2 na full rawa, jedna fota lewe skrzydło, druga środek, trzecia prawe skrzydło i tak trzy razy - pięknie się to potem połączyło w Photoshopie w panoramę, a główki z zamkniętymi oczami udało się przekleić z pozostałych zapasowych klatek. Nawet kilkoro gości kupiło potem wydruki;
Co do lampy - na eventy lampe trzeba mieć - bez dwóch zdań - zwłaszcza przy tańcach Ci się przyda. A co jeśli będziesz miał np same spotlighty? Lampa musi być.

GalaktycznyMuczaczo
26-12-2015, 02:33
Witam, zakupiłem aparat Canon 6D i obiektyw Sigmy 35 1.4 ART. Pod koniec stycznie będę fotografował studniówkę, stąd moje pytanie, czy przyda mi się lampa błyskowa?
Czy pełna klatka plus ten jasny obiektyw spokojnie mi wystarczy na dużej sali? Proszę o pomoc, nie miałem przyjemności fotografowania na tej sali tym sprzętem więc nie wiem czy zdjęcia będą w porządku bez lampy. Czy warto wydawać 1000zł na lampę?

Pozdrawiam i proszę o odpowiedzi!

tak przyda sie, zdjecia bez lampy w zamknietym pomieszczeniu tymbardizej jzeli wylacza swiatla to aparat nie udzwignie tego niestety. jezeli nie chcesz zarabiac na fotografii kup sobie YongNuo YN-568EX II i bedzie git,