Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kiedy powiedzieć stop

igor58
24-12-2015, 11:43
zakupom (sprzętu)?
Wytyczacie sobie jakieś granice w tej materii?
Mam wrażenie, pewnie złudne, że posiadam już wszystko, czego potrzebuję.
Więc, póki co, mówię stop.
Ciekawe, jak długo wytrwam w postanowieniu.
Liczę na "grupę wsparcia"...

komisarz ryba
24-12-2015, 12:27
ja sobie powiedziałem stop przedwczoraj, gdy potknalem się o aparat lezacy na podłodze. lezy ich na podłodze kilka, bo w szafkach nie ma na nie miejsca ;)

becekpl
24-12-2015, 12:29
ale jak mozna powiedziec stop skoro w regularnych odstępach czasu wychodzą ciekawe nowinki:roll:
a na takim allegro zdarzają sie okazje i za przyzwoite pieniądze można nabyć szkielko/body , ktore zawsze cenowo bylo nieosiagalne
ja ciagle licze ze w koncu upoluje 85 1.2 w dobrej cenie;)
mimo ze tak naprawdę nie jest mi do niczego potrzebny(no chyba ze do robienia fot:mrgreen:)

Merde
24-12-2015, 12:41
To już na Fuji nie polujesz? XF 56/1.2 prawie tak dobre, jak Canonowska 85/1.2 :-)
A wersja nie-APD (moim zdaniem przerost formy nad treścią) chyba w lepszej cenie...

becekpl
24-12-2015, 13:00
poluje
ale martwią mnie słabe baterie
z moim C moge sie obyc bez ladowania 2 tyg
niedościgniony wzór
a co fuji znowu bede w japonii i mam pare ciekawych adresow;)

a te 85 1.2 to w sumie jedyne szkło ,którego nie miałem(nie licze tych extra drogich stalek 500,600)

igor58
24-12-2015, 13:02
becekpl,
chyba żartujesz, sprzęt nie służy do robienia fot, tylko do mania

becekpl
24-12-2015, 13:08
to tez8-)

mkkaczy
24-12-2015, 13:13
Nie chodzi o to żeby złapać króliczka, ale żeby go gonić. Kupowanie w dobrym stanie eLek może być opłacalne.

mimo ze tak naprawdę nie jest mi do niczego potrzebny(no chyba ze do robienia fot)

Ja właśnie przedwczoraj wymieniłem 70-200/4 na to szkło, mimo że podobnie jak Tobie nie jest mi jakoś bardzo potrzebny. Ale może kiedyś sprzedam to i 400/2.8 i wymienię na nowe supertele wersji II.

becekpl
24-12-2015, 13:16
ale fakt faktem mam parę szkiełek które są non stop w użyciu i kilka ktorymi po zakupie bawilem sie miesiac-dwa a potem do szuflady
i tak leza:idea:
lampa ma 30 byskow max a mam ją Ho-Ho jakby powiedzial Św Mikolaj:lol:

Tom77
24-12-2015, 13:45
Ja mówię stop kiedy kończy mi się miejsce w witrynie na nowe okazy. Stop trwa jakieś 2-3 miesiące i szukam następnego wolnego miejsca na nowe zakupy.

jaś
24-12-2015, 15:36
jak przestajesz kupować to pewnie nie masz żadnych nowych fotograficznych projektów, a jak nie masz nowych projektów to sie nie rozwijasz, a jak sie nie rozwijasz to może czas zmienić hobby - trochę sobie żarty robię ale w tym hobby zawsze jest coś do kupienia - mniej lub bardziej potrzebne ale zawsze - trzeba tylko jeszcze pamiętać aby zdjęcia robić bo w przeciwnym wypadku to tylko jednostka chorobowa jest - z angielska zwana GAS gear acquisition syndrome - bogatego Mikołaja :mrgreen: (czy kto tam u was chodzi) wszystkim życzę w tym szczególnym czasie.

salas
24-12-2015, 15:54
10 wskazówek jak wyleczyć się z GAS (Gear Acquisition Syndrome) :: Alpha Corner (http://alphacorner.eu/index.php/inne/10-jak-wyleczyc-gas) :mrgreen:

GalaktycznyMuczaczo
24-12-2015, 16:37
z mojej strony nigdy nie mialem parcia na to ze cos wychodzi ze cos jest ze cos ktoś inny ma... Myśle ze przychodzi to z czasem a u mnie w momencie kiedy zaczynałem focic czyli w szkole jeszcze pieniędzy na sprzet nie bylo wiec focilo sie czym się miało pod ręką. Dziś w momencie zakupu decydując sie na coś wybieram tylko to czego naprawdę potrzebuje i czego wiem że będe używał.
Zawsze podkreślam , swiadome zakupy powodują własnie to że nie kupujemy czegos co ktos gdzieś coś zachwala.
Jak się od tego uchronić? Mysle że jedyną odpowiedzią jest czas, gdyż sami dochodzimy do pewnego rodzaju stwierdzenia ze problem nie leży w sprzecie a w nas samych, i że aparat nigdy ale to nigdy nie będzie dzialał tak jak chcemy, to tylko elektronika i troche szkła , zawsze może popełnic bład, zawsze może się zepsuc, niezależnie od momentu chwili czy przygotowania.

igor58
24-12-2015, 16:38
Salas,
dzięki

wydrukować i czytać przed każdym zakupem

Sunders
24-12-2015, 17:12
10 wskazówek jak wyleczyć się z GAS (Gear Acquisition Syndrome) :: Alpha Corner

Najbardziej spodobał mi się punkt 7-my :mrgreen:

salas
24-12-2015, 17:41
Najbardziej spodobał mi się punkt 7-my :mrgreen:

no i foto pasuje :mrgreen: :lol:

Leon007
26-12-2015, 13:15
Mnie się podoba punkt 4, bo sam do tego doszedłem. Od kiedy kupiłem porządną pięćdziesiątkę, to jest to mój obiektyw podstawowy i spacerowy. Wróciłem do korzeni, gdy taki obiektyw był standardem, czyli według dzisiejszej terminologii - kitem.

A punkt 8 powinien stać się mottem tego portalu.

ATBFLASH
30-12-2015, 23:05
To też kwestia czego się potrzebuje na obecną chwilę - u mnie był mały przemiał słoików po drodze, ale zmierzałem do pewnego setu który niemal skompletowałem - konkretne stałki + zoom uniwersalny na spacerki. Jeden potrzebuje nowinek, inny konkretnych szkieł nie zawsze nowych. Reporter sportowy czego innego niż ślubniak. Jeśli ktoś ma kaskę na najnowsze szkła - czemu nie, kto by nie chciał. Ale powtórzę - wszystko zależy od potrzeb

BuRton
31-12-2015, 16:50
Doskonały link z cennymi wskazówkami :) Dziękuję !

Przeszedłem swoją drogę posiadając większość topowych puszek i szkieł ( na owe czasy ) Canona i Nikona. Nie omieszkałem zafundować sobie nawet leiki M9 z summicronem :D Pamiętam dobrze, jak z ironią czytałem wypowiedzi niektórych forumowiczów piszących do początkujących: "kup ten tańszy sprzęt, za resztę jedź na wycieczkę...".

Nareszcie dojrzałem to tego, żeby z jeszcze większą samokontrolą i samokrytyką po prostu robić zdjęcia i czerpać z tego przyjemność i doświadczenia. Mam już tylko to, co w stopce i dobrze mi z tym :) Punkt 4 zawsze był mi bliski. Pozostaje jeszcze pozbyć się tego cholernego zooma i będę wniebowziętym ascetą :) Naprawdę, jedna puszka z jednym obiektywem (najlepiej stałoogniskowym ) daje wspaniałe uczucie wolności :)

Polecam każdemu i pozdrawiam Sylwestrowo :)

PiKa
01-01-2016, 14:14
Nie ma nic złego w kupowaniu, trzeba tylko pamiętać o sprzedawaniu ;)

Tom77
01-01-2016, 17:02
Nie ma nic złego w kupowaniu, trzeba tylko pamiętać o sprzedawaniu ;)

To można sprzedawać ? Jak się to robi ?

PiKa
01-01-2016, 19:57
Ja bym zaczął od wyboru skarbu z którym możesz się rozstać ;)

zysk
02-01-2016, 17:35
Świetne te rady.Tylko jakoś nie mogę pogodzić się z tą:jeden obiektyw.Bo na jedno body się zgadzam,właśnie zrezygnowałem z drugiego.Odnotowuję tez inny sukces: po wielu rozterkach nie wymieniłem 100-400L na nowszą wersję :lol: .A dobrym ograniczeniem przed nadmierną ilością sprzętu jest pojemnośc plecaka/torby.Wszystko co mam pakuję,ew następny zakup(a tu na szczęście nie mam pomysłu)wymagałby rozstania się z jednym z dotychczasowych obiektywów.Zmian nie będę robił więc chwilowo GAS mnie nie tyka hehehe .

Tom77
02-01-2016, 18:55
Ja bym zaczął od wyboru skarbu z którym możesz się rozstać ;)

Tylko po co to robić kiedy można mieć coraz więcej

PiKa
02-01-2016, 19:57
Ale jak sprzedasz, to za jakiś czas będziesz mógł sobie kupić ponownie ;)

Tom77
02-01-2016, 20:28
Ale jak sprzedasz, to za jakiś czas będziesz mógł sobie kupić ponownie ;)

Ciekawy pomysł :)

ATBFLASH
02-01-2016, 22:18
Świetne te rady.Tylko jakoś nie mogę pogodzić się z tą:jeden obiektyw.Bo na jedno body się zgadzam,właśnie zrezygnowałem z drugiego.Odnotowuję tez inny sukces: po wielu rozterkach nie wymieniłem 100-400L na nowszą wersję :lol: .A dobrym ograniczeniem przed nadmierną ilością sprzętu jest pojemnośc plecaka/torby.Wszystko co mam pakuję,ew następny zakup(a tu na szczęście nie mam pomysłu)wymagałby rozstania się z jednym z dotychczasowych obiektywów.Zmian nie będę robił więc chwilowo GAS mnie nie tyka hehehe .
ZYSK z racji zmniejszenia wagi torbicy zrezygnowałem z 70-200 na rzecz 200 stałki - a to że używałem praktycznie tylko 200mm na zoomie. A 200/2.8 leciuchna a jakość obrazka .. no cóż:)