Zobacz pełną wersję : Międzynarodowy Piknik Lotniczy Góraszka 10-11 czerwiec 2006
FOTOGRAF
15-04-2006, 20:34
moze troche za wczesnie, ale co mi :-)
http://www.piknik-goraszka.pl/page.php?page_id=2&subpage_id=0
wybiera sie ktos tam w tym roku?
Jeśli uda mi się namówić kogoś z rodziny, żeby pojechał, to napewno pojadę;) W każdym bądź razie wybieram się.
Tomasz Golinski
15-04-2006, 21:19
Ja pewnie pojade.
Może by się jakoś umówić? I załatwić jedną vip-owską wejściówkę? Byśmy na zmianę wchodzili:p
Tomasz Golinski
15-04-2006, 21:29
Szczerze mówiac, to nie wiem, czy jest po co tam organizować taką wejściówkę...
Po to, żeby sobie VIPów pofotografować:p Przed miejscem dla vipów zawsze samoloty "kłaniają się", spadochroniarze lądują-no są to najlepsze miejsca. Chyba, że miejsce dla fotografów-na nim jeszcze nie byłem:p
Po to, żeby sobie VIPów pofotografować:p Przed miejscem dla vipów zawsze samoloty "kłaniają się", spadochroniarze lądują-no są to najlepsze miejsca. Chyba, że miejsce dla fotografów-na nim jeszcze nie byłem:p
Chcesz zrobic dobre foty na imprezie lotniczej posluchaj Wujka Muflona :wink:
Opisal tutaj wszystko elegancko (http://canon-board.info/showthread.php?t=8692)
Czytałem, czytałem-jak tylko się ta lekcja pojawiła:) Fajne, tylko ja nie mam niestety wujka generała, brata pilota, ani kolegi pracującego na wieży. Na wkręcanie się w środowisko trochę za młody jestem;) Ten rok byłby pierwszy, kiedy mógłbym porobić w końcu jakieś zdjęcia samolotów w locie i tych,które stoją trochę dalej-wcześniejsze pokazy fotografowałem Ixusem bez zoomu:p Dużo osób z tego forum wybiera się na te pokazy? Może ktoś by przygarnął początkującego?;)
Tomasz Golinski
15-04-2006, 22:15
A na czym ma polegać przygarnięcie? :p Stać razem pod barierką zawsze można
Na staniu razem pod barierką, na pomocy, na udzielaniu rad w sprawach ciekawego kadrowania. Co fotografować-twarze ludzi, a może przelatujący samolot? Gdzie się ustawić, aby wyszły fajne foty, a słońce nie walilo w obiektyw? Ot taki nauczyciel mi potrzebny, który za rączke mnie poprowadzi;)
Tomasz Golinski
15-04-2006, 22:44
Wszystko, poza staniem razem, rozwiązuje tekst Muflona ;)
Co innego czytać, co innego być na miejscu;) Bym chętnie podpatrzył jak fotki robią zaawansowani:)
FOTOGRAF
16-04-2006, 12:43
ja prawdopodobnie pojade na ten pokaz ( moja 1 goraszka :-) )
a co do wejsciowek to dobra sprawa ale to trzebaby jakiegos maila wyslac pod adres:
Lotnictwo
Mateusz Krasztel
aviation@curtisgroup.pl
Marketing
Paweł Kawa
pawel.kawa@curtisgroup.pl
Biuro Prasowe
Magdalena Krywoszejew
magdalena.krywoszejew@curtisgroup.pl
i sie dowiedziec czegos konkretnego :-)
No bardzo prawdo podobne ,że będę tam :)
FOTOGRAF
17-04-2006, 20:45
jesli wszystko sie uda to bedzie moja pierwsza goraszka :-) a do tych co juz tam byli to mam pytanie czy ludziska tez tam sie pchaja z jakimis anologowymi psrykadlami? np: eos33, albo jakeis stare aparaty na m42? a i jeszcze jedno, jesli startowalbym tam z analogiem to ile rolek musialbym wziasc? na pokazy pralbym obiektyw 230mm i 135mm a na wystawy to 28mm czy 50mm lepsze, a no i jeszcze czy te 230mm na te pokazy starczyloby? czy moze lepiej dokupic telekonwerter, lub stalke 300mm?
Ja też chce tam być w tym roku. To była by moja pierwsza Góraszka.. Mam nadzieje że Sigma 70-300 wystarczy...
No to moja druga Goraszka... bede na pewno, raczej w sobote z samego rana - najmniejszy tlok, rezerwacja miejsc przy barierkach, Iza przy boku by pilnowala miejsca jak mi sie mocno zachce...
Focic bedziemy na dwa sprzety (350D+70-200+TC 1.4, 20D+100-400).
Sigma 70-300 spokojnie da rade. AF nieco wolny ale jak juz trafi i pociagnie serie (oczywiscie polecam Servo i automatyczny dobor punktow AF, oraz jesli jasniejsze niebo to +1 EV) to ostrosc bedzie bardzo OK .
FOTOGRAF
18-04-2006, 10:45
a propo wejsciowek, wyslalem maila do pani Magdaleny z pytaniem czy to jest mozliwe i w odpowiedzi pani Magdalena pyta sie ilu byloby chetnych.
jak narazie to:
Vitez
Routlaw
Darkoe
Fotograf
Mungo
Tomasz Golinski
Pawelsan
Jac
pominolem kogos?
Jak dozyje to tez chetnie pojade :roll:
FOTOGRAF
18-04-2006, 10:58
Jak dozyje to tez chetnie pojade :roll:
a czemu mialbys nie dozyc?
a propo wejsciowek, wyslalem maila do pani Magdaleny z pytaniem czy to jest mozliwe i w odpowiedzi pani Magdalena pyta sie ilu byloby chetnych.
jak narazie to:
pominolem kogos?
jakich wejsciowek? czy chodzi o wspolny bilet czy o cos wiecej? bo moze tez bym sie skusil ;-)
FOTOGRAF
18-04-2006, 11:20
chodzi o tanszy bilet ( lub darmowy, zalezy ) no i miejsce specjalne dla fotoreporterow, czyli chyba wiecej miejsca no i nie bedzie turystow ktorzy beda sie pchali wszedzie.
http://www.piknik-goraszka.pl/page.php?lang=&page_id=2&subpage_id=6
dopisz mnie w takim razie, moze cos z tego wyjdzie sensownego
FOTOGRAF
18-04-2006, 11:34
moze cos z tego wyjdzie sensownego
miejmy taka nadzieje. juz jestes dopisany :-)
FOTOGRAF
18-04-2006, 12:57
dostalem taka odpowiedz :-)
Grupa zoorgaznizowana jest od 20 osób. Wtedy bilety w przedsprzedaży kosztują 15 zł.
Jeżeli chodzi o skorzystanie z podestu dla fotoreporterów to istnieje taka mozliwośc, poprzez bezposredni kontakt z biurem prasowym juz podczas samej imprezy.
pozdrawiam
Magda Krywoszejew
Jeżeli chodzi o pokazy to i ja chętnie się załapię. Mam jeszcze kilku zainteresowanych spotterów (jeden "nasz" i paru nikoniarzy), ale najpierw dopytam czy czegoś innego nie wymyślili. Nie byłem jeszcze w Góraszce, ale z tego co się dowiadywałem to warunki raczej niekorzystne bo ponoć pod słońce :(
Nie byłem jeszcze w Góraszce, ale z tego co się dowiadywałem to warunki raczej niekorzystne bo ponoć pod słońce :(
Zalezy od godziny/pogody. Widownia umiejscowiona w kierunku SW .
Ja po zeszłorocznym pikniku raczej sie nie wybiore. Troche mało tego w powietrzu i .... w sumie nic ciekawego. Przelot F 16 to była porażka. Dużo reklamy mało sprzetu. Po porównaniu z zeszłorocznym programem dla jednego Antka dam sobie spokój. Dla fascynatów - wizyta obowiązkowa :)
U mojej lepszej połowy (Józefów) narzekali że zawracające do Góraszki samoloty chałasują, wiec chyba coś jednak latało ;) chyba że w Józefowie wiecej ;)
Przelot F16:p Myślałem, że to będzie coś więcej, a to był poprostu przelot na maksymalnej prędkości nad lotniskiem:p Podziwiałem go z jakieś 3 sekundy-potem zniknąl mi z oczu;p Ogólnie góraszka jest fajna. Ma taki piknikowy charakter:) Bardzo fajnie tam jest. Polecam:)
Hmm.. krotki pokaz F-16? A ta afera z przedluzajacym sie pokazem F16, Migiem-29 i "a moze by ch*ja zestrzelic?" to nie w Goraszce byla? Ja to znam tylko z opowiadan, takze moge sie mylic...
Tomasz Golinski
20-04-2006, 16:44
To nie ta. Na ostatniej to tylko przelecieli raz (może dwa) i tyle. Żadnych pokazów czy akrobacji
w goraszce F-16?, raczej by sie tam na pasie nie zmiescili ;-) ledwo w powietrzu sie miescil :mrgreen:
Tomasz Golinski
20-04-2006, 18:48
PRzecież nikt nie mówił, że w Góraszce startował czy lądował.
W Góraszce samoloty tylko "śmigłowe". Pas startowy jest trawiasty, więc nie spodziewajcie się cudów techniki, czy ekstra dużych odrzutowców:) Jeśli chodzi o nowości w Góraszce, to tylko helikoptery i stanowisko Lockheed Martina, gdzie sobie można z pilotami F-16 pogadać. Tyle co do nowoczesnej techniki-reszta to starocia.
U mojej lepszej połowy (Józefów) narzekali że zawracające do Góraszki samoloty chałasują, wiec chyba coś jednak latało ;) chyba że w Józefowie wiecej ;)
Nie no latać latał, troche z lewej trochę z prawej, ale w porównaniu z normalnym air show to tak troche mało. I praktycznie wciąz te same maszyny:( a na swiecie mnóstwo tego lata. Różnego - róznistego. dużego i małego. A tu znowu Eurocopter, śmigłowiec od marwoja + troche maleństw. Smignę chyba do Iłzy. Podobno ładnie
Tak naprawdę to wbrew pozorom betonowy pas nie jest potrzebny żeby zrobić full-wypas airshow :-) Jest taka impreza w Holandii, gdzie wszystko po prostu dolatuje z okolicznych baz. Już nawet o Axalpie nie wspomnę ;-)
Na ciekawsze, nowoczesne maszyny to Krakow, Radom, Świdnik, Poznan chyba maja sporo wieksze szanse niz łąka w Góraszce.
Góraszka jest dokladnie tym, czym ja oficjalnie nazywaja - Piknik Lotniczy z atrakcjami :)
Oj tam tylko pokazy organizowane przez wojsko, cywilne to inna bajka... natomist Goraszka to jeszcze inna historia, wlasnie tak jak pisza Piknik a nie AirShow ;-) ale jak ktos lubi zelazne ptaki to chyba musi byc wszedzie, na pikniku rowniez, a nawet pod siatka lotniska kilka razy w tygodniu/miesiacu ;-)
Broncobilly
22-04-2006, 02:23
byłem na dziesięciu poprzednich to będę i na tej
Hmm.. krotki pokaz F-16? A ta afera z przedluzajacym sie pokazem F16, Migiem-29 i "a moze by ch*ja zestrzelic?" to nie w Goraszce byla? Ja to znam tylko z opowiadan, takze moge sie mylic...
Muflon to było w Radomiu, a co do Góraszki to ... uwaga, uwaga mam newsa z pierwszej ręki jak się dostać za free i jeszcze mieć stosunkowo niezłe miejsce do focenia ... ktoś zainteresowany?
Myśle że żaden z nas nie jest zainteresowany, bo przecież nie chodzi nam o dobre miejsce ani o samoloty... ;) No gadaj! :mrgreen:
FOTOGRAF
22-04-2006, 10:21
ktoś zainteresowany?
tak tak ;-)
Muflon to było w Radomiu, a co do Góraszki to ... uwaga, uwaga mam newsa z pierwszej ręki jak się dostać za free i jeszcze mieć stosunkowo niezłe miejsce do focenia ... ktoś zainteresowany?
Chlip :cry: Na pocieszenie zostaje mi, że 10-11.06 będę pstrykał inne latające żelastwo, w miejscu gdzie prawie dokładnie dwa lata temu zaraziłem się tą chorobą :mrgreen:
Myśle że żaden z nas nie jest zainteresowany, bo przecież nie chodzi nam o dobre miejsce ani o samoloty... ;) No gadaj! :mrgreen:
No więc procedura jest prosta dla ... tych co maja grupowe identyfikatory :) trzeba przed wejściem na teren pikniku podejść do wejścia (normalnie nr1) i podać że jest dla was prasówka do odebrania w centrum prasowym pokazując identyfikator. Następnie podejść do centrum prasowego i grzecznie wpisując się na listę odebrać prasówkę, po czym spotkać się z resztą forumowiczów na loży (jeśli tak to można nazwać) prasowej. Sposób sprawdzony kilkukrotnie na różnych imprezach. Jako redakcję przy odbieraniu prasówki można podać freelancer albo ... Canon Board i żeby nie było że to jakaś ściema to po imprezie ... zamieścić zdjątka na forum :) .
pzdr
Hihi :-D No to mamy kolejny przyczynek do wiadomego wątku o onaniźmie, budowaniu EGO itp. ;-)
Broncobilly
22-04-2006, 12:59
jak ktoś lubi samoloty to w Góraszce i tak na pewno bedzie w końcu można tam trafić na naprawdę ciekawe momenty - jak np katastrofa duńskiego Lynxa, transportowa Alenia 222 robiaca beczki, szkoda że już nie zobaczymy Jerzego Wojnara robiacego beczki i pętle na Wildze, w zeszłym roku był ciekawy Mustang i Dragon Rapide - generalnie jak ktoś lubi samoloty to zawsze cos ciekawego dla siebie znajdzie. Oczywiście ludzi też pamiętają o góraszkach/porażkach w stylu tych nieszczęsnych "virtualnych" F-16 czy uziemionych AH-64
januszP.
22-04-2006, 16:52
http://fakty.interia.pl/gal/galeria?photoId=248179&galId=6570&nr=1
co wy na to? To pewnie gdzieś we Francji. Mnie sie podobają!
http://fakty.interia.pl/gal/galeria?photoId=248179&galId=6570&nr=1
co wy na to? To pewnie gdzieś we Francji. Mnie sie podobają!
Flarki :) A spójrz tutaj http://photosite.pl/aviation/axalp05/superpuma/img_3266.html :mrgreen: Ale to raczej nie w Góraszce :(
Za to mi się to spodobało: http://fakty.interia.pl/gal/galeria?galId=6570&photoId=248157&nxt=12 :-o :shock:
januszP.
22-04-2006, 17:14
No fakt! Twoje flarki świecą jak flarki! Super!
Gwoli scislosci, to chyba akurat robila zona ;-)
No więc procedura jest prosta dla ... tych co maja grupowe identyfikatory :)
Tyle ze takich osob z Warszawy i dodatkowo zainteresowanych Goraszka moze byc co najmniej kilkunastu... ciekawe kiedy sie kapna i przestana wpuszczac na zasadzie "tych z Canon Board nie obslugujemy" :roll: .
To ja tylko powtorze - w sobote z samego rana postaram sie byc.
Jeden z organizatorów pracuje u mnie w firmie, mogę mu dać znać o tym wątku jak chcecie ;-)
No to teraz jak kogos nie wpuszcza to wiadomo do kogo sie zwracac ;-)
jak narazie to:
Vitez
Routlaw
Darkoe
Fotograf
Mungo
Tomasz Golinski
Pawelsan
Jac
pominolem kogos?
Jeśli nic nie stanie na przeszodzie i uda mi sie załatwić jakieś tele do tego czasu to też się dopisuję do listy
Tomasz Golinski
06-06-2006, 00:13
No to jak? Umawiamy się jakoś?
Ja pewnie w sobotę będę.
Noo tak sie sklada ze prawdopodobnie bede w sobote po poludniu w Wawie, to bym mogl sie pojawic albo przenocowac i wybrac sie w niedziele. :)
no ja bede w sobote... od rana ;-)... mozemy sie gdzies o ktorejs umowic ;-)
Ja sie wstepnie wybieram w sobote ale zalezy od pogody. Chcialbym byc ok godz 9 rano.
FOTOGRAF
06-06-2006, 21:01
a ja niestety bede nieobecny:(
A ktoś wybiera się w niedzielę? Ja prawdopodobnie tam będę 11 czerwca.
ja bede i w sobote i w niedziele :)
Chętnie bym podpatrzył jak ktoś bardziej doświadczony robi zdjęcia samolotom;) Jeśli uda mi się pożyczyć teleobiektyw, to będzie mój pierwszy raz na Góraszce ze sprzętem, z którego można wyciągnąć fajne foty(wcześniej miałem aparat bez zoomu).
ja bede od rana razem z Routlaw'em (od ~9) tel do mnie jest u mnie na stronie ;-) jak by ktos potrzebowal. no i bedziemy sie krecic,
ale mozemy sie umowic o godz. np 10 albo pozniej np przy samochodach strazy pozarnej albo przy wejsciu VIP ;-), albo pod trybunką foto...
Ja postaram się być jak najwcześniej - myślę że ok. 10-tej.
Jak tylko moja druga połówka się wyrobi... ;)
ja tez postaram się byc 9-10 jakby co to będę dzwonil ;)
Quadrifoglio
08-06-2006, 21:45
No to jak zobaczę kogoś z Canonen + x-300 tzn że człowiek z Canon Board ;) będę z 350D+90-300USM w sobotę ;)
No to jak zobaczę kogoś z Canonen + x-300 tzn że człowiek z Canon Board ;)
Hm... ja bede mial 100-400 :roll: , czyli juz sie nie lapie na forumowicza? ;) . Ustawiam sie w najdalszym rogu mniej wiecej od wejscia (by jak najmniej ludzi bylo) , przy barierce, ok 9:30-10 i tylka stamtad nie ruszam poki wytrzymam - by nie stracic miejsca przy barierce.
Jakby ktos chcial mnie tam znalezc to: wzrost 195cm, geba jak z avatara, koszulka forumowa, 20D+100-400 z oslonka. ID raczej mi nie bedzie potrzebne 8)
Jakby ktos chcial mnie tam znalezc to: wzrost 195cm, geba jak z avatara, koszulka forumowa, 20D+100-400 z oslonka. ID raczej mi nie bedzie potrzebne 8)
Kiedyś cię znajdę... znajdę cię... :lol:
Zestaw taki sam, bez koszulki i bez ID... :)
A ja się pokręce w niedzielę.
Kto się w niedziele wybiera?
Ja bede z forumową smyczą na szyi i prawdopodobnie z dyndajacym ID :) A co..
Kiedyś cię znajdę... znajdę cię... :lol:
Zestaw taki sam, bez koszulki i bez ID... :)
Rozpoznam cie po avatarze? :lol:
Tutaj (http://canon-board.info/showpost.php?p=124400&postcount=46) jest zdjęcie z pleneru zimowego na starówce.. Część z tych osób będzie w Góraszce.. Tylko nieco lżej ubranych podejżewam :)
A ja się pokręce w niedzielę.
Kto się w niedziele wybiera?
No wlasnie - kto bedzie w niedziele ?
Jak pkp dopisze to ja sie pewno pojawie.
rowniez moje pytanie do tych, co beda w niedziele. tez raczej sie pojawie.
jakas zorganizowana akcja ? :)
Tez planuje sie jutro pojawic. Czy bede takze w niedziele... tego jeszcze nie wiem. Jeszcze nie wiem, gdzie bede sie krecil... ale miejscowka "najdalej od wejscia" brzmi sensownie.
Jeden obraz wart wiecej niz tysiac slow:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.piknik-goraszka.pl/images/ilu_mapka.gif)
Ja bede w rejonie kasy lotow widokowych, gdyz wiekszosc parkingow jak i przystanek autobusowy linii 200 jest umiejscowionych w rejonie lewego gornego rogu mapki.
Poza tym w tym miejscu jest calkiem niezly widok na start/ladowanie bo jakos w tej okolicy najczesciej podryw lub przyziemienie... tylko helikoptery moga przeszkadzac i dlatego dobre miejsce przy barierce moze duzo dac...
Dodatkowy bonus to fajny, bliski widok na startujace/ladujace helikoptery a ja chyba wieksza slabosc mam do tych wazek niz do samolotow :roll: (a szczegolnie Mi-24 8) ).
No chyba ze zorganizuja to inaczej niz rok temu to wtedy bedzie wesolo ;)
Tomasz Golinski
09-06-2006, 21:49
Przyznaj się, że czaisz się na "wesołe miasteczko" ;)
Miałem być w sobotę, ale coś ta pogoda taka niepewna i będę w niedzielę. Szkoda mi tylko tego akrobaty, ale mówi się trudno. Postaram się tam byc przed 9. Pozdro.
Tomasz Golinski
10-06-2006, 00:34
Ja też będę dopiero w niedzielę.
Broncobilly
10-06-2006, 03:27
będe leciał CSS-em w parze z Gawronem ok 12.30 (w sobote na 99% a pewnie i w niedzielę też ) tak że zróbcie mi parę fotek ;-) kawałek szkła mojego Canona pewnie bedzie wystawało więc łatwo poznacie
Mr_Black
10-06-2006, 09:36
Ja też pewnie będę w niedzielę z forumową koleżanką i pewnie przyszłym członkiem naszego zacnego grona forumowego :D Wolałbym dziś bo pewnie mniej ludzi będzie, ale cóż - praca. ID będzie dyndało :mrgreen:
ja już wróciłem, pogoda ok była, ale gdzie się nie spojrzałem tam nikon jakiś, normalnie pełno tych nikonowców :)
Tomasz Golinski
10-06-2006, 18:14
A próbowałeś patrzeć w górę?
to ja tylko podlinkuje jedno zdjecie z koncowki pokazow... reszty nie mam sily juz dzis obrabiac ;-) (na moim sprzecie ), pewnie za tydzien bedzie reszta... jak sie uda
źródło (http://myphotosign.com/pictures/IMG_22515a.jpg)
ps. forumowe ID duzo daje :mrgreen: ;-)
ps. forumowe ID duzo daje :mrgreen: ;-)
Hmm, czy ja tu widzę drugą stronę pasa, czy mi się wydaje? ;-)
Hmm, czy ja tu widzę drugą stronę pasa, czy mi się wydaje? ;-)
nie wydaje ci sie, dobrze widzisz do tego doszla wycieczka po statyce na obu stronach pasa, sektor VIP na 30min na otwarcie, podest dla foto oraz darmowy redbull z lodoweczki od milej hostesy, do tego pojawilo sie kilka osob w namiocie prasowym tak zeby mozna bylo zrobic kilka fotek lub wywiad ;-) 2 laptopy do podejrzenia/zgrania zdjec i prad (ale dwie ostatnie opcje nie byly prawie przez nikogo wykorzystywane... nawet jakis kolo sobie pasjansa ustawial :mrgreen: )
EDIT:
ps. za bilety zaplacilismy normalnie... 25zl normalny i chyba 12,5 ulgowy (albo 12)
nie wydaje ci sie, dobrze widzisz do tego doszla wycieczka po statyce na obu stronach pasa, sektor VIP na 30min na otwarcie, podest dla foto oraz darmowy redbull z lodoweczki od milej hostesy, do tego pojawilo sie kilka osob w namiocie prasowym tak zeby mozna bylo zrobic kilka fotek lub wywiad ;-)
No, to innych fotek niż wybitne nie przyjmuję do wiadomości ;-) I całą ekipą się tak władowaliście?
No, to innych fotek niż wybitne nie przyjmuję do wiadomości ;-) I całą ekipą się tak władowaliście?
Ja i Routlaw wchodzilismy razem, ale bylo jeszcze dwoch od nas (ci ktorzy sie przyzali ;-) )
będe leciał CSS-em w parze z Gawronem ok 12.30 (w sobote na 99% a pewnie i w niedzielę też ) tak że zróbcie mi parę fotek ;-) kawałek szkła mojego Canona pewnie bedzie wystawało więc łatwo poznacie
źródło (http://vitez.ceron.pl/IMG_9037.jpg)
No czesc...
źródło (http://vitez.ceron.pl/IMG_9035.jpg)
I w parze z Gawronem
Tyle ze to 12:55 a nie 12:30 byla :p
Jesli dobrze cie namierzylem to mam jeszcze kilka zblizen z lufa.
I sie usmialem bo przegladalem zdjecia razem z dziewczyna zanim teraz na forum wszedlem i jak zobaczylem te zdjecia ze fotograf w samolocie siedzi to sobie powiedzielismy ze sie spytam na forum czy to ktos od nas... no i prosze 8)
Nikoniarzy sporo, Minolt tez kilka, manuale tez rowno pstrykaly, Canonierow tez widzialem. Jako jedyny w zasiegu wzroku bylem w forumowej koszulce a ID mi przeszkadzalo - platalo sie wiec schowalem.
Do wejscia VIP zniechecila mnie zapowiedz na ich WWW, ze bez akredytacji odebranej wczesniej w jakims biurze to nie ma co tam podchodzic... no ale co sie odwlecze... ;)
Aha... na rozgrzewke ode mnie - sylwetkowe (http://vitez.ceron.pl/IMG_9815.jpg).
źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/7/32533_613175.jpg)
a to moje :)
Ja dopiero wrocilem do domu... nie mam sily obrabiac fotek. Postaram sie cos wrzucic w przyszly weekend (jesli znajde troche czasu w sesji :-( ).
perfektcom
11-06-2006, 01:39
To moje pierwsze fotki tutaj:
PS. Wszelkie komentrze są mile widziane
1.
źródło (http://img115.imageshack.us/img115/3569/Goraszka_16.jpg)
2.
źródło (http://img115.imageshack.us/img115/5226/Goraszka_14.jpg)
3.
źródło (http://img115.imageshack.us/img115/3235/Goraszka_01.jpg)
4.
źródło (http://img115.imageshack.us/img115/5048/Goraszka_02.jpg)
5.
źródło (http://img115.imageshack.us/img115/2518/Goraszka_15.jpg)
6.
źródło (http://img115.imageshack.us/img115/4315/Goraszka_06.jpg)
PS. Wszelkie komentrze są mile widziane
Broncobilly
11-06-2006, 05:00
źródło (http://vitez.ceron.pl/IMG_9037.jpg)
No czesc...
źródło (http://vitez.ceron.pl/IMG_9035.jpg)
I w parze z Gawronem
Tyle ze to 12:55 a nie 12:30 byla :p
Jesli dobrze cie namierzylem to mam jeszcze kilka zblizen z lufa.
I sie usmialem bo przegladalem zdjecia razem z dziewczyna zanim teraz na forum wszedlem i jak zobaczylem te zdjecia ze fotograf w samolocie siedzi to sobie powiedzielismy ze sie spytam na forum czy to ktos od nas... no i prosze 8)
Nikoniarzy sporo, Minolt tez kilka, manuale tez rowno pstrykaly, Canonierow tez widzialem. Jako jedyny w zasiegu wzroku bylem w forumowej koszulce a ID mi przeszkadzalo - platalo sie wiec schowalem.
Do wejscia VIP zniechecila mnie zapowiedz na ich WWW, ze bez akredytacji odebranej wczesniej w jakims biurze to nie ma co tam podchodzic... no ale co sie odwlecze... ;)
Aha... na rozgrzewke ode mnie - sylwetkowe (http://vitez.ceron.pl/IMG_9815.jpg).
widze witez że mam za duże szkło jak na taki mały samolocik ;-)
brakuje mi szerokiego kąta do kabiny Biesa i polara na fi77 - może kto sie zlituje i pożyczy na 10 ranu lub na 12 - moge sie innym szkłem zrewanżowac i ew dokladny program lotów podrzucić w razie czego dzwonić na 501757779
Broncobilly pokaz jakies fotki z góry ;)
Broncobilly
11-06-2006, 09:18
pokaże - jak znajde jakiś program do wywoływania RAW-ów z 30D :-(
Tomasz1972
11-06-2006, 09:19
pokaże - jak znajde jakiś program do wywoływania RAW-ów z 30D :-(
Masz na płytce od aparatu :) :) :)
No to ja pokaże małą zajawkę swoich pstryków..
Strasznie nie lubie wywoływać RAWów...
Kotki chodzące po skrzydłach :)
1)
źródło (http://routlaw.com/foty/galleriaCB/goraszka/CRW_2872.jpg)
2)
źródło (http://routlaw.com/foty/galleriaCB/goraszka/CRW_2882.jpg)
Pełne kadry bez cropowania
EDIT: Wiecej za dni parę :)
To ja dorzucę swoje fotki z 11 czerwca(niedzieli). Pierwszy raz w życiu fotografowałem samoloty-mam nadzieję, że się wam spodobają:)
1.
źródło (http://republika.pl/waszuja/canon/goraszka/IMG_6714.jpg)
2.
źródło (http://republika.pl/waszuja/canon/goraszka/IMG_6755.jpg)
3.
źródło (http://republika.pl/waszuja/canon/goraszka/IMG_6841.jpg)
4.
źródło (http://republika.pl/waszuja/canon/goraszka/IMG_7016.jpg)
5.
źródło (http://republika.pl/waszuja/canon/goraszka/IMG_7122.jpg)
ajć, coś panowie mieliście problem z kadrowaniem ;)
Ja rozumiem lag w kompaktach, ale dslr :)
A jakie kadry polecasz? Na komputerze skadrowałem tylko ostatnie zdjęcie-z resztą nic nie było robione. Jak coś się działo bliżej barierki, to miałem problem ze złapaniem tego w całości, bo udało mi się pożyczyć tylko stałkę(200 mm).
no właśnie. chodziło mi o zdjęcia kiedy samolot prawie wyleciał z kadru (twoje) lub ledwie do niego wleciał. To jak, LAG czy kłopoty z refleksem ;)
Niebo jest jednego koloru-nigdy nie zaszkodzi trochę pomanipulować fotką i zrobić z tego, kiedy prawie wylatuje z kadru, panoramkę;p U mnie brak doświadczenia w fotografowaniu samolotów;p Tutaj są helikopterki: http://fotoik.pl/index.php?akcja=zdjecie&ak=pokaz&id=253430
ajć, coś panowie mieliście problem z kadrowaniem ;) czy liczba mnoga oznacza że moje kadry są niepoprawne? nr1 ok centralny ale 2 chyba ok.. :)
Spoko, routlaw-jak coś jest nie tak w zdjęciach, tzn. że w moich;p Ja jestem tym, który się na błędach uczy, ale i tak wielkie podziękowania dla Muflona, którego lekcja fotografowania samolotów pozwoliła mi wogóle cokolwiek i jakkolwiek sfotografować. Jeszcze raz Wielkie Dzięki!
panowie, nieco luzu :) wszak wyjaśniłem z czego się śmieję.
A czy ktoś się stresuje?:p Luz by się na fotkach przydał-szczególnie moich, bo ciasno kadrowane niektóre;p Pzdr!
źródło (http://www.obiektywni.pl/upload/real/7/32806_527243.jpg)
kolejna fotka ;)
Mnie się najbardziej podobały śmigłowce i ich "balecik" :)
Samolot:
1.
źródło (http://brodi.republika.pl/goraszka/goraszka01.jpg)
(chyba nasza Iskra)
I teraz śmigłowce:
2.
źródło (http://brodi.republika.pl/goraszka/goraszka02.jpg)
3.
źródło (http://brodi.republika.pl/goraszka/goraszka03.jpg)
4.
źródło (http://brodi.republika.pl/goraszka/goraszka04.jpg)
5.
źródło (http://brodi.republika.pl/goraszka/goraszka05.jpg)
I "kotki" przed odlotem :)
6.
źródło (http://brodi.republika.pl/goraszka/goraszka06.jpg)
Szkoda, że nie miałem lepszej miejscówki...
te kotki, to chyba niezłe zagrożenie dla lotu stanowiły ;)
jak się przemiaszczały po skrzydle, to pewnie pilot nieźle musiał nadrabiać sterami :lol:
(dla jasności - ja waże 110, ale spokojnie, na skrzydła się nie wybieram)
te kotki, to chyba niezłe zagrożenie dla lotu stanowiły ;)
jak się przemiaszczały po skrzydle, to pewnie pilot nieźle musiał nadrabiać sterami :lol:
Tja były bardzo drapieżne i spodobał się im mój forumowy ID :D
źródło (http://routlaw.com/foty/galleriaCB/goraszka/CRW_2929.jpg)
no, na tym zdjęciu wypadają dużo lepiej :)
Czy te fotki są z dzisiaj? Gdzie staliście? Bo może się widzieliśmy, a ja was nie poznałem;p
To było wczoraj.. Byliśmy z Jacem na platwormie dla prasy. Plus wejścia na "murawę lotniska". Smycze i ID forumowe wisiały na szyjach. Działały :)
Ech... To ja jeszcze nie dostałem forumowej ID:p Czy mam rozumieć, że tylko forumowe ID i mogliście wszędzie wchodzić?:D Jeśli tak to zazdroszczę.
Czy te fotki są z dzisiaj? Gdzie staliście? Bo może się widzieliśmy, a ja was nie poznałem;p
Moje są z dzisiaj (niedziela). Byłem na polance za "toi'kami" niedaleko początku pasa startowego. W rogu stali jacyś ludzie z "eLkami" i białym szkłem, nie miałem śmiałości sprawdzać, bo nie mieli smyczy :) Poza tym byłem z żoną i ze znajomymi z osiedla :)Ale strzeliłem dwie fotki z ukrycia: tutaj (http://brodi.republika.pl/goraszka/ludzie01.jpg) i tutaj (http://brodi.republika.pl/goraszka/ludzie02.jpg). Jak ktoś siebie rozpozna to niech się ujawni :) Ten stojąco solo był z grupą ludzi...
źródło (http://www.galeria.cyfrowe.pl/p/1/9/34892_b.jpg)
źródło (http://www.onephoto.net/uploads/zagielek1/1150066431_gal__mg_7594_01oph.jpg)
Mam tego setki, jak coś obrobię to wstawię. Teraz padam i idę lulu.
http://www.galeria.cyfrowe.pl/p/1/9/34892_b.jpg
mam bardzo podobne, też byłeś na platformie?
Mam tego setki, jak coś obrobię to wstawię.ja od 9 do 16 zrobiłem w sobotę 567 RAWów. Około 80-100 odpadło (nieostre/nietrafione kadry). Przed wakacjami pewnie część pokażę ;)
To było wczoraj.. Byliśmy z Jacem na platwormie dla prasy. Plus wejścia na "murawę lotniska". Smycze i ID forumowe wisiały na szyjach. Działały :)
Z kim to zalatwialiscie? Ja rozmawialem z gosciem z ochrony, popatrzyl na ID ale powiedzial ze i tak jest potrzebna legitymacja prasowa...
Podeszliśmy do biura prasowego i zapytliśmy czy możemy skożystać z platformy. Miła blondyneczka powiedziała "oczywiście". Po paru minutach przyszła jej koleżanka i zapytała czy chcemy iść na "statyczne"... Zgodziliśmy się..
Pazurek ma się ten urok i niewiasty miękną :D
Podeszliśmy do biura prasowego i zapytliśmy czy możemy skożystać z platformy. Miła blondyneczka powiedziała "oczywiście". Po paru minutach przyszła jej koleżanka i zapytała czy chcemy iść na "statyczne"... Zgodziliśmy się..
:mrgreen: ochrone minelismy "na krzywy ryj" z wypieta piersia z ID ;-)
To ja wrzucę jeszcze jedną fotkę. Nie wyszła mi trochę, bo ogon jest ucięty, ale skubany szybko przelatywał i na zoomie było ciężko :)
1. MI-24
źródło (http://brodi.republika.pl/goraszka/goraszka07.jpg)
2. Ten sam po "przypadkowej" obróbce. Chciałbym wiedzieć jak to zrobiłem, bo na tym wygląda "groźniej" :)
źródło (http://brodi.republika.pl/goraszka/goraszka07a.jpg)
PS. Wszystkie fotki robiłem pożyczoną Sigmą 70-300 APO (bez DG)
Routlaw, zawaliłem 5 GB RAW-ami. Mogłem być na platformie i na płycie bo kumpel załatwił mi prasówkę, ale nie byłem sam i nie chciałem swojej "sierotki" samotnej zostawiać. Fociłem z ziemi przy barierce. Jak widziałeś gościa z L-ką 100-400 i wojskowych spodniach to właśnie ja :)
Tomasz Golinski
12-06-2006, 10:05
Nic dziwnego, że Pazurkowi nie wyszło, bo na czas Góraszki został indianinem :D
ale nie byłem sam i nie chciałem swojej "sierotki" samotnej zostawiać. Fociłem z ziemi przy barierce. Jak widziałeś gościa z L-ką 100-400 i wojskowych spodniach to właśnie ja :)
To Ty (http://brodi.republika.pl/goraszka/ludzie02.jpg)?
Tomasz Golinski
12-06-2006, 10:09
Odpowiem za Marantza, to nie on. To niezbyt wojskowe spodnie :D
tą pare widziałem w sobote :) nie wiem dzlaczego ich zapamietałem :D
Ja byłem w niedzielę i cały na zielono. Spotkałem kilku forumowiczów , ale to pod koniec i ksywek nie pamiętam. Z Białegostoku byli chłopaki. Na platformie był jeden gościu z jasną stałką, coś w stylu 300/2.8; 400/4, a może jeszcze lepiej. Z daleka oceniałem. To od nas?
Tomasz Golinski
12-06-2006, 11:01
Spotkałem kilku forumowiczów , ale to pod koniec i ksywek nie pamiętam.
To pawelsan i ja :twisted:
Haha, ale numer. No to już wiem z kim nawijałem. Pozdro :)
Aaa no spoko, widac niepotrzebnie gadalem z ochroniarzem zamiast podejsc do panny ktora sie tam krecila. Moze wyprobuje nastepnym razem ten manewr.
BTW, jakie "statyczne"?
BTW, jakie "statyczne"?
statyczne to te co stoja ;-).. poszlismy cala ekipa za barierki a pod koniec pokazow na druga strone lotniska do helikopterow
Przebralem polowicznie swoje 8GB RAWow. Galerie pewnie zrobie jutro wieczorem.
Vitez, czy wchodziłeś może do strefy dla Vipów z jakimś swoim kolegą?:D Bo widziałem dwóch z identyfikatorem "Press", jeden miał właśnie 20D i 100-400 L
Viteza to chyba ciezko nie rozpoznac, biorac pod uwage ze ma swoje zdjecie na avatarze... :roll:
Vitez, czy wchodziłeś może do strefy dla Vipów z jakimś swoim kolegą?:D Bo widziałem dwóch z identyfikatorem "Press", jeden miał właśnie 20D i 100-400 L
Nie bylem w strefie VIP.
100-400 z 20D to ja kilka widzialem. Najlatwiej mozna mnie bylo poznac po koszulce forumowej - tutaj z bratem Izy (http://vitez.ceron.pl/IMG_9279.jpg) , oraz po rudej towarzyszce - Iza (http://vitez.ceron.pl/IMG_9274.jpg).
Niestety nie widziałem nikogo w forumowej koszulce, ani z forumowym ID. Gdybym widział, to bym zagadał;)
Ja swoją Góraszkową galeryjkę zrobiłem jest TU (http://routlaw.com/mg/index.php?list=18)
Również byłem - moja galeryjka TUTAJ (http://fotogalerie.pl/galeria/cyberpl20744)
https://canon-board.info/imgimported/2006/06/2735821150140098865-2.jpg
źródło (http://fotogalerie.pl/fotki/upload/27/35/82/2735821150140098865.jpg)
satriani
12-06-2006, 23:22
Również zapraszam: moje zdjęcia z Góraszki: link (http://fotogalerie.pl/galeria/satriani21446)
To i ja sie podepne z moimi :]
http://bereza.pl/Galeria/2006_Wydarzenia/PiknikGoraszka/index.html
Tymczaswo wrzuce tylko jedna fotke... naszego znajomego Canoniera ;-)
źródło (http://imageshack.us)
to jest Nikonio-Canonier! phi ! ;)
Roni kurcze teraz bana dostane.. ;)
Roni kurcze teraz bana dostane.. ;)
Coz... jak zdradziles Canona, to teraz musisz poniesc kare ;-)
Broncobilly
14-06-2006, 15:37
mnie udało sie coś takiego wyskrobać (niestety z jpga bo RAW-a jeszcze nie ruszałem i prawde mówiac cienki jestem w ich obróbce - moze trafi mi sie jaki uczony w piśmie co bedzie potrafił z niego coś ciekawego wydobyć ?)
źródło (http://www.airliners.net/addphotos/big/ready/Bies_6768.jpg)
trochę innych wypieków można obejrzeć tutaj: http://airfoto.pl/index.php?module=Photos&action=Search&id=818&type=id_u
Broncobilly - wcześniej w tym poście czytałem coś że siedziałeś z aparatem w którejś maszynie. Już miałem pytać czy to Ty siedzisz z tyłu ze sprzętem na TEJ (http://routlaw.com/mg/index.php?id=40) fotce, ale skoro robiłeś powyższe zdjęcie.... ;)
Ja z czasem dam tutaj kilka fajnych IMHO fotek. Dwie juz są wcześniej, teraz kolejna z galerii
źródło (http://www.galeria.cyfrowe.pl/p/9/5/35004_b.jpg)
źródło (http://images2.fotosik.pl/84/b823db7485311d17.jpg)
źródło (http://images1.fotosik.pl/85/bcdba0d8a6fd13ad.jpg)
źródło (http://images1.fotosik.pl/85/be6aa9ef7cd60bf1.jpg)
źródło (http://images4.fotosik.pl/48/7dedfbc99e76decb.jpg)
źródło (http://images4.fotosik.pl/48/d8ea2986cc1cfa5f.jpg)
źródło (http://images3.fotosik.pl/84/098971fb8f3082b3.jpg)
źródło (http://images1.fotosik.pl/85/2100bac3c62e3145.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2006/06/948473-1.jpg
źródło (http://www.plfoto.com/zdjecia_new/948473.jpg)
źródło (http://www.zionkowski.com/forum/album_pic.php?pic_id=178)
źródło (http://images3.fotosik.pl/84/7188891990950e70.jpg)
źródło (http://images3.fotosik.pl/84/b73c62cde28e6341.jpg)
no to co? robimy troche smaczku ;-), narazie te kilka zdjec reszta u mnie w galerii sie robi.. jak juz zakoncze wszystko to poinformuje
źródło (http://myphotosign.com/pictures/IMG_21203a.jpg)
źródło (http://myphotosign.com/pictures/IMG_21274a.jpg)
źródło (http://myphotosign.com/pictures/IMG_21372a.jpg)
źródło (http://myphotosign.com/pictures/IMG_21393a.jpg)
Broncobilly
14-06-2006, 17:01
Broncobilly - wcześniej w tym poście czytałem coś że siedziałeś z aparatem w którejś maszynie. Już miałem pytać czy to Ty siedzisz z tyłu ze sprzętem na TEJ (http://routlaw.com/mg/index.php?id=40) fotce, ale skoro robiłeś powyższe zdjęcie.... ;)
ten w którym siedziałem był w zasadzie taki sam ale moje szkło było niezbyt szerokie by siebie samego sfotografować ;-)
Broncobilly
14-06-2006, 17:03
ale u Jac'a już mnie trochę widać
jedno co jest przykre, to fakt, że ciągle widzę te same maszyny. Na moich zdjęciach z zeszłego roku z Krakowa są te same samoloty, ba nawet piloci ci sami. Trąci nudą, mam nadzieję, że coś jednak wymyślą w nas za dwa tygodnie.
Broncobilly
14-06-2006, 17:51
chyba w Krakowie bedzie nowy Bies - mają go jutro w Świdniku oblatać - przylot Spitfire czy Hurricane kosztuje kilkadziesiąt tysięcy Euro jak znajdziecie sposora to wam sprowadzę ;-)
jedno co jest przykre, to fakt, że ciągle widzę te same maszyny. Na moich zdjęciach z zeszłego roku z Krakowa są te same samoloty, ba nawet piloci ci sami. Trąci nudą, mam nadzieję, że coś jednak wymyślą w nas za dwa tygodnie.
daj nam jeszcze miesiac ;-) i pare dni od 13÷18.07 RIAT bedzie goscil paru Canonierow... powieje swieza bryza :lol: :mrgreen:
ale u Jac'a już mnie trochę widać
nie powiedzialem jeszcze ostatniego slowa ;-)...