Zobacz pełną wersję : Na dobry start
Witam. Mam pytanie, chce cos kupic na poczatek dużo osób doradza mi 450D z małym przebiegiem, przeszukując fora polecaja na poczatek 1000D lub cos wyzej np 40D. Co by było najlepsze na start? Nie chodzi o jakieś wypasione body. Najbardziej zalezy mi na portretach.
Pozdrawiam
Ile chcesz wydać i czy masz jakieś obiektywy?
Witam. Mam pytanie, chce cos kupic na poczatek dużo osób doradza mi 450D z małym przebiegiem, przeszukując fora polecaja na poczatek 1000D lub cos wyzej np 40D. Co by było najlepsze na start? Nie chodzi o jakieś wypasione body. Najbardziej zalezy mi na portretach.
Pozdrawiam
Planujesz jakiś obiektyw do tego body dokupić ?
najładniejsze portrety to w Narodowym
Witam. Mam pytanie
Pospieszyłeś się z tym pytaniem, dziś jeszcze prawie wszyscy muszą odreagować świąteczne zakupy i porządki, jutro około północy zaczną mówić ludzkim głosem, wtedy będzie większa szansa na konkretne odpowiedzi :D
450d, 1000d, 40d - chyba Twój budżet nie przekracza 1000?
450d to może być dobry początek, ale nie jako "fajna lustrzanka", tylko jako dobry sprzęt do nauki. Nieduży, lekki, na tanie karty SD (karty do 40d są droższe), ma (prawie) wszystko, co potrzeba: tryb Av, M, Tv, prawie wszystko - bo jak wszystkie lustrzanki tej (i niższej) klasy, ma dość mały celownik.
Portrety, więc "automatycznie" kojarzy się ogniskowa dłuższa niż "standardowa", i duża jasność (umożliwiająca osiągnięcie małej głębi ostrości). Aparat używany, niedrogi, więc obiektyw może być "mniej używany" (lub nowy): Canon EF 50/1.8 STM. Poszukaj na forum tematu o tym obiektywie, koledzy dość dobrze o nim pisali. Jeśli budżet musi być niski, to używany Canon EF 50/1.8 II (już za 250 da się znaleźć).
Aha, przyda się jakiś obiektyw "codzienny", jeśli tanio to Canon EF-S 18-55 IS, jeśli lepiej to albo Tamron 17-50/2.8, albo Sigma 18-50/2.8. Warto przed zakupem sprawdzić ze swoim aparatem, czy będzie dobrze ustawiał ostrość, chodzi o brak problemów typu "back focus"/"front focus" (hasła do sprawdzenia w google).
Jak portrety Cię wciągną, przyjdzie pora na Canon EF 85/1.8 albo Canon EF 100/2 i używany 5d "classic" (wersja pierwsza, od 1500 za "dość używane" do ok. 2000 z małym przebiegiem). Do portretów będzie lepszy niż każdy inny w tej cenie (moim zdaniem).
Ktoś coś uzupełni?
Ostatnio widziałem ciekawą sprawę, ceny 40d używanych tak jakby rosły do 900zł, a ceny 50d spadają nawet poniżej tego poziomu, jednak na początek polecałbym trzycyfrowe body (nawet 400d - na droższe karty CF) i jasną stałkę, niż lepsze body z ciemnym kitem.
GalaktycznyMuczaczo
23-12-2015, 22:44
kup jakis dobry aparat do tego :)
Pospieszyłeś się z tym pytaniem, dziś jeszcze prawie wszyscy muszą odreagować świąteczne zakupy i porządki, jutro około północy zaczną mówić ludzkim głosem, wtedy będzie większa szansa na konkretne odpowiedzi :D
450d, 1000d, 40d - chyba Twój budżet nie przekracza 1000?
450d to może być dobry początek, ale nie jako "fajna lustrzanka", tylko jako dobry sprzęt do nauki. Nieduży, lekki, na tanie karty SD (karty do 40d są droższe), ma (prawie) wszystko, co potrzeba: tryb Av, M, Tv, prawie wszystko - bo jak wszystkie lustrzanki tej (i niższej) klasy, ma dość mały celownik.
Portrety, więc "automatycznie" kojarzy się ogniskowa dłuższa niż "standardowa", i duża jasność (umożliwiająca osiągnięcie małej głębi ostrości). Aparat używany, niedrogi, więc obiektyw może być "mniej używany" (lub nowy): Canon EF 50/1.8 STM. Poszukaj na forum tematu o tym obiektywie, koledzy dość dobrze o nim pisali. Jeśli budżet musi być niski, to używany Canon EF 50/1.8 II (już za 250 da się znaleźć).
Aha, przyda się jakiś obiektyw "codzienny", jeśli tanio to Canon EF-S 18-55 IS, jeśli lepiej to albo Tamron 17-50/2.8, albo Sigma 18-50/2.8. Warto przed zakupem sprawdzić ze swoim aparatem, czy będzie dobrze ustawiał ostrość, chodzi o brak problemów typu "back focus"/"front focus" (hasła do sprawdzenia w google).
Jak portrety Cię wciągną, przyjdzie pora na Canon EF 85/1.8 albo Canon EF 100/2 i używany 5d "classic" (wersja pierwsza, od 1500 za "dość używane" do ok. 2000 z małym przebiegiem). Do portretów będzie lepszy niż każdy inny w tej cenie (moim zdaniem).
Ktoś coś uzupełni?
Ostatnio widziałem ciekawą sprawę, ceny 40d używanych tak jakby rosły do 900zł, a ceny 50d spadają nawet poniżej tego poziomu, jednak na początek polecałbym trzycyfrowe body (nawet 400d - na droższe karty CF) i jasną stałkę, niż lepsze body z ciemnym kitem.
40D kończy się zazwyczaj na 600zł, 50 D na 1100zł, 60D na 1600zł. Czyli tak jak powinno być. Za 900 zł to masz 40D z 17-85. Nie mówię o perełkach z 10tys przebiegu.
Co do porad to niech się autor określi jaki ma budżet, czy ma jakieś szkła i czy w ogóle będzie chciał jeszcze z nami gadać
40D kończy się zazwyczaj na 600zł, 50 D na 1100zł, 60D na 1600zł. Czyli tak jak powinno być. Za 900 zł to masz 40D z 17-85. Nie mówię o perełkach z 10tys przebiegu.
Co do porad to niech się autor określi jaki ma budżet, czy ma jakieś szkła i czy w ogóle będzie chciał jeszcze z nami gadać
Jeśli byś kupował 40d to poszukaj z przebiegiem powyżej 25 tys - w pierwszym roku wyszła seria z wadliwymi migawkami - z reguły nie wytrzymywały więcej niż 20 tys. Canon wymieniali je w ramach gwarancji. Wkładali te co były później w 50d - mój kolega w 50d ma już 290 tys na jednej migawce. Pisze bo miałem taki przypadek - 40d to świetny aparat za śmieszne pieniądze - pancerna obudowa i bdb AF
Matryca tez jet niezła
Przepraszam za ciszę lecz święta i dopiero co wrocilem. Mam okazję czy nie kupić 40d z kitem karta 8gb plus dwie baterie z przebiegiem 35k za 650zl. Co do szkieł w rodzinie mam w czym przebierać. Na początek chciałbym kupić jakieś jasne m42 i do tego spacerowe z zoom. Trzymalem 450d w ręku i jest jak pusta puszka, jak z odpustu i to mnie przeraża. 40d o wiele masywniejsze. Moim zdaniem 40d było by najlepsze względem konstrukcji. Budżet hm...czym taniej tym lepiej byłe było sensownie , wiem że to nie tanie hobby lecz chciałbym spróbować ;)
Przepraszam za ciszę lecz święta i dopiero co wrocilem. Mam okazję czy nie kupić 40d z kitem karta 8gb plus dwie baterie z przebiegiem 35k za 650zl. Co do szkieł w rodzinie mam w czym przebierać. Na początek chciałbym kupić jakieś jasne m42 i do tego spacerowe z zoom. Trzymalem 450d w ręku i jest jak pusta puszka, jak z odpustu i to mnie przeraża. 40d o wiele masywniejsze. Moim zdaniem 40d było by najlepsze względem konstrukcji. Budżet hm...czym taniej tym lepiej byłe było sensownie , wiem że to nie tanie hobby lecz chciałbym spróbować ;)
kup 450d i przywiąż ze 2 kamienie :P mam 450d od prawie 6 lat i nie sprawia wrażenia że jest z odpustu
to kup nikona one nie sa z odpustu
Nie żebym obrazal czy coś...broń boże tylko to takie pudeleczko lecz szwagier ma i chwali ;) Lecz 40d jakoś mi lepiej leży ...
Ja 40d wezme, dawaj namiary :D
to kup nikona one nie sa z odpustu
na start to potrzeba coś z magnezu najlepiej z gripem żeby wyglądało poważnie i musi wagą wzbudzać szacunek postronnych :mrgreen: stąd upodobanie niektórych początkujących w starych cegłach - podepną jeszcze coś m42 albo inny badziew (bo przeciż jakość nie ma znaczenia, a cegła z gripem pochłonęła cały budżet) i szacunek pełny.
Inni lubia chude kobiety a inni okrągłe...ją tam wole miec za coś złapać ;) ...
Zartowalem....nie zbaczajmy z temetu...
Dalej pytanie brzmi czy ta 40d będzie dobrym wyborem na początek ?
na poczatek kazdy aparat jest dobry
w twoim przypadku to nie ma znaczenie bo chodzi ci o gadżet a nie o fotografie
wiec kup cokolwiek
GalaktycznyMuczaczo
26-12-2015, 14:18
Zartowalem....nie zbaczajmy z temetu...
Dalej pytanie brzmi czy ta 40d będzie dobrym wyborem na początek ?
sie okaze jak kupisz i nie padnie po 3 dniach a bez gwrancji sobie potem naprawiaj na własną ręke
Nie chodzi mi o gadżet. Pytalem między 450 a 40 i tylko zasugerowalem że 450 w dłoni jest jak puszeczka i odrazu zostałem zjechany
Kupuj to 40d albo daj mi namiary na ten zestawik. Wezme dla dziolchy %)
Kupuj to 40d albo daj mi namiary na ten zestawik. Wezme dla dziolchy %)
Ok ;)
Jakość zdjęć z obu puszek podobna ale ergonomia i wykonanie to już inna bajka. Przede wszystkim 40D ma całkiem przyzwoity wizjer, bardzo dobry AF i chyba z 7 klatek na sekundę. Jakość wykonania moim zdaniem nie gorsza niż współczesne 6d. Minusem jest słaby wyświetlacz, i może się go dziwnie trzymać lekkim kitowym obiektywem, ale już z takim 17-40L leży w dłoni doskonale.
A jak byś chciał mały sprzęt, to nie patrz na canona tylko od razu celuj w bezlusterkowca fuji.
Kupilem 40d...wraz z karta 8gb CF dwie baterie kabel USB plus obiektyw canon 35-80...dalem 650zl...sprzedawca zapewniał przebieg do max 40k ale gdy przyjechalem do domu i zaczelem sprawdzać bo tam nie miałem jak wyszło 65k :(
Przebieg nie za duży?
Nie przejmuj się takim przebiegiem.
Nie przejmuj się takim przebiegiem.
Jakoś mi wczoraj mina opadła jak zobaczyłem przebieg ale ogólnie z aparatu jestem bardzo zadowolony ;)
Urwij z ceny albo powiedz ze oddajesz %)
Jakoś mi wczoraj mina opadła jak zobaczyłem przebieg ale ogólnie z aparatu jestem bardzo zadowolony ;)
No to w czym problem?
Canon 40D jest na rynku jakieś 8 lat. Zakładając, że ktoś go kupił w 2008 roku, to 65 000, nie jest dużym przebiegiem.
Teraz tylko czas zbierać na sensowne szkiełko ;)
Teraz tylko czas zbierać na sensowne szkiełko ;)
Tylko co w Twoim przypadku oznacza "sexowne" szkiełko?
Jeżeli podstawowy zoom z dobrym światłem, to C 17-50,albo Sigma 17-50, Tamrona szczerze odradzam. Wolny AF i optycznie gorszy od C i S.
milsa666
27-12-2015, 21:06
Wspominałeś coś o portretach.
Masz już puszkę APS-C więc teraz tylko obiektyw 50mm 1.8 stm i będzie naprawdę super.
To jest taki obiektyw must have. Zapewniam cię, że się nie zawiedziesz - za te pieniądze.
A nie jakieś na M42 ? Stalke f1,8 ...
Sensowne nie sexowne ... Czyli by to miało recze i nogi...
A szkło takie uniwersalne ? Np żebym mógł strzelić jakiś krajobraz budynek lub fotka rodzinna ? Chodzi by nie nosić tego wiele...
A szkło takie uniwersalne ? Np żebym mógł strzelić jakiś krajobraz budynek lub fotka rodzinna ? Chodzi by nie nosić tego wiele...
Doczekaliśmy czasów, gdzie sensowne szkiełka zaczynają się od kilkuset zł - 18-55, 50 1,8. Jest w czym wybierać
18-135 stm i 50 1,8 stm
Albo 18-55 50 1.8 i 55-250
Albo 10-18 jak wolisz uwa od 18-55 i 50 1.8
milsa666
27-12-2015, 22:01
No nie takie znowu uniwersalne. Do portretu jak najbardziej - petarda, ale rodziny w mieszkaniu nie pomieścisz... nawet na FF.
Jeżeli chcesz coś do środka, krajobraz, fotka rodzinna to ja bym dorzucił budżetowe 10-18. Lubie szeroko, a 10 to już UUUUWA.
18-135 stm i 50 1,8 stm
Albo 18-55 50 1.8 i 55-250
Albo 10-18 jak wolisz uwa od 18-55 i 50 1.8
Duży wybór. Opcja 2 moim zdaniem bedzie fajna :)
Duży wybór. Opcja 2 moim zdaniem bedzie fajna :)
Opcja fajna. Ile masz kasy na szkło/szkła ?
A jakby tak z innej bajki bo zajmueje sie ogolnie elektronika, i takie cos macro by fajnie zblizało elementy elektroniczne, czesto by sie takie cos w moim przypadku przydało ?
--- Kolejny post ---
Opcja fajna. Ile masz kasy na szkło/szkła ?
Myśle ze miedzy 1000-1500 na poczatek by wystarczyło :( A poźniej z czasem jakby cos, do tego musze dokupic torbe statyw itd.
Jeżeli chcesz 1 uniwersalny to w tej kwocie możesz mieć 15-85 i nie nosisz za wiele.
Jeżeli chcesz 1 uniwersalny to w tej kwocie możesz mieć 15-85 i nie nosisz za wiele.
poczekam na jeszcze inne propozycje :) Napewno musze dokupić pancolar 50 f1,8 :)
1500zl starczy na 18-55 stm 50 1.8 stm i 55-250 i pierscienie posrednie - oczywiscie uzywane
Ja z 40d używam 17-40L. Miałem też 18-55 stm, który oprócz budowy niczym nie ustępował tej eLce, tylko aparat nie był już tak fajnie wyważony jak z 17-40.
Ja z 40d używam 17-40L. Miałem też 18-55 stm, który oprócz budowy niczym nie ustępował tej eLce, tylko aparat nie był już tak fajnie wyważony jak z 17-40.
Na cropie 17-40 jest nijaki, na FF pokazuje na co go stać
Co kto lubi, dala mnie to był mój podstawowy obiektyw po 40d, a teraz po przejściu na FF planuje go zamienić na 24mm L
A koledzy z innej beczki bo duzo sie naczytałem do fotografi macro z m-42 da sie cos wyciagnac z 40d? np taki 50 f2 lub 130 f3,5 itd duzo tego jest no i kwoty nie duze bo od 60-100zl no i adapter jeden wystarczy. Jakies wglebienie w temat ?
Kup jakies 28mm i pierscien mocowania odwrotnego, nie musi byc m42 bo i tak bedziesz wkrecal w filtr
Kup jakies 28mm i pierscien mocowania odwrotnego, nie musi byc m42 bo i tak bedziesz wkrecal w filtr
Nie m42 czyli co jeszcze podejdzie ? Ogólnie jakie z starych obiektywów manualnych nadaje się do 40 d chodzi o nie pelna klatke
Ja mam np jakas yashice 28 ml f2.8 i ona ma mocowanie contax, ale uzywam jej tylko odwrotnie zamocowana wiec mocowanie wkrecane jest w jej gwint filtrowy z przodu
Ja mam np jakas yashice 28 ml f2.8 i ona ma mocowanie contax, ale uzywam jej tylko odwrotnie zamocowana wiec mocowanie wkrecane jest w jej gwint filtrowy z przodu
Widzę że masz pentacon do jakiego zastosowania ?
Do zabawy i portretow, do macro nie probowalem, a pierscieni posrednich mam komplet m42 i canonowe
Do zabawy i portretow, do macro nie probowalem, a pierscieni posrednich mam komplet m42 i canonowe
Jak sprawuje się do portretów? W 40d nie będzie zbyt ciasno?
135 x 1.6 = 216mm - ekwiwalent 216mm to sobie sprawdź :o ja mam na fufu i pasuje mi 135mm
Jak się używa m42 to trza ustawić EV ?
Canon mierzy swiatlo, mozesz spokojnie uzywac trybu Av i ewentualnie korygowac ekspozycje
Mam heliosa m44 55/f2 i chcialbym go odwrotnie zamontowac, adapter posiadam canon EOS z potwierdzeniem AF. Szukałem pierscienie odwrotnego mocowania ale sa różne rodzaje jaki mam kupic?
czy lepszym rozwiazanie bedzie odwrotnie zamocowany do body czyli poprzez przejsciowke eos/52mm czy lepiej odwrotnie zamontowac go do kita czyli 58/49 ?
Nie próbowałeś pierścieni pośrednich M42 ("ruskie", ok. 20zł)? Wiem pytanie było o coś innego, ale cel podobny ;)
Właśnie zamowilem pierścienie pośrednie i odwróconego montażu...
Takie coś jak canon 70-300 II mała opinia czy warto czy lepiej dołożyć do 55-250 chociaż 70-300 mam za 170zl