PDA

Zobacz pełną wersję : iMac i fotografia

heather
13-12-2015, 10:54
Dzień dobry,

Potrzebuje porady.
Chciałbym wymieniać swoje środowisko pracy na Apple.
Teraz pracuje na takim kompie stacjonarnym:

- nvidia GeForce GTX 645;
- Intel Core i5-4440 CPU 3.10GHz;
- 12GB Ram;
- Eizo cx241.

Chce to wymienić na iMac 21,5" MF883PL/A no i oczywiście zostawić Eizo.

Korzystam z najnowszych wersji PS'a, LR'a i C1. Pomijając dywagacje na temat ios'a i windowsa to czy uważacie, że jest sens zmiany czy lepiej przy tych parametrach obecnego komputera zostać przy windowsie?

Z góry dzięki za pomoc.

Sajmon92
13-12-2015, 16:26
No w tej cenie to chyba bez sensu trochę :P
Mniej ramu, procek o wiele gorszy.

BuRton
13-12-2015, 16:32
Skoro zostawiasz Eizo to zamiast iMaca może Mac Mini ?

heather
13-12-2015, 16:37
Rozumiem, a czy mimo gorszego procka, mniejszej ilości ramu to różnica w pracy ww. programach będzie bardzo widoczna?

tkosiada
14-12-2015, 00:10
Teoretyzuje bo sam zgłębiam temat
Koncepcja mini mac jest super + swój monitor, ale nie z tą specyfikacją do obróbki, chodzi mi głównie o procek
Gdyby można było dobrać quad core to bym juz stał w kolejce
NIestety ale mojej ostatnie poszukiwania info i spostrzeżenia pokazały mi że jak wybierać to z jak najlepszym procesorem, bo 8GB ramu wystarczy spokojnie przy tych programach, chyba że filmy to wiekszy ram owszem, ale do zdjęć wystarczy w zupełności.
Niestety nie miałem możliwości dorwać jakiegoś aplla pobawić sie samemu by sprawdzić to własnoręcznie
Na ten moment skłaniam sie ku WIN 10 bo apple każe sobie sporo zapłacić za średni sprzęt. I jeszcze te świcące monitory, wrrr

Merde
14-12-2015, 12:11
Koncepcja mini mac jest super + swój monitor, ale nie z tą specyfikacją do obróbki, chodzi mi głównie o procek
Miniacze z Quad Core skończyły się na modelach Late 2012, musiałbyś szukać w używkach...

jaś
14-12-2015, 13:59
NIestety ale mojej ostatnie poszukiwania info i spostrzeżenia pokazały mi że jak wybierać to z jak najlepszym procesorem, bo 8GB ramu wystarczy spokojnie przy tych programach, chyba że filmy to wiekszy ram owszem, ale do zdjęć wystarczy w zupełności.
Niestety nie miałem możliwości dorwać jakiegoś aplla pobawić sie samemu by sprawdzić to własnoręcznie
Na ten moment skłaniam sie ku WIN 10 bo apple każe sobie sporo zapłacić za średni sprzęt. I jeszcze te świcące monitory, wrrr

moje obserwacje są zdecydowanie inne - miałem jakiegoś mocnego quada w pececie ale płyta obsługiwała tylko 8GB ramu i na tym się wyłożyłem - jak zwykle (poprzedni komputer-chipset też miał za mało ramu) - procesor (Q9450) właściwie wystarczał ale ramu było zdecydowanie za mało - kupiłem ssd z założeniem do wykorzystania tylko na scratch file - pomogło ale niewiele - wniosek procesor ma być szybki ale nie nie musi być to jakaś rakieta za to ramu ma być sporo i najlepiej jak jest jeszcze miejsce na jego rozbudowę - zawsze zmieniam komputery po wypełnieniu całego miejsca na ram.

tkosiada
14-12-2015, 20:25
Miniacze z Quad Core skończyły się na modelach Late 2012, musiałbyś szukać w używkach...

Tak, wiem, szkoda