Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Samyang 35 mm 1,4 AS UMC+ Canon 1000D?

kaamos
10-12-2015, 17:46
Cześć,
chciałabym zapytać czy jest możliwe podłączenie manualnego obiektywu Samyang 35 mm 1,4 AS UMC do Canona 1000D?
Czy może ryzykuję jakimś uszkodzeniem lustra lub innymi problemami?Jedyna informacja jaką udało mi się wyszukać to taka,że 1000D ma matrycę CMOS a Samyang współpracuje z pełną klatką i matrycami APS-C i teraz nie wiem...Kompatybilne to czy nie?;)

salas
10-12-2015, 18:08
tak weź sobie przemyśl, jak obiektyw jest z mocowaniem canona to będzie do niego pasował czy nie?
jak już napisałeś jest pełna klatka i jest APS-C. Jak obiektyw pasuje do pełnej klatki to pasuje też do APS-C. Twój canon 1000d to nic innego jak APS-C więc obiektyw będzie pasował, ale jest w pełni manualny tak jak napisałeś na początku. Tzn że ostrość i przysłonę będziesz musiał ustawić ręcznie.

kaamos
10-12-2015, 18:20
Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź.Zwróciłam uwagę na mocowanie,ale:
1.zwątpiłam,gdy zaczęłam czytać o matrycach.Teraz już kumam,że CMOS to typ a APS-C to rozmiar;)
2.zwątpiłam bardziej,gdy na to pytanie nie potrafili mi odpowiedzieć w... renomowanym sklepie foto i zasugerowali kontakt z producentem:/
3.zwątpiłam jeszcze bardziej,gdy facet w punkcie foto powiedział mi,że w przypadku manualnych obiektywów może być problem z ewentualnym uszkodzeniem lustra. Do tej pory sądziłam,że chodzi tylko o obiektywy stare,takie jak np.radziecki na M42, z którymi notabene nigdy nie miałam problemu.
Jeszcze raz DZIĘKI!

GalaktycznyMuczaczo
10-12-2015, 18:55
hej tak tylko podrzuce ci info do jednego z tematów gdzie kolega zajarany f1,4 kupił to szkło a nie potrafił się nim posługiwać. Z racji twoich pytań stwierdzam że też jesteś świerza i może warto przemyśleć zakup obiektywu manualnego na rzecz czegoś z AF. rób jak chcesz ja tylko podpowiadam
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/zamontowanie-chipa-dandeliona-101569/

kaamos
10-12-2015, 20:27
Hej!Dzięki;)Podejrzewam,że ostatecznie raczej się na niego nie skuszę właśnie ze względu na to,że jest manualny.Przy mojej ogromnej wadzie wzroku może się okazać to dość upierdliwe,ale... może się pozytywnie rozczaruję;)Do tej pory korzystałam z kilku manualnych obiektywów na m42 i bardzo przeszkadzał mi brak AF.Teraz praktycznie sięgam tylko po Canony z szybkim AF albo dwa sprawdzone na m42,które świetnie chodzą na adapterze z dandelionem.Moje obawy wynikały raczej z tego,że jestem zielona w kwestiach technicznych i wolałam się upewnić bo zaniepokoił mnie brak mojego body w wykazie o kompatybilności;)Pzdr!

Tom77
10-12-2015, 21:51
Hej!Dzięki;)Podejrzewam,że ostatecznie raczej się na niego nie skuszę właśnie ze względu na to,że jest manualny.Przy mojej ogromnej wadzie wzroku może się okazać to dość upierdliwe,ale... może się pozytywnie rozczaruję;)Do tej pory korzystałam z kilku manualnych obiektywów na m42 i bardzo przeszkadzał mi brak AF.Teraz praktycznie sięgam tylko po Canony z szybkim AF albo dwa sprawdzone na m42,które świetnie chodzą na adapterze z dandelionem.Moje obawy wynikały raczej z tego,że jestem zielona w kwestiach technicznych i wolałam się upewnić bo zaniepokoił mnie brak mojego body w wykazie o kompatybilności;)Pzdr!

Słaby wzrok + kiepski wizjer w 1000D to nienajlepsze połączenie.

kaamos
10-12-2015, 23:17
-7 dioptrii pogarszające się. Okulary+korekta dioptrii w wizjerze 1000D+potwierdzenie ostrości dają radę choć nie mam porównania z innymi(z wyjątkiem Zenita, którego musiałam ze względu na wadę wzroku odłożyć na półkę)
Samyang przetestowany.Ładnie się spisał.Duże i bardzo pozytywne zaskoczenie:D
Dzięki za zainteresowanie.

asdf
10-12-2015, 23:23
Manuale jako taką użyteczność uzyskują na LV, no ale to średnio wygodne rozwiązanie i szybko zżera baterię.
35mm przymknięte jeszcze da się jakoś używać poprzez wizjer (450d), ale rezultat jest gorszy.

Samyang mógłby się choć trochę postarać i wyposażyć swoje szkła w elektronikę i sterowanie przysłony z body (już nie mówiąc o samym potwierdzeniu ostrości), ostrzenie i potem domykanie trochę czasu zajmuje, a potencjalnie dobre ujęcia uciekają.

GalaktycznyMuczaczo
10-12-2015, 23:34
Manuale jako taką użyteczność uzyskują na LV, no ale to średnio wygodne rozwiązanie i szybko zżera baterię.
35mm przymknięte jeszcze da się jakoś używać poprzez wizjer (450d), ale rezultat jest gorszy.

Samyang mógłby się choć trochę postarać i wyposażyć swoje szkła w elektronikę i sterowanie przysłony z body (już nie mówiąc o samym potwierdzeniu ostrości), ostrzenie i potem domykanie trochę czasu zajmuje, a potencjalnie dobre ujęcia uciekają.

i przy okazji tego podbić cenę do 2399 a przez to spadła by sprzedaż bo przeciez kilka groszy wiecej i mamy uzywkę s35 :D

asdf
10-12-2015, 23:47
Albo 35/2 IS USM jak ktoś nie ma parcia na światło i gdzieś taniej znajdzie...

Jakoś nie chciałbym tyle płacić i czuć się jak przy zabawie z pleśniakami.

kaamos
10-12-2015, 23:58
Bardzo dobrze mi się ten Samyang sprawdził.Wybieram punkt ostrości, kręcę i po chwili pika aż miło.Potwierdza ostrość z prędkością światła. Byłam zaskoczona,że tak ładnie mu poszło.Pełen pozytyw. Z autofocusem brałabym w ciemno;)

GalaktycznyMuczaczo
11-12-2015, 00:01
Bardzo dobrze mi się ten Samyang sprawdził.Wybieram punkt ostrości, kręcę i po chwili pika aż miło.Potwierdza ostrość z prędkością światła. Byłam zaskoczona,że tak ładnie mu poszło.Pełen pozytyw. Z autofocusem brałabym w ciemno;)

z Af za blisko 3k wziałbyś samyanga ?

kaamos
11-12-2015, 00:40
z af wzięłabym w cenie bez af;)

GalaktycznyMuczaczo
11-12-2015, 01:10
z af wzięłabym w cenie bez af;)

ja wziąłbym eLke II wziąłbym cenie 50/1,8

kaamos
11-12-2015, 08:32
ale w takiej plastikowej wersji jak 50-tka?;)

GalaktycznyMuczaczo
11-12-2015, 08:38
Na to pyt sam musisz sobie odpowiedzieć

kaamos
11-12-2015, 08:43
Żarty,żartami,ale jestem KOBIETĄ;)

GalaktycznyMuczaczo
11-12-2015, 09:56
Nie No luz ale dziwne stwierdzenia padają typu właśnie typu kupiłbym gdyby by miał to czy tamto za cenę jaka jest teraz albo i niższa albo wziąłbym za free , Samyang zbudował swoją pozycje na w miarę tanich manualnych obiektywach z dobra jakością , jak widać na przykładach szkieł sigma tamron czy tokina af nie zawsze potrafi nas zadowolić , Samyang odciął sie od tego produkcjach właśnie szkła które niwelują ten problem poprzez brak AF a przy czym obniżając znacząco cenę , jeżeli ktoś chce kupić 35/1.4 z af ma do wyboru kilka szkieł a dodatkowo jest tez kilka alternatyw typu 35/2 . Ostatni przykład kolegi który zajarany światłem 1.4 zdecydował sie na zakup czegoś czego nie potrafi obsłużyć pokazuje ze czasem warto zrezygnować z pewnych rzeczy na rzecz czegoś co pozwoli normalnie pracować a mianowicie AF

kaamos
11-12-2015, 10:11
Zgadzam się,ale pożartować i pomarzyć zawsze warto:)Dla mnie AF jest wygodniejszy ze względu na wadę wzroku,ale po wczorajszych testach stwierdzam,że nawet brak AF w Samyang nie dokuczał mi, co przyznam było sporym zaskoczeniem.

Eryk1
10-08-2018, 08:33
Czyli potwierdzenie ostrości dziala w Canonie z manualnymi Samyangami? A jak do tego maja się wersje cine typowo filmowe ze światłem 1.5 w stosunku do normalnych 1.4 oczywiście pomijając światło :-)

mkamelg
10-08-2018, 13:21
Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC w wersji AE

Samyang PREMIUM 14mm F2.4

Samyang 35mm F1.4 AS UMC w wersji AE

Samyang PREMIUM 50mm F1.2

Samyang PREMIUM 85mm F1.2

Samyang 85mm F1.4 AS IF UMC w wersji AE

Z tymi manualnymi obiektywami Samyanga działa potwierdzenie ostrości w Canonie ponieważ posiadają one zamocowane dandeliony (https://pl.wikipedia.org/wiki/Dandelion).

A jak do tego maja się wersje cine typowo filmowe ze światłem 1.5 w stosunku do normalnych 1.4 oczywiście pomijając światło :-)

Czym się różni f-stop od t-stop | piqeo.com (http://piqeo.com/f-stop-vs-t-stop)

Manualne obiektywy filmowe Samyanga nie posiadają zamocowanych dandelionów a co za tym idzie nie działa z nimi potwierdzenie ostrości w Canonie.

Eryk1
10-08-2018, 17:05
Dostałem odpowiedź,: jedynie samyang 35mm 1.4 w wersji AE do canona pozwala kontrolować parametrami ekspozycji z poziomu aparatu.

mkamelg
10-08-2018, 18:25
Zapraszam tego kogoś do mnie https://www.flickr.com/photos/mkamelg/sets/72157670551897751 to może zrewiduje swój pogląd. Rokinon równa się Samyang na rynek amerykański.