PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia analogowa a cyfrowa - różnica.

hekselman
15-04-2006, 09:47
Przyszła mi do głowy pewna teza? definicja?

Różnica pomiędzy fotografią analogową a cyfrową:
Fotografia analogowa to ta przy której: najpierw się myśli - potem robi zdjęcie.
Cyfrowa - odwrotnie.

WESOŁYCH ŚWIĄT!

Michal-Czuba
15-04-2006, 09:50
Fotografia analogowa to ta przy której: najpierw się myśli - potem robi zdjęcie.
Cyfrowa - odwrotnie.
Chcesz wywołać kolejną burzę na 50 stron? Prowokator ;) Może jakiś mod zamknie ten wątek, tak profilaktycznie? :)

JSK
15-04-2006, 09:53
Od cenzury lepsze jest olanie.

Raff
15-04-2006, 10:39
Tak prawdę powiedziawszy cyfrowe focenie daje większe możliwości i wymaga większego nakładu pracy i większej wiedzy co do obróbki. Innymi słowy większość pracy spadła na fotografa. Myślę oczywiście w odniesieniu do kolorowej fotografii analogowej i świadomej cyfrowej. Kiedyś się pstrykało, negatyw (amatorski, na reportaż nie zastąpiony np. taki FUJI Superia 200) miał spora tolerancję na błędy naświetlenia, resztę zrobił lab. Dziś lab w moim przypadku odbiera zdjęcia przesłane siecią i bez korekcji ładuje PRINT.

Wszystko to nie zmienia faktu, że analogowa fotografia miała inny urok i do dziś często wolę zdjęcia z kliszy (oczywiście myślę o tych świetnych technicznie). A, że ktoś nie myśli i ładuje zdjęcia to nie ma znaczenia jakiej technologi używa. Tak robi większość użytkowników aparatów fot. nie mających pojęcia jak powstaje obraz fot. i że jest coś takiego jak ekspozycja. Pstryk i jest :)

Cóż, uważam że ten wątek to prowokacja ale mi to nie przeszkadza bo lubię temat :mrgreen:

Vitez
15-04-2006, 18:23
To ja wybieram olanie wymuszone czyli cenzure;) .
Zamykam z zyczeniami wesolych Świąt wszystkim :)