PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 24-70mm f/2.8 IF DG EX HSM - opinie, zamienniki?

Kuba.
02-12-2015, 18:41
witam wszystkich forumowiczów. Od jakiegoś czasu przeglądam forum, ale interesujące mnie informacje są sprzed minimum 2 lat, w związku z czym zakładam nowy temat.

W tym miesiącu planuje zakup 5d mark III i z racji wysokiego kosztu kupna body, jestem zmuszony przyoszczędzić na szkle. Docelowo wpadnie pewnie Canon, ale póki co musi wystarczyć coś budżetowego.

Obiektyw musi być jasny, w związku z czym światło 4.0 mnie nie zadowoli i musi być nowy - czyli używki odpadają.

Jak w tytule tematu, znalazłem takie szkło: SIGMA 24-70MM F/2.8 DG EX HSM / CANON - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sigma-24-70mm-f28-ex-dg-hsm.html)
Czytałem o niej sporo opinii, że występują problemy w celnością focusa. Jak to wygląda z obecnie sprzedawanymi obiektywami? Dalej to samo czy coś poprawili?

Co innego w podobnym budżecie? Widzę że jest Tamron za 700zł więcej, warto dopłacić?
Tamron 24-70 mm f/2.8 Di VC USD / Canon - Obiektywy - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-tamron-24-70-mm-f-28-di-vc-usd---canon.html)

Byłbym wdzięczny za opinie użytkowników tych obiektywów, linków do testów na YT itd. nie trzeba mi podsyłać :)

crazy
02-12-2015, 20:04
Tamrona nie miałem nawet okazji potestowac , natomiast Sigmy używałem swego czasu często. Bardzo lubię ten obiektyw, mały zwarty ostry i nie gubi kontrastu jak canonowska lka. Tez mam mkiii i u mnie nie zdarzało się jej nagminne nie trafienie, żaden bf czy ff nie występuje. Szkło dużo szybsze jak moja Sigma 50. Mam zdjęcia z tego roku ślubne gdybyś chciał zobaczyć.

Cichy
02-12-2015, 20:50
24-70 to jest ostatnia Sigma jaką bym polecił.

cobalt
02-12-2015, 21:33
Mam Tamrona i nie ma dramatu. Jak lubisz światło to spokojnie można go brać. Gość ciężki, ale można przeżyć. Kawał szkła fi-82mm. AF szybki i celny, dobra stabilizacja.
Kontrast i ostrość minimalnie gorsza niż w Canonie 24-70/2,8 II. Ale i tak jest optycznie lepszy od Sigmy i Tokiny. Jak budżetowo i na krótki czas, to nie ma nic lepszego w sklepie.