PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat dla dziennikarza

marcel12
27-11-2015, 00:49
Witam serdecznie

Prawie pół roku temu założyłem lokalny portal informacyjny, w małym miasteczku, generalnie są już z tego jakieś małe pieniądze więc postanowiłem kupić nowy sprzęt aby portal zaczynał lepiej funkcjonować + dochodzi kręcenie filmów dzięki którym portal będzie jeszcze bardziej atrakcyjny. Obecnie korzystamy z nikon coolpix l340 fajny kompakt za 550 zł z biedronki ;)

Na portal potrzebujemy lepszego aparatu z możliwością kręcenia niedługich w miarę dobrych filmów max. 20 min. Tutaj stawiam pytanie czy dla dziennikarza potrzebna jest lustrzanka? A może wystarczy jakiś dobry kompakt? Na pewno nie będziemy obrabiać, dopieszczać itp zdjęć, nie ma na to czasu. Duże rozdzielczości także nas nie interesują max. 2 mega tyle wchodzi do galerii.

Czasami korzystam z Canona 100d pożyczanego od kolegi i naprawdę aparat robi na mnie kolosalnie dobre wrażenie (w porównaniu do kompakta jakiego mamy). Generalnie aparat będzie służył do wszystkiego zarówno zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym i dobrym świetle, jak i na świeżym powietrzu. Fotografie budynków oraz wydarzeń sportowch, otwarte boisko piłka nożna + hala koszykówka. W tych zadaniach spisywał się bardzo dobrze wspomniany wcześniej 100d no może poza zbyt małym zoomem ale to kwestia dokupienia obiektywu.

Na sam aparat mam przeznaczone 2tys (body + kit) obiektywy będziemy dokupywać później. Jeśli przekonacie mnie że jednak nie ma nic za tą cenę to wstrzymam się z kupnem i dozbieram potrzebną kwotę. Zastanawiam się nad modelami eos 100d a teraz znalazłem na portalu akcyjnym canona 650d za 2tys, nowy w zestawie body + kit (18-55 DCIII) + jakieś potrzebne mi dodatki- statyw, torba itp. Warto kupić? Zależy mi również by aparat posłużył mi kilka lat i nie musiałbym wymieniać go za kolejne pół roku.

Z góry dzięki

GalaktycznyMuczaczo
27-11-2015, 01:49
czy potrzeba brac lustrzanke ciezko powiedzieć , ale napewno lustro da wam lepsza jakosc od kompaktu, zwlaszcza w ciemnych miejscach, szybszy af pozowli na złapanie ostrosci w momencie kiedy chcemy a nie po fakcie. możesz pomyśleć nad zakupem obiektywu dłuższego typu 18-200 lub 18-135, albo dwa 18-55 i 55-200 , w pracy reporterskiej jakiś zoom napewno się przyda, statyw koniecznością nie jest, zwlaszcza jezeli bedziesz fotografowac na zewnątrz, no chyba ze w nocy albo w ciemnych pomieszczeniach, chociaz do filmu warto ;) . gdybym był tobą to bym zobaczył ceny obiektywów najpierw , cos z tego co napisalem wyzej a potem reszte na body na co starczy . Zaraz ktoś wyskoczy z czyms z super szybkim af itp itd, ale spokojnie kup sobie półkę xxxD , nowe zebys nei bal sie o gwarancje i luz :D trzep foty

marcel12
27-11-2015, 01:57
tak jak pisałem zoom jest potrzebny ale nie zawsze więc najpierw planuję kupić aparat z obiektywem kit a potem dokupić obiektyw z lepszym zoomem a tam gdzie jest on potrzebny męczyć się dalej z moim kompaktem ;)

GalaktycznyMuczaczo
27-11-2015, 02:48
to wes 18-200 i bedzisz mial z glowy ;)

r_m
27-11-2015, 08:59
Na portal potrzebujemy lepszego aparatu z możliwością kręcenia niedługich w miarę dobrych filmów max. 20 min.
Lepiej sprawdź dokładnie jak to jest z czasem nagrywania w lustrzankach, bo może się okazać, że kupisz, i się okaże, że nie możesz nagrywać tak długo jak planowałeś.
Nie zamierzasz robić filmów fabularnych, więc sprawdź, jak wybrany model sobie radzi z ustawianiem ostrości. Podpowiedź: to o czym się nie myśli przy kamerze wielkości pudełka papierosów (ustawianie ostrości) może być dużym problemem dla 5x droższej lustrzanki, nie wspominając o "odgłosach" ;) Sprawdzałeś przykładowe "testy" np. na yt? https://www.youtube.com/watch?v=6R1Gq_9ZXIg
Jak już mowa o "odgłosach", to wbudowane mikrofony nie będą najlepszym pomysłem (czyli aparat musi mieć gniazdo do podłączenia mikrofonu i budżet musi to uwzględnić).

Generalnie aparat będzie służył do wszystkiego zarówno zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym i dobrym świetle, jak i na świeżym powietrzu. Fotografie budynków oraz wydarzeń sportowch, otwarte boisko piłka nożna + hala koszykówka. W tych zadaniach spisywał się bardzo dobrze wspomniany wcześniej 100d no może poza zbyt małym zoomem ale to kwestia dokupienia obiektywu.
Zaraz ktoś wyskoczy z jasnym zoomem ;) i będzie miał rację, ale na początek możesz dokupić jakiś tani, aby się przekonać, że jednak potrzebujesz droższego ;)

Zależy mi również by aparat posłużył mi kilka lat i nie musiałbym wymieniać go za kolejne pół roku.
Mam dwie wiadomości, dobrą, i tą mniej dobrą :D
Z lustrzankami jest tak, że nowsze wchodzą praktycznie co roku - to ta mniej dobra, bo zazwyczaj w nowym modelu znajduje się coś, co warto byłoby mieć (ale można bez tego żyć).
Ta dobra: nowe obiektywy pojawiają się o wiele rzadziej, jeśli kupisz jakiś dobry zestaw, będziesz mógł korzystać dość długo (np. cieszący się dobrą opinią "długi zoom" Canon EF 70-210/3.5-4.5 USM pojawił się na rynku w 1990 roku, Canon EF 50/1.8 II - też 1990, produkowany chyba do dziś, Canon EF 50/1.4 USM - 1993, produkowany do dziś).

becekpl
27-11-2015, 11:08
nie, dla dziennikarza lustro nie jest konieczne

AndrzejXM
27-11-2015, 12:16
100d do filmow teoretycznie lepiej sie nadaje niz 650d bo ma hybrydowy af na duzej powierzchni matrycy. Jest troche filmow na yt o tym... Ogniskowa obiektywu za bardzo sie nie przejmuj - skoro mowisz, ze potrzebujesz max 2Mpix to zawsze mozesz wykadrowac motyw z tych 18Mpix... Z czasem, jak zobaczysz, ze brakuje Ci jakosci, moze zaczniecie wrzucac fotki w wiekszym rozmiarze - dokupisz sobie jakis inny obiektyw. Zreszta jesli nie zalezy Ci BARDZO na jakosci w pelnym rozmiarze - mozesz kupic obiektyw typu Canon 18-135, Canon 18-200, Tamron 18-270... To moze nie obiektywy na WorldPressFoto ale dla zwyklych ludzi... Nie sa przy tym drogie.

Janusz_K
27-11-2015, 17:16
Trochę na przekór. Ja bym Canona do takich zastosowań nie szukał.
Większa matryca, oczywiście że tak. Ale aparat tzw. systemowy w zupełności ci wystarczy. A szczerze mówiąc, na twoim miejscu obejrzałbym SONY RX100. No chyba, że podglądacz jesteś, to faktycznie ciut większy zoom by się przydał.

Tom77
27-11-2015, 18:07
Witam serdecznie

Prawie pół roku temu założyłem lokalny portal informacyjny, w małym miasteczku, generalnie są już z tego jakieś małe pieniądze więc postanowiłem kupić nowy sprzęt aby portal zaczynał lepiej funkcjonować + dochodzi kręcenie filmów dzięki którym portal będzie jeszcze bardziej atrakcyjny. Obecnie korzystamy z nikon coolpix l340 fajny kompakt za 550 zł z biedronki ;)

Na portal potrzebujemy lepszego aparatu z możliwością kręcenia niedługich w miarę dobrych filmów max. 20 min. Tutaj stawiam pytanie czy dla dziennikarza potrzebna jest lustrzanka? A może wystarczy jakiś dobry kompakt? Na pewno nie będziemy obrabiać, dopieszczać itp zdjęć, nie ma na to czasu. Duże rozdzielczości także nas nie interesują max. 2 mega tyle wchodzi do galerii.

Czasami korzystam z Canona 100d pożyczanego od kolegi i naprawdę aparat robi na mnie kolosalnie dobre wrażenie (w porównaniu do kompakta jakiego mamy). Generalnie aparat będzie służył do wszystkiego zarówno zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym i dobrym świetle, jak i na świeżym powietrzu. Fotografie budynków oraz wydarzeń sportowch, otwarte boisko piłka nożna + hala koszykówka. W tych zadaniach spisywał się bardzo dobrze wspomniany wcześniej 100d no może poza zbyt małym zoomem ale to kwestia dokupienia obiektywu.

Na sam aparat mam przeznaczone 2tys (body + kit) obiektywy będziemy dokupywać później. Jeśli przekonacie mnie że jednak nie ma nic za tą cenę to wstrzymam się z kupnem i dozbieram potrzebną kwotę. Zastanawiam się nad modelami eos 100d a teraz znalazłem na portalu akcyjnym canona 650d za 2tys, nowy w zestawie body + kit (18-55 DCIII) + jakieś potrzebne mi dodatki- statyw, torba itp. Warto kupić? Zależy mi również by aparat posłużył mi kilka lat i nie musiałbym wymieniać go za kolejne pół roku.

Z góry dzięki

To że nie będziecie tego obrabiać nie oznacza ze lustrzanka nie ma sensu. Zawsze możesz robić zdjęcia w RAW+jpg i ratować się rawem gdyby to było potrzebne. Więcej mpx to możliwości kadrowania chyba ze chcesz wrzucać jak leci zdjęcia. Kup jakikolwiek aparat z możliwościa krecenia filmów do tego obiektyw np 18-135 stm albo 18-55 IS STM