Zobacz pełną wersję : Problem YN565EX
pszczoola
25-11-2015, 00:32
Cześć,
rzadko używam moją lampę i ostatnio gdy po nią sięgnęłam wyświetlił się komunikat <P.L> i lampa się wyłączyła. Naładowałam baterie i jest dalej to samo. Spróbowałam łącznie z 3ma zestawami baterii i za każdym razem to samo. Czy ktoś się spotkał z takim problemem?
pszczoola
14-12-2015, 20:40
Nikt nie pomoże?
Proponuję zostawić bez zasilania na kilka(naście) godzin i sprawdzić - także na bateriach (nie akumulatorach). Jeśli nie pomoże, pozostaje serwis. Czasem można mieć szczęście i naprawa u dobrego elektronika uratuje przed zakupem nowej lampy.
pszczoola
15-12-2015, 01:01
Dzięki za odpowiedź. Próbowałam też na zwykłych bateriach. Lampa już raz została bez baterii, gdy ładowałam standardowo włożony do niej zestaw akumulatorków, ale jeszcze raz spróbuję na dłużej. Sytuacja jest na tyle beznadziejna, że akurat 19tego listopada skończyła mi się na nią 2-letnia gwarancja. Czy to możliwe, żeby sprzęt był ustawiony tak, żeby się popsuć zaraz po gwarancji?
Przemek_PC
15-12-2015, 21:47
Moze przeczyszczenie stykow baterii w lampie pomoze? P.L to sygnal zbyt niskiego napiecia baterii. Skoro rzadko korzystasz z lampy to styki moga byc problemem.
pszczoola
15-12-2015, 23:15
Moze przeczyszczenie stykow baterii w lampie pomoze? P.L to sygnal zbyt niskiego napiecia baterii. Skoro rzadko korzystasz z lampy to styki moga byc problemem.
Dzięki za odpowiedź. Masz na myśli wylanie się baterii? Jeżeli tak, to też nie to. Styki nie wyglądają na brudne, nic się nie wylało. Używałam w lampie czarnych eneloop'ów. Dzwoniłam do serwisu Yongnuo. Podobno zdarzały się już im takie usterki. Prawdopodobnie będzie się to wiązać z wymianą płyty głównej, a koszt naprawy wyniesie połowę wartości nowej lampy. Nie wiem co zrobić z tym fantem. Może ktoś jeszcze ma jakieś pomysły?
Tak jak Ci pisałem - zapytaj wśród znajomych, niech jakiś niezależny elektronik zbada temat. Nie masz nic do stracenia - złom nie jest potrzebny.
Jeśli chodzi o styki - Przemek_PC zapewne nie miał na myśli "wylania" się baterii a pokrycie nalotem (lekkie utlenienie) styków, które już niejednokrotnie widziałem w chińskich produktach.
pszczoola
28-12-2015, 22:24
Po oględzinach w miejscowym serwisie płyta główna do wymiany. Odradzono mi naprawianie jej, bo podobno do serwisu non stop ktoś przynosi lampy yongnuo. Przed zakupem czytałam o tej lampie sporo dobrych opinii, szkoda że awaryjność jest tak wysoka. Generalnie odradzam ją tym, którzy zbierają się do zakupu.
Lampa fajna, jakość kiepska. Ciągle używam, teraz działa już tylko jako "slave". Sigma i Metz działają u mnie bez zarzutu.
pszczoola
29-12-2015, 00:23
Lampa fajna, jakość kiepska. Ciągle używam, teraz działa już tylko jako "slave". Sigma i Metz działają u mnie bez zarzutu.
Jakie konkretnie lampy posiadasz? Zaczęłam rozglądać się za Metzem.
Mam Metz 58 AF-2, niedawno pojawił się następca z większą mocą, natomiast Sigma, to "staruszek" bez synchronizacji z krótkimi czasami naświetlania, więc pewnie nie będzie Cię interesował.