Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Luźny pierścień ogniskowej Canon 17-40 f4

howi
21-11-2015, 15:45
Witam
Niedawno stałem się posiadaczem używanego obiektywu Canon 17-40 f4L . Sprzedający uprzedził mnie że pierścień zmiany ogniskowej posiada luz około 1 mm zauważalny podczas obrotu P/L . Po ściągnięciu gumy z pierścienia widać dwie śrubki , jedna w otworze owalnym a druga w okrągłym . Próbowałem je dokręcić ale bez powodzenia ,choć ta w okrągłym otworku wydaje się luźna . Mam pytanie , czy taki luz jest normalny , czy lepiej zanieść obiektyw do serwisu . Dodam że obiektyw ostrzy prawidłowo .

GalaktycznyMuczaczo
21-11-2015, 17:27
Witam
Niedawno stałem się posiadaczem używanego obiektywu Canon 17-40 f4L . Sprzedający uprzedził mnie że pierścień zmiany ogniskowej posiada luz około 1 mm zauważalny podczas obrotu P/L . Po ściągnięciu gumy z pierścienia widać dwie śrubki , jedna w otworze owalnym a druga w okrągłym . Próbowałem je dokręcić ale bez powodzenia ,choć ta w okrągłym otworku wydaje się luźna . Mam pytanie , czy taki luz jest normalny , czy lepiej zanieść obiektyw do serwisu . Dodam że obiektyw ostrzy prawidłowo .
tak mam taki luz na 85mm a pracuje swietnie :)

zdebik
21-11-2015, 17:38
Wielszosc mojej fuszerki odstawiam 17-40 i od nowosci nie zauwazylem zadnych luzow.

howi
21-11-2015, 17:51
Też mam canona 85 f1,8 i nie ma w nim żadnego luzu . W ogóle C 17-40 to mój jedyny obiektyw z tym problemem , dlatego tak mnie to wkurza. Chyba zaniosę go do serwisu , bo jedna z tych śrubek o których pisałem jest luźna , ale nie umiem jej dokręcić . Czy znacie jakieś tani serwis w pobliżu Katowic ?

jelcyk
24-11-2015, 11:29
Te srubki nie sa od kasowania zadnych luzow mechanizmu fokusa , to elementy prowadzace. Najprawdopodobniej przekreciles jeden z gwintow i dlatego nie mozesz jej wkrecic. Luzow na pierscieniu ostrosci byc nie powinno, ale sam tez z tym nic najprawdopodobniej nie zrobisz - ja widze ratunek w serwisie - nie musi byc Zytnia - zrobi ci to kazdy majacy pojecie.