Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rozdziałka 2560x1440 w nowym monitorze

cauchy
16-11-2015, 21:21
Czołem w smalec.

Kupiłem nowiutki monitor Fujitsu P27T-7, o taki:
Display P27T-7 LED - Fujitsu CEMEA&I (http://www.fujitsu.com/fts/products/computing/peripheral/displays/p27t-7-led/index.html)

Podłączam go przez DVI double linka do kompa (stary PC, nvidia gforce 7300 GS, aktualny sterownik, wyjście double link, nie single) i max rozdzielczość to 1920x1200.

W jaki sposób uzyskać natywną rozdzielczość 2560x1440? Przekopuję internety, instaluję rozmaite rzeczy już 4tą godzinę i nic nie działa. Jakieś pomysły? Karta ta może obsłużyć tą rozdzielczość. Test ze służbowym lapkiem nie działa, bo on ma tylko VGA, więc o takiej rozdzielczości nie ma co marzyć :(

Jeśli ktoś miał taki problem i rozwiązał to chętnie się dowiem jak...

Bouli_wro
16-11-2015, 21:37
Pewnie tylko po DisplayPort ;)

cauchy
16-11-2015, 21:54
Rzeczywiście, znalazłem wyjście DP z lapka służbowego i działa! Teraz muszę dorwać jakąś przejściówkę DVI > DP zanim nie kupię nowego kompa. Ja cie nie mogę ile tu miejsca.. szok.

Dzięki, mistrzu predatorze!

marfot
16-11-2015, 22:02
A ta karta na pewno daje tą rodziałkę? Bo to nie jest standard w geforce 7300 GS.
Podłączasz kablem DualLink DVI, który był z monitorem?
PS
Przejściówka DVI-DP to jakas aktywna jest i były czasy, że była droga.

cauchy
16-11-2015, 22:22
Gdzieś wyczytałem, że może, już nie mogę znaleźć linka..

Do nowego roku i tak czeka mnie zakup nowego kompa, bo mój 9-letni PCet już ledwie wyrabia przy montażu wideo, streamingu video, PS jeszcze na nim idzie. Czas już na odświeżenie technologii. 1TB SSD, i7, 16GB RAM, jakaś graficzka i będzie git. A przede wszystkim będzie w końcu cicho ;)

Bouli_wro
17-11-2015, 02:31
Z adapterami trzeba ostrożnie, z nvidia Q miałem w pracy przejściówkę z DP na DVI DL, nie jestem pewny czy są w odwrotną stronę z taką rozdzielczością i to nie są tanie sprawy ;)

RAW
17-11-2015, 15:53
Kupiłem nowiutki monitor Fujitsu P27T-7, o taki:
Display P27T-7 LED - Fujitsu CEMEA&I (http://www.fujitsu.com/fts/products/computing/peripheral/displays/p27t-7-led/index.html)

Cauchy, napisz proszę jak Ci się ten monitor sprawuje w fotografii, może coś już na nim popracowałeś. Ja od 3 lat mam Della U2410 i chciałbym zamienić na coś lepszego. Chodzi mi po głowie jakieś EIZO w okolicy 4-5kzł ale jeżeli to Fujitsu byłoby dobre i lepsze od mojego staruszka, to pewnie można by było zaoszczędzić troszkę. 27" to już spory ekran a ja lubię duże ;)

Przepraszam za OT.

mkamelg
18-11-2015, 15:59
Ten monitor to hicior cenowy (średnia cena około 2500 zł) dla każdego komu zależy na wiernej reprodukcji kolorów w palecie sRGB na 27 calach w rozdzielczości 2560x1440.

Już fabrycznie jest tak skalibrowany w trybie sRGB (Farbwiedergabe im sRGB-Modus) że praktycznie nie ma potrzeby nic w nim grzebać:

Test Monitor Fujitsu P27T-7 LED Teil 7 (http://www.prad.de/new/monitore/test/2013/test-fujitsu-p27t-7-led-teil7.html)

Tu jest instrukcja obsługi (w języku angielskim) do pobrania, trzeba zaznaczyć "v" przy "I have read and agree to the terms and conditions." i kliknąć na "Download file":

Fujitsu Technical Support pages from Fujitsu Fujitsu Continental Europe, Middle East, Africa & India (http://support.ts.fujitsu.com/Download/ShowDescription.asp?Info=FTS&LNID=96&SoftwareGUID=A26C9532-B8D7-4BE9-82FE-CE9886ED68A2&lng=COM)

Porównaj sobie jego parametry ze swoim Dell U2410.

Monitory z linii P to najwyższa półka jeżeli chodzi o Fujitsu:

http://sp.ts.fujitsu.com/dmsp/Publications/public/pos_displays.pdf

Gdybym od jakichś dwóch lat nie posiadał już monitora Asus PA279Q to chętnie bym się z nim ożenił bo bardzo pasowałby wizualnie do mojego sprzętu od Apple. ;)

Obydwa monitory to lekki? prztyczek w nos dla różnego rodzaju ekspertów:

Bo warto zaznaczyć, że dE poniżej 3 to wielkość zastrzeżona dla sprzętu z przedziału cenowego min 5-10 tys zł. (http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152)

RAW
18-11-2015, 17:52
Dzięki serdeczne za powyższe. Będę miał dzisiaj lekturę do poduszki. Pewnie do końca grudnia zdecyduję się na dokupienie monitora.

piast9
19-11-2015, 11:33
Problem jest albo po stronie komputera, który ma single link DVI na swojej karcie graficznej, albo przewodu DVI, który też może być tylko single link. Bo monitor w papierach ma napisane, że ma dual link DVI.

Jeśli problem wynika z tej pierwszej przyczyny to przejściówka DVI>DP nic nie zmieni. A kabelek single od dual rózni się tak:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.naplestech.com/images/DVI-dual-link-vs-single-link.jpg)

Bouli_wro
19-11-2015, 17:32
Zgadzam się z poprzednikiem,kabelek albo karta ;)
Karta:
Podwójny interfejs DVI zapewniający obsługę płaskich monitorów o największych rozmiarach i o najwyższych dostępnych na rynku rozdzielczościach do 2560x1600 "1"
"1 Funkcja dostępna tylko w wybranych procesorach graficznych z serii GeForce 7"
Monitor:
2,560 x 1,440 via DisplayPort, Dual Link DVI

cauchy
23-11-2015, 23:03
Przyjechał nowy komputer - HP ProBook 450 G3 z grafiką AMD Radeon R7 M340. Wyjście tylko VGA i HDMI, brak DP. Przed dostawą pytam się czy brak wyjścia DP nie będzie problemem dla monitora z 2560x1440. Usłyszałem "panie, po nowym HDMI będzie śmigał, sam używam na stareńkim kompie z nowym hdmi i działa". Tyle teoria. W praktyce siedzę już piątą godzinę żeby odpalić tą rozdziałkę i nici :( Kupiłem na wszelki nowy kabelek HDMI, co ma niby pociągnąć 4k. Dalej nic. 1920x1200 to max. DP dla dwóch innych komputerów działa. Dzwonię jutro do tych mądrali z Kuźniewskiego, może jednak coś zaradzą..

Monitor wybrałem ten bo to jedyny biały monitor z taką rozdziałką jaki znalazłem. Przez 7 lat miałem Fujitsu P24-coś_tam z matrycą SPVA i bardzo sobie chwaliłem. Jak się będzie spisywał opiszę jak już uporam się z tym kompem. Krótko pracowałem na nim z laptopem służbowym z DP i mogę powiedzieć tylko tyle, że jeśli go używać do foto to tylko w natywnej rozdziałce. W niższej przy już niewielkich kątach pojawiają się jakieś przekłamania kolorów, np. czarny robi się szaro-fioletowy, biały robi się różowy. W 2560x1440 jest naprawdę super i pod tym względem dorównuje poprzednikowi.
EDIT - ma jedną poważną wadę - dostęp do wszelakich złączy może być okupiony złamaniem karku i wszelkimi niecenzuralnymi słowami, jakie język polski zna ;) od tej strony to naprawdę tragedia, żeby podpiąć, czy zmienić kabel.. przechlapane.

Ech, co za los.. powiedzcie mi jak to jest. Takie kwiatki, że trzeba było montować odpowiednie dyski, odpowiednie monitory, karty graficzne, drukarki, itp.. działy się 10 lat temu jak byłem na studiach. Że trzeba było szukać sterowników, wgrywać, przeinstalowywać aż zadziałało. A teraz 10 lat minęło, nowy komp, nowy monitor i nie mogę tego pożenić. I jak tu szlag człowieka nie ma trafić? Myślałem, że technologia trochę się kopsnęła do przodu przez te lata, jak widzę się myliłem.

Bouli_wro
24-11-2015, 04:27
Trzeba czytać specyfikację ;)
Wyżej wkleiłem ze strony Fujitsu i masz tam napisane że 2560x1440 po DP i DVI Dual Link, niech ci zmienią kartę na taką z DP, bo może ich Radek daje taki sygnał po HDMI ale twój monitor tego nie odbiera.

cauchy
24-11-2015, 13:46
Pobiegłem dziś na giełdę elektroniczną, kupiłem przejściówkę HDMI - DP (nikt oczywiście nie dawał mi na giełdzie gwarancji, że zadziała) no i obraz nie działa w ogóle. Czyli nie ma fizycznej możliwości, żeby te dwa nowiutkie urządzenia ze sobą działały.

Dzwoniłem do działu handlowego i się dowiedziałem, że nie ma również możliwości modernizacji komputera, żeby mi wstawili grafikę ze wyjściem DP. Muszę zwrócić kompa i kupić nowy.

Mój komentarz do całej sytuacji jest krótki - jprdle.

piast9
24-11-2015, 14:20
Mój komentarz do całej sytuacji jest krótki - jprdle.
I handlarz Cię zapewniał, że będzie działało? No cóż... W dokumentacji komputera nic na temat rozdzielczości nie widzę. Teraz proponuję abyś sklepu nie opuścił dopóki sprzedawca nie podłączy Ci laptopa do monitora i zademonstruje to, że faktycznie chciana przez Ciebie rozdzielczość funkcjonuje.

Na żadne przejściówki nie dawaj się namówić. Każdy kawałek elektroniki po drodze to potencjalne źródło kłopotów. Laptopów z DP nie brakuje. 100% pewności nie mam, więc proszę nie strzelać jak się jednak pomyliłem, ale DP nawet w najstarszej wersji powinno wspierać tę rozdzielczość, której potrzebujesz.

cauchy
24-11-2015, 15:46
Zwracam kompa, choć ze względu na zakup na f-VAT na firmę takie prawo mi nie przysługuje, czego też się dowiedziałem dopiero dziś :O Normalnie cyrk na kółkach. Konsument może zwrócić, ale już jak masz działalność to nie. Zadzwoniłem do przełożonego gościa, który mi odmówił prawa zwrotu i wymiany na na inny komputer i żadnego problemu nie ma - oddaję kompa, wybieram inny z DP, wystawiają fakturę korektę i tyle. Oczywiście też koszty nieco większe bo jak widzę, to DP są montowane w lepszych laptopach. Dwa tygodnie z głowy :(

marfot
24-11-2015, 19:05
Podsumowując:
ten monitor nie działa ani z DVI ani z HDMI w natywnej rozdzielczości.Grubo :(

Merde
24-11-2015, 20:09
Podsumowując:
ten monitor nie działa ani z DVI ani z HDMI w natywnej rozdzielczości.Grubo :(
Czy jak podłączysz do swojego 5D MkII (przez przejściówkę) obiektyw z mocowaniem M42, to wyciągniesz wniosek że Canon nie ma autofocusa? :-)

marfot
24-11-2015, 20:23
Tak mi wyszło z postów kolegi cauchy, że ten monitor z żadnym źródłem nie uzyskał natywnej rozdzielczości przy sygnałach Dual Link DVI i HDMI. Tylko z DP.

Bouli_wro
24-11-2015, 20:39
Tak mi wyszło z postów kolegi cauchy, że ten monitor z żadnym źródłem nie uzyskał natywnej rozdzielczości przy sygnałach Dual Link DVI i HDMI. Tylko z DP.
Kolega caychy nie napisał dokładnie jaki kabel DVI stosował do podłączenia i nie opisał dokładnie jaką kartę graficzną posiada, być może nie był to GeForce 7, jeszcze raz wkleję kawałek specyfikacji producenta:

2,560 x 1,440 via DisplayPort, Dual Link DVI
up to 1,920 x 1,200 via VGA,DVI, 1,920 x 1,080 via HDMI

czyli dwa złącza z czterech obsługują 2560x1440 ale rozumiem, że dla niektórych to mało ;)

Merde
24-11-2015, 20:42
A skąd pewność, że laptop ma dual link DVI? Większość laptopów nie jest podłączana do zewnętrznych monitorów (częściej już chyba do TV albo projektorów), więc tutaj producenci mogą oszczędzać...

marfot
24-11-2015, 20:51
A skąd pewność, że laptop ma dual link DVI? Większość laptopów nie jest podłączana do zewnętrznych monitorów (częściej już chyba do TV albo projektorów), więc tutaj producenci mogą oszczędzać...

Rzeczywiście nigdzie nie wynikło wprost, że podłączony był sprawdzony Dual Link DVI. Czyli jednak należy zakładać, że DVI też działa, tak jak w specyfikacji monitora.

cauchy
25-11-2015, 00:15
Obstawiam, że Dual Link działa - dual, nie single. Jak łączyłem ze starym kompem, który miał tylko wyjście single na grafice, to nie chodziło. Natomiast nie sprawdzałem czy rzeczywiście mając na wyjściu Dual zadziała, bo nie mam takiej możliwości. Łączyłem po kablu dołączonym do monitora - końcówki Dual-dual. Karta grafiki w starym pececie to Geforce 7300GS.

Morał z tej bajki jest taki, moje dziatki, żeby przy upgradzie nawet podstawowych urządzeń sprawdzać kompatybilność. Ja popełniłem grzech zaniechania, będąc przekonanym, że kupując NOWY komputer i NOWY monitor takich kwiatków nie będzie. Jak się okazuje dostałem mocno rzeczywistością w łeb.

EDIT: Bouli_wro - ale żeby chociaż jedno z tych złącz miało swoją parę w kompie :) to nie, dali VGA i HDMI. Ciekawe co za geniusz w mądrości swojej powymyślał te standardy, które nijak nie są ze sobą kompatybilne.

Zbyszek_p70
02-12-2015, 11:28
Miałem podobną sytuację z monitorem iiyama z taką samą rozdzielczością. Zmieniłem kabel z DVI na Display Port i monitor zadziałał z pełną rozdzielczością. Nie wiem czy twoja karta ma wyjście Display Port, jak tak to spróbuj.

Zbyszek.

cauchy
09-01-2016, 16:25
no co Ty, dzięki za radę hehe ;)

Mam nowy komp, za dostęp do DP dopłaciłem prawie 1kPLN, przynajmniej mam mocniejszy procek, ale bez osobnej karty grafiki. Wszystko śmiga. Jak to wygląda? ano np. tak jak poniżej. Ogólnie mam wrażenie, że ta rozdzielczość to takie trochę większe full hd, świetnie się czuję w nowej przestrzeni. Co do samego monitora i barw - są delikatne przekłamania kolorów gdy patrzeć pod kątem, na wprost nie widzę różnicy z moim poprzednim Fujitsu z matrycą S-PVA.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://postimg.org/image/esibbc471/full/)

Bouli_wro
12-01-2016, 02:48
Brawo Ty ;)
pochwal się jeszcze gdzie foto powstało??

cauchy
12-01-2016, 22:41
Na "Kamieniu" na szlaku z Rysów, poniżej Buli pod Rysami. Pode mną Czarny staw pod Rysami i dalej Morskie Oko. Dość charakterystyczny punkt na szlaku. Żałuję, że tak późno zabrałem się za ten szlak, ale do tej pory lęk wysokości brał górę. Teraz zdecydowanie częściej będę odwiedzał te rejony, jest tam wyjątkowo malowniczo, zwłaszcza otoczenie Czarnego Stawu. Wystarczy pół godzinki pod górę nad Morskie oko i znikają tłumy na dole, a sceneria zmienia się nie do poznania. Tylko zamku Drakuli brak - jest pięknie, złowrogo i posępnie :) A ten widoczek na oba jeziora naprawdę hipnotyzuje. Więcej fotek z tej wycieczki:
https://picasaweb.google.com/113050501946874052828/RysySzpiglasKrzyzneSierpien2015