Zobacz pełną wersję : ustawianie af sigma 35 mm art +7D
KapitanC
15-11-2015, 13:58
Witaj , chce ustawić af sigmy 35mm Art , wraz z canonem 7d , mam parę pytań co do ustawiania ,
- ustawiać af w centralnym punkcie, czy wybrać żeby sobie samo wybierał aparat na 19 punktach ?
- ustawić światło jakieś na ta planszę do ustawiania ostrasci ?
- bawiliscie się sami w takie ustawianie, Czy lepiej oddać do kalibracji?
https://canon-board.info/imgimported/2011/04/SKI0890500x332-1.jpg
źródło (http://www.skibek.pl/zts/wp-content/uploads/2010/11/SKI0890-500x332.jpg)
ale masz jakiś problem czy co?
masz docka czy chcesz kalibrować w aparacie?
GalaktycznyMuczaczo
15-11-2015, 15:23
ale masz jakiś problem czy co?
masz docka czy chcesz kalibrować w aparacie?
no wlsanie tez nie do konca rozumiem, czy kolega chce ustawienia do robienia zdjęcia czy ustawienia do kalibracji bo juz zrobil zdjęcia czy jak?
KapitanC
15-11-2015, 16:07
Mam docka chodzi o ustawienie obiektywu , bawiłem sie już , lecz nie do końca podoba mi sie efekt bo np : zdjęcia z bliska mam ok, ale juz krajobraz mydli :/ no i zastanawiam sie czy robić to na pełnej dziurze .
Mam docka chodzi o ustawienie obiektywu , bawiłem sie już , lecz nie do końca podoba mi sie efekt bo np : zdjęcia z bliska mam ok, ale juz krajobraz mydli :/ no i zastanawiam sie czy robić to na pełnej dziurze .
Pokaz to zdjęcie zamydlonego krajobrazu
Witaj , chce ustawić af sigmy 35mm Art , wraz z canonem 7d , mam parę pytań co do ustawiania ,
- ustawiać af w centralnym punkcie, czy wybrać żeby sobie samo wybierał aparat na 19 punktach ?
- ustawić światło jakieś na ta planszę do ustawiania ostrasci ?
- bawiliscie się sami w takie ustawianie, Czy lepiej oddać do kalibracji?
http://www.skibek.pl/zts/wp-content/uploads/2010/11/SKI0890-500x332.jpg
sądząc po pytaniach to chyba nie ustawisz tej sigmy.
tylko centralny punkt (jak wybierał i po co - ty wybierasz punkt af, a nie aparat i tego się radzę trzymać przy fotografowaniu również :mrgreen:), plansza dobrze oświetlona, instrukcja chyba nawet podaje jaką ma mieć jasność (ale mogę się mylić może to instrukcja focala a nie sigmy podaje) - poszukać, zrozumieć i przeliczyć :mrgreen:. najlepiej zrobić w dzień
oczywiście że tylko na pełnej dziurze.
na takiej planszy bedziesz miał duże kłopoty z ustawieniem kalibracji na dużych odległościach taka plansza jest po prostu za mała, ustawienie na dużej odległości przy takiej planszy wymaga sporo determinacji.
można kupić focala i posiłkować się focalem przy kalibracji.
tak robiłem kalibrację 50A z mojej stopki - skuteczne bo trafia zawsze i z każdej odległości :mrgreen:
pokaż te zdjęcia (i nie usuwaj exifa) krajobrazu bo jak pozwalasz żeby aparat wybrał na co ostrzy to może być różnie :mrgreen:, przysłonę też pozwalasz mu wybierać :mrgreen: dobrze że to kadrów samo nie wybiera bo już zupelnie nie byłoby wiadomo kto robi te zdjęcia :mrgreen:.
Teoretycznie obiektyw powinno się kalibrować w odległości 50 x ogniskowa, czyli dla tej sigmy wychodzi 1,75m. Dock nie pozwoli Ci w ten sposób kalibrować tego szkła, bo z tego co pamiętam można to zrobić dla 30cm, 40cm, 60cm i nieskończoności.
Teoretycznie obiektyw powinno się kalibrować w odległości 50 x ogniskowa, czyli dla tej sigmy wychodzi 1,75m. Dock nie pozwoli Ci w ten sposób kalibrować tego szkła, bo z tego co pamiętam można to zrobić dla 30cm, 40cm, 60cm i nieskończoności.
50x ogniskowa - ale nie z dockiem - sigmę dockiem kalibrujesz na takich odległościach jakie pokazuje dock, ma docka to se włączy i przeczyta, może lepiej nic nie pisać jak sie nie wie.
--- Kolejny post ---
oddaj do kalibracji
to chyba bezpieczna opcja tym bardziej że kalibracja za darmo
jaś, Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem? Problem w tym, że dockiem można kalibrować jedynie dla podanych przeze mnie odległości. A te są dla mnie bez sensu.
jaś, Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem? Problem w tym, że dockiem można kalibrować jedynie dla podanych przeze mnie odległości. A te są dla mnie bez sensu.
jak tak świetnie czytasz ze zrozumieniem to przeczytaj instrukcję obsługi docka (ze zrozumieniem) to rozwiąże twoje problemy.
To jak jest z tymi odległościami z docka?
To jak jest z tymi odległościami z docka?
w tym obiektywie Dockiem można podwyższyć jedynie ostrość,
ustawienia dla AF są nie dostępne,
przynajmniej u mnie tak jest - lub robię coś źle
Normalnie można to szkło kalibrawać jak każdą inną Sigmę Art. Jak blisko ostrzy dobrze to nie ruszasz suwaków pierwszych z lewej tylko ostatni suwak dajesz na + albo na -. Też tą sigmę kalibrowałem na sigma dock i teraz strzela w punkt.