Zobacz pełną wersję : Krajobraz !
Witam,
Aktualnie posiadam Canona 1100D, chciałabym kupić do niego obiektyw do fotografowania krajobrazu. Jakieś rady, jakiś konkretny obiektyw możecie polecić?
(jeżeli źle podpięłam temat to od razu przepraszam ale jestem nowa na forum) :)
a użyłaś opcji szukaj? nawet niekoniecznie na tym forum? w samych googlach są setki tematów po polsku a jeszcze więcej po angielsku. Ile razy można pisać to samo.
Kup sobie canona 10-18 stm 18-55 stm i 55-250 stm. Za 2tyś PLNow masz cały potrzebny zakres. Kup i idź w plener robić fotki
Właśnie też myślałem nad takim zestawem. Będzie bardzo lekki :-)
marie21mk
13-11-2015, 18:59
Polecam Canona 10-18, nieduży, lekki, tani i przede wszystkim ostry.
RobertON
13-11-2015, 22:05
Aktualnie posiadam Canona 1100D, chciałabym kupić do niego obiektyw do fotografowania krajobrazu. Jakieś rady, jakiś konkretny obiektyw możecie polecić?
(jeżeli źle podpięłam temat to od razu przepraszam ale jestem nowa na forum)
Jak chcesz jeden obiektyw, moim zdaniem najlepszy do cropowych landszftów to polecam Canon 15-85.
Jakość obrazka wynagradza wszystko.
Jak chcesz jeden obiektyw, moim zdaniem najlepszy do cropowych landszftów to polecam Canon 15-85.
Jakość obrazka wynagradza wszystko.
Witam
Popieram w całości ....poza jakością obrazka jest jeszcze fajna ogniskowa , a światełka wystarcza nawet do zdjęć wieczornych........
pozdrawiam wojtek
Witam,
(jeżeli źle podpięłam temat to od razu przepraszam ale jestem nowa na forum) :)
10-22 o ile takie ogniskowe ci odpowiadają, warto go przetestować przed zakupem, mi zupełnie nie podszedł. 15-85 najlepszy jakościowo i najbardziej uniwersalny zoom na apsc.
Skąd przekonanie, że do krajobrazu potrzeba UWA? Bo ja jakiś dziwny jestem i polecę tele 70-200/4L. Zakres w sam raz, cena znośna i wielkość absolutnie kompaktowa. Jadę w góry to biorę jakiś standardowy zoom typu 16-50 oraz 55-210 przy czym akurat w góry to zabieram zazwyczaj nexa bo mniej muszę tachać. No i statyw lżejszy przy okazji ;)
Skąd przekonanie, że do krajobrazu potrzeba UWA? Bo ja jakiś dziwny jestem i polecę tele 70-200/4L.
Wszystko zależy z jakiej odległości i w jakiej perspektywie robisz landszafty. Nieraz niezbędny jest UWA a nieraz tele.
PRZEMOLO79
16-11-2015, 12:52
Mam C15-85 genialne szkło mogę polecić śmiało zaspokoi 90 % potrzeba na początek (z tym że ciemny trochę)ale krajobraz jak najbardziej, oraz UWA C10-22 jak potrzeba szeroko bądź sigma 10-20 może być f4-5,6 (ciemniejsza wersja) :-) i w plener...
Skąd przekonanie, że do krajobrazu potrzeba UWA? Bo ja jakiś dziwny jestem i polecę tele 70-200/4L. Zakres w sam raz, cena znośna i wielkość absolutnie kompaktowa. Jadę w góry to biorę jakiś standardowy zoom typu 16-50 oraz 55-210 przy czym akurat w góry to zabieram zazwyczaj nexa bo mniej muszę tachać. No i statyw lżejszy przy okazji ;)
do krajobrazu najmniej potrzebny jest standardowy zoom :) ja nie używam - albo robię bardzo szeroko albo teleobiektywem - krajobrazy z tele są fajne szczególnie takie na 400 albo więcej mm :). mam jakiś standardowy zoom ale leży w torbie albo w domu :mrgreen: mz. dziura w ogniskowych pomiędzy 17-40 a 70-200 jest nieistotna. ale każdy może czuć to inaczej.
do krajobrazu najmniej potrzebny jest standardowy zoom :) ja nie używam - albo robię bardzo szeroko albo teleobiektywem - krajobrazy z tele są fajne szczególnie takie na 400 albo więcej mm :). mam jakiś standardowy zoom ale leży w torbie albo w domu :mrgreen: mz. dziura w ogniskowych pomiędzy 17-40 a 70-200 jest nieistotna. ale każdy może czuć to inaczej.
Popieram w całej rozciągłości.
Od bardzo wielu lat nie używam standardowego zooma do krajobrazu. Obecnie zresztą nie mam go wcale. Uwa + tele (wcale nie krótkie) zaspokaja potrzeby w różnych warunkach. Dla mnie ważna jest wydajna stabilizacja (nawet w UWA) bo statyw nie zawsze chce się rozstawiać. A krajobraz wymaga wyraźnego detalu detalu.
W pełni zgadzam się z przedmówcami. mam cały komplet 10-18, 18-55, 55-250 STM, fotografuję głównie na spacerach i wycieczkach. Kit 18-55STM głównie leży w torbie. Ten zakres ogniskowych w krajobrazie ma znikome zastosowanie. 15-85USM ma nieco większy zakres więc może być bardziej użyteczny ale jest drogi. Jeśli w grę wchodzi tylko jeden obiektyw to mógłby być ale o wiele lepszy wybór to 10-18STM plus 55-250STM. Zestaw bardzo lekki, wydajna stabilizacja, dobre własności optyczne i rewelacyjny zakres ogniskowych.